Reklama

Reklama

Poslední dny na Marsu

  • Velká Británie The Last Days on Mars (více)
Trailer

Měl to být poslední den jejich mise na Marsu, jenže poté, co se jeden ze členů týmu vydá na neschválenou expedici, to možná bude i poslední den jejich života... (Czexx)

Videa (3)

Trailer

Recenze (377)

Gimli 

všechny recenze uživatele

Slibně se rozvíjející příběh zpočátku vzbuzoval dojem, že půjde o realistické ztvárnění objevu života na Marsu a nastínění s tím spojených potenciálních potíží a nebezpečí. Bohužel se toto nekonalo a dostalo se nám další z řady zombie vyvražďovaček, kterých jsme už viděli spoustu a které nijak nevybočují z průměrného davu. Tento film bohužel ani nemá ambici vybočit, jenom se tak zpočátku tváří. Velké zklamání! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Není od věci si tu a tam odskočit k scifi-hororu a tak jsem svou pozornost upřel na novinku odehrávající se na Marsu. Sedmimilionový rozpočet nesliboval žádné zázraky, ale herecké osazenstvo nevypadalo na první pohled špatně a tak jsem tomu dal šanci, přestože jsem věděl, že tu má jít o zombie kousek. Žádné převratné zápletky a originality jsem se sice nedočkal, ale k mému nesmírnému potěšení, tu zombie zas až tolik prostoru nedostaly. A když už se objevily na scéně, šlo většinou o slušnou akční jízdu, která mne ani moc nenudila. Tvůrci dokázali místy vytvořit zajímavou atmosféru a přestože by se tu dalo nalézt i několik slabších pasáží, byl jsem nakonec přece jenom spokojený (tedy v rámci možností). Tahle britsko-irská spolupráce si dle mého názoru průměrné hodnocení zaslouží.50% ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to nadpriemerný sci-fi horor z britskej produkcie. Má veľmi dobrý príbeh o skupine vedcov, ktorí predstavujú druhú misiu na Marse a pomaly sa chystajú na jeho opustenie, lenže práve v posledný deň jeden z nich objaví niečo výnimočné a chce to preskúmať. Lenže neznáma forma života ho napadne a šíri sa a tak musia všetci ostatní bojovať o prežitie. Spracovanie nie je zlé, ale aj tak ma dosť sklamalo. Spočiatku to vyzerá výborne, zaujímavé postavy, prostredie, príprava na odchod a posledná prieskumná misia, no paradoxne práve, keď sa začne diať to hlavné, tak to celé upadne. Tvorcovia si nanešťastie vybrali snáď najhoršiu možnú variantu, prakticky až zombie štýl, ktorý sa tu absolútne nehodí a je to bezpochyby hlavný zápor filmu. Čokoľvek iné od plnohodnotných mimozemšťanov až po technický problém by bolo neporovnateľne lepšie, pretože aj tu sú omnoho zaujímavejšie situácie, v ktorých postavy riešia problémy so vzduchom, prípadne palivom, než nejaké zombie. Ale aspoň to nemá až tak veľký priestor, ako to na prvý pohľad vyzerá, vďaka čomu po slabšej hororovo ladenej polhodine sa to zase začne vylepšovať a tak sa na to väčšiu časť filmu pozerá celkom dobre a hlavne v záverečnej tretine. Takže po hororovej stránke tu nie je skutočne o čo stáť, nulová atmosféra, žiadne napätie, iba jeden drsnejší moment, tieto zombie nevyvolávajú žiadny rešpekt a tak scény s nimi ma ani trochu nebavili. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, Liev Schreiber mi tu sadol, herecky, ale aj charakterovo, k tomu poteší aj pár iných známejších tvárí, no celkovo mi tu postavy sadli, úplne ideálne zloženie. Čo sa týka réžie a technickej stránky, určite musím pochváliť skvelé prostredie, či už interiéry, ale aj exteriéry, potešia aj dopravné prostriedky a triky a aj neakčné scény sú dobre zvládnuté, ale ako horor to nestojí za nič. Skutočne veľká škoda, ideálne zloženie postáv a výborná technická stránka, ale ten nápad so zombiami všetko pokazil a z potenciálne výborného filmu je to len lepší priemer na jedno pozretie. 60% ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Svižný a přímočarý vesmírný sci-fi horor, jenž nenásilně čerpá a připomíná mnoho jiných (PROMETHEUS, EUROPA REPORT, HORIZONT UDÁLOSTI aj.), ale většině z nich se bohužel nevyrovná právě kvůli svojí neoriginalitě a skromným ambicím, které však dokázal velmi dobře naplnit (narozdíl třeba od přespříliš slibujícího PROMETHEA). Pro fandy subžánru povinná jednohubka. 60 - 70 % SPOILER!: Trochu mě zamrzelo, že nejzajímavější postava je "odklizena" tak zbrkle a tudíž bez výraznější emocionální rezonance... ()

erased 

všechny recenze uživatele

Bez účasti Schreibera bych se pravděpodobně nikdy nedonutil tento film zhlédnout, a byla by to docela škoda. Nic nového pod sluncem to sice rozhodně není, ale jako s čistě žánrovou sci-fi vyvražďovačkou s Posledními dny na Marsu snad ani nelze mít problém - nechybí zde totiž napětí ani povedené využití prostředí, a dokonce si to bere i něco z toho mnou opěvovaného nadšení z překonávání hranic neprobádaného smíšeného s úzkostlivostí z naprostého oddělení od jakékoli civilizace, které se tak dobře podařilo zobrazit v Europa Report. Jediná malá výtka se týká toho, že samotné "zombie" nejsou prozkoumány nijak hlouběji, obzvlášť proto, že právě jejich fungování vědci ve skafandrech nejednou nakousli. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Scenárista Clive Dawson se snažil zůstat věrný původní povídce "The Animators" Sydneyho J. Boundse. V původní předloze však figurovala posádka o 6 mužích, zatímco ve filmu se objevily navíc dvě ženy. (Dr Lizal)

Související novinky

Festival sci-fi filmů

Festival sci-fi filmů

07.03.2014

Lákají vás neprobádané hlubiny vesmíru? Rádi přemýšlíte o tom, jak by mohla vypadat budoucnost lidstva? Pak by vám neměl uniknout první ročník festivalu sci-fi filmů Future Gate. V pražském kině Bio… (více)

Reklama

Reklama