Reklama

Reklama

Záhada Hory mrtvých

  • USA The Dyatlov Pass Incident (více)
Trailer 2

Film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1959 na Hoře mrtvých v severním Uralu, kdy  přišlo nevysvětlitelným  způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století. Jakmile se dostanou do míst, kde tehdy zahynuli jejich vrstevníci, začnou je pronásledovat podivné, děsivé události – a je jim stále jasnější, že tajemné síly, které na místě tragédie dřímaly čtyřiapadesát let, jsou znovu připraveny vraždit... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (367)

POMO 

všechny recenze uživatele

Scénárista má bujnú fantáziu a na tajuplné, dodnes neobjasnené skutočné udalosti navliekol hororové a sci-fi témy ako z béčkového hororu, ktorý v kinách nemá čo hladať. Koncept nájdených real-footage nahrávok film veškerou logikou opakovane popiera, z postáv americkej skupinky dobrodruhov vás žiadna ničím nezaujme a herecké výkony miestnych Rusov su smiešne (spovedaná babička, nenápadne čítajuca text, no comment). Vo finále nechýba hororové napätie, ale celkovo je to strašná hovadina. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Co taky čekat od filmu, jehož scénárista se jmenuje Vykram?! Vykrámaný pissálek si zřejmě utíral rektum do starých ruských novin a tu si všiml vybledlé fotografie turisty Datlova, pročež znovu zatlačil, dal plný průchod své omezené fantazii a echajíce vypotil neskutečně nudnou a neoriginální hovadinu. Sýry v díru, tedy chtěl jsem říct mezery v logice, nevychytal ani dávno mrtvý, bývalý režisér René, kterému se při teleportaci z domu paní Dejvisové patrně špatně poskládaly molekuly a zůstal mu místo hlavy hrnec na špagety. Navíc celé to martýrium okořenil fajn fetišem, kterého už začínám mít poslední dobou plnou prdel a až budu velký a vlivný, celoplošně zakážu ruční kamery. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nejpozději ve chvíli, kdy se na scéně objeví zombíci, kteří jako by svou vizáží vypadli z podfinancované videohry z konce 90. let, musí přestat brát film vážně i ten největší optimista. Scénář nabízí mnoho zábavných otázek k zamyšlení (Proč se poslední tři přeživší hrdinové před svými pronásledovateli ukryli v bunkru, který se otevírá a zavírá zvenku? Jak přišli na to, jak funguje zařízení uvnitř? Opravdu to tvůrci myslí vážně? a tak podobně). Co se týče konspiračních found footage hororů, sázím letos na tenhle. Dyatlov Pass Incident můžete v klidu minout. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jak tak koukám na ty hvězdičky okolo, tak jsem byl asi jeden z mála, kdo se u toho celkem bavil - bez ohledu na spoustu nelogičností a iracionality. :-) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $5,077,000▐ Harlin je strašne mimo misu, tak suchá povrchná réžia, stavaná na banálnych zvukových lakačkách, bez štipky poriadnej atmosféry a záver je čísté počítačové zlo, človek by neveril že to natočil režisér film ako Cliffhanger či Smrtonosná pasca 2, toto je tak dobré akurát tak na amaterského začiatočníka /25%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NAJDEME PRAVDU...“ /// Dobře, točím… - ne, nemíním tu zvracet nad ,,handycam“. Věděl jsem, že výprava po stopách záhady kolem skupiny Igora Daytlova bude ,,dokumentována“. A tak v klidu ,,držím“ při všech těch kecech, který jsou snad v každým takovýmhle kousku (to je Denise…; máš zbaleno?; … ta má kozy(fakt je má!)), ale nějak to začít musí. (Jen pro pořádek – v každým ne.) Záhada samotná je vcelku zajímavej materiál pro fantasii… (a pak zase ty kecy! Hádka o Yetiho, čurák ze dřeva - jako fór vole, vyřazenej…, vo čem taky chcete furt mluvit, že), takže čekám a čekám a konečně by se to mohlo hejbnout, když najdou ten volant vod žigulíka namontovanej na skále… Hejblo, bohužel výsledkem jsou čuráci v extrémních podmínkách, kteří by nepřežili ani návštěvu Disneylandu a příběhová fantasmagorie! A když si představím, jak tam prej furt někdo čeká na vysvobození… Harlin se dočista zbláznil! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Páč nejen že jsem četl knihu ,,Of the Highest Rank of Complexity“, kterou v roce 1967 napsal Jurij Yarovoi, ale znám dokonce ,,The Price of State Secrets is Nine Lives“, kterou napsal Anatoly Guschin. 2.) Neustále přemejšlím, jak filmem pomoct zvýšit cestovní ruch. 3.) Thx za titule ,,retkvi“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Nesnáším filmy, natočené stylem třepající amatérské kamery, kde je HOVNO vidět! A právě tento film je takto natočen. Prvních 50 minut, tedy 3/4 filmu se nic neděje. Expedice se balí, vyráží na cestu, sedí u ohniště a melou hovadiny, záběr na několikasekundový sex... pak střílení a všichni se rozprchnou. Kamera se třepe, je tma a vidíte.... Pak se objeví bunkr a začíná sci-fi, je 15 minut do konce filmu...objeví se portál, mutanti, vojáci....KONEC. Hrozná sračka! ()

tron 

všechny recenze uživatele

To, čo sa svojho času stalo na Hore mŕtvych, pokladám za jednu z najväčších a najstrašidelnejších záhad. Ani Jack Rozparovač nie je až taký desivý, ako to, čo sa dialo počas jednej zvlášť temnej noci uprostred zasnežených sovietskych hôr, kde skupina mladých našla mimoriadne brutálnu smrť ďaleko od všetkých, od pomoci, od priateľov. Ich krik nepočul nikto, len príroda a tá nikdy nikomu neprezradila, čo sa tam vtedy vlastne presne stalo. Renny Harlin sa o tomto slávnom "incidente" dozvedel a rozhodol sa o ňom nakrútiť film. To je dobrá správa. Zlá je, že jeho mizerná Záhada Hory mŕtvych v skutočnosti nemá s dávnou "udalosťou" takmer nič spoločné resp. odohráva sa v súčasnosti, kedy na legendárne miesto prichádzajú Američania mysliaci si, že sa im tu behom pár dní podarí vyriešiť tajomstvo, ktoré desaťročia pred nimi riešili mnohí iní a na nič neprišli (ak teda nerátame desiatky šialených a ešte šialenejších teórií). Snímka má len stopové prvky atmosféry, z postáv vám k srdcu neprirastie žiadna a nakoniec sa pravdaže dočkáme sebavedomého odhalenia "skutočnej pravdy" Hory mŕtvych... a je to blbosť. Tak dík, Renny Harlin. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Jedna z největších záhad 20. století, na kterou nelze aplikovat racionální vysvětlení ani po padesáti letech a Američané dokážou znásilnit i tuto reálnou předlohu, z principu děsivou jako prase. Nejvíce smutná je naprostá neschopnost tvůrců zasvětit neznalé diváky do okolností této události, což by z naprosto impotentního hororu bez špetky inteligence a napětí, mohlo udělat alespoň mírně zajímavý thriller. Pokud už dojde na "popis" události, je předveden ochotnickými herci s nepřesvědčivými výpovědmi a naprosto mylnými rekonstrukcemi míst, kde se našly těla. Nechápu, proč si diletantský scénárista ani nedokázal přečíst vyšetřovací zprávu, případně projet ty tři weby, které se události podrobně věnují a nepředložil režisérovi věrohodné (zkopírované) informace, ale jen mylné a odfláknuté popisy, kdy veskrze vše, co tam budou herci mektat po celý film, je naprosto nepřesné. Pokud má jít o horor pracující se skutečnou (nevysvětlitelnou) událostí, měl by rovněž pracovat s nejčastějšími teoriemi, které okolo ní kolují (UFO, Yetti, armádní střelnice,Mansové, paranoia), aby se trochu přiživil na děsivé legendě této události a zapůsobil na diváky. Jenže pro Amíky bylo tohle všechno asi dost málo zajímavé a vlastenecky přitažlivé, tak do ryze sovětské události našroubovali sami sebe a vymysleli ještě větší píčoviny, které se nedají aplikovat absolutně na žádnou z nalezených stop z místa činu (zombies, časoprostorová teleportace). Nechápu také potřebu předstírat, že se jedná o "reálnou nahrávku" a přistoupit na found footage, když fakticky je na tom film mizerně, a raději nezvolit klasický postup natočení filmu, u kterého by diváci nemuseli prožívat epileptický záchvat při každém pohybu kamery. No jo, jenže ono by to pak vlastně nestálo 4 000 dolarů. Otřesný scénář, směšné herecké výkony, naprosto bez napětí a hrozně tupé. Pokud mnohem větší horor předvedou i diletanti z pořadu Ancient Aliens se svojí klasickou agitkou o mimozemšťanech, než celovečerní film s profesionálními filmaři, herci a postprodukcí, je to vskutku žalostné. 35% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nevím, mně tedy připadalo, že tvůrci docela chytře (v rámci žánru found footage horror) používají reálná fakta o výpravě s mišmašem vlastní fantazie, aby vytvořili něco svého, trochu strašidelného, trochu zábavného, trochu (nechtěně) legračního. Samozřejmě od toho člověk nesmí čekat nic jiného, rozhodně ne žádné objasňování nebo teoretizování, jak to doopravdy mohlo být. Těm, které zajímalo spíš to reálné, bych doporučila díl pořadu Fakta vítězí na Youtube, Patrik Kořenář to tam všechno moc krásně rozebírá a vysvětluje a dokládá na základě opravdických informací a hledání v archivech a tak. Nyní budu mírně spoilerovat: Jediná výtka, kterou reálně mám, je vůči těm deskám, které hrdinové našli. Škoda, že do toho museli zatahovat ten Filadelfský experiment a že k onomu "vysvětlení" nedošli nějak ukotveněji k místu samému na místě sami. Během sledování jsem si ještě říkala, že s těma zombíkama už to trošku potentočkovali, ale jakmile to dospělo ke konci, tak jsem z toho měla dětskou/stupidní radost. Hihihi. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jedna obyčejná lavina v padesátém devátém a hned tu máme propojení s Filadelfským experimentem, mužem Molem a Marty McFlyem? Že raději celou expedici nestrávili chlastáním té ruské pálenky na baru.. Další případ, kdy mě užití konceptu found footage znehodnotilo potenciální zážitek. Nezlobte se na mě, ale pokud mi jde o život, nebudu natáčet mou ženskou kolegyni, jak otvírá těžké dveře a ještě ji galantně nabádat, ať je opatrná.. I přes občas ucházející atmosféru se Dyatlov Pass Incident asi nestane by-passem skomírající Harlinovy kariéry, nicméně jsem zaslechl, že se Renny pouští do dalšího filmu podobného ražení (s možná silnějším sociálním podtextem), jenž má pojednávat o jistém slovenském bačovi, co umí cestovat časem. Dle legend a wikipedie takový údajně žije kdesi pod Tatrami a když se to dozvěděly americké třípísmenné tajné služby, vyslaly za ním v několika černých SUV svou delegaci hnanou touhou za poznáním. Zeptali se ho: „Bačo, ty prý umíš cestovat časem?“ „No, vraj je to tak.“, odpověděl jim. „A předvedeš nám to?“ „Nemam s tým problem, ale chcem flašu borovičky.“ Agenti kvapem dovezli z vesnické krčmy láhev a podali ji bačovi: „ A teď nám to předveď.“ „Inu, dobre, chalani.“, řekl on a flašku s chutí na ex stáhnul. „Tak... a teraz som tam, kde som bol včera...“ ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Před zhlédnutím tohoto filmu jsem byla na rozpacích. Na jedné straně jsem viděla tolik negativních recenzí a komentářů, na té druhé se nacházel můj status "Já to prostě chcu vidět!":) Na zlaté, dobré Wikipedii jsem si přečetla vše o tzv. Dyatlov Pass Incident a můj zájem ještě stoupl. Takže zvědavost a touha film vidět nakonec zvítězila a já jen byla zvědavá, jestli je to opravdu tak moc zlé, nebo jestli to bude jeden z těch "málo procentních" filmů, které mně zaujmou mnohem více, než kdejaké vysoce hodnocené dílo. Nakonec to byla opět druhá možnost. Na jednu stranu chápu všechny ty kritiky, které očekávaly více důstojnější zpracování oné záhadné a dosud nevysvětlené události, na tu druhou si myslím, že to někteří zbytečně hrotí. Propojení s Filadelfským experimentem mi přišlo velmi zajímavé, stejně jako závěr. Nakonec to všechno do sebe tak nějak zapadlo. Jasně, někteří to sice budou nazývat jinými, nepěknými a třeba i sprostými slůvky:) O tricích nemluvím, to jsou dle většiny laciné, amatérské efekty, jak vystřižené z nějaké špatné PC hry. Mně nijak nevadily. Stejně jako celý film, byla jsem napjatá po celou dobu a ani dialogy mi nepřišly nijak příšerné. Budu asi jedna z mála, které se snímek líbil. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to podpriemerný dobrodružne ladený horor od Rennyho Harlina. Má celkom dobrý príbeh o pätici amerických študentov, ktorí sa rozhodnú urobiť dokument ohľadom záhadnej Djatlovej výpravy na Urale z päťdesiatych rokov a tak sa vydajú na miesto, aby preskúmali danú oblasť a možno skúsili niečo nájsť. Lenže tu sa dostanú do veľkých problémov a musia čeliť neznámej hrozbe. Spracovanie ma ale moc nezaujalo, táto samotná záhada ohľadom skutočnej výpravy z päťdesiatych rokov ma už dávnejšie veľmi zaujala a aj preto by som skôr uvítal jej spracovanie a hlavne z ruskej produkcie, než takýto samoúčelný americký výmysel o Američanoch, ktorí to samozrejme idú riešiť, ale nad to sa ešte dokážem povzniesť, horšie je to už so samotným dejom a prevedením. Už úvod popisujúci skutočné udalosti miesto mrazivého pocitu pôsobí len úplne vlažne a o tom arogantnom prístupe študenta pred počítačom už radšej ani nehovorím, ale dá sa na to pozerať a hlavne po prenesení deja do hôr je to už aspoň obstojná zábava s pár zaujímavejšími situáciami. No keď sa už dej presunie do interiérov, kedy má začať vrchol filmu to už ale ide úplne mimo, miesto očakávaného mrazivého hororového thrilleru sa z toho stane preplácaná hlúposť, ktorá pôsobí len smiešne, jedine ten úplný záver je aspoň celkom zaujímavý, ale to je tak všetko. A navyše miesto toho, aby tvorcovia skúsili vysvetliť, čo sa vlastne stalo