Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (224)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $4,438,438Tržby Celosvetovo $22,320,893▐ témou zaujímavé ale celkovo to až tak patrične nezasiahne, takéto filmy potrebujú okrem dobrého obsadenia aj veľmi zručných režisérov, len priemer /60%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Opravdu nesmírně silné téma, které zakryje i drobné pukliny v režijním umu australského režiséra. Kdyby ovšem tuhle látku dostal na stůl někdo schopnější (představuji si ideálně třeba Stevena Spielberga), mohl vzniknout nezapomenutelný film. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MOŽNÁ PROTO JSEM JEŠTĚ NAŽIVU. PRO TENTO DEN. MOŽNÁ JSME OBA ŽILI PRO TENTO DEN....“ /// O chlápkovi, kterýmu se nedaří vyrovnat s tím, co tenkrát prožil. Přes nezáživnou ,,současnost“ se dostáváme k zážitkům vod řeky Maenam Kwae Yai, který film zvedaj minimálně vo půlku, páč japonskej tábor není žádnej pionýrák (googluj vole). Vlastně bych byl radši, kdyby to bylo pojatý jako válečný drama, který graduje (nebo má gradovat) v současnosti a dokázat, že nic nemá větší cenu než lidskej život. Film má silnej námět, ale to zpracování je dost krkolomný a k výsledným (mým) 4* se dostává dost složitě. Hodně pomáhá parádní casting. Bez něj … - no radši nemyslet. Válečnej divák se opět rád mrkne do Thajska a dramatici romanticky založení (se sklony k happy endu) voceněj současnost, snad i kvůli něčemu jinýmu, než je N. Kidman. Pokud ne, tak nechte za 3*. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou autobiografii Erica Lomaxe, která vyšla v roce 1995, jsem nečetl. 2.) Rád se dozvím něco vo historii železnice v Kanchanaburi. 3.) Thx za titule ,,lukasekm“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Přijde mi docela překvapivé, že jsem se o filmu s takovým tématem a takovými herci dozvěděla až od rockera Dodo Doležala na rodinném barbecue. A to chodím pravidelně na ČSFD i IMDB, čtu bulvár o Nicole Kidman a jsem studentka filmové školy, takže bych měla mít přehled ve všech směrech.To to nemělo žádné PR? A nebo jsem si ho jenom nevšimla? Inu což. Hirojuki Sanada je drahoušek, to je jisté. Plus je zajímavé, i když nikterak novátorské, jakým způsobem jsou tvůrci věrní románové (memoárové) struktuře montováním celkového dramatického oblouku ze spousty menších. Přináší to s sebou úskalí několika témat, z nichž každé se snaží být osudovější než ty další (spasitelská láska, smíření s bohem/vlastním nitrem, vina v době války), a celek je potom asi melodramatický až nad míru. - Dodatek, je celkem vtipné porovnat filmového hrdinu s jeho reálným životopisem, filmaři jsou největší lháři a takoví důvěřiví diváci jako můj tatínek si to vůbec neuvědomují. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Firthovy zbídačelé oči za skly brýlí, utrápené pohledy Kidman, která touží pomoci a průměrnost mašinfíry jménem Teplitzky, co si to konstantním tempem štráduje přímo k očekávané cílové stanici. Silný hvizd výpravčího nepřijde na ani jedné zastávce (výjimkou budiž Stellan návěstidlo), střet železničního fetišisty a japonské mouchy nemá nejmenší touhu vzepřít se jízdnímu řádu. Trýzniti je lidské, odpouštět je božské. Tady to máte a rychle zapomeňte.. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Předvídatelný, negradující film, který by si zasloužil mnohem lépe strukturovaný příběh a mnohem schopnějšího režiséra. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že se nováček Teplitzky musel učit točit filmy zrovna na takto zajímavé tématice z WW2. Obsazení tu má více než impozantní, leč děj je gradující pramálo a emoce se jaksi nedostavily. Než začnete baštit jinak uhlazeného málomluvného elegána/intelektuála Colina Firtha, taky to nějakou dobu trvá. Je tu mraky věcí se kterými by se dalo pracovat, avšak zůstávají nevyužity. The Railway Man se chtěl svojí formou a emocionální osudovostí přiblížit Cold Mountain apod. - neúspěšně. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vynikající klasicky pojaté drama o válce a odpuštění. Colin Firth kraluje, Nicole přihrává s půvabem sobě vlastním a všem se tají dech. Snad jen od Stellana bych potřebovala pauzu. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Firth, Kidman, Irvine, Reid a Sanada = důvody, proč film vidět. Od Firtha se snad ani nedá čekat, že by nepodal parádní výkon, ale i tak je prostě radost ho sledovat, jak se dokáže vcítit. Kidmanku nemusím, ale tady hraje příjemně civilně a uvěřitelně. Irvine a Reid coby zástupy "of the past" taky na jedničku, vinou stíhaný a po vykoupení toužící překladatel bravurní Sanada. Násilí podáváno hodně nepříjemně a přitom ne zbytečně krvavě. Za mě dobré, velmi dobré... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Občas se k tomu hrnci, i když se v něm vaří samé kvalitní produkty, musí přistupovat s větším zápalem a péčí. Aranžování na talíř je pak taky hodně důležité, stejně jako správný servis na stůl. Jsou cíle a jsou ambice, jenže každý nemá na to jich dosáhnout. Colin Firth bojuje s válečným traumatem, Nicole Kidman ho miluje a my vlastně ani nevíme proč. Protože nemáme moc možností uvěřit, proč se do něj zamilovala. Její vyvolený navíc roky po válce, kdy se podílel coby zajatec na stavbě železnice kolem slavné řeky Kwai, nedokázal zapomenout na mučení v zajateckém táboře, teď to vše nějak vyvřelo, navíc se dozvěděl, že chlapík s tváří výborného Hiroyuki Sanady, jenž se na jeho strádání podílel nejvíc, stále žije. Lze dlouhodobě žít s velkou nenávistí v srdci? Tvůrci se až moc spoléhali na to, že téma je silné samo o sobě, jenže námět, který má být dojemný, se proměnil v chladný film. Pokusy o emocionálně vyhrocené scény příliš nefungují, k hrdinům se obtížně dostáváme a snad jen právě závěrečné „zúčtování“ přichystá nějaká ta dilemata a emoce. Ostatně i hrůzné scény mučení nechávají diváka v klidu. A to je tak trochu špatně. Herecky je tahle látka v rámci možností zajímavá, ale samozřejmě všichni dobře víme, že od tria Firth, Kidman, Skarsgård se dá získat mnohem mnohem víc. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Eric Lomax je bývalým veteránom, ktorý bol v Thajsku zajatý Japonským vojskom. Niekoľko rokov bol počas stavby železnice, opakovane trýzený, mladým, Japonským dôstojníkom Nagasem. Z tejto psychickej traumy sa nespamätáva ani potom, ako jedného dňa počas cesty vlakom, spoznáva lásku svojho života, Patti. Eric si začína uvedomovať, že existuje len jediný spôsob, ako na čierne dni svojho života, raz a navždy zabudnúť. Dané miesto po mnoha rokoch opäť navštíviť a postaviť sa svojmu nepriateľovi "tvárou tvár". Kapitán Nagase je totiž stále nažive. Prvých 20 minút nenasvedčovalo nič tomu, že by som mal sledovať nejak mimoriadne dramatický snímok v "červených políčkach". Akonáhle sa však presunul dej z "prítomnosti" do minulosti, razom mi miestami ostalo úzko (čo bol dobrý signál). Podaktoré scény totiž skutočne vyvolávali pocit beznádeje a znechutenia. Japonci boli (ale nie len ONI počas vojny) riadne "k***y šikmooké". "Railway Man" je film s výborným námetom a poučením v závere, ktorý sa bude páčiť. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Nevýhodou snímku je jeho prvoplánovitost. I když zpracovává velké téma odpuštění, volí nevhodné prostředky, výledkem je citové vydírání diváka. Škoda. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Podle názvu jsem očekával spíše romatickou slaďárnu pro starší a pokročilé, jenže se z toho vyklubalo nemastné neslané vzpomínání na válečné útrapy kousek od slavného mostu přes řeku Kwai. Snad proto, že na tohle místo hrozně rád vzpomínám, nechal jsem se tím vláčkem nostalgického filmového vyprávění dokodrcat až do cíle (jejich) cesty bez úhony .. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"I nenávisť musí byť mať svoj koniec..." Spočiatku to vyzerá na love story, ale trvá pomerne krátko. Svadba je rýchla a po nej sa film venuje skôr psychológii postáv, hlavne tej ústrednej - C. Firthovi. Spomienkové a vojnové scény zaberajú dobrú polovicu snímku a v týchto fázach je film veľmi dobrý. Sú tu kvalitné i pôsobivé scény z budovania železnice cez rieku Kwai. Áno, presne ako v tom slávnom filme. Tento je však hlavne o zlomenom človeku, ktorý sa z mučením zo strany Japoncov nedokázal vyrovnať. Po rokoch zistí, že jeho hlavný trýzniteľ prežil a vydáva sa na cestu pomsty. Tieto momenty boli pre mňa najlepšie i najsilnejšie a to hlavne z dôvodu skvelého výberu herca z japonskej strany - sympatický Hirojuki Sanada, ktorého som si veľmi obľúbil po jeho samurajskom filme Soumrak . Záver ma dojal a keďže ide o film podľa skutočnej udalosti, tak sa prikláňam k slabším štyrom hviezdam. 70%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Z počátku mě Koleje osudu příliš nezaujaly, ale jakmile se děj začal daleko více přesouvat v čase zpět do 2. světové války, přišel jsem si na své. Že je snímek podle skutečné události, podtrhuje jeho výpovědní hodnotu a dotváří pomalu se rýsující plný počet hvězd, který je podmíněn také skvělými hereckými výkony a poměrně příjemnou hudbou, jež není nějak extra dobře zapamatovatelná, ale výtečně dotváří dané scény, byť na první poslech vykrádá různé hudební motivy (slyšel jsem tam i Antonína Dvořáka), což je ale běžná praxe a nijak to tedy nepřekvapuje. Ke konci se příběh dostává i do emocionálnější roviny, což je velké plus. Docela se divím "pouhému" hodnocení 71%. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Koľaje osudu dokážu zaujať svojou témou / príbehom, ale bohužiaľ nudia svojím spracovaním, pomalým a nezáživným tempom, kde sa herci síce snažia, ale emócie tu nefungujú a sú chladné ako psi čumák. To aj režisér ma teplejšie priezvisko. 60% - 3* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi slabé a velké zklamání ! Na tohle jsem se velmi těšil už dlouho. Nicol miluju už od pradávna (a tady je pořád baba jak se patří!), Colina mám také moc rád a co se týče australáckých filmů, všechny mi zatím sedly. Příběh E. Lomaxe z druhé světové, ze zajateckého tábora pro spojenecké vojáky zajaté Japonci po pádu Singapuru měl co do počtu veškeré chutné ingredience k tomu aby z něj byl filmový zážitek. Ale nebyl. O tomto období jsem lecos četl, zajímám se o něj. Stavba železnice v Barmě je jen částí utrpení, kterým si spojenečtí vojáci museli coby otroci Japonců projít... Ačkoliv je příběh postaven na skutečné události, ačkoliv Colin hrál velmi přesvědčivě a reálie byly ztvárněny opravdu věrně, nějak jsem tomu nevěřil. Zde došlo k tomu, že evidentně i silný příběh jde špatně odvyprávět, resp. špatně natočit. Naprosto souhlasím s Radkem99, možná dostat to ruky někdo zručnější byla z toho oscarová záležitost, třeba jako z Anglického pacienta. Koleje osudu nejsou válečným filmem, je to psychologické drama retrospektivně se za války odehrávající. Je to film o síle odpuštění ač to zní jakkoliv jako klišé. Osobně mi vadila postava mladého důstojníka kempei tai. Ten mladý herec mi neseděl. Neseděl mi ani cz dabing. Mnoho klíčových momentů bylo předvídatelných, což je právě proto, že byly klíčové film těžce sráží...Celé to ne mně působilo velmi sterilně, tenhle příběh by s vámi měl otřást. Ale zkrátka ne, sledujete jej, jste zvědaví jak to dopadne, ale nic ve vás nezůstane... Kdybych já měl vyjmenovat nejsilnější momenty, bude to ,,vzkaz, který nelze ignorovat'' Lomaxova přítele, rozhovor u stolu v muzeu věznice a hlavně křičená věta jakési britské jednotky tam venku zaslechnutá ve sluchátkách Lomaxova přijímače v podzemí pevnosti ještě před vzdáním se - ,,panebože, pomozte nám někdo ! '' ... Dávám 3 kuličky rýže, ale je to opravdu jen tak tak. . * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Výtečně napsaný příběh o věčném sváru mezi lákavostí pomsty a potřeby odpuštění, herecky navíc dokonale zvládnutý. Pátou hvězdou šetřím jen kvůli několika okamžikům, kdy režisér zdá se mi přestřelil a žádal ode mne více emocí, než jsem v sobě mohl nalézt. ()

Reklama

Reklama