Reklama

Reklama

Normální lidé berou svět takový, jaký je. Jiní tento svět mění. Steve Jobs, spoluzakladatel světoznámé počítačové firmy Apple, patří vedle Billa Gatese mezi nejznámější osobnosti moderní historie. Díky jeho vizionářskému způsobu myšlení, schopnosti vyjednávat a díky jeho prozíravým obchodním strategiím vznikla nejen veleúspěšná firma, ale především se změnil způsob, jakým lidé do té doby počítače vnímali. Steve Jobs při vývoji kladl důraz na jednoduchost používání a na design. Americký film režiséra Joshuy Michaela Sterna líčí život Stevea Jobse (Ashton Kutcher) od jeho chudých začátků na vysokoškolské koleji přes založení Applu v garáži rodičovského domu a nucený odchod ze společnosti až po její znovuovládnutí v roce 1997. Geniální vizionář je zde ztvárněn také ze své odvrácené stránky, jako nezodpovědný otec i jako egocentrický, netolerantní a náladový manažer, jenž nesnese sebemenší odpor. Je ovšem nepochybné, že i tyto vlastnosti se podílely na jeho fenomenálních úspěších… (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (19)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 12 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby dosáhly 16,1 milionu amerických dolarů, celosvětové pak činily 42,1 mil. (NIRO)
  • Součástí závěrečných titulků jsou i autentické fotografie spoluzakladatelů společnosti Apple. (SniperG1)
  • Když Jobs (Ashton Kutcher) navštěvuje hodiny kaligrafie, vidíme, že kreslí jen jedničky a nuly, tedy binární kód. (jajush)
  • Josh Gad, představitel Stevea Wozniaka, v rozhovorech několikrát popisoval otrocký perfekcionismus Ashtona Kutchera, který ztvárnil Jobse. "Přišel na plac, rozhlédl se a někde úplně vzadu, kam by kamera ani nedohlédla, uviděl jako rekvizitu nějaký čip a řekl: 'Dejte to pryč, tohle vyrobí až za dva roky.'" (Brousitch)
  • Sám Ashton Kutcher (Steve Jobs) patří mezi významné technologické investory. Skrze svůj investiční fond vstoupil v minulosti např. do firem Skype, Foursquare, Airbnb či FAB. (Degreet)
  • Spoluzakladatel firmy Apple - a samozřejmě také postava v tomto filmu - Steve Wozniak (Josh Gad) se po přečtení scénáře odmítl na filmu jakkoli podílet a později přijal nabídku, aby se stal konzultantem "konkurenčního" snímku Steve Jobs (2015). Po zhlédnutí prvního traileru jej okomentoval takto: „Skutečnosti se to ani nepřibližuje. Ani nevím, o co jim vlastně jde. My dva jsme spolu nikdy nekomunikovali takovým způsobem a náš vztah nefungoval tak, jak tu ukazují. Nesedí ani naše osobnosti, i když ta moje má k realitě trochu blíže. Nezapomínejte, že mé cíle byly inspirovány hodnotami Homebrew Computer klubu, jehož Steve Jobs nebyl členem. Naopak on byl tím, kdo se teprve později dozvídal o dopadu počítačů na budoucí společnost. Stevova klíčová myšlenka byla vyrobit dvacetidolarovou PC desku a prodávat ji za čtyřicet dolarů členům klubu. Byl obchodník a vždycky našel cestu, jak vydělat na mých nápadech. Taky jsem nikdy nevypadal jako profesionál, oba jsme ještě byli děti a náš vztah vypadal zcela jinak, než naznačuje ukázka. Je mi trapně, ale jestli bude výsledný film zábavný, tak to nevadí. Jestli chcete vědět, jak to bylo doopravdy, přečtěte si moji knihu iWoz.“ (Claude Speed)
  • Film vznikl bez jakéhokoli vlivu nebo přispění firmy Apple. (Kritiq)
  • Kromě Los Angeles probíhalo natáčení také ve skutečných lokacích, spojených s filmovým příběhem. Štáb se tak podíval například do původní garáže, v níž Steve Jobs (Ashton Kutcher) se Stevem Wozniakem (Josh Gad) sestaviil první počítač Apple I., či v Palo Alto v místech, kde Jobs vyrůstal. (eugeene)
  • Pracovným označením snímky boli aj názvy "Jobs: Get Inspired" či "Steve Jobs". (MikaelSVK)
  • Ashton Kutcher dostal ponuku na úlohu Jobsa esemeskou na svoj nový iPhone 4S. (Zdroj: Bonton)
  • „Nesmierne si prácu Steva Jobsa vážim a mám veľa priateľov, ktorí ho poznali alebo pre neho pracovali," uviedol Ashton Kutcher. „Rozhodovanie, či túto rolu prijmem, však bolo ťažké. Stvárniť autenticky niekoho takého významného a známeho ma trochu desilo. Na druhej strane to bola životná výzva." (kacer4)
  • Ashton Kutcher pre rolu Stevea Jobsa dva dni pred začiatkom natáčania skončil v nemocnici. Chcel sa totiž natoľko vžiť do svojej úlohy, že si osvojil Jobsovu frutariánsku diétu. Jediné, čo konzumoval, bolo teda čerstvé ovocie. Čo malo za následok zlyhanie pankreasu. (Flipko)

Související novinky

Hledá se nový Steve Jobs

Hledá se nový Steve Jobs

04.10.2014

Biografie jOBS s Ashtonem Kutcherem rozhodně nebyla posledním filmem o slavném zakladateli Applu. Ostře sledovaný další pokus chystá Danny Boyle (Milionář z chatrče, Sunshine) a dlouho to vypadalo,… (více)

Christian Bale jako Steve Jobs?

Christian Bale jako Steve Jobs?

23.03.2014

Není to ani měsíc, co se začal David Fincher (Sedm, Klub rváčů) zajímat o biografii Stevea Jobse. Pro studio Sony ji sepsal Aaron Sorkin (seriály Západní křídlo a Newsroom), jenž si práci s Fincherem… (více)

David Fincher natočí „Apple Network“?

David Fincher natočí „Apple Network“?

27.02.2014

Anebo nějak podobně nazvaný životopis. Jak už jste se možná dovtípili z titulku, režisér facebookového dramatu Social Network, jehož portfolio se honosí filmy jako Sedm, Klub rváčů nebo Zodiac, začal… (více)

Reklama

Reklama