Dekalog X (TV film)
Drama / Komedie
Polsko, 1989, 57 min
Krzysztof KieslowskiHudba:
Zbigniew PreisnerObsah
Komediálně laděné zpracování desátého přikázání Aniž požádáš statku jeho, příznačně směřuje k optimistické pointě. Dva bratři, starší Jerzy (Jerzy Stuhr) a mladší Artur (Zbigniew Zamachowski) zdědí po otci, pensionovaném důstojníkovi, filatelistickou sbírku, která má podle odborníků mimořádnou hodnotu. Byla by ještě vyšší, kdyby obsahovala jednu konkrétní známku. Bratři proto rozjedou akci a neváhají hledat ani v kruzích filatelistické mafie. (oficiální text distributora) -
Dva odcizení bratři Jerzy a Artur se po dvou letech potkávají na otcově pohřbu. Teprve při prohlídce jeho sídlištního bytu zjišťují, že dlouhá léta sbíral známky a shromáždil sbírku obrovské hodnoty. Podobně jako on jsou posléze ochotni obětovat své nové posedlosti všechno včetně Arturovy práce a Jerzyho ledviny. Na dílo předků však nelze pořád jen navazovat - zvlášť když vám je někdo ukradne.
Satirický pohled na sebestředné pachtění obou hrdinů pomáhá v samotném závěru sblížit Dekalog s temně absurdními aspekty životní reality v socialistickém Polsku 80. let. - Alena Prokopová (Letní filmová škola)
Faye
Dva bratři zdědí po otci sbírku známek v hodnotě několika desítek miliónů, ale kdyby sehnali ještě růžovou Mercury 1851, kolekce by byla mnohonásobně cennější. Navíc je nutné znovu získat 3 známky, které dal Artur synovi a ten je „výhodně“ vyměnil. Takže je potřeba sbírku doplnit a ochránit. Nikdy by mě nenapadlo, kolik problémů dokáže do života vnést sbírka známek. Příjemné a optimistické rozloučení s Dekalogem.(23.12.2005)
AngelAngie
10. přikázání: ANIŽ POŽÁDÁŠ STATKU JEHO // Nebudeš toužit po majetku svého souseda, přítele…. vše, co patří druhému, je nedotknutelné. (převzato, online)(13.2.2010)
kinej
Na konec je Dekalog lehce odlehčený. Párkrát jsem se zasmál. Jerzy Stuhr zahrál fenomenálně. Možná to, že se film nese v takové lehčí rovině je pouze jeho zásluha. Zápletka, tentokráte filatelistická, je vtipná a originální. Důstojné zakončení desatera.(20.12.2006)
jojinecko
Na záver dobre padne odľahčenie a jednoduchší a ľahší (nie horší!) príbeh...Najviac sa mi páčila tá poľská punková "vypalovačka" na úvod a záver-super:) Viete kto je autorom toho "anarchisticko-ujetého" textu? Sám Kieslowski...:)(28.11.2008)
ork
For Me 86%(27.2.2010)
ad
Poslední díl Dekalogu se nese v lehčí notě... Sběratel známek z osmého dílu zemřel a zůstala po něm sbírka nedozírné cenny a jeho dva synové, kterým právě tahle sbírka nadělá dost vrásek... Optimistické, zručně natočené a hlavně výborně zahrané zakončení celé "série", kde mimo jiné zjistíme, jak to vlastně bylo s tím králíkem :)(29.9.2007)
Flooyden
V posledním díle autor přešel z poezie na prózu, čímž celému Dekalogu dodal jiný rozměr a naznačil nevyčerpatelné možnosti...(15.1.2009)
d-fens
ocenenia : "Vatikánsky zoznam" (vznikol v roku 1995) - zaradené v sekcii 'Morálne hodnoty' (celý tv seriál)(10.3.2010)
petite fille
aká divnosť! ...ale sympatické zakončenie :) nech žijú veľké psy, obličky a mreže, ale to najpodstatnejšie človeku aj tak nikto nevezme.(14.4.2011)
Jester_X
Kieslowski ukázal, že jeho filmy umí být i velmi zábavné a obdařil desítku značnou dávkou grotesknosti. Bratři propadli potřebě vlastit, která je v snímku zakryta koníčkem filatelie. Dostávame tak třešničku na dortu celé série, která postupně obnažila mnoho skrytých (a často ne příliš vznešených) motivů lidského jednání a dokázala tak, s jistým nadhlehem, nadčasovost desatera.(20.8.2011)
Související
- Ek Chhotisi Love Story (2002)
- Dekalog (TV seriál) (1989)
- Dekalog IX (TV film) (1988)
- Dekalog VII (TV film) (1988)
- Dekalog VI (TV film) (1988)
- Dekalog V (TV film) (1988)
- Dekalog IV (TV film) (1988)
- Dekalog III (TV film) (1988)
- Dekalog II (TV film) (1988)
- Dekalog I (TV film) (1988)
- Dekalog VIII (TV film) (1988)
- Krátký film o lásce (1988)
- Krátký film o zabíjení (1987)
Podobné
- Symetrie (2003)