Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojice nesmlouvavých detektivů na stopě velké zásilky heroinu. Slavné kriminální drama režiséra Williama Friedkina bylo v roce 1971 oceněno pěti Oscary včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší mužský herecký výkon. Snímek navíc dokázal upoutat nejširší spektrum diváků a zařadil se mezi nejnavštěvovanější snímky roku. Příběh snímku je přitom poměrně prostý, vychází ovšem ze skutečných zážitků policejních protidrogových vyšetřovatelů. Newyorští detektivové Jimmy „Pepek“ Doyle (Gene Hackman) a Buddy Russo (Roy Scheider) se pohybují v terénu drsných brooklynských ulic a snaží se rozkrýt gang drogových překupníků. Během vyšetřování pochybných drogových kšeftů se dostanou na stopu velké dodávky heroinu, kterou chystá jeden z největších francouzských překupníků drog v podobě elegantního zločince Alaina Charniera (Fernando Rey). Začíná zběsilé policejní pronásledování a neúprosná snaha o dopadení mezinárodního drogového gangu... Francouzská spojka vyniká především svým realistickým pojetím, natáčení probíhalo v autentickém prostředí špinavých newyorských ulic snímaných ruční kamerou a kontaktním zvukem. Snímek je proslulý několika akčními pasážemi, mezi ty nejslavnější určitě patří scéna policejního zátahu, během něhož dojde k automobilové honičce s nadzemní dráhou metra a závěrečná přestřelka s nepředvídatelným vyústěním. Napínavou atmosféru navíc umocňují precizní herecké výkony, které přesně vystihují charakter postav. Svou životní roli zde ztvárnil Gene Hackman, který byl za roli neústupného policisty oceněn Oscarem za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (42)

