Reklama

Reklama

Poslední dny na Marsu

  • Velká Británie The Last Days on Mars (více)
Trailer

Měl to být poslední den jejich mise na Marsu, jenže poté, co se jeden ze členů týmu vydá na neschválenou expedici, to možná bude i poslední den jejich života... (Czexx)

Recenze (377)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut od režiséra nejen mnou kladně hodnoceného Fifty Percent Gray (nominace na Oscara za animovaný kraťas) je adaptací povídky The Animators od Sydneyho Jamese Boundse - sci-fi autora, o kterém jsem až doteď neslyšel. Povídka pochází z roku 1975, a jestli byla adaptována věrně, tak nezbývá než říct, že už tenkrát moc originality nepobrala. Rozhodně to tedy platí pro The Last Days On Mars, a to ještě o to víc, že za těch cca čtyřicet let v mezidobí bylo napsáno a natočeno mnoho podobného. Není to špatné, Robinson umí navodit atmosféru, má k dispozici slušné herce, a rozpočet využil měrou vrchovatou. Ale jaksi není důvod dívat se na to víckrát, a pokud jste trochu žánru znalí, tak dost možná ani jednou, protože "něco" se začne dít až po dvaceti minutách a po hodině a půl nabíhají titulky. A to "něco" jede podle obvyklého scénáře, kdy se někdo zachová jako idiot - ale kupodivu je to relativně přijatelně vysvětleno (byť jednou větou o tom, že jsou všichni tak ve stresu, že prostě nejednají racionálně), a pak už se to veze po kolejích promáznutých nějakým tím krvavým stříkancem bez nějakých ozvláštnění až ke konci. Nutno přiznat, že přesně tuhle mixáž dějových zlomů jsem ještě neviděl - ale jednotlivě tu už každý rozhodně byl. Jsem na vážkách ohledně doporučení. Kdyby se mě někdo zeptal na slušně udělané sci-fi s dobrou atmosférou, jen tak na vypuštění po práci, ideálně ještě aby nebylo moc dlouhé, tak bych navrhl Pandorum nebo tohle. V zásadě nemůžu vytknout nic kromě té neoriginality - a kdyby každá žánrová tuctovka vypadala takhle, mohli bychom si gratulovat. Takže to nakonec dá na 70%, i když těsně. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pecka. Prometheus meets Europa Report meets Event Horizon. Namícháno v takovém poměru, že se mi výsledný koktejl přesně trefil do vkusu (z Promethea si to bere - jak bylo vidno už z trailerů - základní námět, z Event Horizonu zaměření čistě na hororový žánr - tzn. žádné vyšší filosofické či jiné ambice, a z Europa Reportu snahu o zdání vědeckosti a nedebilní řešení různých problémů). Takhle čistých vesmírných sci-fi hororů je hrozně málo - a těch solidních ještě méně, v podstatě tak dva do dekády (a z toho jeden spjatý s Alien frančízou). Stesky nad neoriginalitou tedy ode mne neuslyšíte - já osobně se raduju, že je tu po dlouhé době film, který nemá potřebu tvářit se, že objevuje Ameriku, a namísto toho bez jakéhokoli řemeslného zaváhání přináší čisté žánrové potěšení. The Last Days on Mars jsou stoprocentně vážným hororem, humoru a nadhledu tu není ani špetka. Atmosféra bezútěšná, tíživá, klaustrofobická. Postavy jsou od sebe navzájem rozeznatelné (tzn. neplatí časté negativum žánrových filmů, kdy vyčnívá jeden-dva hrdinové a ostatní splývají do homogenní masy) a naštěstí se nechovají jako blbouni z Promethea, ale spíše jako skutečný vědecký tým z Europa Reportu (přičemž iracionálnější momenty jsou vždy obhájitelné momentálním psychickým rozpoložením dané chybující postavy). Celkově jsem opravdu příjemně překvapený, jak moc dobré to nakonec je. "Béčko" možná tak dějem, ale určitě ne zpracováním a tónem. Béčka mají bavit, kdežto Last Days on Mars jsou nekompromisní atmosférická depka. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £7miliónovTržby USA $24,084Tržby Celosvetovo $186,000▐ nízkorozpočtvoka ktorá je technicky celkom zvládnutá či už triky alebo čo sa to týka prostredia kozmonautov, pracovných buniek, laboratórii, či prevozných transporterov - roverov, príbeh ale dopadne dosť béčkovo jednoduchá likvidačná záplatka, ktorá mohla aspoň viac bazírovať na atmosfére či napätí, taktiež postavy moc nenadchnú svojou povrchnosťou, len čistý priemer /50%/ ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Zacalo to slubne ako blizky pribuzny tohtorocneho, vynikajuceho Europa report. A potom sa to zvrtlo "iba" do b-ckoveho podania stretu cloveka s mimozemskou formou zivota, co si bralo inspiraciu zo vsetkeho mozneho za poslednych x-rokov, od Ghost of Mars cez Sphere, Even Horizont a pod. To rozhodne nie je samo o sebe zlym faktom, len skoda, ze vysledny produkt iba kombinuje, nic vlastneho extra navyse nepridava. Je to skoda, pretoze vyprava a production values aj vzhladom na rozpocet ja viac ako prijemna. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi slušné vesmírné sci-fi křížící se s hororem typu Vetřelce. Čistý žánrový film a jelikož mám tenhle žánr rád, byl jsem celkem spokojen. Jediná škoda, že jsem se nebyl schopen identifikovat s jediným z hrdinů, trochu mi tu chyběl nějaký charismatický tahoun. Ovšem silný je vjem zkoumání cizích planet na pozadí studeného nelítostného vesmíru. Walking Dead on Mars... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NIKDY NEUVIDÍŠ DOMOV…“ /// Někoho napadlo, že točit sci-fi vyjde levněji, než točit třeba.. třeba… no to je jedno. Stačí trochu CGI, kulisy a posádka schopná vyloudit nějakou emoci. Levně neznamená vždycky špatně (soráč, nic jinýho mně teď nenapadá…). Tady to taky jde, než začne veškerý sci-fi ustupovat hororu. Nevadí mi, že běhaj po Marsu jak po nějaký pláži. Nejsu vodborník z NASA. Štve mě, že příběh recykluje dávno vymyšlený a vlastně se řeší naprostá píčovina a ještě k tomu debilně. Bez emocí a překvapení. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Povídku ,,The Animators“, kterou v roce 1975 napsal Sydney J. Bounds, neznám. 2.) Mým snem je vidět zombíka na Marsu. 3.) Thx za titule ,,topr harley“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem se od prvního traileru na film těšil , tak jsem neuvěřitelně zklamán,jak slabé to bylo. Po celý film jsem měl problémy se vcítit do děje, do postav, nic to se mnou neudělalo, necítil jsem napětí,nespotil jsem si prdel, prostě jsem jen smutně koukal a čekal na konec a to je při tomhle žánru u mě neodpustitelné, ještě k tomu,když jsem se chvílema i nudil. Škoda, za mě jen průměr. 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Pripadá mi to tak, akoby v ňom stále niečo bojovalo. Ako keby bol uväznený vo vlastnom tele...“ – „To mi znie ako peklo.“ 70 %. Toto mi sadlo, toto je presne moja šálka kávy. Plíživá atmsoféra, jedinečná sci-fi výprava, do nej našraubovaná čisto hororová zápletka, sympatický kasting v čele s Lievom Schreiberom. Nanešťastie ku koncu už to začne jemne prechádzať do rutiny, nudy a stereotypu. Ale videl som tento film rád a rád si ho v budúcnosti ešte niekedy pozriem. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Slibně se rozvíjející příběh zpočátku vzbuzoval dojem, že půjde o realistické ztvárnění objevu života na Marsu a nastínění s tím spojených potenciálních potíží a nebezpečí. Bohužel se toto nekonalo a dostalo se nám další z řady zombie vyvražďovaček, kterých jsme už viděli spoustu a které nijak nevybočují z průměrného davu. Tento film bohužel ani nemá ambici vybočit, jenom se tak zpočátku tváří. Velké zklamání! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

