Reklama

Reklama

Carol ukazuje milostný příběh, jemnost a hloubku jedné strhující lásky. Dobře situovaná a vždy distingovaně elegantní dáma Carol (Cate Blanchett) se v obchodním domě seznámí s mladou prodavačkou. Banální setkání a rozdíl ve společenském postavení obou žen ale najednou neexistují, obě jsou překvapeny okamžitou vzájemnou náklonností. Nevinnost prvního setkání brzy mizí a jejich vztah se rozhoří do spalujícího mileneckého poměru. Carol je ovšem vdaná žena a matka a v Americe 50. let byl vztah dvou žen společenský nepřijatelný a postavený mimo zákon. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (236)

TheRay97 

všechny recenze uživatele

Představte si Vánoce padesátých let a kontrast mezi společenskými vrstvami, velké tabu a příliš vážné obličeje. There you go. Z tohohle všeho se dá vykouzlit téměř cokoli, musí to však být chyceno správně. Řekla bych, že Carol tu atmosféru vykresluje úžasně, přestože se zde vyjímá novodobá kvalita. Po tomhle filmu už vcelku chápu ten hluk kolem Cate Blanchett, protože mě svou rolí zcela uchvátila. Nezapomenutelné. ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

O hereckom talente Cate Blanchett netreba pochybovať. Mávam taký zlý pocit o tom, že ľudia budú tento film zrejme veľmi nafukovať (nemyslím ČSFD), keď pozerám čo sa deje na internete a hlavne na youtube. Tá druhá možnosť je, že to veľmi rýchlo vyfučí z ľudských hláv. Silná anglická drama (sexuálna orientácia toho istého pohlavia bolo považované niekedy za trestný čin a to všetko skrývať), so silným hereckým obsadením a hudba je taktiež veľmi dobrá, počul som, že sa do toho Carter Burwell oprel a to poriadne. Celkovým spestrením filmu je Cate Blanchett a Rooney Mara, ak by neúnčinkovali v tomto filme hodnotenie by bolo podstatne nižšie na takých 65-70%. Samozrejme, keď vidíte meno, ako Cate Blanchett, meno veľkej herečky (po hereckej stránke), tak možno vám napadne, že celý film bude ťahať ona, keď na druhej strane máme meno Rooney Mara, nedával som si predsudky, pozrel som si to rovno a Rooney ma milo prekvapila. Rooney Mara si taktiež zaslúži potlesk. Film s prekvapivým záverom a na zamyslenie. Odporúčaný film s Cate Blanchett a Rooney Mara. „Some poeple change your life forever.“ /80%/ ()

vladivostok 

všechny recenze uživatele

Zo vsetkeho vyrazne cnela Carol / Cate. Film je usity pre hlavnu postavu, ostatne je uz take priemerne a zabalitelne do novinoveho papiera. Vyrazna a skvela Carol, nevyrazne vsetko ostatne / 65 % ()

seeba10 

všechny recenze uživatele

Film, co se hrozne tahne. Zadne velkolepe momenty a dokonce ani herecke vykony. Na Oskara to (doufam) ani u jedne nakonec nebude. ()

Sharles 

všechny recenze uživatele

Výborná réžia, úžasné herectvo, krásna výprava, skvelý soundtrack, škoda, že scenár nebol o čosi zaujímavejší. Emotívna stránka však funguje a na nej si tento film zakladá. Rooney Mara je geniálna. ()

Skatemurai 

všechny recenze uživatele

Fucking A. Kombinace whisky a 1/2 tohodle filmu = euforie. Druhá 1/2 je jaká je a já dávám 5/5. Zážitek. Cate Blanchett je jedinečná. ()

Gromit 

všechny recenze uživatele

Určitě se najde spousta lidí, kteří tento film zavrhnou jako rádobyuměleckou záležitost, jež až příliš okatě touží po Oscarech. Já byl ale s Carol navýsost spokojen, i když mi je jasné, že to bylo hlavně kvůli mému obdivu ke Cate Blanchettové, která je jako vždy fenomenální (Oscar by jí za tuto roli rozhodně slušel) a nádherná. Jenže ono je to i výborně napsané a zrežírované, takže těch důvodů, proč dát Carol šanci, je ve finále mnohem víc. Vlastně se už těším, až se mi naskytne příležitost si tento nevšední filmový zážitek zopakovat. Díky za něj všem (ano, hlavně Cate), kteří se mi o něj postarali. ()

