Rabaka

Hudební

Československo, 1989, 90 min

Dušan Rapoš

Písničky jsou za 5 hvězdiček, děj sotva za 1, takže to dělá průměrnou známku 3 celé stars. No, ale vážně, nebýt těch písniček, tak se na to snad ani nedá koukat.(10.6.2003)

Za hudbu.(22.3.2007)

Elán vykreslený skoro ako gangstri, Ráž vyplazujúci jazyk, vojaci a blbo podaný príbeh a k tomu aspoň dobré piesne tej doby. Priemer.(26.8.2008)

Byl jsem připraven na to, že uvidím příšerný film s písničkami z jednoho ze slabších alb tehdy megapopulárního Elánu. Náhodou jsem v roce 1989 byl na jednom koncertě Elánu a byl to skvělý zážitek, který se sice na plátno přenést nepodařilo, ale očekávaný průšvih se taky nekonal. Samozřejmě, že se jedná o pokus vytěžit další mrzký peníz z popularity skupiny. Zcela se to nepovedlo, snímek je pojatý spíš jako lehký náznak dobových problémů, kterým dnešní divák nemusí zcela porozumět (např. svatba kvůli dovozu mixážního pultu ze zahraničí). Navíc hudebníci jsou hereckými dřevy (lehkost Beatles nenalezena), ale vše zachraňují s nástroji v ruce a já jsem si s nimi u obrazovky docela slušně zaskřehotal.(8.4.2009)

• Smok

Ospravedlňujem sa, ale keď som mal 12 rokov, naozaj som bol na tomto v kine. S odstupom času tvrdím, že Elánisti sú neherci. 1* za tých pár songov, ktoré sú aj tak notoricky obohraté na každej hasičskej zábave.(22.8.2008)

Pri tomto filme nemôžem hodnotiť iba kvalitu. V 89-tom to bol závan rebélie a poetickej romantiky pubertálnej mládeže. Dialógy sú v nefalšovanom blaváckom slangu, ruky sú v smetiakoch, pľuvance v káve a csabovci celkom ako skutoční. Jednoduchá /až príliš/ výpoveď, neobjavná zapletka, ale na fakte „dávno som to zistil – všade sú tí istí“ sa ani za tie roky nič nezmenilo. A hudba – výborná. Dnes by som za takých Elánov a Joža Ráža dala kľudne aj posledné tri Pedro žuvačky!(15.9.2005)

No, veru hudba... Celkom mi nebolo jasné o čom, resp. o kom film je. Nepôsobilo to zle, ale vyfučí to z hlavy prekvapivo rýchlo...(7.6.2007)

Na tak skvelý film je slabé hodnotenie... Jedno z tých rozporuplných. Ja dávam práveže 4* kvoli tomu, že vo filme nie je príliš pestrá paleta hudby, ale niekoľko sa opakujúcich pesničiek. Dej mi príde dobrý a točiac sa okolo skupiny a ich projektu Rabaka. Dostáva sílu vďaka zapálenému Jožovi a výbušnom scenáristovi skupiny.(30.5.2006)

• FilmFan24

Přiznám se, že mě tvorba skupiny Elán nikdy nijak nebrala natož abych si jejich písně kdy prozpěvoval.(19.10.2008)

• Rhed

Z nostalgie po předlistopadové tvorbě Elánu dvě hvězdičky. Film byl naprosto o ničem.(11.10.2007)

Film splňuje bezezbytku podmínky hudebního filmu. Eláni jsou sympaťáci, LP Rabaka jedno z nejlepších a víc od toho nečekejte.(24.9.2009)

Podívej, Rock je pro mě způsob života. Hraju jako rocker. Žiju jako rocker. A můžu za to i umřít - JOZEF RÁŽ. Ve filmu sledujeme cambek skupiny Rabaca, jejich strasti, krachy, vítězství, lásky a koncerty. Při přesunech koncertních šňůr používají i nádherné auto Škoda 110 R. Hudební film plný písní skupina Elán na pozadí Malého prince a Čabova světa. Příběh party cvoků, co žijou z rocku na pozadí socialismu. Za zmínku stojí i nádherná Krisztina Csiga ( Sylvia ). V bonusech na dvd je i videoklip písně Voda, čo ma drží nad vodou - http://www.youtube.com/watch?v=lw2Jlj2jKig , spousta materiálu o režisérovi a fotogalerie. Čaba, neblázni !!!(6.6.2010)

Pouze za Elán a jejich písničky, jinak ten film je kokotina o ničem.(12.8.2008)

"Chcem žiť pre to, pre čo sa oplatí aj zomrieť." Podľa toho čo som tu čítal, som čakal strašný príbeh, ale mne sa až tak hrozný nezdal. Navyše keď bol popretkávaný skvelou hudbou Elánu. Spolu s tými hereckými "výkonmi" však tri hviezdičky maximálne.(15.4.2011)

Elán, moje láska. 1) Elánovská nasranost v mezích zákona dostala svůj filmový výraz. Obávám se, že společenské problémy, o které se film lehoučce jako obláček otírá, jsou pro dnešní generaci poněkud nečitelné. 2) Snímek sám o sobě je nevýrazný a plytký, ale vše zachraňuje můj milovaný Elán.(28.6.2011)

• Iroquaise

Řekněme, že je to lepší než Fontána pre Zuzanu 2, ale ta mě zase baví a fascinuje jako jev svojí dobovostí a přetláskaností...Rabaka je prostě a jednoduše břečka...sice se nerozbíhá do tak velkých žánrových šířek ( jestli ve Fontáně nejsou zastoupeny všechny existující žánr, tak alespoň jejich velká část..), ale dramaturgicky je i tak dost neucelená...působí jako slepenec scén bez systematičtějšího ukotvení a dramatické a narativní výstavby...potenciálně zajímavý vhled do zákulisí dobového hudebního průmyslu se nepovedlo nějak důsledněji vytěžit...co jakž takž funguje, je sledování skupinového hrdiny ( kapely) a jeho osudů........muzikanti v čele s Rážem hrají překvapivě obstojně a přirozeně...celé to asi mělo nebo mohlo být civilnější, dokumentárnější...nebo měl Rapoš zvolit jinou stylizaci, poetiku.........pohádkovost, naivita a důraz na tzv. sociální cítění...Rapoš se opájí hrdiny - snílky, kteří dělají svět lepším, krásnými blázny, kteří jsou nuceni bojovat se společenskou lúzou a odtažitou každodenností...jeho kýčovité, levičácky romantické výjevy typu "mladí milenci krmí kozičku rohlíkem" jsou fakt na přeshubu........vtipné je, že film pojednává o rockové kapele, o rockovém způsobu života a přitom tu není přítomná jediná erotická scéna...fajn, na konci při koncertu v Lucerně si dvě holky sundají podprdy, ale to je všechno...klíčová je scéna, kde se Gabo ( do něhož se scénárista a textař Boris Filan tak umě projektuje) chce pomilovat se svojí přítelkyní, na což ona reaguje lakonickým "nie, spinkať nie..."......oddělení sexu - fyzické lásky a lásky pravé, hodnotné - té, v srdci......film není špatně natočený...jsou tu některé výborné scény...viz. klipovka l písničce "Superuvolněný", kde se - v kontextu dost nesmyslně - hromadí vojenské publikum...nebo scéna přípravy pódia v Lucerně, při níž se zřítí plátno a světelná aparatura...tyhle dvě scény jsou dost esenciální...samy o sobě jsou dobře uchopené a provedené, ale jsou špatně zasazené do celku...jak z hlediska motiviky, tak nějaké dramatické gradace........v určitých aspektech se to podobá Playgirls....prostota a lyrika v kontrapunktu k uspěchané, studené a odcizené době...všichni myslí jenom na prachy a láska se vytrácí...( Páralův ironický osten se přitom v Playgirls zcela vytrácí).....a do toho debilně nasazená hudba...takový ty sladký kulatý klávesky...nebo písničky o labutích, který krásně plujou na rybníčku...to je v píči......o důvod víc, proč si vážit Smyczkových "Pražáků"...(11.3.2012)

• Filip.S

Odpad, tak ako skoro všetky Rapošove filmy.(30.10.2004)

• HareS

Elánisti ako herci sa predviedli v tom najhoršom možnom svetle. Ich hudba je hrozná a mne veľmi odporná, a keď je to navyše celé zrežírované Rapošom, tak o odpadový produkt máme postarané.(10.10.2008)

Elánovské hity vrazené do podivuhodného príbehu.(5.3.2011)

• Suny

Nemôžem dať predsa viac ako jednu hviezdu filmu, v ktorom Jožo Ráž povie: "Táto posteľ by mohla rozprávať story". A prečo nie odpad? Nemôžem dať predsa menej ako jednu hviezdu filmu, v ktorom Jožo Ráž povie: "Táto posteľ by mohla rozprávať story" :)(12.10.2008)