Reklama

Reklama

Záhada Hory mrtvých

  • USA The Dyatlov Pass Incident (více)
Trailer 1

Film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1959 na Hoře mrtvých v severním Uralu, kdy  přišlo nevysvětlitelným  způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století. Jakmile se dostanou do míst, kde tehdy zahynuli jejich vrstevníci, začnou je pronásledovat podivné, děsivé události – a je jim stále jasnější, že tajemné síly, které na místě tragédie dřímaly čtyřiapadesát let, jsou znovu připraveny vraždit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (367)

gogo76 

všechny recenze uživatele

R. Harlin sa už na kvalitatívnu úroveň Cliffhangera asi nikdy nedostane, ale stále sa o to pokúša. Jeho príspevok do hororového žánru však dieru do sveta neurobil. Postupy v ničom originálne nie sú, podobné horory sme už videli a častokrát lepšie. Nápad to nebol zlý, chladné a drsné prostredie poskytovalo poriadnu výhodu, ale i tak to Renny nedokázal naplno zužitkovať. Vyšiel z toho úplne priemerný a nevýrazný horor, ktorý sa v úvode dosť vlečie a oživí to až lavína, ktorej scéna asi ako jediná stojí za pochvalu. Hrátky s "cestovaním v čase" opäť nedopadli tak akoby som si želal. Zaujímavý nápad s nudným spracovaním. 40%. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Scénárista má bujnú fantáziu a na tajuplné, dodnes neobjasnené skutočné udalosti navliekol hororové a sci-fi témy ako z béčkového hororu, ktorý v kinách nemá čo hladať. Koncept nájdených real-footage nahrávok film veškerou logikou opakovane popiera, z postáv americkej skupinky dobrodruhov vás žiadna ničím nezaujme a herecké výkony miestnych Rusov su smiešne (spovedaná babička, nenápadne čítajuca text, no comment). Vo finále nechýba hororové napätie, ale celkovo je to strašná hovadina. ()

Reklama

rollman1 

všechny recenze uživatele

Co na to říct, zase mě to bavilo no. Má to svou atmosféru, líbil se mi celý ten koncept výpravy po záhadném umrtí ruských turistů. Do scény, kdy se někam leze je to výborná atmosférická pecka, která je temná, ikdyž se vlastně nic neděje, ale přesto víte, že tam něco je. No co se týče filmu po scéně, kde se někam leze, jede film už rychle z kopce, protože scénaristovi asi dopsalo pero a tak něco nahonem vymysleli. Ikdyž jsem to pochopil, radost jsem z toho neměl. Je jasné, že herci jsou nesympatičtí atd. To neřešte. Vychutnejte si to prostředí a atmosféru. Jedno z těch povedenějších FF. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Záhada Dyatlovovy expedice mě fascinovala od dob, kdy jsem o ní poprvé četl v Epoše, ale filmu jsem se dost dlouho vyhýbal v domnění, že to bude další céčkovej hnůj. Nemůžu si pomoct, ale já se fakt dobře bavil. Dobrodružná atmosféra doprovází film hned od začátku a moje slabost pro horské prostředí a tajemno se projevila naplno. Na poměry found footage kousků to má hodně přívětivý vizuál, poměrně klidnou ruční kameru, relativně sympatické (resp. neotravné) postavy a hlavně atraktivní příběh, který se sice v druhé polovině promění v děsnou fantasmagorii, ale nakonec: proč ne? Kulisy jsou perfektní, prostředí zaujme na první pohled a rozjezdové dialogy o ničem nenudí. Akorát to CGI odpovídá nižšímu rozpočtu, ale to klidně překousnu. Z té hromady levných hororů patří The Dyatlov Pass Incident rozhodně mezi ty lepší. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

O téhle Uralské záhadě už toho mám docela dost přečteno. Proto vím že je spousta teorií co se tenkrát stalo. Tahle filmová teorie mi moc nevoněla. Koketování s Filadelfským experimentem je sice fajn, ale výsledek je tragickej. Přežil bych i to že se 3/4 filmu nic neděje. Ale ten WTF konec byl i na mě moc. Ty digitální mamrdi poslali všechno do kytek. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Holly (Holly Goss) ve filmu mluví o jediném přeživším Ďatlovovy výpravy, Pjotru Karovovi. Jméno je fiktivní, onen člověk se ve skutečnosti jmenoval Jurij Judin. Judin se od skupiny odpojil po několika dnech od započetí expedice kvůli chronickému revmatismu. Zemřel v roce 2013, v 75 letech. (Tristaver)
  • Holly (Holly Goss) ve snímku říká, že tělu Zinaidy Kolmogorovové chyběl jazyk v ústní dutině. Ve skutečnosti byla bez jazyka nalezena mrtvola Ljudmily Dubininové. (Tristaver)
  • Na tuto známou záhadu byl v roce 2014 natočen dokument Ruský Yetti: Zabiják žije, ve kterém se vyšetřovatel snaží objasnit tento dosud nejasný incident tím, že Dyatlovovu skupinu zabil Yetti, kterého postavy v tomto filmu také několikrát zmiňují. (Matared)

Reklama

Reklama