pôvodnej výprave si len vymysleli nové veci, takmer všetky úplne hlúpe a venovali sa len tomu a tak som sa nakoniec vôbec nedozvedel názor tvorcov na to, prečo pôvodná výprava tak dopadla, takže vlastne len využili poriadne nepríjemnú skutočnú udalosť na svoje infantilné nápady. A ten koncept ručnej kamery je tu úplne mimo, proti nemu celkovo ešte nič nemám, lenže tu sa tvorcovia vôbec nedokázali držať svojich pravidiel a tak to pôsobí len hlúpo. Takže ani po hororovej stránke nemôžem byť spokojný, atmosféra a napätie sú len také vlažné a aj to len v horskej časti, pričom toto je to najlepšie, čo film po tejto stránke ponúka, zvyšok na čele s tými digitálnymi postavami je už len na smiech. Herecké obsadenie ma moc nezaujalo, nemôžem povedať, že by mi z hlavných postáv niekto vadil, ale ani ma vôbec nikto nezaujal. Réžia a technická stránka sú rozhodne sklamaním, ešte tá vizuálna stránka občas pôsobí obstojným dojmom, ale inak je všetko úplne mimo od nezvládnutia štýlu ručnej kamery až po hororové prvky. Nemôžem povedať, že by som bol výraznejšie sklamaný, od Američanov som seriózny prístup k takejto téme ani nečakal, ale toto mi už príde poriadne neúctivé voči skutočným obetiam. Ale aj keď si to odmyslím, stále je to slabý horor, ktorý je podpriemerný takmer v každom ohľade. 44% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Ještě cca půl hodiny před koncem jsem si spokojeně lebedil a říkal si, že tohle se snad už zazdít nedá. A ejhle, dalo se :) Přitom se mohli úplně vybodnout na prakticky celý děj po vstupu dovnitř až na pointu, a bylo by to co se týče atmosféry i stačilo (nějaké vysvětlení by to chtělo, ale stačilo by i nějaké vlažné... anebo naopak naprosto nejasné). ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Prikláňam sa k MIMICovmu názoru. S jedinou výnimkou - príbeh strašidelný nebol. To sa Harlinovi nepodarilo. Podarilo sa mu urobiť jemne tajomný príbeh reznutý typickým ruským prístupom. Ten spočíva zhruba v týchto pravidlách: 1. Na nič sa nepýtaj. 2. Ak sa už pýtaš, riadne si pri tom vypi. 3. Vo všetkom má prsty armáda alebo tajné služby. 4. Väčšina stavebných objektov v Rusku - vrátane vojenských - pôsobí dojmom nedorobenosti, bordelárstva a fušerstva. Krásna príroda evokujúca odľahlé horské masívy Uralu plus vierohodne pôsobiaci ruský vidiek a jeho obyvatelia prispeli k mierne nadpriemernému hodnoteniu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Devět zpackaných životů, desítky nevyřešených a nevysvětlených otázek. Dnešní doba často nehledá viníky mezi lidmi, ale zvlášť ve filmové branži za leccos můžou zombie, zlí mimozemšťané, v dětství týraní psychopati nebo Rusové. Nízkorozpočtový horor Záhada Hory mrtvých patří na videotrh. Přesto v tuzemských kinech „potěšil“ hrstku diváků, kteří zřejmě chtěli vědět, kam se posunul akční specialista Renny Harlin. Ten na to šel po dvou liniích. Nejprve slušně pobavit a následně znepokojit nejrůznějšími konspiračními teoriemi. Tyhle události se totiž skutečně staly – jenže koho to zajímá? Kochání zasněženou krajinou je poměrně fajn, objevování lidských jazyků, stop ve sněhu nebo tajných bunkrů vlastně taky, i když všechno mohlo být o polovinu kratší. Digitální lavina pak potěší asi nejvíc, protože úkryt v bývalém vojenském bunkru s opuštěnou tajnou laboratoří už je mišmašem mezi bránou času a zběsile poskakujícími zombíky. Ale to už prozrazuji moc. Formálně je to nuda, nic moc nevymyslí ani právě vyhořelý Fin Harlin. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Skupinka Amerických študentov prichádza do Ruska k hore Ural, aby prešetrili 50 rokov starú záhadu úmrtia 9-tich členov expedície okolo bádateľa Dyatlova. Podarí sa im dokončiť záverečnú školskú prácu, alebo ...?? A toto ako malo byť čo? Dosť dlhú dobu som nevzhliadol žiadny horor, nakoľko som si povedal, že by bolo lepšie, dať si na "pár dní pauzu". No a keď sa konečne človek odhodlá vrátiť k svojej "jedinej láske, nájde ju v posteli s iným". Preberte si túto vetu ako chcete, ale moje záverečné hodnotenie v percentách asi hovorí za všetko. Trištvrte filmu nudných, následný pokus o vzbudenie napätia, zabilo stupídne rozuzlenie. Fantázii sa síce medze nekladú, ale čo je moc, to je moc - 30%. ()

Rex Mundi odpad!

všechny recenze uživatele

Táto príšernosť bola v kinách?! Katastrofa od začiatku do konca. Lepšie dialógy by napísal aj pacient po čerstvej lobotómii, postavy (okrem hystericky hyperaktívnej blondíny za kamerou) sa mi zlievali do jednej masy nesympatických idiotov a found footage mockumentary bolo klasicky otravné. Niežeby hy-hy bloncka bola menej nesympatická, iba som ju lepšie dokázala odlíšiť, lebo mala navyše aj najhnusnejší dabing. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1959 zahynulo za záhadných okolností a dodnes nevysvetlených príčin v horách Uralu deväť skúsených ruských turistov. O päťdesat tri rokov neskôr sa päť amerických študentov z Oregonu vyberie do Ruska na miesto tejto tragédie, aby sa pokusili vypátrať dôvod úmrtia ruských turistov. Láka ich "Záhada Hory mŕtvych". Táto expedícia sa im však stane osudnou. I oni sami najdú v zasnežených uralských horách svoju smrť. Čakal som od tohto found footage horroru viacej. Som sklamný. Nevyužitý potenciál. ** ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Renny Harlin už je prostě totálně mimo mísu. Hrábnout po scénáři se sice zajímavým tématem, ale s několikaletým křížkem po funuse díky Záhadě Blair Witch, které se to tak moc podobá (výprava za tajemným zlem, všudypřítomná ruční kamera, spousta odrazování od místních) .. už tady to smrdělo . Mám dokonce pocit, že si režisér hlavně ten scénář ani nedočetl, protože konec je směsicí absurdit a díky němu vyvstává spousta otázek, na které snad ani nejde odpovědět .. ()

Reklama

Reklama