Reklama

Reklama

Blízko od sebe

  • USA August: Osage County (více)
Trailer 1

VOD (1)

Celá rodina Westonových se sjíždí do rodného domu v Oklahomě na pohřeb otce (Sam Shepard), básníka a opilce, který spáchal sebevraždu. Jeho žena, cynická a celoživotně konfliktní Violet (Meryl Streep) takřka s potěšením rozdmýchává spory se svými třemi dcerami (Julia Roberts, Julianne Nicholson a Juliette Lewis). Ani jedna z nich to nemá jednoduché: jedné se hroutí manželství, další tutlá aférku se svým bratrancem, třetí se právě zasnoubila a ani na pohřbu není schopna mluvit o ničem jiném než o nadcházející svatbě. Přičemž každému kromě ní je jasné, že její snoubenec (Dermot Mulroney) je slizký parchant. (Bontonfilm)

(více)

Videa (29)

Trailer 1

Recenze (428)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

mohla to byť dokonalá sóda..keby..keby muži v príbehu neboli vykreslení len ako zúfalci, slabosi, vlastne obete..keby Julia Roberts celý film neodohrala v jednej naštvanej grimase, ktorú som jej ani na chvíľu neveril, keby Juliette Lewis nebola neprirodzene a afektovane priblblá (umelá a životne akokoľvek nepravdepodobná), keby Misty Upham nebola akoby z úplne iného sveta/príbehu /filmu a keby paradoxne najzaujímavejšou a najplastickejšou postavou nebola tá, ktorá mala byť v herecky hviezdnej zostave snáď len do počtu, Julianne Nicholson. Meryl "prekvapujúco" opäť iná a určite na míle vzdialená svojmu vlastnému ja. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Sex v meste po tridsiatych rokoch. Na vesnici. Chlapi tu veľa priestoru nedostanú, skôr iba príležitostne odľahčujú pridusnievajúcu atmosféru rozhádanej ženskej rodinnej sešlosti. Aká matka, taká Katka. Vďaka hereckej výzbroji, hrajúcej na plný plyn, viac než dobré. Meryl opäť neskutočná. Chcelo by to ale občas zvolniť tempo a nechať diváka vstrebať pocity a myšlienky z ubehlej hádky, než sa rozbehne ďalšia, ešte rýchlejšia a intenzívnejšia. Zvolniť tempo napríklad venovaním sa prostrediu a miestu, v ktorom sa film odohráva. Tvorením atmosféry. Vzťahovému prepletencu postáv by to iba pomohlo a v divákovej pamati sa udržalo dlhšie nielen ako televízne sfilmované divadlo, ale ako film, hodný veľkého plátna a jeho hereckých hviezd. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Nějak mně nezapaluje, z jakých důvodů šlo toto otřepané zrcadlení každé druhé rodiny na velké plátno, když si v klidu sednu a zavzpomínám na perly vylovené z nedávné historie našeho rodu - nechci se chlubit, ale máme všechno, co oni a ještě pár pikantností navíc, a zajímá to někoho? Nezajímá. A to mám ještě v rukávu opodstatněný důvod věřit v bohaté uplatnění žánru komedie, který se zde zřejmě ztratil v překladu... Pravda, Meryl Streep nám chybí, ale otázka zní, jestli je až takovou výhrou, osobně si myslím, že její velebení dosáhlo až nesoudného stupně obdivu, navzdory všem průměrnostem, do kterých se v posledních letech navezla a stala se de facto zvláštním způsobem kauce. Jestli musím mermomocí někoho pochválit, pak to bude Julia Roberts, která strhla veškerou mou pozornost díky nezvyklé přirozenosti projevu - možná právě pro hru ve stínu ikony rezignovala na šanci se projevit a tak došlo ke vzácné možnosti vidět jen ryzí talent bez póz a naučených manýr. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti filmovému praní špinavého prádla a je mi celkem jedno, jestli je to v dramatické nebo komediální rovině. Ale u obojího platí, že se mě to, co se na obrazovce děje, musí nějakým způsobem dotýkat. A to se v případě August: Osage County nestalo. Problémy a spletité vztahy mi tady přišly naprosto cizí a nebylo v mé moci se do filmu plně ponořit. Mrzí mě to především kvůli obsazení, ale nakonec to byli právě herci, kteří mi dovolili si to alespoň částečně užít. Zástupu osvědčených jmen vládla jednoznačně Julia Roberts, která vystřihla jeden ze svých životních výkonů a o to víc závidím těm, kteří si to celé dokázali užít naplno. U mě je to bohužel jen za 65%. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Nebudem písať o tom aká patetická sa mi zdá mužská posadnutosť mladými dievčatkami ani o tom aká matka je schopná pochovať všetky sny svojej dcéry tým, že ju sama zráža ku dnu a zraňuje na najcitlivejších miestach. Julia a Meryl podľa mňa predviedli dokonalý herecký koncert, napriek tomu, že sú dávno za prahom tridsiatky. Stále nádherné ženy v komplikovaných postavách z ktorých sála ľudská nedokonalosť. Do poslednej minúty som dúfala, že Julia to auto otočí a vráti sa k umierajúcej matke, ale bol by to smiešny happy end. Som rada, že to neurobila. Pretože život nie je cesta ružovou záhradou. Milujete toho, kto o vás skoro netuší a ten, kto by za vás dýchal je len kulisa na veľkom pódiu plnom záludných nástrah. Verte mi, že časom to bude už len horšie. Dokonalá dráma jednej rodiny plná agónie, výčitiek, slabosti, lásky a nenávisti. Už dlho som nič podobného nevidela a určite ani dlho neuvidím. Klobúk dole! ()

Galerie (48)

Zajímavosti (51)

  • "Life is very long," v překladu "život je velmi dlouhý," citát otevírající celý film, je od T. S. Eliota, který byl použit v jeho básni. Film je nápadně podobný nejen básni, ale také Eliotovu životu. Příběh odehrávající se na západě USA vypráví o prázdnotě lidského bytí. Také jméno hlavní postavy Violet (Meryl Streep), často zkracováno na Vi, je velmi podobné jménu Eliotovy manželky Vivienne. (jezurka42)

Související novinky

The Last of Us nabírá herního skladatele

The Last of Us nabírá herního skladatele

13.03.2020

Necelé dva měsíce nás dělí od vydání jedné z nejočekávanějších her letošního roku The Last of Us Part II. Pár dní nazpátek přitom bylo oznámeno, že se kabelovka HBO, scenárista Craig Mazin (Černobyl)… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama