Reklama

Reklama

Když se mladá dívka z naprostého zapadákova přestěhuje do jednoho z největších měst na světě, čeká na ni docela silný šok. A přesně to se v padesátých letech minulého století přihodilo Eilis (Saoirse Ronan), kterou k takovému dobrodružství přiměje starší sestra, jež si pro ni přeje o něco lepší budoucnost, než jakou by bylo další živoření v Irsku. Eilis vyráží přes oceán na cestu z malého irského městečka Enniscorthy do newyorské čtvrti Brooklyn. Vydává se tak na cestu do neznáma, do prostředí, které s ní zpočátku nemá nic společného a do života, který si sama nezvolila. Ocitá se v cizím světě, připadá si jako ve vyhnanství a podléhá stesku po dosavadním životě v rodném Enniscorthy, ale poté, co se seznámí s pohledným italským dělníkem, stýskání po domově pomalu mizí. Eilis přichází životu v rušném New Yorku na chuť. Pak ale přijde událost, kvůli které se musí vrátit zpět do rodného Irska, kde je vtažena zpět do svého předchozího života, a i zde potkává novou lásku. Dostává se tím mezi dva hlasy vlastního srdce a musí se rozhodnout mezi světem, z něhož pochází, a světem, kde si může splnit svůj sen. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (299)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Spoiler: Tak nevim jak to vidí ostatní, ale nevstoupit na scénu ta babizna z obchodu, tak to ta jemná citlivá duše, jak ji tu některé dámy nazívají, totálně podělala a já dal filmu max 2 hvězdy! Strašně mne totiž začalo iritovat chování té klasické přelétavé mrchy s tváří anděla. A tvrdit, že by to bylo jinak, to bude tvrzení zase jen od baby :-) Sorry dámy, ale tohle mne fakt vytáčelo. No scénář to zachránil, neproběhnul učebnicový "přelet" a tak "andílek" obhájil 4 hvězdy :-) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nakonec sympatické romantické drama, kterak jedna Irka štěstí za oceánem hledala. Ale kořeny a stesk po rodině jsou silnější, než si původně myslela. Zvlášť když se „doma“ dějí nečekané věci. A za velkou louží to zpočátku nevypadá, že to vůbec nějak půjde. Snímek o „těžkých rozhodnutích“ nemá ohromit zvraty nebo samotným dějem, nicméně poměrně umně buduje atmosféru, poukazuje na drobné detaily. Režisér John Crowley divákům nepodlézá, nepřibližuje se vykalkulovanosti, ostatně stejně jako ve svém dramatu Ten kluk. Scénář poskytuje velkorysý prostor hlavní hrdince v podání Saoirse Ronan, která si pozornost kritiků právem zaslouží. Nese v sobě křehkost, zranitelnost, ale i slušný ranec odhodlání a odvahy. Ve výsledku docela příjemné překvapení. ()

Reklama

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

3 nominace na Oscara a to ještě v hlavních kategoriích WHAAAAAAT? Něco mi uniká? Totálně nezajímavá romanťárna, kde někdo jenom trochu přepudroval retro produkci Danielle Steele a hodil tam docela zajímavý cast a do hlavní role docela ošklivou mrchu Saroise Ronan . Špatný to nebylo, ale 3 nominace, cože? 6/10 ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Vždy som sa smial z chlapov, ktorí chodia u nás v LM do kina na tzv. Babské jazdy, no karma fakt funguje a dnes síce nevedomky, ale ocitol som sa na tejto akcii rovno medzi 80 ženami. Cítil som sa ako gay pristihnutý manželkou, ale zvládol som to a aj film stál za to. Komentár venujem chlapíkovi duotone28, ktorý ma ukecal, aby som tu ešte niekedy niečo napísal. Tak len pre teba láska :-* ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Zcela odlišný případ než Carol. V jádru to sice stále není nic objevného, ale s danými proprietami to po celou dobu pracuje sebevědomě a bez zaváhání. Snad jen projev Emoryho Cohena mi chvílemi přišel občas mírně zpomalený a tlačící příliš na italskou pilu, zbytek osazenstva hraje bez jakýchkoliv problémů, ovšem všichni jsou naprosto zatlačeni do zapomnění Eilis v podání Saoirse Ronan. Ta si krade každou scénu, kde se vyskytuje, přímo neuvěřitelně a to zcela jemným, milým, nenásilným způsobem, s hezkým irským přízvukem, který by dokázal ukrást srdce snad každému mladíkovi, nejen tomu nepříliš temperamentnímu Italovi. Překvapilo mě docela velké množství humoru, hlavně scény v dívčím domově se téměř neobešly bez vtipného pošťuchování, film dokáže přeřadit ale i do uvěřitelného dramatu. Vždyť hlavní zápletka se točí kolem vyrovnávání se s opuštěním hnízda a letu do dalekých krajů. Nakonec se děj překlopí hlavně do té romantické zápletky, ale tento podtón tam vydrží až do konce. A občas jde poznat z dialogů, že se muselo oproti předloze dost škrtat a v knize to celé bylo podáno ještě vyrovnaněji. To už tak ale při převádění do časem omezeného média bývá. Technická stránka filmu, dobová atmosféra, Brooklyn samotný - s ničím jsem neměl problém, i když bylo občas poznat, že rozpočet nebyl až tak štědrý. V první části filmu mi snad mírně překáželo jen nadužívání zpomalených záběrů, ve snaze navodit výraznější emoce nebo zdůraznit scény, myslím, že to šlo udělat i méně násilně. Příběh je to ovšem celkově zcela romantizovaný, tak to až tak nevadí. Saoirse by si každopádně toho oscara zasloužila, ale má na to ještě čas a věřím, že se objeví brzy i v nějakém víc akademikům líbivém filmu, i přes to, že tento film byl nominovaný až na nejvyšší ocenění. K tomu bych řekl jen to, že vždycky budou při takovém počtu nominací nominovány i filmy zcela do počtu, podobně získala nominaci jistě i Carol (ta ovšem byla navíc i naprosto průměrný, nudný, nefunkční konstrukt) . Ale asi dlouho nebude mladá irská rodačka hrát tak sympatickou, nevinnou (i když se postupně ukáže, že ne až tak, jak se zprvu zdá - tady má film ale taky problémy kvůli nedostatku prostoru oproti knize) a citlivou hrdinku jako tady. S tak hezkými kostýmy a účesy. 7,7/10 ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

  • Škola CUNY, která je součástí Brooklyn College, a kterou navštěvovala v Americe Eilis (Saoirse Ronan), nepožadovala placení školného až do 70. let. Kněz by tedy za Eilisno vzdělání vůbec platit nemusel. (hansel97)
  • První den Eilis (Saoirse Ronan) v práci ji v šatně jedna z dívek vypráví, že byla s přítelem v kině. Zmiňuje, že viděla film Tichý muž (1952), který se odehrává v Irsku, odkud Eilis pochází. (hansel97)
  • Filmový Brooklyn se ve skutečnosti nenatáčel v New Yorku, ale v kanadském Montréalu. Přeměnu skutečného newyorského Brooklynu do stylizace padesátých let produkce nebyla schopna zařídit, kvůli rozpočtu tedy vybrali jinou lokalitu. V Brooklynu strávili jen dva dny. (dan4815)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Reklama

Reklama