Reklama

Reklama

X-Men: Budoucí minulost

  • USA X-Men: Days of Future Past (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie / Kanada, 2014, 131 min (Special Edition: 148 min)

Zmutovaným hrdinům X-Men hrozí definitivní zánik. Jejich rasa byla vždy na pokraji vyhynutí, ale teď je ta hrozba ještě reálnější než kdy jindy. Jediná cesta ke spasení vede přes minulost, na samý začátek řetězce událostí, které stávající nebezpečí vyvolaly. K bytostem s výjimečnými schopnostmi se vrací režisér Bryan Singer, strůjce jejich mimořádného úspěchu. Spolu s ním ve filmu X-Men: Budoucí minulost přichází i nejvíc mutantů v historii této ságy. Díky tomu, že se film odehrává ve dvou časových rovinách, objeví se v něm hned dvě podoby vůdce „hodných" X-Men, profesora Xaviera (Patrick Stewart, James McAvoy) a jeho protivníka Magneta (Ian McKellen, Michael Fassbender). Pouze Wolverine (Hugh Jackman) zůstává stále stejný díky schopnosti nestárnout a bleskurychle se uzdravovat. Právě on proto dostane zdánlivě šílený úkol, vrátit se v čase a zabránit tomu, aby se z bývalých přátel stali soupeři na život a na smrt. Jedině spolu totiž mohou v budoucnosti čelit síle, která předčí i jejich unikátní schopnosti. (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 3

Recenze (1 388)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Předchozí První třída ve velkém stylu díky Vaughnovi zrestartovala X-Mení sérii, aby se nyní původní režisérský taťka Bryan Singer rozhodl (nejspíš v Den, kdy se v Matrixu zastavila Země), že je čas pochcat rybu, opět nahodit jistič a tudíž se zas vydat nějakou jinou klikatou cestou .. a já musím napsat že bohužel. Co naplat, že se vrací všichni staří známí hrdinové tohoto komiksového universa, když jsou povětšinou úplně zbyteční (Storm, Iceman .. a, no uvidíte). Ale co mi vadí víc je, že Budoucí minulosti se povedlo ve dvou hodinách totálně rozprášit předchozí filmový X-Menovský svět napadrť, což mi jako příznivci téhle komiksové série radost neudělalo. Jedna báječná scéna díky Quicksilverovi, pár slušných Magnetových momentů a zbytek už se jen tlachá a na něco čeká .. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Bryan Singer nezklamal a X-Men: Days of Future Past zdařile navázal na předchozí díly pod svou režijní taktovkou, kterým vdechl svůj osobitý styl. X-Meni patří mezi mou nejoblíbenější "superhrdinskou sestavu" od komiksového giganta jménem Marvel. A ještě Spidey, samozřejmě, ale to je teď vedlejší:) Vizuálně a trikově úchvatný zážitek, po této stránce nelze nic vytknout. Ti nejlepší X-Meni se zde setkávají v sestavě, která neskonale potěší snad každého fanouška a v podání těch nejúžasnějších a nejvíc sexy herců:) Já byla konkrétně "excited" na tyto: Hugh Jackman, Michael Fassbender, James McAvoy, Nicholas Hoult, Lucas Till a Evan Peters. Zejména Hugh snad nikdy předtím nebyl tak sexy jako tady. A i jeho svalů se opět dočkáme, stejně jako, premiérově i nahého pozadí:) James se zase naopak prezentuje jako zarostlý, vulgátní ožrala a feťák, který ztratil víru (McAvoy for Oscar, please!). A velká škoda, že pánové Havoc a Quicksilver nedostali více prostoru. Zejména Lucas Till byl naprosto nevyužitý. Zato alespoň "Kit Walker" rulezz na maximum a scény s ním jsou naprosto dokonalé. Musím říct, že ústřední "trojka" Wolverina, a mladé verze Magneta a Charlese ve mně vzbuzovala velmi hříšné představy. Především scéna v letadle mě dostávala svou "fan slash" energií. Prostě jsem si říkala, že takoví úžasní chlapi jsou spolu v jednom letadle a co dělají? Hrají šachy. Místo prostě, aby třeba... *threesome* :-P. No nic. Just dirty minds:) Jediné, v čem mě snímek trochu zklamal, byly scény, v nichž přišly na řadu minuty trvající dialogy, které v sobě nesly otřepané a čistě šablonovité přednášky o hrdinství, svobodě a válce typu "Pak už bude pozdě..." a podobné. Přišly mi zbytečně dlouhé a často se opakující. Ale nejspíš takové proslovy k žánru patří. Takže toto je snad jediná výtka. Jinak jsem spokojena. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Wolverinův Life on Mars. V kontextu série obdivuhodný vypravěčský počin, kterému se částečným přepsáním historie několika fikčních světů daří sesíťovat předchozí Singerovy filmy s První třídou i s Wolverinovými spin-offy (tvůrci dokázali vytvořit film, který paralelně otevírá i zavírá původní trilogii). Jako samostatný film pro nově přistoupivší hodně problematický počin, který se nezdržuje uváděním postav, natož vysvětlováním jejich vztahů a motivací. Přesnější časové lokalizování příběhu a z toho plynoucí intelektuální slast umožňují nápovědy ve formě narážek, které jsou stejně jako ve Star Treku: Do temnoty určeny předně zasvěceným. Ani vyprávění není dynamizováno předně akčními scénami, nýbrž vztahy mezi postavami a jejich (ne)ochotou připojit se k určité skupině (z outsiderů se stávají týmoví hráči a opačně). Vztahy přitom neexistují pouze na horizontální rovině, ale ve dvou různých časových rovinách. V každé z nich přitom platí jiná spojenectví, což nás nutí neustále vyhodnocovat, k čemu všemu mezi minulostí a budoucností došlo a co by se mohlo změnit na základě právě probíhajícího dění. Přehlednosti komunikace mezi minulostí a budoucností napomáhá distribuce informací omezeným počtem významnějších postav, z nichž každá na sebe váže mírně odlišný styl a tón vyprávění (zatímco vedlejší postavy jako Kitty slouží pouze coby jednorozměrné narativní nástroje). Nejvýraznější je tohle mutování u kapitoly patřící Quicksilverovy, ale dobře zřetelná je také různá míra tragičnosti, s jakou situaci nahlíží na jedné straně Wolverine a Beast, na druhé Magneto a Xavier. Sázka na postavy při obdobném množství charakterů vyjevuje svá úskalí, když má dojít na lámání chleba. Neboť na psychologizování nezbývá čas, rozhodující okamžiky jsou zhuštěny do emocionálně vyhrocených proslovů, které bych čekal spíše od Kapitána Ameriky (s kterým Budoucí minulost spojuje sedmdesátkové podezření, že svět ve skutečnosti neřídí ti správní lidé). Akční scény, které ne vždy přispívají k rozvíjení zápletky, pak zase působí nuceně, jako obrazový balast a snaha splnit kvótu spektakulárních scén nezbytných pro to, aby mohl být film označen za blockbuster. K Budoucí minulosti se nebudu vracet se stejnou chutí jako k První třídě, která mne baví bondovskou stylizací a promyšleným představováním nových postav, ale minimálně kvůli pochopení a docenění jejího významu pro ostatní X-Men filmy považuji další zhlédnutí za nezbytné, což je vlastně to nejlepší, co si nějaký komerční film může přát. 80% ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

EPIC! Vidět v jednom filmu mladé i "staré" X-Men, to je zkrátka splněný sen. First Class pro mě sice nadále zůstává nejlepším filmem série, ale její pokračování mě ani v nejmenším nezklamalo. Jistě, těch postav je tu opravdu hodně, ale pro fanouška x-mení série by neměl být nejmenší problém se zorientovat a tuhle fantastickou filmovou jízdu si plně užít. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $200miliónovTržby USA $233,921,534 Tržby Celosvetovo $747,862,775Tržby za predaj Blu-ray v USA $52,465,626Tržby za predaj DVD v USA $25,046,822║ ďalšia spanilá psychologická jazda od Bryana Singera, zas úžasný vývoj postáv, fantastické obsadenie na čele z dokonalým démonickým Michaelom Fassbenderom, akcia hrá skôr druhé husle ale za to keď príde na ňu tak stojí za to, príbeh má hlavu a pätu, dramatickosť, napätie, vyhrotenosť, veľkolepé trikové sekvencie opäť vyrážajú dych a nezastaviteľné nezničiteľné sentinely sú skutočne zdatný protivníci z ktorých ide hrôza, k tomu podarený 3D efekt, dokonca aj český dabing netrhal uši, spokojnosť aj keď X-Men: Prvá trieda sa o kúšček viac páčil /videl v kine 3D verziu: 95%/ ()

Galerie (270)

Zajímavosti (77)

  • V tomto filmu nemá, na rozdíl od většiny předchozích adaptací komiksů od Marvelu, žádné cameo Stan Lee. (baiskon108)
  • Režisér Bryan Singer získal pocit, že film začínal být lehce přebujelý různými postavami, takže některé části prostříhal. Zmizela například celá akční scéna ze začátku, ve které účinkovala Rogue (Anna Paquin). (ČSFD)
  • Výroba a autorizovaná distribúcia filmu podporila viac ako 15 000 pracovných miest. (Laslo)

Související novinky

Co se děje s X-Meny?

Co se děje s X-Meny?

10.11.2016

Třetí wolverineovská sólovka se jmenuje Logan, dorazí k nám 2. března a není tak úplně jisté, co se bude dít po ní. Hugh Jackman se tu rozloučí s rolí Wolverinea, zároveň by ale mohlo jít o částečné… (více)

McAvoy a invaze z vesmíru

McAvoy a invaze z vesmíru

12.09.2016

James McAvoy není ve sci-fi žánru zrovna nováčkem. V X-Men: Budoucí minulost nebo X-Men: Apokalypsa si ho užil dosyta, teď ho ale čeká velký test bez vyholené hlavy, kolečkového křesla a mutantích… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

17.09.2015

Bryan Singer, režisér X-Men, X-Men 2 a X-Men: Budoucí minulost, nám příští rok představí X-Men: Apocalypse. Ano, čtyři z jeho (brzy) devíti filmů jsou z mutantí série, není tedy divu, že Singer… (více)

Reklama

Reklama