Reklama

Reklama

Normální lidé berou svět takový, jaký je. Jiní tento svět mění. Steve Jobs, spoluzakladatel světoznámé počítačové firmy Apple, patří vedle Billa Gatese mezi nejznámější osobnosti moderní historie. Díky jeho vizionářskému způsobu myšlení, schopnosti vyjednávat a díky jeho prozíravým obchodním strategiím vznikla nejen veleúspěšná firma, ale především se změnil způsob, jakým lidé do té doby počítače vnímali. Steve Jobs při vývoji kladl důraz na jednoduchost používání a na design. Americký film režiséra Joshuy Michaela Sterna líčí život Stevea Jobse (Ashton Kutcher) od jeho chudých začátků na vysokoškolské koleji přes založení Applu v garáži rodičovského domu a nucený odchod ze společnosti až po její znovuovládnutí v roce 1997. Geniální vizionář je zde ztvárněn také ze své odvrácené stránky, jako nezodpovědný otec i jako egocentrický, netolerantní a náladový manažer, jenž nesnese sebemenší odpor. Je ovšem nepochybné, že i tyto vlastnosti se podílely na jeho fenomenálních úspěších… (Česká televize)

(více)

Recenze (720)

POMO 

všechny recenze uživatele

Po chladných ohlasoch zo zámoria príjemné prekvapenie. Nezaoberá sa Jobsovym súkromným životom, ale jeho rolou vo vzniku Applu a prvej etape existencie firmy. Do súkromia zabredne iba okrajovo, pre rýchly náčrt jeho charakteru prístupom k nečakaným životným udalostiam (ktoré neriešil práve vzorovo). Alfou a omegou rozprávania je jeho prístup k profesným udalostiam: zanietenosť pre vec, neoblomná viera vo víziu. To, spolu s pravdivými myšlienkami, ktoré priebežne vyslovuje, robí tento film inšpirujúcim a energickým, ktorý dokáže nadchnúť a *nakopnúť*. Plus teda priblížiť ‘ako to v skutočnosti bolo’, v čom sa s nadšením nájdu všetci ambiciózni startupoví garážisti, ktorých čakajú podobné potyčky s kreativitu nechápajúcimi a za okamžitým ziskom sa ženúcimi investormi. Príjemný a užitočný malý film na úrovni "televízneho" Hitchcocka, samozrejme ale stojaci nižšie, než scénáristicky a režijne vycibrený The Social Network. Ashton Kutcher dobrý. Štvrtá hviezdička čisto subjektívna - rozumel som každému jeho rozhodnutiu, nutkaniu, ťahu, a ešte aj sklenený stôl v kanclu mal podobný :-) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Poutavé a zajímavé jsou události, o kterých příběh pojednává, bohužel film zcela sráží na kolena jeden zásadní problém – nevýrazný a unylý herecký projev Ashtona Kutchera. Ten vůbec nezvládá dramatickou polohu. Nevím, jaký byl Jobs doopravdy, ale vím zcela jistě, že ne leklá ryba se STÁLE STEJNÝM nasazeným výrazem a lehkým úsměvem. Navíc z filmu není tak moc patrné, s čím Jobs bojoval nejvíc – se sebou samým, svým až chorobným perfekcionismem a nekompromisním egoismem, kdy byl ochotný „jít i přes mrtvoly“. Naopak v podání Kutchera je tady spíše takovým štěňátkem, které jen vyjímečně vycení zoubky a slabě zaštěká. Také není z ledabyle nahozených situací zcela zřejmé, v čem skutečně tkvěla Jobsova velikost. Raději si přečtěte knihu Waltera Isaacsona, je neporovnatelně poutavější a dramatičtější. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Opět se mně potvrdilo, že spolehnout se na zdejší procenta je jedna z životních kravin, kterých se člověk může dopustit. Já jsem tenhle biják chtěl vidět už dřív, ale omylem jsem si vyhledal nějakou šílenou sračku se stejným názvem, teď jsem už byl pozornější a byl jsme mile překvapen, v jednom případě dokonce naprosto ohromen. Moc se líbilo, že příběh není o technologiích, protože tomu bych zase hovno rozuměl ani to není žádné Stevovo CV, ale jde tu především o prosazení svých snů a vizí v tvrdým světe byznysu a tenhle úhel pohledu mně zcela vyhovoval. Film byl spořivej na dialogy a možná proto měl takovou údernost. To nejlepší jsem si však nechal nakonec a tím je výkon Ashton Kutcher. Měl jsem zato, že Ashton v Hollywoodu platil jako osobní nabíječ Demi Moore a díky tomu se dokázal přivandrovat k nějakým rolím, ale o něm jako o herci jsem přemýšlel míň než o tom jak se vyrábí krby, ale připravil mně naprosto neskutečný šok, protože jeho herectví bylo skvělý a ty nominace na Zlatý maliny si můžou kritici strčit doprdele, protože možná to nebyl nadpozemský výkon, ale já mu tu postavu věřil, měl charisma, prostě herecká paráda a filmová taky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

