Reklama

Reklama

Poslední krok

(festivalový název)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Herečka Leila se během natáčení dramatické scény před kamerou rozesměje. Její neadekvátní chování je reakcí na nedávnou smrt manžela Koshrowa, který nešťastnou náhodou spadl ze schodů. Právě Koshrow se stává nepříliš spolehlivým vypravěčem příběhu a vstupuje do něj i po své smrti. Složitý, ale láskyplný vztah manželů se rozkrývá jako jemně ironická detektivka, v unikavém a přitom obsesivně uspořádaném časoprostoru paměti. Odhaluje nicméně i Koshrowovu utajovanou životní krizi a vrací se hluboko do minulosti, do starobylého domu v horách. Režisér Ali Mosaffa se volně inspiroval Tolstého novelou Smrt Ivana Iljiče (1886) a povídkou Jamese Joyce Mrtvý (1914). Ve svém druhém snímku rozvíjí křehký a originální vypravěčský styl, jímž zaujal ve svém debutu Portrét neznámé ženy (2005). I tentokrát obsadil do hlavní role svou manželku, ceněnou herečku Leilu Hatamiovou. Sám ztvárnil part hrdinčina manžela. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (11)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Roztříštěná narace kam se podíváš, zajímavá práce s hypotézami a flashbacky. Z pohledu normálního diváka nad očekávání příjemný výlet do Teheránu a na íránský venkov, překvapivý co do srovnání s reáliemi. Práce s předlohami je poměrně fascinující, ale nejzajímavější by byl zřejmě natáčený film ve filmu. #Šary Vary ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Leila Hatami se pomocí malých krůčků stala mojí neoficiální hvězdou festivalu. Rozchod Nadera a Simin byl před zhruba měsícem mojí první zkušeností s íránským filmem. Proto jsem rozhodně od Posledního kroku čekal alespoň neobvyklý filmový zážitek. Toho se mi sice dostalo, na druhou stranu jsem ale kino opouštěl s pocitem zmatení a neúplného pochopení konce filmu. 47. MFF KV. 6/10 ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Prázdné a nezajímavé melodrama nezachrání ani zvolená vyprávěcí struktura, jež je spíše zástěrkou pro chabý a nevzrušivý příběh. Rozchod Nádera a Simin nabídl působivý a autentický pohled do životních konfliktů íránské střední třídy a poskytl rafinovanou společenskou výpověď. Poslední krok se vznáší ve vakuu a točí se v bludném kruhu kolem vnitřních obsesí ne zcela srozumitelných postav. Přiznám se, že na film jsem nešel ani tak na základě děje, ale kvůli herečce Leile Hatami, která mě ve zmíněném oscarovém snímku přímo uhranula. Zde je její výkon až k uzoufání unylý a činí její postavu ještě nezajímavější. Poslední krok zaujme spíše několika zajímavými momenty, lehkou dávkou ironie a vykreslením íránského filmařského prostředí. Plnohodotný zážitek na hodinu a půl mi však nenabídl. Ve festivalovém humbuku to pak neznamená nic jiného než boj s klížícími se víčky. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Tento film není masovou záležitostí, neb bez větší koncentrace se v něm může nejeden ztratit. Celý příběh se točí v kruzích ve spirále nahoru a dolů, i proto je jeho vyústění nanejvýš zajímavé, protože ještě dlouho po zhlédnutí si jeden není jist, který z příběhů byl vlastně příběhem v příběhu... ()

fisus 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je (alespoň pro mě) hodně komplikovaný.Nejednou jsem se v něm ztratil a nechápal,co se vlastně děje.Přesto to neznamená,že by to byl špatný film.Vidět ho ještě tak dvakrát,možná bych ho pochopil a ocenil daleko více,ale na druhou stranu,opravdu nemám chuť se na to podívat.Možná za pár let! ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Netradiční technikou zfilmovaný příběh manželského trojúhelníku. Několik posledních okamžiků před i po smrti mladého architekta a ponižovaného manžela úspěšné herečky. Děj je rozstříhán na malé části a ty plynou zpřeházeně a divák si tak postupně skládá celé puzzle příběhu. Nebylo by to vůbec špatné, kdyby děj udržel tajemsví déle, než do poloviny filmu. Tam už je chápavějšímu divákovi všecko jasné a tak se pak celý snímek vleče až ke svému konci nadbytečně dlouho. ()

Související novinky

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Reklama

Reklama