Reklama

Reklama

První láska

(festivalový název) (TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Sedmnáctiletá Jadwiga a dvacetiletý Roman se po zjištění dívčiny gravidity rozhodnou pro společný život. Oba jsou ale velmi mladí a do dospělosti navíc vstupují v nevábné realitě socialismu poloviny 70. let, kde nic není jednoduché. Diváci se stávají svědky běžných činností, jako je svatba, těšení se na dítě, ale i nepříliš důstojných momentů, mezi něž patří obhajoba dívčina těhotenství před školní komisí či problémy se sháněním bytu. Tvůrci během natáčení některé situace pro větší dramatičnost vyprovokovali, např. do bytu nic netušícího páru poslali na kontrolu policistu. - Pavla Bergmannová (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (2)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Strasti a slasti života v socializme, so všetkým, čo k tomu patrí. Kto videl projekty podobného rázu Heleny Třeštíkové, vie, čo ho čaká - toto však nie je tak uhladené a vzhľadom na to, že nevzniklo pokračovanie, sa venuje Kieslowski jednému obdobiu života mladého páru omnoho dôslednejšie a do väčších detailov v zobrazení absurdnosti byrokratického zriadenia a pravidiel. Mj. predstavy pána zo školy, ako by mal vyzerať vzorový mladý človek, hraničili s absurdnosťou zjavne už v danej dobe :-))) Kieslowski pár (hlavne ženu) sleduje všade - do bytu, do práce, na úrady, do školy, na súd... Holt to v tej dobe mladí, túžiaci po vlastnej rodine nemali ľahké. Vynikajúci dokument, oproti Z punktu widzenia nocnego portiera lepší svojou vyváženosťou medzi ťažkými podmienkami a krásnymi spoločnými momentami (ako narodenie samotného bábätka). 90% POZNÁMKA: Zhliadnuté v rámci semináru o poľskom filme. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

snímek zachycuje nelehkou situaci "dětí" čekajících dítě, jimž totalitní soukolí administrativy a hlavounů rozhodně nevychází vstříc... dost mi tam chyběly postřehy ústřední dvojice, natáčelo se navíc ve velké míře v nevhodných akustických prostorech a jako celek je film trochu moc zdlouhavý, nudný a stopáží přetažený. 40% [Festival nad řekou, 2010] ()

Reklama

Reklama