I přes to prostředí Marsu je tohle pořád komorní scífko. Efektů používá střídmě, postav je ještě méně a monstra aby pohledal... Jenže film chytne lehce a do závěru nepustí, a to je v mém náročném období asi nejdůležitější faktor. Překvapující budiž fakt, že se nejedná o další odlehčenou Misi na Mars, nýbrž o těžký survival z "předaleké exotiky". Za těch sedm milionů dolarů je to rozhodně fajn podívaná. 7/10 ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého si zpočátku fanoušci vesmírných survival thrillerů odškrtnou všechny předpoklady, které správná žánrová pecka musí splňovat, a na konci zjistí, že u toho odškrtnutí vlastně jen zůstalo. Celý film potápí směšný scénář, který před diváka klade naprosto nestrašidelnou variaci na "pozemské" zombies, které jsou ještě pomalejší, debilnější a méně nebezpečné než ty ze seriálu WD, a hlavně, obdobně prázdné postavy, které si člověk se zombíky nesplete jen díky tomu, že nemají zmrzlé ksichty. Prostředí Marsu je navíc navozeno nepřesvědčivě a když se celý finálový děj smrskne do nudného šourání se ve vozíku po povrchu planety kamsi na přistávací dráhu a většina stopáže se prokecá nudnými dialogy, které diváka okatě vedou za ručičku jen k té jediné skromné myšlence celého filmu, že lidé pod tlakem jednají úplně jinak než v "klidovém stavu". No, to dokázala i průměrná Rudá planeta a přidala i trochu té zábavy. Horší hodnocení nedávám jen proto, že se film vydával za můj oblíbený žánr. 55% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Já u těchto filmů mívám problém s tím, že to, co by měli být jedni z psychicky nejodolnějších a nejtrénovanějších lidí planety, jsou v podobných filmech většinou třesoucí se konstituce hrozící sesypáním. Ani k tomu nepotřebují mimozemské organismy. Zde v tomto podání aspoň co do vybavení základny a některých postupů to působí celkem věrohodně, dokonce ani tolik není dáván důraz na hororovou stránku, spíš se to pokouší být thrillerem o lidech v neobvyklých situacích. Problém je v tom, že se to celé seběhne vlastně docela rychle a celkem bez napětí a sympatií pro postavy, až na Schreibera a Romolu Garai. Takový ucházející průměr. Ovšem, po naprosto všech stránkách lepší než Prometheus :) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Průměrná vyvražďovačka ve vesmíru, ale s ohledem na slušnou výpravu, Lieva Schreibera a mou slabost pro kosmické horory zaokrouhlím nahoru. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zombie na Marsu. Návrh na možný distribuční název je zároveň i vyčerpávajícím popisem obsahu (i přes občasná filozofická skoro-dilemata a obnažování charakterů v krizových situacích). Nejen znalým direktivy: „Nikdy si nezahrávej s něčím, co má víc zubů než celá Addamsova rodina.“ musí být brzy jasné, že tuhle ohranou misi z Komunistické planety mohou zachránit jedině Liev Schreiber a soundtrack - po ostatních členech štábu si pak klidně může zkusit robotické vozítko Curiosity couvání.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento typ "We explore mysteries of Outer Planets" sci-fi já opravdu můžu. Po úžasné Europa Report přichází na řadu The Last Days on Mars, kde kosmonauti nezkoumají měsíc planety, nýbrž samotnou planetu. Díky jediné větě ze zdejších komentářů jsem se ihned dozvěděla, co že se to tam na Marsu vlastně přihodí:) Ale co, nevadí a můj zážitek z filmu to rozhodně nijak nenarušilo. Tíživá atmosféra je zdařilá, stejně jako akční scény. V hlavní roli boduje skvělý Liev Schreiber. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to nadpriemerný sci-fi horor z britskej produkcie. Má veľmi dobrý príbeh o skupine vedcov, ktorí predstavujú druhú misiu na Marse a pomaly sa chystajú na jeho opustenie, lenže práve v posledný deň jeden z nich objaví niečo výnimočné a chce to preskúmať. Lenže neznáma forma života ho napadne a šíri sa a tak musia všetci ostatní bojovať o prežitie. Spracovanie nie je zlé, ale aj tak ma dosť sklamalo. Spočiatku to vyzerá výborne, zaujímavé postavy, prostredie, príprava na odchod a posledná prieskumná misia, no paradoxne práve, keď sa začne diať to hlavné, tak to celé upadne. Tvorcovia si nanešťastie vybrali snáď najhoršiu možnú variantu, prakticky až zombie štýl, ktorý sa tu absolútne nehodí a je to bezpochyby hlavný zápor filmu. Čokoľvek iné od plnohodnotných mimozemšťanov až po technický problém by bolo neporovnateľne lepšie, pretože aj tu sú omnoho zaujímavejšie situácie, v ktorých postavy riešia problémy so vzduchom, prípadne palivom, než nejaké zombie. Ale aspoň to nemá až tak veľký priestor, ako to na prvý pohľad vyzerá, vďaka čomu po slabšej hororovo ladenej polhodine sa to zase začne vylepšovať a tak sa na to väčšiu časť filmu pozerá celkom dobre a hlavne v záverečnej tretine. Takže po hororovej stránke tu nie je skutočne o čo stáť, nulová atmosféra, žiadne napätie, iba jeden drsnejší moment, tieto zombie nevyvolávajú žiadny rešpekt a tak scény s nimi ma ani trochu nebavili. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, Liev Schreiber mi tu sadol, herecky, ale aj charakterovo, k tomu poteší aj pár iných známejších tvárí, no celkovo mi tu postavy sadli, úplne ideálne zloženie. Čo sa týka réžie a technickej stránky, určite musím pochváliť skvelé prostredie, či už interiéry, ale aj exteriéry, potešia aj dopravné prostriedky a triky a aj neakčné scény sú dobre zvládnuté, ale ako horor to nestojí za nič. Skutočne veľká škoda, ideálne zloženie postáv a výborná technická stránka, ale ten nápad so zombiami všetko pokazil a z potenciálne výborného filmu je to len lepší priemer na jedno pozretie. 60% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Mars je prokletý, Mars je stigma, Mars vypatlá mozek filmařům... skoro všechny filmy poslední doby situované na Mars byly strašné břečky. Tento nejinak. Autenticita nulová, takovéhle ratejny a předimenzované náklaďáky dostat na Mars nedává smysl, náklady asi jako na 10 expedicí, ale hlavně že je to tak hezky povrchně líbivé. Posádka musí splňovat internacionalitu a multietnicitu, že je to banda kreténů, poserů a hysterických psychopatů je jedno. Velitel má nulové charisma, schopnosti, a tudíž i autoritu. Ostatní jsou čistě jen neschopní asociálové, přesný materiál na astronauty. Chlapi machrující tlučhubové a nemakačenka, ženské otravné, vřískavé, rozkládající kolektiv. Tak a to byly jen postavy, nyní děj.... dopr!!!! Ne, radši ho komentovat nebudu. Největší shit z marsu všech dob, možná. ()

Související novinky

Festival sci-fi filmů

Festival sci-fi filmů

07.03.2014

Lákají vás neprobádané hlubiny vesmíru? Rádi přemýšlíte o tom, jak by mohla vypadat budoucnost lidstva? Pak by vám neměl uniknout první ročník festivalu sci-fi filmů Future Gate. V pražském kině Bio… (více)

Reklama

Reklama