Reklama

Reklama

Blízko od sebe

  • USA August: Osage County (více)
Trailer 2

VOD (1)

Celá rodina Westonových se sjíždí do rodného domu v Oklahomě na pohřeb otce (Sam Shepard), básníka a opilce, který spáchal sebevraždu. Jeho žena, cynická a celoživotně konfliktní Violet (Meryl Streep) takřka s potěšením rozdmýchává spory se svými třemi dcerami (Julia Roberts, Julianne Nicholson a Juliette Lewis). Ani jedna z nich to nemá jednoduché: jedné se hroutí manželství, další tutlá aférku se svým bratrancem, třetí se právě zasnoubila a ani na pohřbu není schopna mluvit o ničem jiném než o nadcházející svatbě. Přičemž každému kromě ní je jasné, že její snoubenec (Dermot Mulroney) je slizký parchant. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (428)

POMO 

všechny recenze uživatele

Sex v meste po tridsiatych rokoch. Na vesnici. Chlapi tu veľa priestoru nedostanú, skôr iba príležitostne odľahčujú pridusnievajúcu atmosféru rozhádanej ženskej rodinnej sešlosti. Aká matka, taká Katka. Vďaka hereckej výzbroji, hrajúcej na plný plyn, viac než dobré. Meryl opäť neskutočná. Chcelo by to ale občas zvolniť tempo a nechať diváka vstrebať pocity a myšlienky z ubehlej hádky, než sa rozbehne ďalšia, ešte rýchlejšia a intenzívnejšia. Zvolniť tempo napríklad venovaním sa prostrediu a miestu, v ktorom sa film odohráva. Tvorením atmosféry. Vzťahovému prepletencu postáv by to iba pomohlo a v divákovej pamati sa udržalo dlhšie nielen ako televízne sfilmované divadlo, ale ako film, hodný veľkého plátna a jeho hereckých hviezd. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Znáte takové ty (divadelní) konverzační komedie, v nichž se skupina lidí sejde v uzavřeném prostoru a strašně se pohádá? Typicky třeba Bůh masakru, nebo z poslední doby francouzské Jméno. Tak tohle je něco podobného, akorát mnohem krutější. Úsměv na rtech rychle zhořkne, protože když si zdejší postavy říkají zlé věci, tak to myslí vážně. Meryl Streep tradičně výborná a Julia Roberts v životní formě. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Už když jsem zjistil, oč v tomto filmu jde, jsem si říkal, že tady mě můžou uhranout maximálně tak herecké výkony. Nakonec byl jeden a zajistila mi ho právě Meryl Streep, která rok, co rok předvádí, že je na hereckém vrcholu. Jenže ona na tom vrcholu už je několik let, ne li desítek let. Fakt klobouk dolů. Film jako takový nicméně nemá nic, čím by mě výrazněji zaujal. Nápad dobrý, ale zpracování takové, že nebýt Meryl, budu tenhle film považovat za další rodinné existenciální drama o ničem, kterých je tuny. Přiznám se, že nevím, čím by mě samotná hra, podle které je natočen tento film, mohla zaujmout. Každopádně chápu, že je to pastva pro dobré herecké výkony. To je ale podle mě od tvůrců dost egoistický. Dvě hodiny jsou totiž dost úporná doba na takový film. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $37,318,249Tržby Celosvetovo $62,647,815Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ ruky preč od tohto ()

