Vánoční zlo

Horor / Thriller

USA, 1980, 100 min

Lewis Jackson

• tron

„Šťastné a veselé, ho ho ho!“ Nuda. Fenomén vianočného času sa pochopiteľne dotkol aj hororov (jedna z najlepších epizód v seriáli „Príbehy zo záhrobia“ sa odohráva 24. 12., ďalej pamätný monológ hrdinky v GREMLINS o otcovi uviaznutom v komíne, prípadne slasher ČIERNE VIANOCE + remake), bohužiaľ tvorcovia VIANOČNÉHO ZLA zvolili slabý scenár (či skôr slabé spracovanie, pretože taký Hitchcock by to určite urobil inak a lepšie aj s takýmto priemerným scenárom). Občas sa vyskytne náznak temnej vianočnej atmosféry, zopár krvavých sekúnd a vždy je fajn vidieť vraha v obleku Deda Mrá... Santa Calusa. Ale na dobrý horor je toho málo.(13.8.2009)

• Pumiiix

Takže jako horor se tento film považovat rozhodně nedá, čistě hororové tématiky je zde maximálně 15-20minut, ale aspoň ty krvavé scény stojí za to, když už na ně konečně přijde. Brandon Maggart zahrál psychopatického Santu dobře, i když se mi ze začátku příliš nezamlouval, nakonec byl solidní magor a jeho Merry X-Mas mělo šmrnc. Film stahuje dolů spousta okolní zbytečné vaty a naprosto debilní konec – škoda. Z tohoto tématu by se dal vytěžit ve správných rukou pořádně krvavý horor, který by se mohl v období svátku v pozdních hodinách stát klasikou.(7.1.2009)

• Ingrid

Bohužel velký potenciál se rozplynul do prázdna, film je většinu své délky naprosto hluchý a nezáživný, uměle natahovaný. Celkový námět je fajn, ale dílčí nápady pokulhávají. Santův vánoční rej se tedy zužuje na čtyři mrtvolky a to není nic moc. Kdyby se mezitím dělo něco zajímavého tak nevadí, ale zbytek času se Santa strojí a fintí před zrcadlem. Na film, natož horror, natož dobrý, je to málo.(8.1.2009)

• Faustka

Ve dne ušlápnutý úředníček v továrně na hračky,který se o kouzelném Štědrém večeru promění ve vraždícího,narcistního Santu. Zajímavý námět v poněkud nudném provedení.:)(23.1.2009)

• LION-MR.T

Slaboučký film. Film neměl ani moc velký potenciál,takže z toho nemohlo nic vzniknout,špatná režie,hudba a herci. Film možná inspiroval tvůrce k filmu Silent Night,Dedly Night,kde také vraždí Santa Claus,ale tam je daleko lépe rozvinut vrahův profil a jedná se dobře stavěný příběh. Tady jen film kazí mizerný rezpočet co jde znát i na obrazu kameře,taková studiová.(24.12.2008)

• topr harley

Strašná nuda, po celou dobu si film hraje na něco co není. Scény jsou takové nějak nedodělané a neuplné, rozvine se v nich nějaký nápad ale v nejlepším ho utnou. Film bych ani náhodou neoznačil za horor, je to spíše takové dlouhé vyprávění jednoho pošahaného magora, který viděl že si to jeho matka rozdala se Santou a jeblo mu z toho. A jako třešnička na dortu přichází naprosto ubohý a nepochopitelný konec.(19.6.2011)

• fcreading

,, Veselé vianoce" - Budťe dobré milé deti, inak budem zlý! Škoda, mohol to byť perfektný horor keby sa pán režisér rozhodol či chce natočiť horor, alebo rodinný film. Bohužial vybral si rodinný film, pretože na horor by to muselo byť velmi strašidelné, atmosferické a krvavé. Keby sa aspoň dali nejako tých 45 minút nudy zmazať, a pridať na brutalite, mohol ztoho vzniknúť kultový horor. Santa hrá pritom najväčšiu rolu šialeného maniaka, ktorý sa chopí svojej šanci a všetko si to vysporiada, každý dostane svôj darček, ale ten kdo bude zlý, dočká sa krutej odplaty 40 percent.(7.3.2009)

