Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Začínají devadesátá léta, život v polsko-německém pohraničí se však po pádu železné opony zatím nijak zvlášť nezměnil. Dvacátníka Zygu (talentovaný Jakub Gierszał) už nebaví dívat se na módní výstřelky a západní vymoženosti jen v barevných časopisech. Spolu s kamarády se rozhodne rozzářit život v ospalém šedém městečku a sobě i jeho obyvatelům trochu přilepšit. Západoněmecké obchody přetékající zbožím jsou pro mladíky přece jen příliš velkým lákadlem... Piotr Mularuk se ve svém působivém dramatu, v němž nechybí akce, inspiroval situací, jež po rozpadu sovětského bloku panovala v polsko-německém pohraničí a svého času plnila titulní strany polských novin. Debutující režisér film zručně protkal westernovými motivy, odkazujícími mimo jiné ke slavnému snímku Delmera Davese z roku 1957 Cesta za záchranou, který Zyga zasněně sleduje v poloprázdném místním kině. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (61)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Přesně takhle si člověk někdy maluje vzestupy a pády, které jsou plné děvek, kvérů, německých drogerií a originálních Adidasek. Co na tom, že zdůraznění zdrojů, ze kterých se vychází, působí někdy lehce na sílu. Tohle je polská pecka, která si v první půlce jede hodně epickou linii růstu na potravním řetězci s kovbojským fellingem, aby se následně přehoupla v totální devadesátkový nevkus s eurodancovou muzikou a očekávatelným, zato vycizelovaným vývojem postav. Mínusové body za sem tam nevěrohodné transformování současných lokalit na průsvitně devadesátkový Reich. Kameramana budete po pár minutách milovat. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejtvrdší filmovej knockout roku. Během sledování filmu jsem si ani nevím proč, vybovaval Zjizvenou tvář, Tenkrát v Americe, atd, ale tyhle kousky působí proti Yumě jako večerníček pro přecitlivě dětičky. Tohle byl hrozně blízkej, sýrovej, reálně nekompromisní dokonalej direkt. Jasně filmu by se mohly vytknout chybky, pro mě ta největší spočívala v tom, že nebylo ukázano co potkalo Poláky v německým kriminálu, podle ksichtů to nevypadalo na mlátičku čili......no prostě zbytečně otevřený na fantazii. Největší filmařský průser byla bitka mezi Rusáky a Poláky, jako ona byla boží, kdo kdy zažil v hospodě, na díze nebo jinde bandu na bandu dá mně za pravdu, ale proč si kurva drát kameraman nestoupnul do rohu aby měl celou místnost v záběru jaj do boha taková škoda, ale i tak hodně dobrý. Herecky to bylo na modrý z nebe a ta atmosféra z filmu musí každýho, kdo zažil osmdesátky a pak devadesátky velkolepě olíznout. Tohle není film, ale hodně drsná jízda životem.Polskej majstrštyk z vynikající závěrečnou hudbou a polskou písni uprostřed filmů aspirující na nejsilnější filmovej zážitek roku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V době, kdy já tahal po pokoji kačera, banda Poláků (a tuším, že nejenom Poláků) brázdila východní blok Německa s polským Maluchem a drancovala v tamních městečkách obchody s tím, že o tom žádný Němec neměl ani tucha do té doby, dokud si na konci roku neudělal inventuru a nezjistil, že mu chybí tucty mýdel, pracích prášků nebo houbiček na mytí nádobí. Nic takového jsem netušil a tak jsem byl filmem Yuma poměrně v šoku. Poláci tu opět naprosto realisticky předvedli příběh, ve kterým bez příkras ukazují to, co se tu začátkem devadesátých let dělo a vůbec si neberou servítky. Film hodně zajímavý a nejzajímavější na tom všem je, že tu nešetří sebekritikou. A to se mi hodně líbilo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JUMA - TERMÍN POUŽÍVANÝ NA HRANICI ČÁSTÍ POLSKA, KTERÝ ZNAMENÁ KRÁDEŽ ZBOŽÍ ZE ZÁPADNÍCH OBCHODŮ, PŘEVÁŽNĚ NĚMECKÝCH... /// Pád komunismu a větry velkejch změn nevanuly jen z hajzlu, ale zasáhly taky polsko-německý pohraničí. A ti obyčejní lidé zatoužili po DRUHOTNÉ, SLOVANSKÉ, SPRAVEDLIVÉ DĚLBĚ ZBOŽÍ… Zlodějská story. Žádní vykutálení Dannyho parťáci – prostě východní blok! Pamatuju hodně. Třeba bony, ale až teď je mi jasný, kde bylo to pravý El Dorado. Sice ne filmový, dneska už mě tyhle věci do sesle nepřibijou, a že buran zůstane buranem i kdyby ukradl půlku Německa – to vyprávějte jinejm, a né mně! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen v příbězích podle skutečnejch událostí. 2.) Zajímá mě, na čem všem se podílí Státní fond kinematografie. 3.) Chystám se nahradit slovo ,,čórka“ a slyšel jsem, že YUMA …(ty vole, to je SLOVANSKÁ tradice!) 4.) Thx za titule ,,bzucak“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

