Reklama

Reklama

Když se mladá dívka z naprostého zapadákova přestěhuje do jednoho z největších měst na světě, čeká na ni docela silný šok. A přesně to se v padesátých letech minulého století přihodilo Eilis (Saoirse Ronan), kterou k takovému dobrodružství přiměje starší sestra, jež si pro ni přeje o něco lepší budoucnost, než jakou by bylo další živoření v Irsku. Eilis vyráží přes oceán na cestu z malého irského městečka Enniscorthy do newyorské čtvrti Brooklyn. Vydává se tak na cestu do neznáma, do prostředí, které s ní zpočátku nemá nic společného a do života, který si sama nezvolila. Ocitá se v cizím světě, připadá si jako ve vyhnanství a podléhá stesku po dosavadním životě v rodném Enniscorthy, ale poté, co se seznámí s pohledným italským dělníkem, stýskání po domově pomalu mizí. Eilis přichází životu v rušném New Yorku na chuť. Pak ale přijde událost, kvůli které se musí vrátit zpět do rodného Irska, kde je vtažena zpět do svého předchozího života, a i zde potkává novou lásku. Dostává se tím mezi dva hlasy vlastního srdce a musí se rozhodnout mezi světem, z něhož pochází, a světem, kde si může splnit svůj sen. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (298)

silentname 

všechny recenze uživatele

Málokedy sa dnes človeku podarí nájsť dobrý romantický film, no musím povedať, že "Brooklyn" by som si pokojne mohol niekedy pozrieť znovu. Je to príjemný, pekný film, ktorý netlačí na emócie, no nechá nás, aby sme sa do pocitov našich hrdinov vžili sami. Musím povedať, že jeho výhodou je veľmi sympatické herecké obsadenie, ktoré budeme počas celého filmu veľmi radi sledovať a rovnako aj zachytenie obdobia 50-tych rokov. Mne sa to veľmi páči. Saoirse Ronan je mi maximálne sympatická, je pekná a okrem toho pôsobí aj ako milá dievčina. A preto sa na ňu človek aj rád pozerá. Plus musím povedať, že je super, že sa musí tiež niečo naučiť a pochopiť. Pretože hoci domov je domov, tak nakoniec si človek uvedomí, že doma je tam, kde sa človek cítit najlepšie, a kde je osoba, s ktorou sa človek cíti najlepšie. Príjemný film, ku ktorému sa určite ešte niekedy vrátim. Hodnotenie: B+ ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vyvoláva podobné pocity ako varené víno na Vianočných trhoch. Zahreje vo vnútri a ucítite, ako vám spolupatričnosť rýchlo stúpa do hlavy, pretože na ňu dávno nie ste zyknutí. Pre mňa je to hádam najkrajšie retro od Great Gatsby. Predlohu Brooklynu som síce nečítal, ale aj tak ho nechcem úplne prirovnávať k F. Scott Fitzgeraldovi. Treba však uznať, čo hádam nikto nepoprie, že tento príbeh je asi o kilometer optimistickejší. Teda o míľu. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

"Jsem čerstvě plnoletá dívka, co přijela do velkého jablka, zamilovala se a vdala. Teď při návštěvě milovaného Irska jsem se zamilovala znovu. A fakt nevím... opravdu nevím, jakého muže si mám vybrat. Já vím, řeknete, že toho s kým jsem vdaná, ale když on by pak ten film o mě byl krátký a možná i nezajímavý. A zapeklité vztahy, to je to oč tu poběží, až bude žít Viewegh." Brooklyn nám vypráví výše řečené, ale s mnohem větším důrazem na drama. A musím říci, že ne úplně špatně, ale zase ne výborně. Saoirse Ronan je velice kvalitní herečkou, což oceňuji. I ostatní herci nejsou dřeva. Je to příběh o idealistické dívce, jíž realita dá slušnou čočku. Nejprve pro nedostatek práce musí odejít z domoviny, aby se tam pak na návštěvu vrátila a dostala všechno, co se jí zde dříve nedostalo. Byl by to idealistický konec, kdyby za velkou louží už nepatřila jinému. Zní to jako šestákový příběh béčkového autora, místy to tak i vypadá. Nominaci na Oscara tohoto filmu tedy upřímně nechápu. A pokud ho získá, asi bude něco špatně. Čtyři hvězdy s odřenýma ušima. 75% ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Romantické drama, v němž se de facto nic zásadního nepřihodí. Jen život sám... Někomu se to může zdát málo, ale mně to přišlo dostačující. To, co vynechal scénář Nicka Hornbyho, vyplnila Saoirse svýma neskutečnýma očima. Taktéž padesátá léta mi sedla velmi dobře. Celkem nemám výhrady, usadil mě závěrečný monolog, který tak pěkně popisuje to nejběžnější a zároveň nejvzácnější na světě. "A pak jednou vyjde slunce. Možná si ho ze začátku nevšimneš..." ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vysťahovalecká téma zameraná na pocity hlavnej hrdinky a v druhej polovici zaobalená do romantickej zápletky. Prvá polovica je dosť nudná, v druhej sa už ako tak dostanete do toho, o čo ide. Oscarové nominácie tu ale nie sú podľa mňa na mieste. Snímok je v celku priemerný. Najlepšie z neho vyznieva záverečná myšlienka, či sa človek v cudzine môže cítiť ako doma, ak žije vo svojej národnej komunite, tak ako tu Íri v Brooklyne. Ľúbostná téma bola tiež zaujímavým náčrtom života, skôr ale mnohých mužov na konci 19. a začiatku 20. storočia. Je známe, že v tých časoch viedli dvojaké životy, v USA jedna manželka a doma druhá. Bez internetu, TV, či len s pomalým rastom telefonovania to vtedy bola bežná a nepostihnuteľná prax. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

  • První den Eilis (Saoirse Ronan) v práci ji v šatně jedna z dívek vypráví, že byla s přítelem v kině. Zmiňuje, že viděla film Tichý muž (1952), který se odehrává v Irsku, odkud Eilis pochází. (hansel97)
  • Ve filmu se původně měla objevit i Sarah Gadon, ale nakonec z časových důvodů nemohla. (hansel97)
  • Škola CUNY, která je součástí Brooklyn College, a kterou navštěvovala v Americe Eilis (Saoirse Ronan), nepožadovala placení školného až do 70. let. Kněz by tedy za Eilisno vzdělání vůbec platit nemusel. (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Reklama

Reklama