Reklama

Reklama

Pozorně svá slova važte, než probudíte spící meče války. Jindřich V. je historická hra Williama Shakespeara napsaná kolem roku 1599, která vypráví příběh mladého anglického krále, jenž se na radu arcibiskupa z Cantenbury rozhodne bojovat za své právo na francouzský trůn. Těžiště hry představují události předcházející proslulé bitvě u Azincourtu (1415). V noci před samotnou bitvou král v přestrojení putuje táborem, aby vojáky povzbudil a zjistil, co si o něm skutečně myslí. Zoufá si nad morálním břemenem vládnutí a poznamenává, že i král je jenom člověk, trpící pochybnostmi. Hra Jindřich V. završuje Shakespearovu druhou historickou tetralogii věnovanou anglickým panovníkům. (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedno z mála veľmi vydarených interpretácií Shakespeara. Nie je to zbytočne divadelné ani lyrické. Text krásne zapadne do deja, pritom ani nevnímate, že by šlo o Shakespeara, máte pocit, že sledujete klasický historický veľkofilm. Henrich V. nebol zobrazený dokonale, je známejší viac bez brady, ako s bradou alebo briadkou. Jeho smrť v 36 rokoch bol následkom dyzentérie (teda sa takmer doslova uhnačkoval k smrti). To tu samozrejme ukázať nemohli :) ()

Ant 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokonalost a to taková, že nemám slov. Rozhodně nejsilnější díl série. Dialogy, výborná hudba a působivá vizuální stránka se krásně doplňují. Hiddleston je obrovský pilíř celého filmu a svůj text přednáší s velkými emocemi a přímo královskou důstojností. Jen těžko jsem u některých jeho monologů zadržovala slzy. Noc před bitvou a celá bitva jsou natočeny skvěle a ty boje jsou na televizi natočeny velkolepě. Tohle je film, za který bych s radostí zaplatila peníze v kině. ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla v originálním znění, které obvykle preferuju, ale tentokrát mi to ubralo na zážitku. Bohužel Shakespearovskou angličtinu nestíhám, stejně jako nuance v českých titulcích. To není nic proti původnímu textu, ale já si ho prostě radši přečtu v překladu Martina Hilského, nebo se podívám na adaptaci převedenou do současné angličtiny. Ta květnatá mluva pro mě prostě patří do šestnáctého století nebo na divadelní prkna. Film má prostě jiná pravidla a Jindřich V. na to prostě doplácí. Nutno ale přiznat, že Hiddleston parkrát dokáže tu intenzitu a chytrost původního textu prodat, jeho proslov před bitvou nebo výhružky jsou inteligentní, efektní a skvěle prodané. Stejně jako namlouvání princezny Kateřiny. Zbytek je bohužel jen... meh. Koukám, že zůstanu u Branaghových adaptací, který Shakespearovi na plátně dokáže vdechnout život. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tom Hiddleston je okouzlující herec a jen doufám, že ho filmoví tvůrci už nikdy nebudou schovávat po bílým make-upem a černou parukou, byla by to věčná škoda. Jeho Jindřich je charismatický sympaťák, ale když je třeba, dokáže ukázat zuby, a nikdy ho neopouští smysl pro realitu (ostatně i při namlouvání princezny Kateřiny jako by v pozadí znělo, jak dobře si uvědomuje to, co s ní získává). Hry o Jindřichovi V. a Richardovi II. sice rámcově spadají do kolonky historické, ale tématicky a pocitově jsou tak rozdílné, že člověk musí smeknout nad Shakespearovým tématickým rozpětím - a právě adaptace těchto dvou her jsou tím lepším z téhle minisérie. Celkově BBC odvedla jako vždycky dobrou práci, zamrzí hlavně přeobsazení několika postav, které se už v předchozích částech objevily. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pochopitelně se nabízí srovnání s dalšími adaptacemi tohoto díla, pro mě tak zvláště s tou od Branagha, což je logické, pač je to jediná další, kterou jsem viděl. Obě dvě verze jsou pochopitelně divácky dost náročné, ale Branaghova dokáze podle mě lépe pracovat s jednotlivými scénami a správně vypíchnout vybrané vrcholy (Bratři ve zbrani, Non domis Domine). Hiddlestone herecky výborný, sem tam se tu v rámci korektnosti objevují první černoši, ale co člověk nadělá.... Závěr pak pokládá mnoho prostoru směrem k druhé sérii. Je vidět, že i-když vyhrajete, tak nikdy nejste vítězi na věky. Za mě nejlepší část z první řady. ()

Galerie (101)

Reklama

Reklama