jOBS je komerčně docela úspěšný film. Respetkuji to. Ashton Kutcher je komercí profláklé jméno. Ale pokud chcete opravdu, ale OPRAVDU, vědět něco o Applu, raději se podívejte na Piráty ze Silicon Walley. Jsou objektivnější, podle mého i upřímnější a opravdovější. Tenhle film je totiž moc hollywoodský. Vlastně nepřináší žádnou výraznější informaci, než výše uvedený film. Ale zase ten příběh uvidíte z trošku jiného úhlu, tedy z úhlu, který se nazývá Hollywood. Také to není na škodu, protože si uděláte obrázek o tom, že Steve Jobs byl zmrd. Na tom se oba filmy totiž shodnou. Jenom tenhle z něj ale ve výsledku udělá docela dobráka...že jo Hollywoode?? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12miliónovTržby USA $15,924,434Tržby Celosvetovo $25,900,000Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ režisérsky a herecky v celku zvládnuté, kamerové filtry dobre dopasované v rámci určitých dôb kedy sa príbeh odohráva, pútavo natočené, aj keď miestami to dejovo dosť neurvalo skáče /videl v kine: 60%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JÁ PROSTĚ NEMŮŽU PRACOVAT PRO OSTATNÍ LIDI. POTŘEBUJU SVOJÍ NEZÁVISLOST…“ /// Pohádka (co meleš, dyť je to pravda pravdoucí!) o tom, jak chytrej chlapec ke štěstí přišel. Zdary a neúspěchy chlápka, co nejen že měl vize, ale uměl je díky schopnosti mluvit i přenýst na vostatní, aby dokázali dát sílu a krásu nejpokročilejším technologiím. Životopis jako (možná až patosácká) propagace jedný značky. Snad proto se nevěnuje nějak extra času NeXT Computers, Pixaru... Film je vlastně stejnej, jako výrobky Apple - klade důraz na jednoduchost a nepodceňuje design. Ale účel, ukázat KDO BYL STEVE JOBS i těm nejprachsprostějším nebo-li nejvobyčenějším lidem, kteří často nevěděj, co chtěj (dokud jim to neukázal) byl myslím naplněn. A nemusej bejt ani vlastníky iPadů, iPodů, iPhonů, iTunes. (iMaců taky? Asi jo…). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Páč IBM jsou sráči. (A taky Bill Gates, Gil Amelio, Michael Eisner…) 2.) Miluju reklamy. 3.) Thx za titule ,,Bac“ a ,,Albrecht“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vubec ne tak spatny, jak jsem se obaval. Uprimne receno, klidne bych si dal jeste treba pulhodinku navic, takhle film konci v momente Jobsova navratu a urcite by se dalo jeste se spoustou zajimavejch udalosti pokracovat. Ale i tak se clovek neco dozvi, par scen je hodne zajimavejch a trosku az vyvolavajicich nostalgii, ale sem tam se najde neco zbytecnyho, pripadne misty drobet stereotypniho. Jinak kameraman se snazi a tak sem misty seka naprosto zbesilej strih, skoro az zbytecne. Herci jsou v pohode, nikdo vylozene nevycniva a Kutcher podava hodne slusnej vykon. Jenom to starsi liceni je dost mimo, ale to je nastesti tak 5 minut filmu. Takze celkove jsem se bavil, zaroven to dokaze zaujmout, takze za me spokojenost. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem čekal mnohem víc. Steve Jobs byl jeden z největších vizionářů uplynulých desetiletí a zasoužil si mnohem lepší poctu. Co mi vadilo nejvíce je velmi špatně vykreslený charakter Jobse, který byl asi brutální pedant, ale přijde mi, že ve filmu se vůbec nezaměřili na jeho nejsilnější stránky a co jsem nejvíc nepochopil, je fakt, že tvůrci filmu se vůbec nevěnovali nejúspěšnější éře v jeho kariéře, tedy od jeho návratu do Apple a uvedení iPhone, iPad apod. Tři hvězdičky dávám především z úcty k němu, ale toto měl být oscarový film a místo toho mám hodně rozporuplné pocity. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Míň teatrální a patetické filmy se natáčejí i o Ježíšovi. Jobs je z třetiny složen ze Stevovi tleskajících a uznale pokyvujících lidí, z třetiny z lidí, co se na Jobse mračí a z třetiny ze scén, v nichž se Jobs chová jako asociální hajzl. Vůbec se nedaří vysvětlit, čím je vlastně výjimečný a jaký je jeho přínos, krom toho, že všem říká, aby "pracovali rychleji". A opravdu by mě nenapadlo, že někdo může mimo parodii použít scénu, v níž Jobs stojí s rozpřaženýma rukama uprostřed zlatavé, obilím poseté louky a za zvuku klasické árie se točí a dívá do slunce. WTF?! A poznámka ke Kačerovi - že někdo obstojně imituje něčí gestikulaci, neznamená, že ho dobře hraje. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Najväčšie obavy pred premierou vzbudzovalo obsadenie Ashtona Kutchera do hlavnej úlohy. Nakoniec je to zďaleka najmenší problém, s ktorým sa snímok Joshuu MIchaela Sterna musí potýkať a tým najväčším je očakávaná povrchnosť. Tá je však plne pochopiteľná aj vzhľadom k tomu, že dej mapuje ozaj široký časový úsek narozdiel od životopisných filmov typu Môj týžden s Marylin, či Hitchkock. To, že film neobsahuje všetky zaujímavé momentky v živote Steva Jobsa a do jeho súkromného života nazrieme len výnimočne mi teda subjektívne nijak zvlášť neprekáža. A v konečnom výsledku je to životný Kutcherov výkon, ktorý posúva tento príjemný malý film v mojich očiach ešte o niečo vyššie. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Není to pecka jako Social Network (byť podle toho, jak jsou ve filmech narýsovaní, by si Jobs s Zuckerbergem rozuměl), ale svižné a dostatečně zajímavé to je. A díky Kutcherovi jsem měl chvílemi pocit, že sleduju volné pokračování Osudového doteku :D Jen jedna (a ani ne důležitá nebo zajímavá) scéna pro Jamese Woodse?? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Pokud nebudete v sobotu v práci, v neděli už nechoďte!“ To je mi vedoucí! Už se nedivím, že zaměstnanci tak nadšeně tleskali při jeho projevech, co kdyby pak s nimi jel ve výtahu.. Chronologické trhliny podivně přemosťující biografie, z jejíhož nakousnutého jablka vytéká šťáva servility. Jeden by si po ní myslel, že Jobs byl jen egocentrický manažer plný vizí, který sice nikdy nic osobně nevytvořil, ale dokázal druhé namotivovat a pak přesvědčivě okecat jejich práci. A nebo..? Zlaťoučkými malinami obrostlý iKutcher se sice snažil, ale nebyl to vzhledem k jeho reklamě na Lenovo střet zájmů..? ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Social Network fungoval i proto, že Facebook a Zuckerberg ještě neprožili vrchol a následný pád. Jobs jich ale zažil několik, takže adaptovat jeho první krůčky v byznysu je svým způsobem sebevražda stereotypem. A Stern, ani jeho scenárista nepřišli na způsob, jak do něj nezabřednout. Steveova hvězda tedy stoupá, padá, stoupá, padá, až "vystoupá co nejvýš", což je prokládané jen velmi povrchním nastíněním jeho oddanosti inovacím, určitou asociálností a byznysovou vychcaností. Nechci na ten film vyloženě kálet, protože je mi sympatické, že se někdo vůbec rozhodl takhle rozsáhlý životopis adaptovat (plus se domnívám, že je Kutcher v té roli snaživý a místy i velmi dobrý). V téhle podobě jde ale jen o povrchní životopis, který toho vlastně moc neřekne a nechá za sebou spoustu otázek, kvůli jejichž zodpovězení si pravděpodobně půjdete obratem koupit literární "předlohu". ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Mám podezření, že režisér Joshua Michael Stern je uživatel Microsoftu, jinak by takový příběh neprznil. Problémem je i fakt, že Steve Jobs měl tolik životních okamžiků, které si zaslouží svůj prostor. Takže pokud někdo chtěl natočil život Steva Jobse, tak ho natočí celej nebo se na to úplně vykašle. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Matt Whiteley | Hudba: John Debney | Produkcia: Mark Hulme | Distribúcia: Open Road Films (US), Entertainment One (CA) | Štúdio: Endgame Entertainment, Five Star Feature Films | Rozpočet: 12 miliónov $ | Tržby: 35,931,410 $ || Malý film o veľkom vizionárovi. Schválne som použil iné slovo, než človek, pretože ľuďskosť nebola práve najsilnejšiou stránkou Stevea. Takýto komorný počin sme tu už vlastne mali z 99., v Pirates of Silicon Valley. Teraz, po Steveovej smrti a vo vrcholnej dobe Applu je materiál pojatý z iného uhlu pohľadu, a zase veľmi príjemne. Zatialčo piráti sa sústredili na súboj Jobs/Gates, jOBS sa sústredí viac na Stevea samotného. Určite väčšina divákov čakala zakomponovanie najúspešnejšieho obdobia 2001-2011, ako som čakal aj ja sám, ale to by už príbeh skĺznul do samochváli firmy, a zanechala koncept ľudskej biografie a dramatu. Preto štvrtá naviac, že sa tak nestalo. 75% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Podle většinových reakcí na výkon Aštona Kačera jsem se docela obávala, aby jeho herecký projev nestahoval dolů celý film, ale nakonec se mé obavy postupně rozptýlily. Co na tom, že možnosti jeho "facial expressions" jsou omezeny zhruba na dva výrazy, možná na jeden:) Jeho podoba se Stevem Jobsem je více než věrohodná, a ani jeho výkon mi nepřišel celkově tak bídný, jak tu spousta uživatelů tvrdí. Já bych to označila výrazem "byl v pohodě." Ale zajisté chápu, že pro množství fandů není "v pohodě" dostačující. Snímek ani na chvíli nenudí, obsahuje množství zajímavých a poutavých momentů, které psaly historii, stejně jako scénář, který nabídne množství působivých dialogů a hlášek. Zejména Jobsův telefonát Billu Gatesovi byl velmi vtipný:) Kutcherovo ztvárnění IT génia, Stevea Jobse možná nebylo Oscarové, ale mně se on i celý snímek líbil a myslím, že se jedná o slušný film, pojednávající o vzniku jedné legendy. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Steve Jobs je (bol) pre laikov len akousi známou osobnosťou, ktorá sa postarala o fenomén s názvom 'i'-Mac, Phone, Pad a tak ďalej. S týmto vedomím som do premietania v kine vstupoval a len o niečo múdrejší som z neho vychádzal. Nemôžem poprieť, áno, ozrejmil som si pár faktov, zoznámil som sa so Stevom ako osobnosťou, ale životopisné filmy by mali divákovi dať to, aby nadobudol pocit, že prezentovanú osobnosť a jeho životný príbeh pozná ako svojho dobrého známeho. V prvej polovici filmu sa zdá, že na to idú tvorcovia celkom dobre, začal som sa zžívať so Stevom ako osobnosťou, druhá polovica je však viac vecná, začína byť viac o firme Apple ako životopisom a Stevov charakter bol zrazu fuč. Ďalší problém vidím v tom, že film plynie dosť monotónne, nemá drive, spád alebo akokoľvek to