Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojice nesmlouvavých detektivů na stopě velké zásilky heroinu. Slavné kriminální drama režiséra Williama Friedkina bylo v roce 1971 oceněno pěti Oscary včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší mužský herecký výkon. Snímek navíc dokázal upoutat nejširší spektrum diváků a zařadil se mezi nejnavštěvovanější snímky roku. Příběh snímku je přitom poměrně prostý, vychází ovšem ze skutečných zážitků policejních protidrogových vyšetřovatelů. Newyorští detektivové Jimmy „Pepek“ Doyle (Gene Hackman) a Buddy Russo (Roy Scheider) se pohybují v terénu drsných brooklynských ulic a snaží se rozkrýt gang drogových překupníků. Během vyšetřování pochybných drogových kšeftů se dostanou na stopu velké dodávky heroinu, kterou chystá jeden z největších francouzských překupníků drog v podobě elegantního zločince Alaina Charniera (Fernando Rey). Začíná zběsilé policejní pronásledování a neúprosná snaha o dopadení mezinárodního drogového gangu... Francouzská spojka vyniká především svým realistickým pojetím, natáčení probíhalo v autentickém prostředí špinavých newyorských ulic snímaných ruční kamerou a kontaktním zvukem. Snímek je proslulý několika akčními pasážemi, mezi ty nejslavnější určitě patří scéna policejního zátahu, během něhož dojde k automobilové honičce s nadzemní dráhou metra a závěrečná přestřelka s nepředvídatelným vyústěním. Napínavou atmosféru navíc umocňují precizní herecké výkony, které přesně vystihují charakter postav. Svou životní roli zde ztvárnil Gene Hackman, který byl za roli neústupného policisty oceněn Oscarem za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (384)

sud 

všechny recenze uživatele

Stejně jako "Drsný Harry", "Magnum Force" nebo "Bullitův případ" patří "Francouzská spojka" mezi nejlepší kriminálky staré drsné školy. Film, který je i po pětatřiceti letech po svém natočení stále atraktivní, drsný a syrový a nachází si stále nové obdivovatele. Gene Hackman ve své první velké roli podal skutečně excelentně tvrdého poldu Jima Pepka Doyla a zaslouženě za něho obdržel Oscara. Fernando Rey jako uhlazený dealer elegán Charnier je příjemně kontrastující s rozevlátým a bohémským Pepkem a je jedním z nejlepších záporáků, které jsem ve filmu viděl. O čtyři roky dříve než se pustil do boje s lidožravým žralokem, podal Roy Scheider perfektní výkon coby Pepkův parťák. Do filmové historie vstoupily též scény jako sledování zločince v převlečení za Santa Clause, honička s nadzemkou v protisměru, pokus o polapení Charniera v metru a otevřený konec, který prahl po pokračování. Dvaatřicetiletý William Friedkin stvořil svoje první velké dílo, za které získal Oscara a žádným svým pozdějším snímkem jej nepřekonal. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Docela dlouho sem se nudil než mi zhruba v polovině došlo, že to je vlastně revoluční film se skvělou atmosférou. Hackman hraje drsnýho Pepka skvěle, tu nasranost jsem mu nemohl nevěřit, zároveň záporáky jsem měl bohužel v jednom pytli s cedulí "ti hajzlové". Slavná honička vrchol filmu, ale abych docenil jí a i samotný film, tak se nad tím musím hodně zamyslet. ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

Mám tenhle film velice rád.Ale půjdu proti střednímu proudu a řeknu, že se mi více líbila dvojka od Johna Frankenheimera.Tato spojka se mi zdála v některých věcech až příliš utahaná, ovšem hodně věcí vynahrazují moje zamilované scény.První je naháněčka v metru, kdy Pepek a Charnier nastupují a vystupují a navzájem čekají kdo se chytí první.Těmi dalšími jsou honička s nadzemní dráhou a pak ten konec.Myslel jsem, že se to ještě nějak dořeší, ale zůstalo jen u těch dvou výstřelů, které pak ve dvojce dostaly smysl.Výborná atmosféra a perfektní záporák v podání uhlazeného Fernando Rey. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To auto smrdí. Rozřežeme ho na kusy." Zarputilí poldové Doyle a Russo mě dost bavili, když šli po drogách i ve chvílích svého volna, ale na mazaného Charniera neměli. Ten mě zaujal, když se elegantně zbavoval svých pronásledovatelů a scéna, kdy si pohrál s Doylem při nastupování do metra, je prostě dokonalá. Jinak mi Francouzská spojka ukázala základní pravidla sledovačky, výhody brutality při získávání informací a jednu vynikající honičku. Pepek Doyle se s tím zkrátka moc nepáral a i když úplně nechápu, jak prošel přes psychotesty pro přijetí k policii, tak jsem si to s ním užil. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Proč dát plné hodnocení detektivce, ve které se málo mluví a většinu stopáže pozorujeme něčí sledování, což hudba dramaticky zdůrazňuje? Protože je to zatraceně dobře natočená detektivka, jež mě zaujala především postavení kamery v některých scénách (odstup při dopadení dealera pronásledovaného Santou) a autenticitou newyorských ulic. Poctivý kus práce odvádí samozřejmě výtečný původní dabing pánů Hradiláka, Ornesta a Adamíry. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (42)

  • Veliteľstvo newyorskej polície nebolo nakoniec nadšené z filmu, ktorý „poškvrňoval čistotu ich štítu“ a voči najaktívnejšiemu z nich okamžite vyvodilo dôsledky. Eddie Egan (kapitán Walt Simonson), ktorý bol inšpiráciou pre film, bol krátko po premiére predvolaný k svojmu nadriadenému, ktorý ho obvinil z toho, že „vo svojich hláseniach veľmi ostro reže zatáčky“! Po 16 rokoch služby a viac než 8 tisíckach zatknutí dostal „padáka“, len niekoľko hodín predtým, než mu mal vzniknúť nárok na penziu. (marlon)
  • Gene Hackman (Jimmy Doyle) mal so spodobnením svojej brutálnej úlohy nemalé problémy, nakoľko v súkromí je jemným a láskavým človekom. Na mnoho z tvrdých scén nemal žalúdok a napr. scénu, kedy mal udrieť jedného z drogových dealerov, museli natáčať dvadsaťkrát, aby vyzerala presvedčivo. (marlon)
  • Egan, policajt, ktorý bol inšpiráciou pre rolu Jimmyho Doyla (Gene Hackman), sa Friedkinovi predstavil veľmi svojsky: „Chľastám pivo, chrápem s kurvami a rozbíjam hajzlom palice“. Vo filme sú jeho jazyk, postoje, typické rutiny i všetky zážitky, s výnimkou automobilovej naháňačky. (marlon)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

18.04.2020

Poté, co Batmana na pár let pohřbil Joel Schumacher a předtím, než ho znovu vzkřísil Christopher Nolan, koketovalo studio Warner Bros. s myšlenkou, že by netopýřího hrdinu mohlo na velké plátno… (více)

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Bean stahuje teroristy z kůže

Bean stahuje teroristy z kůže

06.01.2011

Ne Mr. Bean, samozřejmě. Pokud jde o Seana Beana, nejočekávanější premiérou roku 2011 je samozřejmě výpravná televizní adaptace fantasy ságy Game of Thrones, kterou začne v dubnu vysílat HBO. Rádi se… (více)

Reklama

Reklama