Ewík 

všechny recenze uživatele

Po přečtení místních komentářů jsem dostala pocit, že bych se možná měla krotit v hodnocení tohoto filmu. Protože mně se dooopravdy hodně líbil. Ale co - hodnotím dle svého vědomí a svědomí. Já jim emoce věřila, prožívala jsem s nimi začáteční oťukávání i nárůst emocí stejně jako zvraty a závěr. Ten se mi doopravdy líbil. Cate Blanchet je klasická dáma, je v tom prostě dokonalá, i když já osobně bych neřekla, že je krásná. To je ale subjektivní a v oku každého z nás. Postava Rooney se znatelně vyvinula a byla radost ji sledovat. Možná mám tak vysoké hodnocení také proto, že jsem už dlouho podobný film neviděla. Přesto - silný příběh, silné emoce. Nádhera. ()

TommyDiamond 

všechny recenze uživatele

Film zdobí silné herecké výkony a kvalitní režisérská dikce, jenž si dala záležet snad na každém záběru. I když může romance dvou žen v konvenčních 50.letech působit zajímavě, tak příběh praktický postrádá tempo, vášeň i jakýkoliv náboj. Příběhu škodí jeho strohost a s minimem postav je to dlouhá táhlá nuda, která se ale nakonec dokodrcá do uspokojivého finále...... ()

elimS 

všechny recenze uživatele

30% - komentář 20ti slovy: To opravdu muselo trvat 2 hodiny, abychom viděli, jak dvě pipiny do toho praští a zaláskují se? Nic jiného tam totiž nebylo. ()

weird 

všechny recenze uživatele

Carol je pro mě důkazem, že ČSFD je odrazový můstek českých pseudokritiků. Ale na jednu stranu je to vcelku pochopitelné, jelikož většina lidí má vžité, že na všechno potřebuje odpověď - to se týká i filmů, které má současné diváctvo rádo naservírováné na stříbrném podnose - všechno od Á po Zet logicky vysvětleno a prokázáno. A jelikož v Carol tyto "průkazné" materiály chybí a jsou nastíněny dlouhými, zdánlivě banálními rozhovory a pohledy, bude to nejspíš mnohým lidem trnem v oku. Mně se práce Todda Haynese líbí. Líbí se mi to, že vztah mezi Carol a Therese je založen na prvotní vzájemné přitažlivosti, líbí se mi hudba, která, jak už mnozí přede mnou zmínili, připomíná v některých okamžicích soundtrack Hours od Philipa Glasse (a doufám, že Carter Burwell předčí při letošních Oscarech i Ennia Morricone a jeho The Hateful Eight). Nemohu opomenout ani scénář, který je brilantní (četla jsem i předlohu od Patricie Highsmith a mohu říct, že se tvůrci od knihy odklonili jen minimálně a že to bylo ku prospěchu filmu, např. Therese je v knize divadelní výtvarnicí, namísto fotografky). Veškeré dialogy jsou dobově přesné - mnoho skrytých významů, opatrných rozhovorů a ještě obezřetnějších náznaků, které mezi sebou musí Carol s Therese vést a za kterými se skrývá celý jejich vztah. Carol se mi líbí pro svůj šťastný konec (které jsou mezi LGBT filmy k pohledání, viz. Dánská dívka) a líbí se mi, jak nad tím vším kraluje božská Cate Blanchett, sahající po třetím Oscarovi. Za mě snímek roku a 5 hvězd. Děkuji za labužnický kinematografický zážitek. ()

DjsVorel 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že na Carol jsem se hrozně těšila. Vždycky jé zajímavé vidět rozporuplné hodnocení filmů s trochu kontroverznějšími tématy. Už obsazení a nominace na Oscara v obou ženských rolích slibovalo, že by se mohlo jednat o zajímavou podívanou. Bohužel však u mě došlo přesně k opačnému efektu. Z filmu jsem byla po všech stránkách dost zklamaná. Cate Blanchett podala pro mě sice svůj standardní výkon a neochudila nás o její typický herecký projev, nicméně ve srovnání s jejími předešlými rolemi, mě tady prostě neoslnila. Rooney Mara pro mě taky není úplně neznámý ksichtík, dokonce z traileru i ohlasů jsem se domnívala, že toho Oscara jednoznačně utrhne (po zhlédnutí se spíš přikláním k Alicie Vikinder), ale ani ona mě nedostala do kolen. Čekala jsem od její role asi úplně něco jiného, spíše než naivní loutku jsem si představovala drsnější postavu, možná trochu mužatku. Ta naivita by mě koneckonců nevadila, ale asi ne až v takové míře. Navíc bych čekala, že Therese bude ještě o něco větší weirdo. Nezaujaly mě nijak zvlášť ani kostýmy, ani dialogy a už vůbec ne samotný příběh. Děj se táhnul pomalu a vlastně film nikam moc nemířil. První polovina naprosto hluchá pro mě. Jízda v autě, pak někde zastavit, pak zas jet....vlastně divák jen čekal, kdy si to holky rozdaj. A ani, že to by bylo nějaký šokující nebo strhující?! Za mě sexuální napětí nula nula nic...Druhá polovina filmu už byla o něco lepší, ale vlastně mě děj vtáhnul až v posledních dvaceti minutách. Hrozná škoda. Srovnám-li třeba s Hodinami, kde sice jde o jiný příběh, ale námět je dost podobný (sexualita v různých časových obdobích), tak například právě v 50. letech je Julian Moore naprosto precizní a věrohodná. Nejsem typ diváka, který nutně potřebuje haldu emocí, přehnaná gesta, ale tenhle snímek na mě nepůsobil ani niterně a ani surově. Prostě totálně bez emocí. Carol směřovala posledních pár minut také k jinému konci, takže i ten mě lehce zklamal. Hrozně jsem přemýšlela o tom, jestli dát tři hvězdičky, ale když srovnám třeba nominovaný Brooklyn (který se mně líbil, ale Oscarovou nominaci nechápu), tak nemůžu hodnotit tyhle dva filmy stejně. Myslím, že Carol je snímek, který už asi vícekrát zhlédnout nemusím a viděla jsem i lépe zpracované tématické filmy. ()

