Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká filmová komedie o kanadském žertíku, který mohl přijít hodně draho. Velmi pracovitý, ale také velmi naivní úředník pojišťovny Valentin Plavec se stává terčem nekonečných legrácek, vtípků a recesí svých kolegů Bejšovce a Voborníka. Poslední vydařený kousek se jim však poněkud vymkl z ruky. Připsali totiž k výhernímu číslu 8456 jedničku a namluvili Valentinovi, že vyhrál v loterii milion. Jelikož si však Valentin nemůže vyzvednout výhru okamžitě, vybere dvacet tisíc, což jsou veškeré úspory, které našetřil společně se svou snoubenkou Helenou a začne nakupovat na zálohu. Koupí auto, najme personál do vily. Jako čerstvý milionář je práci povýšen a dokonce se k němu začne hlásit i lakomý strýc Kudrna. Pravda však brzy vyjde najevo a když mu kolegové prozradí, že šlo jen o žert, všichni ho opustí, jen věrná Helena zůstane a dokonce pomůže nešťastnému snoubenci zrušit všechny zálohované a domluvené obchody. Když vyjde v novinách zpráva, že došlo k chybě a vítězný los má číslo 18456, rozhodne se Valentin oběma vykutáleným vtipálkům pomstít... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Veselý snímek na večné téma, že pokud máte peníze, lidé se za vámi jen hrnou... Oldřich Nový vytvořil uvěřitelnou postavu člověka, který dává i z mála... Nezapomenutelná scéna s...zvoňte dvakrát!!! :-) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Peníze kazí charakter! Komedie svým obsahem stále aktuální i v dnešní době. Téma nečekané výhry v českém filmu do té doby, bylo zfilmováno několikrát, stačí si vzpomenou třeba na film s Jindřichem Plachtou "Kdybych byl tátou" aj. Film ukazuje typickou lidskou vlastnost, že pokud máte peníze, máte i dostatek přátel, jak je nemáte, své falešné přátelé pomalu ztrácíte. Uťápnutý ouředníček Oldřich Nový, který lehce nabyl, lehce pozbyl, je ve své roli přesvědčivý, jeho partnerkou mu je zde a to zcela poprvé v tomto spojení Hana Vítová. Ale nebyli to je oni dva, všechny role až do té nejposlednější byli dobře ztvárněny (včetně jejich charakterů), každý z herců, tu měl nezvykle docela velký prostor. Vtipálci Bejšovec (Pešek) a Voborník (Fiala), rovněž ušli, známe takové např. ze školních lavic:-) Záruka dobré zábavy která nás velmi dobře baví dodnes. Poznávacím znamením tohoto filmu, je neustále stěhující pracovní stůl, prskající cigarety a Oldovi nohy na stole před přednostou kanceláře. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mám rád nejen proto, o čem je nebo jaký je, ale spíš proto, co jsem se dočetl v biografické knize o Oldřichu Novém. Tuto historku vám předkládám vlastními slovy. K natáčení VALENTINA DOBROTIVÉHO se váže tragická událost, která přesně vystihuje nasazení herců a jejich touhu dávat trochu toho zapomnění lidem za války. Jedna z hereček, Anna Letenská (manželka zřízence, kterému O.N. donese pět tisíc) nechala ve svém bytě o pár dnů dřív přespat své přátele, doktora a jeho manželku, které hledalo Gestapo. Až při pozdějším rozhovoru vyplynulo, že lékař ošetřoval jednoho z Heydrichových atentátníků. Což znamenalo spoluvinu a automaticky trest smrti. Dva příslušníci Gestapa ji ráno dovezli do ateliérů na natáčení, nechali ji odehrát její part, sledovali případné spoluagenty a pak ji odvezli rovnou na popraviště. Celý štáb z toho byl samozřejmě hodně rozrušený, ale ve filmu je to znát jedině tím, že si Oldřich Nový zapomněl přezout bačkory a aniž si toho někdo z ostatních povšiml, přišel jako Valentin Plavec do kanceláře v bačkorách. A protože se to později již nedalo přetočit, je to ve filmu dodnes. Tomuhle se podle mě říká hrdinství. Jak tehdy říkal Mac Frič, byli z toho všichni notně vyjevení, a v takové atmosféře museli točit komedii. A to heydrichiáda sotva začala. Film se mi líbil, stejně jako většina filmů Oldřicha Novýho. Lidičky, vy ani nevíte, co já bych dal, kdybych se mohl podívat na nějaký představení v Novém divadle ještě před válkou nebo za okupace. Bylo to prý jedno z nejlepších divadel v Praze (co se týká jemnýho inteligentního humoru, zajímavých příběhů a pěkných písniček a samozřejmě Oldřich Nový). ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů s Oldřichem Novým o věčném tématu, že za peníze si lze koupit vše a pokud se vám daří, jsou všichni vašimi přáteli. Ale jak se říká, opravdového přítele poznáme až v nouzi. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejzdařilejších okupačních "únikových" komedií na vděčné téma nečekaného zbohatnutí, které mění postoje okolí i vlastní rozhodnutí. Na svou dobu kvalitní scénář a především obsazení v čele s Oldřichem Novým dělají ještě dnes zz Valentina Dobrotivého víc než přijatelnou záležitost. Celkový dojem: 70 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Určitou scénáristickou naivitu vtipně i výmluvně snímek přenáší na hlavní postavu a přespřílišnou doslovnost s neustálým vyzdvihováním socioekonomického aspektu lze hodit za hlavu díky perfektnímu tempu. V těžkých časech natočená příjemná veselohra, jejímuž absolutoriu brání jen dvě výše uvedené výtky. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Račte, vážený pane řediteli, sdělit veleváženému panu vrchnímu řediteli, aby co nejrozhodněji ráčil ujistit vysoce váženého pana prezidenta, aby ráčil být co nejlaskavěji úplně bez starostí.“ U podobného typu filmů někdy trvá, než se rozjedou, ale tenhle baví prakticky hned tepáním do úřednické hierarchie. A pak je to už o těch výborně napsaných a zahraných postavách, kdy postupně na scénu napochodují vzorný úředníček Nový (neustále zapisující veškeré výdaje), jeho kolegové-šprýmaři Pešek, Fiala („Tak si myslím Emane, že jsme to kapánek přehnali.“), přísný nadřízený Marvan („Dejte si ještě nohy na stůl!“), pro svou dceru boháče lovící panička Šlemrová či „starostliví“ příbuzní Pištěk, Baldová, jedna podařená role vedle druhé. Nechybí celá řada vtipných frků, pohodová atmosféra...i když ta je v jednu chvíli poměrně drsně zpřetrhána, až mi z toho bylo docela smutno. Dobrý konec to naštěstí spravil. Hodnotím solidními 4*. „Co je?“ - „No co to má být?! Máte jít k panu řediteli!“ - „Já?“ - „Račte být pan Plavec?“ - „No sem Plavec, to víte.“ - „Tak plavte!“ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Není pochyb o tom, že tento film, legitimní potomek jiné veselohry - EVA TROPÍ HLOUPOSTI - patří k zlatému fondu české filnové veselohry. Nápaditý příběh, hraný všemi protagonisty s viditelnou chutí, byl svým způsobem jako šit na míru své době. Právě ve dnech jeho premiéry a následného uvádění do kin vrcholily totiž jak tzv. druhá heydrichiáda, tak nacistická ofenzíva na východní i africké frontě. Stalingrad a El-Alamein patřily určitě k často vyslovovaným pojmům v tehdejší veřejnosti. Víra v charakternost a slušnost, propojená s činorodým pozitivním optimismem, zahalená do půvabného závoje třeštících gagů úředníků jedné soukromé pojišťovny, byla nakažlivá. A vítězství nevzdávajícího se dobra určitě také. Vždyť dobrý nemusí být ani zdaleka totožné s jiným, méně oblíbeným výrazem - naivní, hloupý, napáleníhodný. VALENTIN patří v rozsáhlé Fričově i Nového filmografii nepochybně k tomu nejlepšímu. K tomu skutečně nadčasovému. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Peniazom sa často a radi ľudia koria podobne ako Indovia posvätnej krave. V momente ich zacítenia sú okamžite schopní neuveriteľne pružne meniť názory a správanie. Tieto poznatky dokonale využili tvorcovia vydarenej protektorátnej komédie o jednom kanadskom žartíku spáchanom na dobromyseľnom kolegovi - úradníkovi. Navyše pri sledovaní filmu sa dozviete, čo znamená slovo POŽURŽIL. ()

