Reklama

Reklama

Proč před tím utíkat, když víš, že tomu neutečeš?

(festivalový název)
  • Dánsko Hvorfor flygte fra det du ved du ikke kan flygte fra? (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Thriller
Dánsko, 1970, 8 min

Režie:

Lars von Trier

Scénář:

Lars von Trier

Kamera:

Lars von Trier

Obsahy(1)

Vědomá inklinace Triera k znepokojení publika je patrná už v jeho čtrnácti letech, kdy natočil sugestivní snímek Proč před tím utíkat, když víš, že tomu neutečeš? V něm chlapce pronásleduje tajemný přízrak s pytlem přes hlavu a třesoucí se kamera dělá z celého zážitku téměř plnohodnotnou trierovskou noční můru. (Letní filmová škola)

Recenze (2)

Radko 

všechny recenze uživatele

Z času na čas navštívim pásmo krátkometrážnych experimentov. Rôzni režiséri, rôzne štáty i minutáž. Filmové bloky tohto strihu majú jedno spoločné: striedajú sa v nich dlhé plochy hľadačsky objavnej nudy s obdobne nudným pozérstvom a experimentami pre experiment. Medzi týmto balastom sa ale vždy nájde minimálne jedna skvostná záležitosť - dôvod prečo tieto polomasochistické záležitosti občas navštevujem. Žiaľ farebný kraťas z Lars von Trierových začiatkov patrí skôr do skupiny experimentov hľadajúcich nový výraz. Veľa sa beží, leží, trochu pláve a zároveň sa maskuje situácia aj tvár. Obraz polodokumentárneho zachytenia striedajú stroboskopické mihance zrýchleného pohybu. V rámci rozsiahlej skupiny prehliadanej nudy na spomínaných blokoch by patril síce k tomu nádejnejšiemu, no napriek tejto pochvale stále patrí len do skupiny filmov na maximálne jedno pozretie. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Každej génius je prej tak trochu magor. Larse něco trápilo. Je to vidět na všech jeho výtvorech, jak předchozích, který (klobouk dolů) zmáknul už jako děcko, tak na současnejch, tady není o čem. Otázkou je, jestli ho jen pronásledoval od malička fantas nebo za to může nějakej zlej dospělák, či má jen jakýsi mindrák. A pak je tu další možnost. Nic ho nikdy nepronásledovalo, ale prostě se narodil jako zvrhlík. Radši to nechám koňovi. ()

Reklama

Reklama