Reklama

Reklama

Radikálny environmentalizmus na Slovensku

(amatérský film)
všechny plakáty
Celý film
Dokumentární / Krátkometrážní
Slovensko, 2012, 11 min

Režie:

Peter Kralovič

Scénář:

Peter Kralovič

Hrají:

Michal Kolesár (a.z.), Les U. Knight (a.z.), Ladislav Kuc (a.z.), Peter Kralovič (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Krátky prehľad myšlienok, spôsobu práce a aktivít radikálnych hnutí nielen na Slovensku. (hlavsene)

Videa (1)

Celý film

Recenze (9)

schizmo 

všechny recenze uživatele

Strohý přehled radikálních environmentální činností, podstatě v d.i.y. formě. Při konzumaci podobných aktivistických snímků má člověk stále větši pocit, že jediným možným východiskem je aktivní odboj, který je v tom lepším případě brán jako počínání podivínů nebo rovnou jako tretný čin v případě horším. Čímž se ale vracíme opět na začátek, že dokud bude bezpráví na zvířatech posvěceno zákonem, budou vznikat všechny tyhle odbojové skupiny, které berou spravedlnost do vlastních rukou... ()

whack 

všechny recenze uživatele

Počas pozretia tohto videa (11 min) je vyrúbaných 7 900 lesných stromov a 6 km² pralesov, vyhynú 2 živočíšne a rastlinné druhy, je zabitých 450 000 suchozemských zvierat pre mäso a 2000 zvierat pri pokusoch, na Zemi pribudne 1 900 ľudí. Radikálne skupiny svoje činy ospravedlňujú týmito šokujúcimi štatistikami, dokument však hovorí nezávisle, nič nepropaguje a nestavia sa na žiadnu stranu, len informuje... ()

Reklama

Cooper_J. 

všechny recenze uživatele

Tento amatérský dokument se snaží zmapovat působení mezinárodních radikálních organizací na Slovensku. Za tímto účelem je systematicky rozděluje na ty, které se vyhýbají násilí na lidech (Earth First!, Animal Liberation Front a Earth Liberation Front), ty které ho neodmítají (Animal Rights Militia, Justice Department) a ty, které směřují k (dobrovolnému) vyhynutí lidstva (církev Eutanázie, VHEMT). Kromě zmíněných organizací si všímá i jednotlivců, jakými byl např. bombový atentátník z Košic, nebo aktivista ze Spišské Nové Vsi, blokující kácení vzrostlých stromů. Obsahově se v podstatě jedná o filmový přepis tohoto referátu, tvořený krátkými úryvky ze zpravodajství nebo jiných dokumentů, doplněný o záběry na internetové stránky, případně tiskové materiály. Protože zde hodnotím především informační hodnotu, musím vyzdvihnout autorův vcelku neutrální a hlavně systematický přístup k věci. V celém dokumentu se (vyjma obrazového materiálu) nachází pouze jedna citově zabarvená pasáž, ve zbytku se jde o strohý tok faktických informací. Z technického hledska je zpracování slabší, zaráží především nízká kvalita zvuku a někdy rychlé střídání jednotlivých částí prezentace. Mimochodem zajímalo by mě, zda-li přesah aktivit organizace Fuck For Forest na Slovensku, ušel autorově pozornosti, nebo nezapadal do výše nastíněné klasifikace. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Spracovanie je evidentne amatérske, ale išlo najmä o komentár. Myslím si, že klip mal len akýsi sprievodny charakter a trošku miestami zlepeny. Najviac ma upútala myšlienka bezdetnosti s ktorou nesúhlasim. Počet by mal byť limitovaný do počtu max. dve deti na ženu a tým, že poniektorí nemôžu mať deti, alebo maju iné dôvody a tak by sa počet zmenšoval, ale to sa lahko napíše a iná je prax. Potomstvo je akosi bezvedomo zakódované v samej živej existencii takmer všetkého živého na tejto planéte a dáva aj zmysel života. V európe počet ludi zväčšuju pristahovalci a nie samotní európanie. Veď klasicki európania vymieraju. Problém je v iných rasách a kultúrach (moslimovia, arabi, šikmáči). 3* ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Info manuál o neregistrovaných ochranárskych hnutiach vo svete a ich odraze na Slovensku. Cítiť znalosť veci i pirátsky spôsob výroby. Nie je to o mimovládkach napojených na štátnu saciu trubicu cez grantové projekty fondov Európskej únie, či o "neziskovkách" chrániacich les kvôli záujmom ruskej naftárskej lobby, či iných firiem. Tu ide o ľudí bytostne presvedčených o priorite biodiverzity. Výlučne. Uvedomujúc si balast a nepotrebnosť celého spotrebného, farmaceutického a dizajn priemyslu. Bezohľadne spotrebúvajúceho suroviny, míňajúceho lesy a zabíjajúceho pokusné zvieratá po desaťtisíckach. Bezmocné prizeranie sa pľundrovaniu prinieslo potrebu priamej akcie zameranej na ochranu živej prírody, ignorujúcu zákonné (čítaj často korporačné) príkazy a zákazy. Odmietnutie kompromisov donútilo tieto skupiny postupovať dôsledne partizánsky. Skutočnosťou je však i fakt, že tento spôsob ochrany prírody priťahuje niekedy agresorov, potrebujúcich sa realizovať v sabotážno-podpaľačsko výbušných akciách, pre ktorých je prioritnejšia potreba deštrukcie a skazy než uchovanie prírody. Prioritou by však malo byť: eARTh FIRST! ()

Reklama

Reklama