Vcelku vydarený, ale miestami aj značne nudný, kultový vianočný horor. Zakríknutý továrnik s traumou z detstva, ktorý jedného dňa nezvládne psychický nápor a komercializáciu Vianoc sa rozhodne pobrať hračky z továrne a robiť deťom Santu. Ako to však už v takýchto prípadoch býva; popri obdarúvaní dobrých detí sa rozhodne potrestať tých zlých (a nielen deti). Sviatočné vraždenie sa mu však vymkne spod kontroly a onedlho sa dolapenie KillerSantu stane najžiadanejším darčekom dospelákov. Filmík je predchodcom známejšieho a vydarenejšieho Silent Night, Deadly Night, kde bola podobná tematika spracovaná kvalitnejšie. Ponúka však lepšiu vianočnú atmosféru než podobne ladené kúsky a tiež detailný pohľad na psycho premenu hlavnej postavy. Prvá polovica filmu je trochu nudnejšia, druhá je na tom už lepšie a záverečný rodičovský hon na Santu je luxusný.(28.12.2010)

• TheCaelos

Zoufale nudný film ve kterém se nic neděje a když už ano, je to hrozně udělané. Za tu hodinu a půl ztraceného života bych měl tvůrce zažalovat.(12.1.2009)

• McLushi

Kouknul jsem se na CSFD, co že to vlastě ono Vánoční zlo, které má tento týden vycházet v trafikové edici Filmag, má být. Profil tohoto filmu mě na CSFD zaujal, konkrétně plakát a obsah. Když jsem si ho koupil a v pátek večer pustil, tak jsem asi po hodině usnul...to se mi jen tak nestává, ale byla to podle mě děsná nuda. Pak jsem se na to dokoukával ráno. Ty vraždy sice nebyly špatný, ale díky dlouhým, velmi, velmi nudným momentům, musím dát odpad...(12.1.2009)

• blackrain

Pointa vrahova počínání byla preventivně prozrazena už na samotném začátku, kdy jako malý chlapec číhal na toho tlustého pána v červeném oblečku s bílými vousy. Jenže, pak uviděl, co neměl. Taková scéna musí zapůsobit na každé dítě a zkazit mu jeho iluze. Nesl si to v sobě celý svůj život. Takže, po zbytek filmu jsem sledovala pouze vývoj postavy a následky jeho činů. Hudební doprovod byl bohužel mnohem děsivější než celý film.(3.1.2010)

• Cimr

Občas je to celkem slušná vánoční komedie, třeba při identifikaci Santů nebo když si titulní úchylák lepí vousy, načež se za ně chytá a bláznivě křičí ,,To jsem já! To jsem já!!" Něco se mi na Vánočním zlu trochu i líbilo, možná to spojení Vánoc a šíleného maniaka potulujícího se kolem, navíc závěrečné nanebevzetí bylo patřičně surrealistické. Ale všechno táhne dolů velice slabý scénář, přičemž už samotná výchozí myšlenka je nebetyčně hloupá, uznejte sami - malý kluk vidí svého otce v převlečení za Santu, jak sahá matce na podvazky, a proto se v dospělosti převléká za Santu a vraždí lidi, co nemají rádi Vánoce... Špatní herci, režie a kamera jsou u amerického béčka z 80. let samozřejmostí.(18.12.2009)

• Saccard

Myšlenka dobrá, ale film jako takový se nepodařilo dotáhnout do konce. Psychicky narušený hlavní hrdina se svým zvláštním pohledem na svět je zahraný výborně, a některým scénám nechybí výtečná atmosféra. Zajímavým dojmem působí kontrast, kdy se v jedné scéně rozdávají dárky pro hodné děti, aby následně došlo k masové vraždě na schodech kostela – mimochodem, zabíjení jako takové nevypadalo dvakrát přesvědčivě, ale v tomto ohledu existují i horší věci. Kdyby se tvůrci víc soustředili na temnou část Santových myšlenek a nechali ho provést víc zločinů, mohl vzniknout docela podařený vánoční horor. Místo toho ale nasazují zbytečné dlouhé scény, kdy hrdina stojí u pásu v továrně, nebo se strojí do svého kostýmu. Podobné momenty snímek zbytečně táhnou dolů, neúměrně rozmělňují děj a dělají všechno pro to, aby se divák začal nudit. Kromě toho mě dost zklamal závěr, který mi připadal hodně divný, jakoby scénáristovi buď došly veškeré nápady, anebo se při práci posílil nějakou halucinogenní látkou. Vánoční zlo mělo určitě větší potenciál, než z jeho výsledné podoby plyne. Dvě hvězdičky, těch hluchých pasáží se tu vyskytovalo moc.(14.1.2010)

