Reklama

Reklama

Petr Kocourek (Tomáš Vorel jr.) se hlásí na katedru grafiky na UMPRUM, kam přijímají jen pár vyvolených. Už jednou ho nevzali a profesor Slanina (Jakub Kohák) je nekompromisní. Na školu se hlásí i krásná Julie (Eva Josefíková), do které se Kocourek bezhlavě zamiluje. Michal Kolman (Jiří Mádl) studuje VŠE, ale místo přednášek a seminářů ho zajímají jen spolužačky a rychlá auta. Zkoušky a zápočty řeší podvodem nebo úplatkem či pomocí svého vlivného otce (Jan Kraus). Kocourkova matka (Zuzana Bydžovská) se dávno vzdala představy, že její syn bude studovat něco pořádného, zatímco paní Kolmanová (Ivana Chýlková) svého synka neustále vydržuje a hýčká. Oba kluky spojuje už od gymplu ilegální malování graffiti. Na pražských střechách, nádražích a v podchodech zažívají divoká dobrodružství. Při jedné noční honičce je Kocourek dopaden... Hudba a rap DJ Mika Trafika a Vladimira 518, strohé herectví, dynamická kamera, tajemná noční zákoutí – to vše dává Praze autentickou podobu. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (730)

verbal 

všechny recenze uživatele

Vorle, Vorle, ty divný ptáku, cos to zas splácal za sračku, kde ňáký debil jen AVG po zdech stříká? Vole, to stěží půjde na dračku! Jak neúčinný antivirus, co zničí Ti kompl a zbyde jen vztek. Příště se na to radši vyser, i kdyby volal Symantec! Kde jsou ty časy, kdy ses Z města vracel a po Sklepích Kouřil Pětice? Dnes by nad tebou jeden zvracel, ač mrzí ho to velice. Chápu, že Vorlata slizká z hnízda vyvést, toť Vorlů všech je povinnost. Proč však v tak tupé pičovině, kde v hajzl spláchneš důstojnost? Až příště múza políbí Tě na špičku schlíplé potence, tak necpi jí hned před kameru a vyčkej, zda není to jen demence. Já pláču, Vorle, kurva, pláču, opravdu to moc bolelo. Bylo to trapné, nudné, hloupé a žádnou vejšku nemělo! ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Povrchní, ale přímočará, a proto chytlavá práce. Solidní otisk doby, kterýmu svědčí, že Vorel ubral z grotesky i ze svýho archaickýho satirickýho vyjadřování a nechá se jednoduše vést klišé (jsou to stereotypy, protože to je do jisté míry pravda), výstižnou hudbou a současným vizuálem. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ve Vejšce ještě doznívá komunální satira filmu Ulovit miliardáře, ale už to není tak strašné. Oproti Gymplu ale pořádný posun dolů - Vejška je vlastně prodloužený Gmpl, nepřináší nic nového, nerozvíjí stávající motivy, jen prostřednictvím banalit přešlapuje na místě. Teda vyjma konce, ten je pro změnu jak z pohádky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale po shlédnutí Vejšky mi nebylo úplně nejlíp. To u Gymplu jsem se kolikrát i zasmál a na konci si řekl, že to byla docela dobrá komedie. Tady tohle už jako komedii považovat nemůžu, když teda nepřijmu ten klasickej Sklepní humor. Ve filmu se totiž objeví věčně nalitá matka, fotr, co má pod palcem půlku papalášů z Prahy nebo holka, co šuká za prachy...a pro prachy. Takový ty tři klasický motivy, ze kterých normálnímu člověku dobře nebude. No a do toho zní depresivní rap Vladimira 518 a příběh, kterej vlastně pořádně ani příběhem není, což není u takového filmu vysloveně na škodu. Mádl a Kraus každopádně ti nejlepší z filmu. Kraus by mohl točit klidně i víc... ()

RedAK odpad!

všechny recenze uživatele

Přijde debil, pozér a trapák do baru a barman povídá: "Tak co si dáš, Ištváne?". No, tak jsme se zasmáli, vtip sice na hovno, zato pořád úsměvnější, než cokoliv z této tragikomické frašky. Spíš teda tragické, než komické. Nedovedu si představit souvislostí neznalého diváka, jenž dle neadekvátní anotace šel na údajnou komedii a nakonec se mu v kině dostalo pekelné substance nejvražednější nudy a trapnosti level Tak jde čas z edice Babovřesky. Člověk musel být zmaten jak gynekolog malé mořské víly a tu piču nakonec udělat sám ze sebe, aby se aspoň trošku pobavil. Nerad bych se však dotkl sněhobílých citů diváků, kterým se to líbilo, proto dodávám slovy klasika: "Peace, zmrdi!". ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jak skloubit pokus o generační výpověď a pouze ziskem motivované pokračování komerčně úspěšného filmu? No dost těžko, zvláště když vypovídá spíš jen o generaci Pasty, než o současné generaci Y. Záměr byl nejspíš natočit cosi jako celovečerní hrané Kmeny (asociace toho, že se na vzniku tak výrazně podílel Vladimír 518) věnované subkultuře graffiti, výsledkem je spíš ale křeč. Tomáš Vorel st. zůstává až příliš tendenční, klouže po povrchu, ani jednou nenabídne jakýkoliv hlubší ponor, zřejmě touží natočit jedno ze společensko-kritických děl, ale zabíjí to výrazným konformním přístupem (ostatně jako sám Pasta zabil graffiti svou institucionalizací), který mi vadil už u jeho předešlých děl (ten happyend byl jak vystřižený z úplně jiného filmu). Dost dráždí také ono přepálené karikování (policisté byli ještě navíc i špatně zahraní - Marhoul a paní policistka ve scéně na stanici etc.), které sráželo už i Gympl (přepáleně zkarikovaný učitelský sbor, chování zbohatlíků atd.). Je mi to vlastně líto, většina zúčastněných jsou lidé, kterých si vážím (sám Tomáš Vorel st., Vladimír 518, David Vávra a všichni ostatní kmenoví herci divadla Sklep, Petr Čtvrtníček, Zuzana Bydžovská, na půl doby i Kraus a Mádl ...), svým způsobem tu ale Vorel starší funguje jako Tomáš Magnusek, dá dohromady neuvěřitelnou partu dobrých herců a lidí a natočí s nimi neuvěřitelný shit. Co se týče formy, nejstrašnější jsou ty příšerné postsynchrony, které sráží výsledný dojem hodně dolů, stejně jako neherectví Tomáše Vorla mladšího a Filipa Vorla (jeho postava je vůbec vystižením tvůrčího zmaru scenáristických snah). Naopak dokonalá je hudba, Planeta Praha nejvíc...a to normálně tenhle žánr vůbec neposlouchám. Vejška je prostě úplně zbytečný projekt. Kdo chce vidět generační výpověď, ať si pustí třeba britské Misfits ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Generační výpověď (kterou více než náplň a sdělení filmu obstarávají svým obsahem Pasta Oner a Vladimir 518), kterak omladina neví co by a tak vyvádí alotria. A ani středověký (od středního věku) Vorel neví co by a tak i on vyvádí alotria. Bohužel pro diváka za kamerou. Problémy jedničky to převzalo sakumprdum (otravné zatmívačky za každou druhou scénou, grr!) a stejně jako v případě jedničky to stojí a padá na Mádlovi; naštěstí (opět jako v případě jedničky) spíše stojí než padá. Pokud se o něčem dá říci, že to na tom padá, tak to platí o Vorlovi mladším a jeho nehereckém šlapání si na jazyk; což ostatně nepřekvapivě platilo i minule. Ve výsledku tedy papírově o něco vážnější i lepší Gymplu, ale v praxi je to nemlich to samé v bledě modrém; tedy zajímavé vidět, ale nic moc z toho. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JSOU NĚJAKÝ NEKLIDNÝ…" /// V týhle době se mladí s ničím neserou. Mluvěj jak jim rypák narostl a šukaj kde chtěj (když na to maj, tak třeba v autě). Starýho Vorla syn propaguje zdravej životní styl a Mádl… no, ten ne. Ptákovina pro mladý, který ještě vobčas zajdou do školy, nebo se radši vycákaj na zeď, ve který je nejftipnější povzdech chlapa v letech ,,NO TAK JSEM ČURÁK!“ Ale nejspíš si tady každej najde to svoje. Hezký je, že se Vorel nejebe s žádným patetickým koncem a prostě to po 75 minutách utne (řekni jim, ať si to tam nahoře vopravěj, zbytečně tou dýlkou vodrazujou…). Žádná sláva, ale s holkama to vidíme na trojku. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Náčelník mi dal za úkol chytit writera. A já kurva nevím, kdo to je! 2.) Jsem TOY (zvládnu akorát tak BOMBING). Mám nějakou SKETCH A rád bych byl FRESH. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ ne ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

