Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krzysztof Kieślowski je patrně jediný režisér z postkomunistických zemí, který si svou tvorbou udržoval vysoký celoevropský a i světový kredit. U nás si ho ceníme od jeho slavného AMATÉRA (1979), ve světě se však důsledně prosadil až svým televizním DEKALOGEM a filmem DVOJÍ ŽIVOT VERONIKY (1991). Důsledně v nich pokračuje v originálních analýzách vnitřního světa člověka, kde zůstává vždy mnoho tušeného, nevyřčeného a kde se nahodilost a nutnost, rozum a city pohybují v určitých kruzích. Kieslowského spojení metafyziky a hlubokého zájmu o osud jedince se realizuje v působivé formě, vyznačující se přesností a zároveň i mnohovýznamovostí.

Zvláštní příběh dvou identických dívek, Polky a Francouzky, lze vnímat v nejrůznějších rovinách. Divákovi se záměrně otvírá nekonečný prostor pro úvahy a reflexe. Zatímco "polská" Veronika dává před láskou k muži přednost lásce k hudbě, a proto také umírá, "francouzská" Veronika volí zdánlivě "příjemnější" životní cestu. Obě ženy, které se náhodně setkají jen na dálku a na kratičký okamžik, trpí stejnou srdeční nemocí, mají stejná gesta, používají stejné předměty. Také vztah k otcům je velmi podobný. Zatímco první umírá pro lásku k umění, druhá nachází - jakoby v podvědomí poučena jejím údělem - životní lásku k muži, který je možná strůjcem jejich příběhu. Záhadné věci se tu dějí s neuvěřitelnou přirozeností a jednoduchostí.

Kieślowski pomocí dokonale propracovaných detailů vytváří strhující až mystický obraz, naplněný zvláštní emoční silou a vymykající se v mnohém současným kinematografickým trendům. Obrovský podíl na vyznění filmu mají kameraman Sławomir Idziak, hudební skladatel Zbigniew Preisner a především představitelka obou Veronik Irène Jacobová. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK

Uživatel thecentre smazal svůj příspěvek.

offinkaa

offinkaa (hodnocení, recenze)

Pro mě rozhodně top 10 from Poland. Citlivá intimní kamera/ úžasná hra barev, jako u každého z Kieslowských filmů, muzika, ze které běhá mráz po zádech a příběh, který je až poeticky dojímavý...co víc si může člověk přát. Iréna Jakob/ radost se na ni dívat...přirozenost, krása...láska na první pohled.

swed

swed (hodnocení, recenze)

Darren: To mám přesně v plánu, tenhle týden jsem totiž začal filmový maraton s Kieslowskim. V pondělí a v úterý Krátké filmy, včera Veronika no a potom Barvy. Ještě k tomu stahuji Dekalog, takže toho je opravdu dost :-)

Darren

Darren (hodnocení, recenze)

swed.83: Nezklamou, pusť si je hezky postupně a nech si tak to nejlepší na závěr :)

swed

swed (hodnocení, recenze)

Kieslowski opět nezklamal, už se nemůžu dočkat až si pustím Tři barvy!

fefee

fefee (hodnocení, recenze)

Vôbec ma tento film nenadchol... ledva som čakal kedy sa už skončí... :-(

Ironmat

Ironmat (hodnocení, recenze)

A zase je tu film, který mě po dlouhé době dostal... jen ten dojem trochu kazil fakt, že jsem na něm byla v kině se školou... kolem mě všude křupaly brambůrky a kopa lidí se bavila, za mnou dvě holky říkaly že to je trapárna... škoda, nechápu jak někdo může říct, že je to trapárna. Takže opravdu vynikající film, doporučuju se naň podívat, ale radši v klidném prostředí :)

Miki68

Miki68 (hodnocení, recenze)

Další indicie k tomu, že ženy jsou úplně jiným živočišným druhem než my "páni tvorstva" (;-)...

Darren

Darren (hodnocení, recenze)

cross: Van Den Budenmaier = Zbigniew Preisner.... dvakrát měř, jednou řež ;-)

dbela

dbela (hodnocení, recenze)

Tak na tenhle film jsem se těšil celý den. Nastal večer, sedím v pohovce a čekám co z toho vyleze. Čekal jsem, čekal jsem, čekal jsem. Zjišťuju, že film má takovou nějakou atmosféru, která by zřejmě měla všechny diváky pohltit, což se teda u mě nestalo. Dále zjišťuju, že kamera a střih jsou v naprostém pořádku, tzn., že tak bych to udělal i já :). Zkrátka kamera byla naprosto skvělá!!! Film má dvě části - DVOJÍ ŽIVOT - které jsou úúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúplně nudné - bez jakéhokoliv akčního (apoň trochu) prvku. TAKŽE HODNOCENÍ JE JEN ZA TU KAMERU A STŘIH. Celkově jsem se nudil. Jen jsem sledoval kameru a pozoroval jsem mé oblíbené dlouhé záběry bez střihu, toť vše.

ttchor

ttchor (hodnocení, recenze)

v ramci p100 som sa vybral na veroniku, ze si ju opat pozriem a spolu s tymto filmom nostalgicky zaspominam...ale uz to niak nefungovalo ako kedysi, ked som tento film videl a bol som z neho uplne hotovy...mozno som mal zly den a mozno niektore veci uz asi nefunguju ako v minulosti...smutny pribeh:)

Související novinky

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

Evropské kultovky jen na KVIFF.TV

20.10.2023

KVIFF.TV, online streamovací platforma spřízněná s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary, spojuje síly s dalšími čtyřmi VOD platformami ze zemí střední a východní Evropy, aby divákům v České… (více)

Reklama

Reklama