nazvem, proste som sa miestami nudil. Myslím, že obdobie, ktoré film prezentuje, obdobie technologického rozmachu elektorniky by sa dalo natočiť oveľa razantnejšie a pútavejšie. Herecké výkony, chvalabohu, vytiahli tento film z priepasti. Samozrejme Ashton Kutcher bol pomerne sterilný, ale film nebol (možno práve preto) sústredený výslovne na jeho osobu a striedalo sa tu množstvo vedľajších postáv, ktoré dokázali jeho výkon zastrieť. Zhrunutím jednej vety: pomerne odfláknutá životopisná dráma, ktorá si zaslúžila viac- viac hereckého umu, režisérskej zainteresovanosti a scenáristického citu pre reprodukciu príbehu. 60%. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Jsem zklamaný. Film je nedostatečně zajímavý a zaměřuje se na nepodstatné věci z Jobsova života a prakticky se z díla nedozvíme téměř nic. Ashton Kutcher ztvárnil Steva dost dobře, o tom žádná. Pohyby i obličeje měl zmáknuté perfektně. Na filmu se mi však nelíbí, že je hlavní postava vykreslená jako totální blb s minimálním vývojem jeho charakteru. Pak je velice těžké s někým takovým soucítit a nebo mu třeba i fandit. Spíše je to divákovi ve výsledku jedno co se s ním stane a neboť jako dokument podle mě svou funkci také nesplnil, tak může být za 2 hvězdy ještě moc rád. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Po všech těch vlažných a negativních ohlasech jsem čekal průměrnou podívanou, ale opak je pravdou. Silně podhodnocený film, který dokáže být v určitých momentech zatraceně inspirativní. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Steve Jobs je jeden z mála skutečných vizionářů, který změnil moderní, a nejen Americký, trh. Alespoň je tak už dlouhou dobu prezentován. Proto bylo jen otázkou času, než někdo po jeho smrti uzme práva a natočí o něm životopisný film. jOBS rozhodně je idealistický film a to do takové míry, že o něm není zmíněno byť jen sebemenší křivé slovo, což zřejmě bude hodně vadit Jobsovým kritikům. Jistě, jsou zde vyobrazeny jeho problémy s rodinou, nošením bot a takový ten smysl pro dokonalost, ale takový on prostě byl a ví se to o něm. O samotném Jobsovo představiteli, Ashtonovi Kutcherovi, se ze začátku hodně pochybovalo, ale sakrafix, ten chlap se hodně snažil a řekl bych, že byl jako "Da Man" velice výstižný. Film je nakonec až moc rázně utnut a do moderní znovuzrozené politiky Applu se nepouští, ale to bych řekl, že je zkrátka pochopitelné...90%...[27.08.2013_Cinema City IMAX_Flora] ()

Související novinky

Hledá se nový Steve Jobs

Hledá se nový Steve Jobs

04.10.2014

Biografie jOBS s Ashtonem Kutcherem rozhodně nebyla posledním filmem o slavném zakladateli Applu. Ostře sledovaný další pokus chystá Danny Boyle (Milionář z chatrče, Sunshine) a dlouho to vypadalo,… (více)

Christian Bale jako Steve Jobs?

Christian Bale jako Steve Jobs?

23.03.2014

Není to ani měsíc, co se začal David Fincher (Sedm, Klub rváčů) zajímat o biografii Stevea Jobse. Pro studio Sony ji sepsal Aaron Sorkin (seriály Západní křídlo a Newsroom), jenž si práci s Fincherem… (více)

David Fincher natočí „Apple Network“?

David Fincher natočí „Apple Network“?

27.02.2014

Anebo nějak podobně nazvaný životopis. Jak už jste se možná dovtípili z titulku, režisér facebookového dramatu Social Network, jehož portfolio se honosí filmy jako Sedm, Klub rváčů nebo Zodiac, začal… (více)

Reklama

Reklama