Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Radikální film chladnokrevně zachycující život dospívající dívky v současném Srbsku provokuje nejen explicitními sexuálními záběry, ale především pokládá otázku, jak moc ovlivňují nastupující generaci digitální revoluce a proměny tradičních hodnot. Srbský film KLIP je čerstvým vítězem prestižního rotterdamského festivalu, kde zaujal především silou a autentičností své výpovědi. Příběh šestnáctileté Jasny, která se snaží definovat své místo ve světě a dospět, je totiž na samé hraně toho, co o dnešních teenagerech chceme vědět. Jasna je bezhlavě zamilovaná do o něco staršího Djoleho, ale jejich vztah je spíše než na romantických procházkách založen na divokých mejdanech plných drog, alkoholu, rozvášněného balkánského popu, násilí a sexu, který si natáčejí na mobilní telefony, ostatně stejně jako celý svůj život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (310)

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Docela drsný film o dospívání mladé Jasny, která si vybere za kluka staršího Djola. Jejich vztah není jako všech ostatních. Schází se spolu na večírcích, kterým vládne chlast a drogy a podle toho to taky vypadá. Díky večírkům a kamarádkám se Jasna dostává z běžného života, ve kterém jí otec umírá na rakovinu. Také je zde vidět velký vliv Facebooku na dnešní mládež a to nejen v srbsku. Film je točený dvěma styly. První je klasický kamerou a druhý přes kameru v telefonu, takže film dostává realističtější podobu. Některé sexuální scény jsou hodně odvážné, ale do filmu se skvěle hodily. Mě se filmek líbil a dávám mu 80% :) ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No nářez. Kdo v tomhle viděl jen povrchní film o oprsklosti a šukání teenagerů, ten to celé absolutně(ale absolutně)nepochopil. Je to upřímný a autentický snímek o citlivosti, křehkosti a emoční zranitelnosti dnešní mládeže. Jasna je citlivá, inteligentní a v jádru hodná holka, která je ale nejistá a vyděšená stejně jako většina jejich vstevníků. Otec-ke kterému má silné pouto-leží možná na smrtelné posteli, matka má tolik práce s otcem a chodem domáctnosti, že energii pro nikoho jiného už nemá, sestra je jen další požírač pozornosti, a všichni se skrytě připravují na nejhorší. Jediná obrana, která Jasně zbývá je vybudovat zeď a utéct do paralelní reality, kde problémy neexistují, kde je-prostřednictvím oka kamery- středem pozornosti každý, kde vše otupí a odsune alkohol, hlasitá hudba nebo koks a pokud ani to nestačí, možná se skrze trochu sexu dostane do blízkosti jiné osoby, která jí snad vyslechne a pomůže od vší té bolesti a strachu.... Asi je to jen iluze(ona to tuší) ale je to to jediné co dokáže......... silný a důležitý film. ()

Reklama

Deschain 

všechny recenze uživatele

Srbi vedia točiť (ne)pekne drsné filmy. A pašujú na filmové festivaly porno. Srandičky srandičky, ale fakt to bolo kruté. Neviem, mám postavy ľutovať? Nemôžu si za to sami? Nechcú to tak? Je pre nich niečo dôležitejšie ako fet, sex a totálna sebadeštrukcia? A keď už to vyzerá, že možno aj tá rodina alebo niečo iné má zmysel, tak sa to nejak zvrtne. Ale kašlať na nejaké poučovanie a moralizovanie, to nikomu nepomôže, pozriete a posúdite sami. A ešte tri veci: ten obrátený vývoj vzťahu za 100 bodov, prestrihy na domácnosť po -tom- a texty lokálnych songov na vracanie. Ťažký umelecký kaliber. Určite potecha oka pre feministky. Bavilo ma to tak na 4, ale je to téma, ktorá si myslím zaslúži 5. (Art Film fest 2012) ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Syrový film, Jasne jsem to věřil, ale zároveň mi přišlo, že humbuk, který okolo Klipu vzniknul způsobily jen ty děsně šokující záběry, které bych nazval místy spíš pornem, záleží na úhlu pohledu. Nicméně to ve výsledku bylo jen o jedné partě, která žije jen chlastem, drogami a sexem a takových je dle mého názoru hodně nejen v Srbsku, ale v každém sociálně slabším prostředí. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Velmi těžce hodnotitelný snímek a docela chápu zdejší rozporuplné reakce, komentáře a hodnocení v rozmezí odpad až pět hvězdiček. Přečetl jsem si několik komentářů a zaujal mě ten od uživatele premyslm, pravděpodobně zástupce českého distributora. Souhlasím s ním v tom, že Česko a Srbsko jsou si stejnou měrou blízké a vzdálené, a že se režisérce povedlo, byť extrémně naturalistickou a syrovou formou, zobrazit krutý svět dnešní mládeže ovlivněné moderními technologiemi. Táži se však, zda explicitních scén nebylo až příliš a zda nešlo alespoň trošku zachytit Bělehrad ve veselejších barvách. To je ovšem jen pohled nadšeného cestovatele, který by se do Bělehradu rád podíval a tenhle film jako reklama na "Navštivte Bělehrad" rozhodně nebyl :) ()

Galerie (58)

Zajímavosti (9)

  • Film vznikal šest let, čtyři roky byla Maja Miloš v intensivním kontaktu s mládeží. Za tu dobu hovořila se stovkami mladých lidí, čímž se chtěla vyhnout ironickému odstupu. (JoranProvenzano)
  • Hlavný hrdina hrá vo filme známu počítačovú hru “World of Warcraft“. (Johnny.ARN)
  • Pri nakrúcaní sexuálne explicitných scén využívali aj dvojníkov, protézy či efekty a všetko bolo dokonale dopredu naplánované. S rodičmi detí, ktoré hrajú vo filme, sa režisérka rozprávala veľmi úprimne a všetko s nimi do detailov prebrala. (Sufferer)

Související novinky

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Reklama

Reklama