90. léta divokého postkomunismu v zemích střední Evropy pochopitelně představují atraktivní látku, která láká k filmovému zpracování. Snímek je doplněn nadužívanou a zneužívanou větou: Natočeno podle skutečných událostí. Věřím, že většina zobrazeného se tak či onak odehrála, jenže ne násilně napasovaná do sebe na jednom místě a v téže době. Chudoba, prostituce, pronikání organizovaného zločinu z post-sovětského prostoru, šmelina a korupce jsou dávkovány v takovém množství, že je zjevné, jak tvůrci postupně ztráceli cit pro míru a uvěřitelnost. Zpočátku jsem uvažoval o 4. hvězdičce, ale jak běžel čas, sílilo rozladění a poslední čtvrthodina už film jednoznačně potápí. Škoda, protože jinak šlo o sympatický nadějný kousek. Celkový dojem: 40 %. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Ty jsi nikdy nic neukradl, ty to bereš Němcům! ´´ . Docela zajímavý počin. Nejsem schopen posoudit na kolik film reflektoval skutečnost, lze předpokládat že dosti... Prudký pád do svobody řešil každý po svém a často velmi svérázně. Leckde se tím přelomem a začátkem ,,podnikání'' začala psát čára života dnešních stále vlivných kmotrů a politiků. Na filmu jsem velmi oceňoval to zpracování devadesátých let. Člověk by nepoznal, že se to točilo před 4 lety. Stále s větší hrůzou si uvědomuji v čem jsme žili. Dnes filmaři těžko shání ulice s otřískanými baráky, tehdy to byl běžný standard. Šeď, hnus, stejně jako život v totalitě. V údivu jsem zíral, jak si hoši kradli nejen pro sebe, ale i pro ostatní a jak tím posléze pozvedli ,,region''. Na tom kradení není nic neuvěřitelného, vzpomínám na ty ostudné v čeština psané cedulky na vstupních dveřích od německých obchodů v pohraničí, že ,,Češi přistiženi při krádeži budou vydáni policii´´. Asi to nebyl jen sport Poláků. Věřím, že si i tehdy šly po krku různé mafie, které si vzájemně lezly do zelí. Ten konec filmu byl ale pro mne až moc neuvěřitelný. Je to škoda, jinak bych šel o hvězdu výš. Chválím hudbu Honzy Muchowa! Dávám tři áftršejvy Ouldšpajz! * * * ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

vizuálne a výpravne veľmi pekné - dokonca až tak, že sa to k téme, miestu a času nehodí... a celkovo mi to prišlo také nekonzistentné a povrchné. nadšený nepreskúmanou témou, za ktorú prihadzujem jednu a pol hviezdičky (lebo to je to najlepšie a najsilnejšie v tomto filme) režisér urobil defilé dobových špecifík a reálií, no nejak sa nebojím o dej, nejdem s charakterom a tým pádom aj ten koniec, veľmi rýchly a taký "nijaký" mi tam prišiel ako jediné možné východisko uzavretia niečoho, čoho uzavretie a koniec ma vôbec nezaujíma, preto to môže prísť tak náhle, rýchlo a nechať ma hlbšie nezasiahnutým. pritom však téma začiatku 90.rokov celkovo a v pohraničnej oblasti so západom DETTO je veľmi potentná, zaujímavá, doteraz sa o tom veľmi málo napísalo, natočilo a teda tu mali autori v rukách kvalitný kus mramoru, z ktorého mohli urobiť antickú sochu - no oni z neho napokon vykresali iba kolekciu malých gýčoých sošiek sloníkov a anjelikov... tak mi to prišlo... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

První zhruba půlka vypadala velmi dobře, ale pak už se mi zdálo, že film jen klouže po povrchu a nabízí přesně to, co by divák po uvedení do děje očekával. A nakonec přišla potřeba celý film nějak uzavřít a v posledních minutách už jde všechno zcela mimo uvěřitelnou realitu. ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

juma má českému divákovi hodně blízko jak jen může být postkomunistická země pro postkomunistickou zemi. zábavné silné dobre!!! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