SPOILER. Čím dál míň chápu, jak může Vorel tu svou absurdní snůšku hovadin, která jako by vypadla z nasrané diskuze na Novinkách, považovat za přesné ztvárnění reality. Proto v duchu svého oblíbeného hesla „na každou svini se vaří voda“ mentálně režíruju alternativní verzi, v níž na Krause vlítne finančák, Josefková skončí jako vyžilá heráčnická kurva, Jůnior kvůli vlastní debilitě přijde o životní šanci a konečně pochopí koncept osobního vlastnictví, když mu brácha potaguje fasádu, a nakonec Mádl bude ohlášen jako protagonista dalšího dílu s názvem Pracák. Vida, stačí trocha závěrečného profackování a najednou to není ozajstná chujovina. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nic nečmáral na zeď, nefetoval a ani nikoho neuplácel, protože se nerad špiním od barev, rád vím o světě a nemám čím uplácet. Bylo mi zkrátka jasné, že tohle nebude film natočený dle mých tužeb, ale byl jsem zkrátka zvědavý, zda se kdysi zajímavému Vorlovi podaří natočit něco ještě pitomějšího než byl Gympl. Nepodařilo, protože tohle bylo o něco lepší. A přestože trestní zákoník kriminalizuje nejeden nesmysl, tak § 228 odst. 2 podle mého smysl má a všem, kdo jej porušují, bych nastříkal koule na brčálově zeleno. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Stejná jízda jako předchozí film. Všemu vévodí Mádl s Krausem, kteří si to znovu neskutečně užívají. Hudba je taky na jedničku. Nechybí největší bomba z posledního Vladimírova alba. Postsynchrony, které jsou navíc jak od samotného Trošky, to samozřejmě sráží o třídu dolů, ale svůj důvod zřejmě mají, i když mě nepřestanou srát. Přes lehce pozitivní konec doufám, že Vorel bude mít koule na epické zakončení možné trilogie. Gympl - Vejška - Pracák. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Děti prázdnoty ve Vorlově poloprázdném toy story.. Sex, drogy a demerol na dospívání sice jsou ze života, ale ten zase spolehlivě přidusí plochost a karikaturní skeče. Kraus si svou roli „proti přesvědčení“ náramně užíval, podobně jako by hrál Ondra Vetchý zarytého estébáka.. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Tohle už ztratilo jakékoli kouzlo. Příběh je snesitelný leda tak, když chce člověk prostě vypnout po návratu domů z práce a za to také uděluji jednu hvězdu. Mimo to mě však nenapadají žádné další klady. Vtipy jsou již celkem ohrané a poselství je úplně mimo. Jedná se tak o pouhou nihilistickou srajdu. V případě, že nejste velkými fanoušky Gymplu, doporučuju se dílu obloukem vyhnout. Mimo sledování ze zvědavosti kam se vaše oblíbené postavy v životě posunuly, tohle nemá žádný význam. 20% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Na to, jak to "v Čechách nemá úroveň", se Vejška víceméně povedla.:) Drogy, úlety, nevěra, sprejování (nebo malování? ač za umění to nepovažuji ani náhodou) - ano, dá se říct, že se opravdu jedná o celkem důvěryhodný náhled do života dnešních mladých okořeněný dnešní hudbou (bohužel). Ten doprovodný hiphop je to jediné, co mi vyloženě nesedlo. Jinak si troufám říct, že s hodnocením by byl film úspěšnější, kdyby se někdo nerozhodl ošálit diváky škatulkou "komedie" - o komedii se totiž nejedná ani náhodou. Je pravda, že Vorel neumí příliš hrát, je na něm znát málo zkušeností a celkově je zábavný asi tak jako jeho postava. Zaujal mě Mádl, který konečně projednou nebyl za stydlivého floutka - a Josefíková taky zahrála prvotřídní svini, která by těch facek zasloužila daleko víc. Celkově se mi to líbilo, rozhodně víc, než jsem předpokládala. Hlavně mě opravdu oslnil konec, kdy oba kluci zvedli kotvy - k tomu mám opravdu blízko:) PS: Bydžovská by už konečně mohla něco udělat s tím jejím vyslovováním, nebylo jí rozumět půl slova. Na tak obsazovanou herečku je to vážně ostuda. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nepřekvapivě hodně podobné Gymplu a jednoduše řečeno, více téhož. Ovšem proč ne. Gympl mi tenkrát sednul a Vejška víceméně nezaostává. Pořád je to sranda, stále je to plné neuvěřitelných až absurdních situací, ale dokáže to zabavit... 90%...[6.02.2014_Cinestar_Černý most] ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Bohužel, Vorel nebo ne, je to jen další hovadinka z rodiny extrémně nepovedených filmů ve stylu Probudím se včera. Takže určující je opět hlavně ten Mádl, v druhém plánu pak jedna póza vedle druhé, ten Kohák, to posezení v kavárně Nové scény, případně ve Slavii. A to už to pomalu vypadalo na druhý zajímavý projekt z prostředí vejšky čili pořád zůstává jediným smysluplným jen ten Kendy na FAMU a Šafránek na medicíně. Ach jo. ()

Reklama

Reklama