Reklama

Reklama

Nemecký tank Biely Tiger, ktorý takto nazvali ruskí tankisti, je nočnou morou ruskej armády. Kdekoľvek sa zjaví, podarí sa mu zastaviť postup ruských tankových jednotiek. Medzi tankistami sa šíri správa, že tank má dušu zvieraťa. Ruská generalita sa snaží nájsť tank a posádku, ktorá sa Bielemu Tigrovi vyrovná. (andykovac)

Recenze (80)

Fr 

všechny recenze uživatele

GENERÁLE SMIRNOVE, DÁVÁM VÁM ROZKAZ NAJÍT A ZNIČIT NĚMECKÝ TANK, ZNÁMÝ JAKO "BÍLÝ TYGR"!..... /// Přízrak mezi tanky a triumf německýho ducha může zastavit pouze houževnatej ruskej člověk (Meresjev? Hovno …) Ivan Ivanovič Naydyonov (,,Jsem ruský tankista. Co ještě potřebuji?“). Jeden proti jednomu. Tank proti tanku. T-34 vs. Panzerkampfwagen VI Tiger. Na férovku. Jenže tankovej Bůh radí jenom jednomu…. Pičovina? Tak to zas né! Spíš bakalářskej příběh, kterej zaslal divák s krycím jménem ,,tankista“. Брестская крепость to sice není, ale po těch všech sračkách, konečně normální a koukatelná filmařina. I když film o chlapíkovi, kterej kecá s tanky moc důvěry nevzbuzuje a kterej dost pokazí ,,hloubavej“ závěr. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,Tankista“, kterou napsal Ilya Boyashov číst nebudu. 2.) Mám rád tanků smrad a TENHLE ještě neznám! 3.) Chcu vidět, jak Němci podepisovali kapitulaci. 4.) Thx za titule ,,robilad21“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hufff. Tak dneska jsem viděl rozhodně něco - velmi zvláštního. Přiznávám, že jsem k filmu přistupoval s velkou nedůvěrou a asi půl roku jsem se odhodlával se na něj podívat. Na jednu stranu mě velmi zaujal námět, na druhé jsem si nedovedl představit, jak právě to dokážou dát do filmu. Výsledek? No, rozporuplný. Co musím pochválit je pohled na válku zevnitř tanku. Takových pohledů je ve filmech málo, pokud nepočítám polského Šaryka a čtyři postradatelné, takhle narychlo si vzpomenu na Bitvu v Ardenách a Osvobození. Přitom tanky mají ve filmu opravdu hodně prostoru. Na ruské poměry nevídaně tu vidíme nejen téčka a bé téčka, ale též matildy Mk II a M 3 Lee. A co víc, nevidíme jen nablýskané stroje v plné síle, ale bezpočet vypálených vraků všemožných typů. Vůbec scény ze zázemí jsou asi nejlepší stránkou filmu, jsou dost propracované se spoustou detailů. A to včetně zvláštního Hitlerova monologu o válce jako trvalém stavu lidstva (když jsem se na něj teď znovu díval, přišlo mi, že jde o odkaz k filmu Leni Riefenstahlové Triumf vůle). Co se týče akční stránky, většinou to jednoduše vypadá jako běžné scény z válečného filmu, a to poměrně průměrného. Na druhou stranu zaslouží ocenění maximálně už zmíněné množství použité techniky, a pak značná nekašírovanost, není to zkrátka uhlazené. Ale také tomu chybí napětí a gradace, s výjimkou toho závěrečného souboje "mano a mano", který, jak tu někdo vzpomíná, trochu připomíná western. Škoda, že není delší a víc vygradovaný. Hlavním nedostatkem je však samotný "bělyj tiger". Zatímco všechny ostatní tanky vypadají velmi věrně, tenhle, snad aby vypadal "víc tajemně", sice tigr připomíná, ale jinak působí trochu moc atrapózně. Update: Po opakovaném shlédnutí filmu o tři roky později nicméně hodnocení o bod zvedám. P. S. Film je legálně k dispozici na youtube s anglickými titulky a překvapivě získává velmi kladná hodnocení. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to úplne priemerný fantasy ladený vojnový film. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa počas druhej svetovej vojny, kedy sa medzi vojakmi šíri príbeh o nadprirodzenom nemeckom tanku Tiger, ktorý sa vždy nečakane objaví, urobí Rusom veľké škody a hneď zmizne, čo potvrdzujú aj svedkovia na oboch bojujúcich stranách a tak je vytvorená špeciálna tanková posádka vedená tankistom, ktorý sa už s týmto Tigrom stretol, aby ho našla a definitívne zničila. Spracovanie ma ale dosť sklamalo, celý tento príbeh pôsobí veľmi zaujímavo a originálne a tak ešte s prvou polhodinou som spokojný, ale potom to už všetko upadne, dej je až príliš jednoduchý, pomalý a stereotypný a už ma to čím ďalej viac prestávalo zaujímať, čo vyvrcholí v záverečnej dvadsaťminútovke, ktorá sa na moje prekvapenie presunie v čase neskôr a toto ma už vôbec nebavilo. Viacero prvkov je tu zaujímavých, hlavne to zbožsťovanie tankov a hlavná postava, ktorá s nimi vie rozprávať, lenže toho nudnejšieho je tu omnoho viac a čo je horšie, rozprávanie o nadprirodzenom tanku ma bavilo omnoho viac, ako samotné strety s ním. Akcie je tu málo a moc ma nezaujala. Tvoria ju len tri strety s Tigrom, ktoré sú ale len presne také, akých som sa obával. Chýba im nápad a aj dynamika, v dvoch akciách je to len o boji tanku proti tanku bez výraznejších škôd a v jednej, tej najlepšej aspoň skončí viacero ruských tankov, lenže aj to je podané len tým najjednoduchším spôsobom. Herecké obsadenie nie je zlé, síce tu chýba nejaká výraznejšia postava, ktorá by to dokázala ťahať svojou charizmou, ale aj tak ma nikto nesklamal. Čo sa týka réžie a technickej stránky, tak to celé pôsobí len prinajlepšom priemerne, navyše som mal celý čas pocit, že sa film odohráva na jednom poli a dvoch miestnostiach. Prakticky jediné, čo v tomto filme skutočne chválim a je to rozhodne najväčší klad filmu je to samotné zameranie na tanky. Tank je tu pomaly v každom druhom zábere a to ma ako ich fanúšika teší a len kvôli tomu som to dokázal bez problémov dopozerať. Škoda, z tohto nápadu sa dalo získať aj omnoho viac, takto je to len taký pomalý jednoduchý film, ktorý síce mal myšlienku, ale jej podanie ma už moc nebavilo. Ale tie tanky a pár prvkov sa mi páčia a tak pozretie neľutujem. 53% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Spáleniny třetího stupně na 90% těla nejsou slučitelné se životem, spáleniny třetího stupně na 90% těla zahojené bez jizev nejsou slučitelné s realitou, co všechno může do filmu přinést, pokud je to žánr fantasy. Tygra! (Tady milovníkům tanků a vojenské techniky doporučuji přestat číst.) Jindy, jinde, v jiné válce byla dívka, co slyšela hlasy, konkrétně hlasy svaté Kateřiny a svaté Markéty, upálena. Náš tankista byl sice hořlavý ale neupálitelný, leč hlasy slyšel taky, hlasy tanků, možná slyšel i trávu růst, ale měl dost rozumu, aby o tom nemluvil. Souboj tajemného Tygra a T-34 byl napínavý. Nějak jsem v těch tancích (jako od slova tank) a jejich tancích (jako od slova tanec) viděla spíš než co jiného souboj zvířat, abych byla úplně přesná, vybavili se mi ti brouci z třetího levelu Diabla. Přistihla jsem se při tom, že oba ty ústřední tanky vnímám opravdu jako zvířata, a to ve chvíli, když ten hodný tank jede za Tygrem do opuštěné vesnice a jak sjede do prohlubně, nabere si bahno do hlavně, říkala jsem si, že to muselo bolet. Další poznatek byl, že T-34 se usmívá a Tygr se mračí. U závěrečného Hitlerova rozjímání jsem si říkala: "Chlapče, škoda, že jsi nenapsal ještě jednu pěknou knížku, byl by to šlágr." ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tankista Naydyonov má zázračné schopnosti. Jeho telo sa zázračne dostalo z ťažkých popálenín na 90-tich % tela. Vsjo v pariadku...To však nie je všetko. Rozpráva sa s tankovým bohom a ten mu pomáha! To len tak na úvod pár drobností, ktoré si mohli ruskí bratia odpustiť, ale chýb je tu viac. Dobrá polovica filmu má to správne napätie, tajomnú atmosféru i dobré akčné scény, hlavne vzájomné ostreľovanie medzi T-34 a Tigrom. Obávaný nemecký Tiger stále nečakane udrie, narobí z ruských tankov zberné nádoby na kukuricu a opäť bez stopy zmizne. v tomto je film veľmi silný a tešil som sa, až sa vyrieši záhada, kde sa Tiger stále dokáže schovať, hlavne v bažinách. Potom bohužiaľ príde posledná tretina filmu, ktorú si jednoducho nedokážem vysvetliť a všetko sa zvrtlo v akýsi blábol bez akéhokoľvek zmyslu. Záver ako z iného filmu...Takéto filmy ma vedia vytočiť. Najprv ťa navnadí, priláka a keď si zvedavosťou bez seba, otočí sa k tebe chrbtom a nakope ťa do riti. Škoda toho, bolo to dobre rozbehnuté. 60%. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Přiznám se bez mučení, občas a rád si zahraji MMOG World of Tanks. Takže se mi na bílém tygrovi líbila tanková choreografie a použitá vojenská technika. Tajemno až magického bílého PzKpfw VI alias Tigera a schopnosti tankisty Najdenova neboli soudruha Nikoho byla trochu přehnaná, ale ne na škodu vzhledem k tomu, že film má v popisku fantasy. Některé scény (kapitulace v Postupimi a konec s Adolfem Hitlerem) však jakoby někdo násilně nadirigoval. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Začalo to skvěle. Děj diváka přenese na lesní mítinu těsně po tankové bitvě. Ruský tankový prapor to tam nepěkně schytal od Němčourů... Zbytky téček dohořívají v lesíku mezi borovicemi a břízkami. Zpřetrhané pásy, prostřílené pancíře a z jedné ustřelené věže ležící 10 m od tanku dávají pěšáci do pytlů to co zbylo z tankové osádky. Mají problém, protože nohy velitele tanku nejsou k nalezení...... Když tu je v jednom z vraků nalezen zcela ohořelý avšak živý tankista - řidič... Ten se velmi rychle uzdravuje z těžkých popálenin a vypráví cosi o nepřátelském tanku - bílém tygru. Prý jej dokonce viděl než to jeho T34 naplno dostal... Ruské velení báchorce o zničehonic se objevujícím velmi rychlém a silně panceřovaném stroji zprvu nevěří. Jenže tygr se vždy někde objeví a pár téček to schytá. Uzdravený tankista je pověřen jeho odstřelem. Dostane k tomu experimentální T34 s vylepšeným pancéřováním, výkonějším motorem a stabilizací střelby za jízdy... Také nejlepšího střelce a nabíječe. Ústřední osádka se s tygrem vždy několikrát utká, ale vždy je to plichta a tygr zmizí... Potud by to bylo skvělé. I to mysteriózno kolem německého stroje mne moc bavilo... Závěrečný střet v ruské opuštěné děrevni byl jak z nějakého westernu. Akorát místo pistolníků tu proti sobě stály dvě obrněné opancéřované obludy. Boje byly perfektní, pyrotechnické efekty také. Rusové jdou s dobou a válečné snímky točit umí. Prostředí jsou autentická, uniformy také. Tady každý zasažený tank vypadal jak skutečný, včetně kouřících pokroucených vraků s dírami po zásazích... ----- Jenže pak do filmu vstupuje filozofie, mysteriózno a spousta keců. Poslední třetina příběh úplně přesekne a je nám nabídnut skoro až dokumentární záznam kapitulace německého velení na konci války. Závěr jsem moc nepobral. Veliká škoda, protože tohle mělo skvěle našlápnuto na plnou sadu hvězd. Milovníci obrněných oblud tomuto filmu jistě lecos odpustí. Já však čekal více než jen ruská ,,bahna'' . Takto dávám jen tři protipancéřové střely. * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film jsem si stahl omylem misto Bily tygr (Indie,2021),ale ruske valecne filmy mam rad.Ze zacatku to melo stavu,ale od pulky vypraveni spadl retez. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem nepochopil, co tím básník chtěl říci. Bílý tygr jako symbol válek, které jsou středobodem všeho lidského dění? To asi těžko, to by už nikdo nežil, všichni by zhebli ve válce. Tedy kromě Hitlera, zdá se. Trocha mystiky, surových záběrů a minimum hudby. Pád davových scén, A stejně je to chladné jak psí čumák, bez emocí, bez napětí. a nakonec stejně chybí finále. Překvapivě ani ty dvě tři válečné scény nemají přes množství ohně nějaký potenciál nebo válečnou naléhavost jako třeba u Černý jestřáb sestřelen. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Kdyby šlo o čistě válečný film, hbitě bych ho zodpadoval, ale protože se ruští tvůrci pustili poněkud jinou cestou a natočili si takového "Zaříkávače tanků", sledoval jsem stopy pásů tak dlouho, až mě dovedly ke třem hvězdičkám. Za výslednou známkou stojí i nepatetický závěr snímku se zajímavou a ne zrovna scestnou myšlenkou. Takže ano, k tomuto filmu mám sice dost výhrad, ale nemusím litovat času, který jsem u něj strávil. Už se těším, až budu za bouřky vyhlížet zlatý T- 34... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

8. august, ktorý sa porovnáva s týmto filmom je podľa mňa len jednostranným pohľadom na vojnu. Naopak tento film mi v mnohom prišiel ako propaganda, či nezmysel. Proti nacistickému duchovi sa postavil ruský, ktorý svoju nebojácnosť a ochotu zomrieť, aby ho porazil je ochotný strieľať s pištoľou proti tanku. Neporazenie tajomného tanku je akoby symbolom neporazenia nacizmu a podobných myšlienok, no som mierne prekvapený, že natočili film o tom, ako Rusov zabíja tajomné monštrum, pričom mnoho Rusov cez vojnu doplatilo skôr na svojich veliteľov. Že tu máme mierne mysteriózny film od Šachnazarova, to sa dalo čakať, ale ja tieto filmy, ktoré mierne zahmlievajú realitu nemusím, aj keď je pravda, že Rusi toho už o vojnách natočili dosť a zobrazujú sa skôr hrdinsky. Filmu sa nedá uprieť skvelá kamera, istá ruská nepredvídateľnosť, no silne to mňa nepôsobilo. Taktiež sa to dá vyložiť rôzne, dokonca aj s obhajobou vojny a xenofóbnych myšlienok, ale to podľa mňa autor nechcel, takže si to vykladám inak. Film je to dobrý, no zatiaľ asi naozaj skôr ten 8. august. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VOJNA JE PRIRODZENÁ, OBYČAJNÁ VEC. VOJNA JE VŽDY A VŠADE. NEMÁ ZAČIATOK ANI KONIEC. VOJNA JE ŽIVOT SÁM. VOJNA - TO JE POČIATOK VŠETKÉHO." __ Napriek počiatočným obavám spojenie vojnovej akčnej snímky s fantasy žánrom vyšlo takmer na výbornú! Už od začiatku je film zaujímavý a vďaka postupnej mystifikácii záhadného tanku naberá nielen slušné tempo a technicky dobre zvládnuté konfrontačné sekvencie (chválim kameru a zvuk), ale taktiež zaujímavú príťažlivú atmosféru. Už dávno pred vyslovením domnienky, že nemecký tank Biely tiger vlastne nikto neriadi som si spomenul na námetovo veľmi podobný americký film ,,The Car" z roku 1977 a tešil som sa na veľkolepé finále. Žiaľ, pôsobivá ostreľovacia scéna v opustenej dedine je len slabou náplasťou, po ktorej film síce ešte korunuje Hitlerov zádumčivý záverečný monológ oslavujúci podstatu vojny, avšak - ako sa vyjadrili aj iní - tých posledných 20 minút pôsobí akoby boli vystrihnuté z iného filmu a pre dovtedajší dej sú - nielen pre svoju zdĺhavosť - prakticky nepodstatné. Ak by mal film iný záver, tunajšie 59% hodnotenie by istotne bolo o dosť vyššie. Použitie hudobného fragmentu z Wagnerovho ,,Súmraku bohov" pri ,,ústupe Bieleho tygra" zo scény aj na konci záverečných titulkov je pre vytvorenie si ucelenejšieho obrazu skvelým ťahom. (294. hodnotenie, 43. komentár k filmu) ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Vždycky, když to už už vypadá, že se začne něco dít, tak je ústup nebo zbytečné plkání. A když už se blíží konec, ve kterém by se mělo něco stát, něco, co by film zakončilo, objeví se Hitlerův monolog a titulky. Promarněná šance na zajímavý film. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Esoterika, legenda, válečný, dobrodružný, politický, filosofický. Nehodící se škrtni. Všechno a nic. 1) Trocha sovětské mystiky, věru, pěkně doplňuje západní filmovou tvorbu. Zhruba půl hodiny před koncem se všechno zlomí a film se transformuje do jakéhosi politického pamfletu, což pak jen potvrdí závěrečný dvouminutový proslov. Zbývá se jen otázat tvůrců: to vše je natočeno podle skutečnosti?_____ 2) Nejsem žádný fanoušek vojenské techniky ani tanků (stačil mi rok vojenské služby jako velitel tankové čety) a tak neocením kvalitu zbraňových replik ani westernoidní souboj dvou tanků - toho dobrého a onoho špatného._____ 3) Zajímavé komenty vysvětlují, co chce film říci: kolemjdouc*****, yvona****. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Dvě třetiny filmu jsou nabušené pilulkou pro tankisty. A mě jakožto tankového nadšence plesalo srdce. Výborné a napínavé pasáže, kdy třicet-čtyřka a Tiger hrají hru na kočku a myš. Atmosféra se dala krájet, prostředí chudých ruských vesnic, bahnitého terénu, a bohatou ukázku vojenské obrněné techniky (Pz IV, T-34, IS-2, ISU-152, ...). To vše nasvěčovalo a mělo to rozjeté na výborný ruské válečňák. Pak ale přišla závěrečná třetina, která rozdrtila celý ten krásný sen, který se v divákovi pracně tvořil. Sakra, proč? Proč to zbytečně kompikují a hází tam scény, které nemají s takovýmto příběhem nic společného. Veliká škoda, mě to mrzí o to víc, že film měl našlápnuto k tomu, aby se v mých očích stal jedním z nejlepších tankových. Naprosto souhlasím s uživatelem gogo76, který to vystihl a cítil přesně jako já. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Mystický příběh a z druhé světové ? Tak tomu já nikdy neřeknu, ne. ... Délka 1:21:38 = originální, zajímavá podívaná (!). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Sachnazarov mi hovori leda tak hovno, a nepaci sa mi kombinacia fantasy + vojnovy film. Nuda dostala neprirodzene vela priestoru, holt Sachnazarov nie je novodoby Tarkovskij. 50 % ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus trocha priveľa mystérie, vrátane záverečného monológu Hitlerovho ducha. Sympatická bola tradičná ruská scéna (bojového poľa lesa, vojakov) ()

Reklama

Reklama