Zloděj kol 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od jiných filmů Oldřicha Nového jsem kvality Valentina Dobrotivého docenil relativně pozdě. Nenápadný úředník to v konkurenci s Kristiánem či roztomilým člověkem celkem logicky prohrává. Navíc ani Hana Vítová nemá vnitřní kouzlo, vnější půvab a přirozenost Adiny Mandlové či Nataši Gollové. Ovšem ve srovnání s Haasovým Mazlíčkem, kde je nepraktičnost hlavního hrdiny dotažena do důsledků, vytváří Oldřich Nový realistickou a sympatickou postavu. I když milionářské scény (auto, vila, zahradník, přízeň nadřízených) jsou místy křečovité, je to stále ON. Za nejlepší pokládám prvních 30 minut a potom některé špílce v příběhu - paní Dousková posílá kostým, Maruško, kam jsem dal ty zlaté hodinky, zvoňte dvakrát a silně. Ačkoliv se neutrální divákův vztah k hlavní dvojici postupně změní, mají v tomto filmu snad víc než, kde jinde, důležitou úlohu vedlejší postavy, které vytvářejí příhodný kolorit - Jaroslav Marvan (lepší než podobná role v Katakombách), Baldová, Pištěk, Průcha, Pešek, Fiala, Řepa. Na rozdíl od jiných komedií těch let se do sebe snaží absorbovat i jiné prvky. Nechce vychovávat, ale ukázat, co dokáží udělat žert a peníze. Nutno říct, že si s tím poradila velmi dobře. "Takže včerejší položku škrtám a k dnešnímu datu zaneseme chléb třicet haléřů." ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Proč si jen tak pro zábavu a radost nezajít na místní promítání vesnickýho letního kina na film pro pamětníky, i když na něj dorazí snad všechny možný věkový kategorie? Při scéně se zvonkem jen někteří vyvolení udrželi tu nezadržitelnou kulometnou salvu hlasitýho smíchu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Komédia, ktorá nezostarla. Teraz neviem, či je to dobrá, alebo zlá správa vzhľadom na to, že téma filmu je stále aktuálna a v súčasnosti by sa mohol sfilmovať tento scenár iba so zmenami na úrovni nových technológií. Ale vykašlime sa na to a sústreďme sa na zábavu. Tá je vďaka solídnym kanadským žartíkom stále dostatočne vtipná a to aj v prípadoch, kedy je vám jasné, ako bude situácia vypointovaná. Môžeme dokonca podozrievať Chytilovú, či tak trochu v prípade Kurvahšiguntntag nevykradla práve tento svižný Fričov film. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tentokrát se Fričovi nepodařilo udržet zdravou rovnováhou mezi tím, aby byl snímek vyváženě vtipný i mravně přínosný. Těžce jsem zde postrádal pravidelný přísun humoru, na který jsem od Friče zvyklý. Asi 20x se během stopáže zopakoval školácký žertík s vybuchujícími doutníky a dalšími předměty, které si zrovna někdo pokusil zapálit v hubě. Celý film se nese v neuvěřitelně dětinském a naivním duchu. Je to opravdu těžce přeslazená pohádka, která sice pohladí po duši, ale nijak zvlášť nebaví ani nedovede zaujmout. Ať už je řeč o ženách (andělech) typu "Helenka", nebo o nesmírně naivním a průhledném průběhu, který tradičně poukazuje na fakt, že bohatým a vlivným ostatní rádi a často podlézají, což bylo vtipně nastíněno už v samotném úvodu při několika dialozích, které vedl nadřízený s podřízeným. Zkrátka zaujímáme postoje, místo abychom stáli. Celkově se tedy nezmůžu na více, než na slabé a otřepané 3 kousky. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Řekl bych že je to velmi poučný a věčný film, neboť nadarmo se neříká, že peníze otevírají všude dveře. To bylo, je a bude. Existuje spousta filmů na toto téma a tenhle je jeden z nejlepších :) Velmi pěkné ztvárnění lidské povahy pod tlakem peněz. 85% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je pravdepodobné, že keď som túto komédiu z úradníckeho prostredia prešpikovanú kanadskými žartíkmi videl premiérovo som sa celkom dobre bavil. Prispeli k tomu aj osvedčení herci. Pri dnešnej pripomienke som sa namiesto opakovanej zábavy iba trpko usmieval a dojem z filmu som ospravedlňoval tým, že za protektorátu filmoví tvorcovia príliš vyskakovať nemohli. Pôvodné tri hviezdičky som síce ponechal, ale viacmenej zo súcitu. ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

A to byl jeden z velmi posledních roků, kdy něco takového bylo možno natočit. Včetně posledních 30 let, kdy je česká kinematografie opravdu broken. O to více si vážím tohoto filmu. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

No a za těch 65 let, které od natočení uplynuly se v povaze lidské nic nezmenilo.. jen těch chamtivých podlézavých sviní je nějak víc... výborný film, který možná není tak přímočaře komický a do humoru se tu víc než jindy vkrádá hořký podtón, ale to je jen dobře... ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Válka pokračovala, nacisté nebrali ohled na nic a na nikoho a s příchodem obávaného Heydricha do Prahy se začala stahovat mračna i nad českou kulturou, dosud přežívající také díky určité benevolenci Heydrichova předchůdce, barona von Neuratha. Po osudovém atentátu na zastupujícího říšského protektora se perzekuce dotkla i mnohých osobností z řad české inteligence. Byla to zlá doba. Setkání Martina Friče s Oldřichem Novým nad scénářem jejich nového filmu lze proto do jisté míry chápat jako vstřícné gesto vyjadřující vzdor právě probíhajícím tragickým okamžikům, ať už jde o vypálení Lidic nebo zatčení herečky Anny Letenské. Nic z toho film naštěstí nezaznamenal, naopak přinesl do potemnělých českých biografů další vítaný příděl smíchu a humorného rozptýlení. Oldřich Nový v roli důvěřivého úředníka pyšnícího se precizním inventářem veškerých výdajů, i těch docela bezvýznamných, tak trochu alternoval svého předchůdce Aloise Nováka – s tím rozdílem, že tady Valentinovi otevírá možnost stát se, byť v poněkud skromnější a už ne tak okouzlující formě, znovu Kristianem, člověkem z jako by jiného světa, až rafinovaný podvod s loterijním losem. Důležité, co do významu, jsou víc než kde jinde všechny vedlejší figurky, vesměs groteskní exempláře lidské poťouchlosti, falše a přetvářky. V nanejvýš přiléhavém hereckém provedení Jaroslava Marvana, Ladislava Peška, Emana Fialy, Pištěka, Baldové, Šlemrové a dalších se navíc tito apoštolové oportunismu stávají autentickými, zcela přirozenými lidmi, kteří jednají, jak jim káže jejich chameleonská fasáda. Pro Hanu Vítovou, která mezitím vyzrála ve vynikající charakterní herečku, znamenal Fričův film vůbec první setkání s Oldřichem Novým před kamerou a nutno dodat, že jim to spolu ladí dokonale. Valentin a některé další paralelně vznikající snímky zosobňují takřka ocelovou výdrž českých filmařů v nejtěžším válečném období a už poněkolikáté tím potvrzují nepsanou skutečnost, že kvalitní humor vyvěrá v těch nejtragičtějších chvílích. P. S. Kde jinde narazíte na POŽURŽIL? ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Přestože je schéma přebráno z Americké komedie, tak divák to zde nepoznal. Oldřich Nový ze přišel s tgz. fr. komikou. Zde jde ale asi o nejvydařenější kousek. ()

Reklama

Reklama