lucka603 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je vážně zážitek. Trochu netradiční romantický příběh zasazený do 50. let minulého století, tedy do doby, kdy vztah dvou žen byl velmi kontroverzní, dokonce zakázaný. Tenhle film dělá především překrásná hudba, bezvadná výprava a kostýmy a vynikající herecké výkony obou hlavních představitelek Cate Blanchett a Rooney Mara. V tomhle filmu všechno funguje, tak jak má. Neuvěřitelný zážitek, na který budu dlouho vzpomínat. Jsem jen zvědavá, do jakých kin se tento film dostane – jestli to budou jen okrajové kinosály nebo i velké a hojně navštěvované multiplexy – přeci jen, těžko říct, jestli většinová společnost takový film skousne, i když jsme v 21. století. ()

Marťulka 

všechny recenze uživatele

A byla jsem na tenhle film v našem starém kině, se starými sedačkami s celkovým počtem diváků 3 ks. A že by mě to nějak pohltilo, to se říct nedá. Hrozně utahané, nudné chvíle... Nevyužité. ()

Michal687 

všechny recenze uživatele

Z obou přítomných hereček jsme se chvěl blahem. Audiovizuálně nádherné a tento typ filmu s dobově správně vychlazenými a stoickými emocemi skrze které se buduje sexuální napětí, které by se dalo krájet, fakt můžu! ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Intímna lezbicka drama o vzťahu dvoch žien, ktorý bol vo svojej dobe považovaný za nemorálny a zakázaný. Kamera sníma jemne a nežne rovnako ako vzťah hlavných hrdiniek. Páčila sa mi scéna ich zoznámenia a spoločný výlet. Cate vyzerá fantastický. ()

Kracmarka1 

všechny recenze uživatele

Krásně natočená love-story ze zimního NYC v 50. letech. Pomalé tempo, kvůli kterému možná někteří tento snímek odsoudili, jsem si obzvlášť užívala :) Jen si představte to napětí, když dvě ženy, které k sobě zcela očividně chovají náklonnost, jedou na road trip z NYC a první polibek si dají až kdesi v Iowě! Ten však stojí za to... Tenhle film musíte vidět, jestli: a) milujete americká 50. léta, b) milujete Audrey Hepburn, která se znovu narodila v podobě okouzlující Rooney Mara, c) milujete příběhy o lásce. ()

Související novinky

88. Oscary - výsledky

88. Oscary - výsledky

29.02.2016

Letošní "kontroverzní" ročník udělování Oscarů skončil. Akademie umění a věd rozdala svá každoroční ocenění. Jedním z několika překvapení večera bylo vyhlášení nejlepšího filmu, kterým se stalo drama… (více)

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

73. Zlaté glóby - výsledky

73. Zlaté glóby - výsledky

11.01.2016

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu letos opět udílela Zlaté glóby filmovým a televizním tvůrcům. Se třemi soškami zvítězilo drama REVENANT Zmrtvýchvstání (nejlepší drama, režie a herecká… (více)

Cate Blanchett a Thor?

Cate Blanchett a Thor?

11.12.2015

Třetí díl Thora bude týmovkou asgardského kralevice se samotným Hulkem a natočí ho novozélandský režisér Taika Waititi (Co děláme v temnotách). To je samo o sobě hodně divoká kombinace, do níž… (více)

Reklama

Reklama