  • Jimmy Doyle (Gene Hackman) řídí v automobilové honičce, během níž pronásleduje pachatele ujíždějícího v nadzemním metru, vůz značky Pontiac Lemans. (Epistemolog)
  • Většina filmu, včetně známé automobilové honičky, se natáčela v Brooklynu v New Yorku. (Toneil)
  • William Friedkin v audio komentáři na DVD uvedl, že během scény, kde Weinstock (Harold Gary) testuje čistotu heroinu, byl použit skutečný heroin a ne mouka či kukuřičný škrob nebo jiné běžně používané náhrady. (Adrai)
  • Vůz metra R42 s číslem 4572, který se objevil ve známé automobilové honičce, byl po natáčení filmu renovován a nadále používán v lince mezi Jamaicou v Queens a Lower Manhattanem. V roce 2009 byl vyřazen z provozu a nyní se nachází v muzeu dopravy města New York. (Adrai)
  • Francouzská poznávací značka vozu Lincoln Mk III z roku 1971, který byl ve filmu použit k pašování heroinu, je 18 LU 13. Reálné vozidlo mělo značku 18 LU 75. Poslední dvojčíslí francouzských značek značí okrsky: 13 je pro Marseille a 75 pro Paříž. Tvůrci filmu číslo nejspíš změnili kvůli věrohodnosti. Gang ve filmu totiž sídlí v Marseille, nikoliv v Paříži. (Adrai)
  • Podle Williama Friedkina byl slaměný klobouk v zadním okně auta Jimmyho Doyla (Gene Hackman) a Buddyho Russoa (Roy Scheider) v té době v New Yorku univerzálním signálem značícím, že tajní policisté v autě jsou ve službě. (Adrai)
  • Ve scéně, kdy vyložené auto odjíždí z přístavu, si můžeme všimnout rozestavené věže Světového obchodního centra, které bylo otevřené o dva roky později. (Adrai)
  • Gene Hackman (Jimmy Doyle) během natáčení známé automobilové honičky seděl skutečně za volantem. Ty nejnebezpečnější kousky za něj ale převzal kaskadér Bill Hickman, zatímco William Friedkin je natáčel ze zadní sedačky (údajně z toho důvodu, že všichni kameramani ze štábu byli ženatí a měli děti). (Adrai)
  • Řada scén byla z finančních důvodů natáčena bez povolení. Například dopravní zácpa na Brooklynském mostě nebo známá automobilová honička pod nadzemním metrem. (Adrai)
  • Průvodčí v metru byl skutečný průvodčí. Herec, který měl tuto roli hrát, se v den natáčení nedostavil. Stejně tak řidič metra byl skutečný řidič, protože místní úřady nechtěly, aby soupravu metra řídil herec. (Adrai)
  • Scénář k filmu byl inspirován knihou "The French Connection: The World's Most Crucial Narcotics Investigation" Robina Moora. (M.B)
  • Skutočný majiteľ auta, v ktorom bol pašovaný heroín, Jacques Angelvin (uvádzal úspešnú televíznu show 50tych rokov "Paris Club"), dostal 6 rokov basy. (marlon)
  • Do úlohy Jimmyho Doyla boli pred Hackmanom zvažovaní niekoľkí ostrieľaní harcovníci. Paul Newman odmietol pre malý honorár a Steve McQueen pre neochotu podieľať sa na ďalšom policajnom filme. Do úvahy prichádzali ešte Jackie Gleason, novinár Jimmy Breslin a Rod Taylor. Štúdio nakoniec všetkých zostávajúcich zamietlo a zvolilo Hackmana. (marlon)
  • Pasáž, v ktorej odznie skladba od kapely Three Degrees na policajtskej párty, patrí medzi najobľúbenejšie scény princa Charlesa. (marlon)
  • „Jediný spoločenský význam, ktorý vo filme vidím, je, že sme dali drsným polišom, ako je ten, ktorého hrám ja, možnosť vyrásť,“ okomentoval prínos filmu Gene Hackman (Jimmy Doyle). (marlon)
  • Veliteľstvo newyorskej polície nebolo nakoniec nadšené z filmu, ktorý „poškvrňoval čistotu ich štítu“ a voči najaktívnejšiemu z nich okamžite vyvodilo dôsledky. Eddie Egan (kapitán Walt Simonson), ktorý bol inšpiráciou pre film, bol krátko po premiére predvolaný k svojmu nadriadenému, ktorý ho obvinil z toho, že „vo svojich hláseniach veľmi ostro reže zatáčky“! Po 16 rokoch služby a viac než 8 tisíckach zatknutí dostal „padáka“, len niekoľko hodín predtým, než mu mal vzniknúť nárok na penziu. (marlon)
  • Záber zrážky vlakov bol natočený veľmi jednoducho, filmári najprv natočili vlak odchádzajúci od kamery a následne ho pustili obrátene aj so zvukovými efektmi. (marlon)
  • Gene Hackman (Jimmy Doyle) mal so spodobnením svojej brutálnej úlohy nemalé problémy, nakoľko v súkromí je jemným a láskavým človekom. Na mnoho z tvrdých scén nemal žalúdok a napr. scénu, kedy mal udrieť jedného z drogových dealerov, museli natáčať dvadsaťkrát, aby vyzerala presvedčivo. (marlon)
  • Newyorsky policajt Egan vzal niekoľkokrát filmových protagonistov na ostrý policajný zásah podobný tomu, aký Jimmy Doyle (Gene Hackman) predvádza v bare a počas nich vznikla aj väčšina dialógov. (marlon)
  • Pri výbere 86 nehostinných newyorských zákutí pomohol tvorcom filmu Fat Thomas, údajný vodič miestnych drogových gangov. (marlon)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

18.04.2020

Poté, co Batmana na pár let pohřbil Joel Schumacher a předtím, než ho znovu vzkřísil Christopher Nolan, koketovalo studio Warner Bros. s myšlenkou, že by netopýřího hrdinu mohlo na velké plátno… (více)

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Bean stahuje teroristy z kůže

Bean stahuje teroristy z kůže

06.01.2011

Ne Mr. Bean, samozřejmě. Pokud jde o Seana Beana, nejočekávanější premiérou roku 2011 je samozřejmě výpravná televizní adaptace fantasy ságy Game of Thrones, kterou začne v dubnu vysílat HBO. Rádi se… (více)

Reklama

Reklama