• vendysek

Nepochopitelně špatné. Smích z filmového utrpení. Vidět tuto blitku v čase vánočním, tak chápu i název.(2.8.2010)

• cariada

No tohle zase bylo teda něco. Malý kluk zjistí ,že Santa není ,že to je jen převlečený otec (vy co to nevíte ,tak to radši nečtěte , nebo vám z toho taky hrábne). Po letech kdy pracuje na výrobě hraček ,se z toho pořád nevzpomatoval a je neustále posedlý Santou ,že dokonce spí v jeho kostýmu (či to bylo pyžamo) šmíruje lidi a píše si co kdo chce k vánocům. Pak ,když je čas vánoc mu už totálně hrábne ,udělá si Santův ohoz a jde nadělovat ,ale nejenom to i vraždit ty kdo si to podle něho zaslouží. Námět celkem solidní ,ale provedení šílený a neskutečně nudný. 50minut se nic neděje ,jen vidíme jak postupně magoří v kostýmu Santy ,pak sice udělá čistu před kostelem a následně se postará ještě o kolegu z práce ,má roztržku s bráchou a nespokojení tatíci ho honí s pochodněma. Hodně zbabraný a nezáživný horor.(9.1.2009)

• destroy83

Veliké zklamání, snímek částečně zachraňuje hlavní postava psychopatického (vánocemi zmagořeného) zaměstnace továrny na hračky; ta je zahraná bravurně. Ostatní je ovšem hodně slabý podprůměr. Příběh je prezentován dost nudným způsobem, ostatní herecké výkony jsou hodně prkené a konec devastuje celý film. Najdou se i světlé stránky, již zmíněná hlavní postava, pár pěkně provedených vražd a zajímavý námět. Podtrženo sečteno; dávám dvě hvězdy.(16.1.2009)

• corpsy

Neskutočne nudný blábol, ktorý by som ani nenazval hororom, ale psycho bludom, ktorý je jedným z najprimitívnejších slasherov aký som kedy videl. Škoda času.(14.2.2011)

• SOLOM.

Po stránce hororové se filmaři moc nevyznamenali. Sice máme možnost vidět několik úmrtí, ale i v Kobře 11 je víc mrtvol. Polovina filmu se nese v naprosto nudném duchu a jediné co stojí za řeč jsou Harryho vzpomínky. Za zmínku stojí ještě zlobivý chlapec, který už i v malém věku obdivuje krásy opačného pohlaví. Celý film je vlastně rozdělený do několika desítek nudných minut a zhruba patnáctiminutovky, která stojí alespoň za něco. Konec filmu se jim nevydařil už vůbec. Při scénce, kdy Santu honí dav rozzuřených lidí a on jim utíká, jsem si připadal jako při sledování Mr. Beana, protože zpomalené záběry za doprovodu hudby byly trhané a spíše směšné (tím myslím hlavně to, jak Bean spadne na začátku na chodník a je slyšet lidský smích). Hlavní plus dávám za doprovodnou hudbu složenou z vánočních tradičních melodií.(24.4.2010)

Horor to sice není, zato solidní psychothriller určitě. Není to film pro každého, někomu sedne jinému ne. Já však u něj zíral napnutý až do konce. Bohužel jediné co film dost sráží je samotný závěr, který celého ducha filmu příšerně zdevastuje. Až na tuhle vadu sem byl spokojený.(7.1.2009)

• maren33

Strašně stupidní film, nechápu proč je zde uveden jako horor, protože to nemá s hororem nic společného. Dlouhý, nudný příběh spíše místy pobaví a to jedině svojí trapností. Někdo tomu dává hvězdičky aspon za ty ''hororové'' scény, ale ty byly asi nejhorší na celém filmu....Bílé vousy a červený kabát? Drž se od něj dál!....Kvůli těmto dvoum větám sem se na to donutil podívat, škoda byla to chyba a doporučuju držet se dál od celého filmu...(17.1.2009)

<< předchozí 1 2