Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden člověk zemřel, život druhého je v sázce. Dvanáctičlenná porota rozhoduje o osudu mladíka, jemuž hrozí obvinění z vraždy otce... Americké soudní drama Dvanáct rozhněvaných mužů (1957) patří mezi klasická díla světové kinematografie. Původně se však jednalo o řadovou televizní hru v rámci dramatické antologie Studio One, kterou v roce 1954 napsal scenárista Reginald Rose. Univerzální téma dvanácti porotců rozhodujících o vině či nevině mladíka obžalovaného z vraždy svého otce představuje dodnes vděčný námět pro filmové i divadelní tvůrce. Vlastní verzi slavného námětu natočili filmoví velikáni jako Nikita Michalkov nebo William Friedkin, jenž původní téma rozvinul o reflexi rasové nesnášenlivosti ve společnosti díky obměně osobností v porotě. Friedkinův poutavý remake z roku 1997 zaujme po vzoru původního snímku silným hereckým obsazením, jemuž vévodí Jack Lemmon. Ten ve filmu ztvárnil ústředního porotce č. 8, který zpočátku stojí proti totální přesile, protože jako jediný není přesvědčený o vině obžalovaného mladíka. Ve hře je ale nejzávažnější obvinění z úkladné vraždy prvního stupně a trest smrti, pokud si budou jisti o jeho vině nade vši pochybnost. Kolem zdánlivě jasného případu se strhne vášnivá polemika. Dvanáct porotců znamená dvanáct různých pohledů na důkazy a výpovědi, které zazněly během soudního přelíčení. Dospět k finálnímu verdiktu může být nakonec mnohem komplikovanější, než se na první dojem mohlo zdát. (Česká televize)

(více)

Recenze (122)

Matty 

všechny recenze uživatele

Friedkin hodil Lumetovu klasiku do barvy, další výraznější obohacení tu nevidím. Vlastně ano, sestava se změnila tak, aby byla politicky korektní, krom ženy, kterou automaticky vylučuje název, chyběli jenom Asiat a homosexuál (že by Sedmička?). Práce kameramana ve stísněném prostoru je obdivuhodná, dusno hmatatelné, herecké výkony věrohodné. Zkrátka nic špatného, jenom už to tady jednou bylo. V takřka identické podobě. 80% Zajímavé komentáře: Gemini, Danoboss ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Film postrádající střih klade velký důraz na herce. A tenhle televizní snímek má silnou hereckou výbavu. Možná čekáte doslovné srovnávání s původním filmem, v němž se blýsknul i Jiří Voskovec, ale myslím , že bychom porovnávali nesrovnatelné. Remake, jehož ohodnocení právě čtete možná nemá tak silné ambice, nicméně to nevadí. Dokázal zaujmout i přes očividně levný rozpočet a krátkou natáčecí lhůtu. Tento fakt způsobuje zručná režie a především oněch dvanáct "rozhněvaných", jenž zaslouží za svůj výkon absolutorium. Je to další důkaz, že se dá natočit dechberoucí film i bez finanční podpory. ()

Reklama

Torision 

všechny recenze uživatele

A nemělo to daleko k pětihvězdičkovýmu hodnocení. A to jsem ani v nejmenším netušil, že mě tohle bude moct vůbec zaujmout. Musím se přiznat, že jsem hltal každou sekundu a mají na tom podíl hlavně fantastičtí herci od 1 do 12 samozřejmě v čele s přesvědčivým Jackem Lemmonem a výbornej scénář, kterej je, podle toho, co vím, jen lehce pozměněnej od původní verze. Jinak muj hlas by byl not guilty. 80% ()

ZinedineCR7 

všechny recenze uživatele

Možno som spravil chybu, že som remake pozrel skôr ako originál. Ale viac-menej mi bolo hneď jasné, akým smerom sa film bude uberať, takže som isto až takú chybu nespravil :) Tešil som sa hlavne na Jacka Lemmona, ale pozornosť na seba svojim výkonom strhol George C. Scott a Bubby Williamsona. Teším sa na pôvodný film. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Vůbec to není špatný film, ale není mi jasné, proč byl vůbec natočen, když už ho skvělým způsobem natočil Sidney Lumet. Že by snad bylo třeba aktualizovat, být politicky korektní a přidat do poroty černochy...pardon, Afroameričany? Kdo ví. Podle mě bylo tento film zbytečné točit. Ale aspoň že nevznikl nějaký paskvil jako v případě Psycha. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (3)

  • Drama vzniklo původně jako řadová televizní hra, kterou v roce 1954 napsal scenárista Reginald Rose. (Olík)
  • Jack Lemmon (Porotce č. 8) byl za svůj výkon nominován na Zlatý glóbus, ale prohrál s Vingem Rhamesem, který cenu obdržel za film Don King: Jenom v Americe (1997). Po vítězství Rhames pozval Jacka Lemmona, aby se k němu připojil na pódiu, a tam mu k překvapení všech předal svou cenu. Lemmon prohlásil, že tento okamžik byl jedním z nejsladších v jeho životě.  Jack to vzal samozřejmě jako gesto a po skončení ceremoniálu Vinga vyhledal, aby mu trofej vrátil, ten však trval na tom, že patří jemu. The Hollywood Foreign Press Association později oznámila, že pro Rhamese nechají připravit duplikát ceny. (sator)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Reklama

Reklama