larelay 

všechny recenze uživatele

krasne tragicke osudy smutnych, tragickych ludi s este viac tragickejsimi zivotmi. dnes vecer objimem manzela, syna, psa, zavolam mame a najblizsej rodine, ako velmi ich lubim a budem sa tesit z mojho krasneho, obycajneho, nudneho zivota. ze klise? no a co. nech. fantasticke vykony, skvelo napisany scenar a pre mna jeden z najlepsich filmov poslednej doby. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JÁ JEN NEROZUMÍM, PROČ JSI TAK NEPŘÁTELSKÁ.“ … ,,JEN ŘÍKÁM PRAVDU. NĚKTEŘÍ LIDÉ NEMAJÍ PRAVDU RÁDI.…“ /// Starej dobrej nevyzpytatelnej táta… neumřel - prostě to svým způsobem zabalil a rodina tak má důvod se sejít. Komplet (jako všichni) a dát na obdiv pospolitost a přátelství. Nebo si jen říct pravdu. A jelikož lidi maj neustále čím překvapit, jsou situace, kdy nevíte kdo je vlastně ten špatnej a kdo jen zatlačenej životem do kouta. Není to zásluha filmu, ale HLAVNĚ herců a divadelní předlohy. Je to ,,jen“ divadlo řízlý filmem. Jde o dramatickou sílu dialogů a hereckejch výkonů a to filmový vokolo… já říkám – zážitek, jako každý divadlo! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Divadelní hru ,,Srpen v zemi indiánů“ , kterou napsal Tracy Letts (stejně jako scénář k Zabiják Joe) jsem neviděl. 2.) Miluju větu: ,,Parádní Meryl Streepová!“ (hned po týhle: ,,Nejhorší je vlastní rodina!“). 3.) Thx za titule ,,Pohodaman“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// "You don't get it, do you?! I AM RUNNING THINGS NOW!" Julia Roberts by si měla střihnout nějakého záporáka, myslím, že by si s polovinou těch dnešních vytřela zadek (ovšem, musela by k tomu mít i dobrý scénář a režiséra, ten fatální omyl v podobě Sněhurky raději ignorujte). Anyway, ten film šlape, herci to táhnou a celé je to velmi svižné a úderné - možná o něco náročnější, než před pár lety Polanskeho Carnage ale to vůbec nevadí, protože to zkrátka funguje perfektně! 9/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, který se nějak dotknou vašeho osobního života a díváte se na ně tím pádem jinak. Takže co bych možná jinak nazval nudnou vesnickou konverzačkou, se tady obrátilo v hodně sdílné rodinné drama, které mi dalo slušně zabrat. Naprosto prvotřídní herecké obsazení beru za bonus a tak jediné, co mi vadí, byla mdlejší druhá polovina. Potenciál mě emocionálně rozebrat a udupat tak ale naštěstí zůstal ve hvězdách. I tak je to ale film, o který jsem rozhodně rád nepřišel. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Další ze vztahových dramat, kde se téměř všechno odehrávalo hodně za hranicí normálnosti. Já osobně bych tu komediální rovinu vynechala, ale možná, že někdo tam nějakou tu malou jiskřičku k pousmání našel. Rozhodně jsem ráda, že nejsem součástí podobné rodiny, jakou jsem měla možnost dvě hodiny sledovat, ale to neznamená, že mně tam nebyly některé momenty něčím povědomé a blízké. Docela dlouho jsem přemýšlela, jak mám tenhle snímek hodnotit kvůli zcela zřejmé překombinovanosti, která vyplynula i ze závěrečné části, ale nemohu si pomoct, jako celek na mě v žádném případě nepůsobil průměrným dojmem. Možná to silně ovlivnila i celá herecká sestava, která se tady sešla, to nepopírám. Herecký výkon Meryl byl vynikající i když měla zcela nepochybně hodně nevděčnou roli neustále sjeté matky, což mě občas silně iritovalo, ale právě to svědčí o jejích kvalitách. Kdo na mně ale tentokrát po dlouhé době zapůsobil nejvíc, byla asi Julia Roberts v roli Barbary. Dokonalý závěr a výraz v jejích očích byl všeříkající. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Mno jo, todleto přijde takový nedomrle nepřesvědčivý vší uřvanosti navzdory asi každýmu z mýho vrhu. Babička k mé matce při jednom zemětřesení mezi normálními lidmi zvanému rodinné setkání: "Však jsem ti řekla - jestli přijdeš zbouchnutá, půjdeš tam, kde sis to upletla!" Máma polkla doušek kafe a s ledovým klidem odvětila: "A já ti na to řekla, že v parku bydlet nebudu." ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Od filmu jsem vůbec nic nečekal. Zapnul jsem si to jenom jako kulisu při vaření. Nicméně hned od začátku mě to docela zaujalo, takže jsem vaření přerušil a docela se zájmem jsem film zhlédnul. Osobně mi to nepřišlo moc jako drama, ale spíš jako černá komedie. Vrcholem byla scéna u oběda. To mi dost připomínalo francouzskej film Jméno. Jinak Julii Roberts jsem dřív vůbec neměl rád, ale v posledních letech, kdy už je stará na to, aby hrála nějaký naivní nevěsty v romantickejch filmech, se mi docela začíná zamlouvat. Pro mě tohle byla asi její nejlepší role. Celkově bych to viděl na rozhraní 3 a 4 hvězd, ale zaokrouhlim nahoru. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Takové to drama ála komorní scéna, kdy se během jednoho večera dozvíte temná zakoutí členů nefungující rodiny. Kolik takovýchto snímků už zde bylo a kolik lepších (např. Dáni jsou v tom mistry)... Na divadelních prknech to holt nevypadá tak zkoprněle a afektovaně, jako když se kamera snaží zachytit atmosféru detailním záběrem, který v dané scéně prostě nefunguje (i když občas se to podaří). John Wells zvolil velké herecké osobnosti, ale ony nedokážou udělat drama na plátně tak, jak by si August: Osage County zasloužilo. Bohužel i Meryl Streep působí spíš směšně než tragicky, což je u filmu tohoto ražení smutné. // Není to hrozný film, ani nijak výjimečný. Prostě komorní drama jedné rodiny, které se vynoří, zahltí vás svým příběhem, ale tempo se rychle vyčerpá, jako téma samotné. // Mít na scéně takovouto matku, volím jinou formu - takhle je zbytečně upozaděna a přece jen stále se snažíc být v centru pozornosti. Mrazivý šimrot se nekoná, jen únava z obehraného a plytké kamery. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