"Češi prosím nekraďte." Přesně tenhle nápis se mi vybavil a do dneška si pamatuju to rozčílení i stud. I když je to už hezká řádka let, tak ony pocity mě opustily až po zhlédnutí Yumy. Přesněji řečeno rozčílení se změnilo v pochopení. Absolutně uvěřitelná a syrová výpověď o začátku 90tých let, které byly dobou neomezených možností, kdy si kdekdo dovolil cokoliv, za což kolikrát tvrdě zaplatil. 90% ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Postkomunistická devadesátá léta v Polsku (no, dá se to snadno změnit za Česko) - vše je trochu nadsazené, ale mentalitu, pocity a celkový dojem z té doby zachycuje velmi dobře. Velmi dobré. ()

Wolodja 

všechny recenze uživatele

Slusne natoceny drama o tom, jak se rodej gangsteri. Akorat vsechny hlavni postavy sou vice ci mene svine. A konec mi moc nesed. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Německo, země zaslíbená. Celkem uvěřitelný film o tom, jak se skupině čtyř mladých lidí podařilo udělat si příjemné zpestření a nakonec i hodně nebezpečný byznys z toho, že se ze svého polského pohraničí vydávají do sousedního Německa, kde si nakradou nějaké ty věci, aby si zpříjemnili život. Asi je jasné, že je to celkem nebezpečné a že to nedopadne nejlépe. S jídlem totiž roste chuť. Velmi dobře zahrané postavy, které jsou více než snesitelné, realistické, ale nikoli přehnané, čemuž pomáhá i pozvolné tempo se skvěle vybíranou hudbou. Ač jsem tomu filmu nevěřil, opravdu mě potěšil. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Trochu přestylizovaný eastern z polské nedávné minulosti, kterou s nimi, ač neradi, sdílíme. 1) Pěkný 24letý Jakub Gierszal (Zyga, hlavní role) potěšil mé oko._____ 2) 41letý Jan P. Muchow napsal skvělý ústřední song, který spolu s Václavem Havelkou otextoval a Havelka jej pak nazpíval spolu se zpěvačkou Never Sol. ()

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Je velice smutné, že o tomto se jen tak někde nedovíte a já měla zpočátku pocit, že je vše jen zlý sen. Ale život je krutý a válka ještě horší. Hlavní představitel je sympatický, takže dívat se na Yumu je zážitek. Je také plný morálních pouček. Ta nejhezčí dívka je stejně kurva a i když se bude chtít někdy změnit, slepice v ní zůstane napořád. To jsem filozof, což?! Shrňmež: děj je zajímavý a film ani trochu nenudí, nepřesnosti se dají odpustit, infatilita také, stopáž tak akorát, výběr hudby více než dobrý, tudíž by mohl platit pojem ''konec dobrý, vše dobré''. Jenže, jenže vše je dobré, až na ten konec... Režisér sice vypustil do světa větu, že film měl končit jinak, tak proč krucinál tak neskončil?? Za toto zaváhání stráhávám jednu z hvězd a na konec říkám, že nejvtipnější moment bylo zlověstné dívání se na koženou bundu! (MFF KV 2012) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* tak poláci se sebekriticky postavili k období na přelomu devadesátých let, kdy se otevřeli hranice na západ. Do teď jsem netušil, že i jiný národ měl problémy ... ale není divu, když jsme všichni slovani :-). Provedení mě trošičku zklamalo, protože jsem čekal intenzivnější zážitek a ke konci, ale i přesto to bylo zajímavé a 3 hvězdy si určitě zaslouží. Pěkně dokládá přísloví "s jídlem roste chuť". [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě žádný film tak nenadchnul jako Yuma. Jakmile skončil, hned bych si dala nášup. Mimo to, že byl vtipný, k zamyšlení o lásce, životních hodnotách, přátelství a snad všem, co si člověk může představit, se mi vybavily i nápisy v německých obchodech. Nápisy v češtině, že obchod je střežen kamerami, krádež je zločin a trestá se tak, všechny ty, při kterých jsem se styděla a říkala si, že nemáme za hranicemi moc hezkou vizitku. Po shlédutí tohoto neuvěřitelného filmu a vyslechutí ještě méně uvěřitelných, ale prý zaručeně pravdivých historek z úst režiséra, se budu stydět o něco méně. ()

Související novinky

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Reklama

Reklama