Reklama

Reklama

Země dinosaurů

  • Česko Země dinosaurů 1 - Jak to všechno začalo (více)

Obsahy(1)

Prostřednictvím tohoto kresleného příběhu pro celou rodinu se vydej s dinosauřími kamarády Nožičkou, Sárou, Zobkou, Bodlinkou a Pírkem na báječnou cestu do pravěku. Před dávnými a dávnými časy, v dobách čadících vulkánů a strašlivých zemětřesení, se jeden malý brachosaurus jménem Nožička ocitl úplně sám. Na své cestě do legendárního Velkého údolí se šťavnatou trávou potká čtyři malé dinosauříky, kteří se k němu připojí. A tak začne vzrušující, ale i nebezpečné dobrodružství, během něhož malí kamarádi potkají hladové dravce a jiné překážky. Díky tomu se naučí mnoha novým věcem, jako je pomoc kamarádovi a týmová práce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

Ondr4H 

všechny recenze uživatele

Přiznám se že jsem doslova probrečel celý film.Každá scéna má v sobě nějaký moment, který hravě pocuchá s emocemi.Nádherná animace, děj jasně daný s vymezenými rolemi.Žádné nešvary novodobých 3D animáků, kteří více než na děti cílí na dospělé různými náznaky. Velice nezávadný animák, který ale může lehce zamávat se slabšími povahami, jako se to stalo mě, ale nelituji.Správný film má vyvolat mnoho emocí. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Škoda, že som túto klasiku od kvarteta Spileberg/Lucas/Bluth/Horner nevidel v čase vzniku prípadne keď som bol decko. To by som bol úplne nadšený a totálne to miloval. Predsa to len podstatne zostarlo a ostala z toho už len veľmi pekná pripomienka starých čias. Ale som rád, že som to už konečne (aj keď opozdene) videl. 7/10 ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ale jo, jako animovaný film je to pěkné a líbila se mi animace, která je klasická a krásná, nemá to v sobě ještě žádné 3D prvky, což je prostě příjemné. Jenže ten příběh mi přišel tak nějak disneyovský, i když je zde snaha o pořádnou akci. Nějak jsem se do něj ale nemohl dostat a nestrhnul mě jako jiné, podobné filmy. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Vyrůstal jsem na tomto animáku na německy dabované VHS. Parta malých dinosaurů ztratí rodiny a musí se dostat do země zaslíbené, kde je hodně jídla a všichni žijí pohromadě. Různorodou partu vede malý dinosaurus Littlefoot, kterému podkopává autoritu paličatý Triceraptos. Příběh plný dramatu, kamárádství, lávy a predátorů. Doteď z toho mám husí kůži. Je to divné psát to o animáku pro děti, ale on je hodně intenzivní ! ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Předesílám, že tenhle úžasný animák nemůžu objektivně hodnotit. Jak byste asi taky chtěli objektivně hodnotit úplně první film, který si pamatujete z dětství? Jeho prvním zjevným kladem je jeho naprostá žánrová čistota. Nekoná se tu žádné pošilhávání tvůrců po dospělém divákovi, takže žádná počítačová animace, žádné pop-kulturní narážky ani lehce přidrzlý humor. Ohromuje smyslem pro estetiku hraných velkofilmů a díky tomu obsahuje řadu nádherných záběrů a scén, jejichž účinek ještě násobí nadpozemsky krásná hudba Jamese Hornera. Všechny tyhle složky dávají dohromady skoro vražednou kombinaci, opravdu si nevzpomínám, že bych kdy viděl dojemnější film. Třeba scéna, v níž Nožička (v původním jednohlasém dabingu jako Malá tlapa) běží vstříc vlastnímu stínu v domnění, že je to jeho mrtvá matka, je snad tím nejsmutnějším, co jsem kdy ve filmu viděl. Kuriózní na tom je, že Don Bluth byl údajně donucen akceptovat vystřižení nebo zkrácení devatenácti (!!!) scén, jelikož se producenti obávali příliš intenzivního dopadu na dětskou psychiku. Dost dobrý... Snímek obsahuje i poselství o dinosauří (potažmo samozřejmě lidské) toleranci, jež ale není servírováno divákovi přímo pod nos, jak tomu často bývá. Celé dílko je natočeno neuvěřitelně citlivě, s fantazíí a s elegancí, tedy se vším, co chybí jeho pokračováním. Nemám už, co bych dodal. Snad jenom to, že lepší film s dinosaury nikdo nenatočil a nikdy nenatočí. Nezapomenutelný skvost (nejen) mezi kreslenými filmy. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (22)

  • Při dobrém sledování je možné si v úvodní scéně pod hladinou vody vlevo všimnout skupiny bublin vyplouvajících k hladině, které nápadně vytváří podobu šroubovice deoxyribonukleové kyseliny (DNA), jež je základním stavebním kamenem pro všechny živé organismy. Jedná se o malý teaser na Spielbergův Jurský park (1993), který vznikl o pět let později a v němž DNA také sehrála důležitou roli. (Marasuchus17)
  • Strašlivá černá postava, v níž se společně spojí Nožička, Zobka, Pírko a Bodlina poté, co se jim zázračně podaří vyváznout z asfaltové jámy a vydají se zachránit Sáru před dravými pachycephalosauridy v jeskyni, je odkazem hned na dvě hororové postavy. První z nich je tzv. „Asfaltová příšera“ (Tar monster), kterou je možno spatřit v mnoha epizodách seriálu Scooby-Doo (od r. 1976). Druhou je černé mýtické stvoření s dlouhými rohy na hlavě, hubenou černou postavou, pokryté kožešinou a mající dvě bílé jasné oči, které se jmenuje „Netvor“ (the Beast), pocházející např. z Raně gotických hororových příběhů (Early Gothic Horror stories). (Marasuchus17)
  • Motýlům podobný hmyz, který se zjevuje na začátku snímku při líhnutí Zobky (rod Parasaurolophus) a jejích sourozenců, ve skutečnosti nenáleží do řádu Lepidoptera (motýli), nýbrž do vyhynulé čeledi nazývané Kalligrammatidae, která spadá do řádu Neuroptera (síťokřídlí). Důvodem vzájemné anatomické podobnosti křídel tohoto hmyzu s motýlími křídly je konvergentní evoluce (vývoj v podobném prostředí a vývoj podobných způsobů pohybu či příjmu potravy). Kalligrammatidae mají v sedimentech z období jury a rané křídy bohatý fosilní záznam, z jehož studií dokonce vyplývá skutečnost, že byli společně se srpicemi (Mecoptera) významnými specializovanými opylovači nahosemenných rostlin (jakými jsou jehličnany, cykasy, jinany, liánovce a možná také vyhynulé benetity). (Marasuchus17)

Reklama

Reklama