- "Už dlouho jsme nesbírali žádné Oscary, Harvey, pojďme udělat něco, jako bylo Carnage, frantíci s tím měli úspěch. Hlavně ať je to laciný a ať je tam spousta scén, kde budou postavy hystericky křičet jedna přes druhou, pisálci pak můžou psát o hereckém koncertu, haha." - "To by šlo, Bobe, a obsadíme do toho Meryl Streepovou, to je magnet na ceny, ta by dostala Oscara i kdyby hrála terminátora, hehe" - "Jasně, Meryl je nutnost, a na Zlatý Glóby to pro jistotu přihlásíme mezi komedie, tam je menší konkurence. Všichni nám to zas sežerou." => PROFIT!!!___________ btw, úžasný název pro film (v překladu něco jako "Srpen: Litoměřicko") ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Proč já se pořád týrám. Jak já nenávidím tyhle charakterní herce, jak si hrají svoje charaktery. Jedná se o jeden z těch filmů, kde si stačí přečíst děj na Wikipedii a jinak se vůbec není třeba na samotné dílo dívat, protože z filmařského hlediska nedochází k žádné přidané hodnotě v žádném ohledu. Adaptace divadelní hry do filmového prostředí taky stojí za starou belu. Střídání pomalých, citlivých pasáží s těmi dynamickými a extrémně řvacími selhává v kýženém efektu, protože filmaři to všechno snímají stejným způsobem, nedlí na detailech charakteristických pro které dané postavy, nevyniká výjimečnost žádných situací ani vztahů. Já jsem se na film dívala, protože tajná láska jediných dvou nevinných charakterů na půdorysu rodinné dysfunčknosti zní eňo ňůňo a těšila jsem se na melancholii z toho pramenící, ale ve výsledku se jednalo asi o dvě scény s minimem prostoru oproti nekonečnému řvaní všech ostatních na sebe při každé příležitosti. Jakákoliv potenciální chemie postav tak zanikla v "oscarových výkonech", přesto mám nulový dojem, že by se jednalo o živoucí postavy. A ještě člověk musí celou dobu poslouchat ten příšerný přízvuk. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Výčitky jsou jako řetízkáč. Je to laciné a pořád dokola, někomu se z toho udělá špatně a někdo si to náramně užívá. A hlavně, když už se to rozjede, těžko se vysedá.. V rozpáleném oklahomském domě hrůzy se pere opravdu zasviněné prádlo a vy můžete jen tipovat, v jakém pořadí se monstermamá podaří nasrat a donutit k odjezdu členy své rodiny. Zahořklost je neléčitelná, její symptomy nesnesitelné.. Škoda, že se Lettsovy látky do třetice nechopil živočišný Friedkin.. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.4/10] | me: Sonda do životnými udalosťami poškodenej rodiny. Všetko vrátane filmu je však zatienené hereckým mega-koncertom Meryl Streep. Eat your fish, bitch! ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Ahoj, jsem Meryl Streep a jsem závislá na Oscarech. Ahoj, jsem Julia Roberts a letos bych chtěla jednoho já. A už byly v sobě, jak můžete vidět na jednom z plakátů. Je to prostě celý Mistrovství světa v synchronizovaném herectví, nic víc. 70% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Hořký, realisticky působící portrét dysfunkční rodiny, který na vás během své dvouhodinové stopáže sype jedno trauma za druhým a ke kterému si podle mě najdou svou cestu především stoupenci divadla. O audiovizuální stránku tu totiž vůbec nejde; celé Osage County stojí na perfektním obsazení a Pulitzerovou cenou oceněné předloze Tracyho Lettse. A tak zatímco filmoví režiséři mohou dle libosti měnit lokace a představit divákovi deset postav za pět minut, tady se s jednotlivými členy rodiny seznamujete postupně dobrých 45 minut, když jeden po druhém přijíždějí do Violetina domu. Jedna lokace, jedna rodina a hodně dialogů, které ve vás zanechají pocit, že Sam Shepard nakonec dopadl ze všech postav nejlépe. ()

Související novinky

The Last of Us nabírá herního skladatele

The Last of Us nabírá herního skladatele

13.03.2020

Necelé dva měsíce nás dělí od vydání jedné z nejočekávanějších her letošního roku The Last of Us Part II. Pár dní nazpátek přitom bylo oznámeno, že se kabelovka HBO, scenárista Craig Mazin (Černobyl)… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama