Reklama

Reklama

Poté, kdy o sobě dá vědět nechvalně známý tektonický zlom San Andreas a vyvolá v Kalifornii zemětřesení o síle 9 Richterovy stupnice, vydávají se pilot průzkumného a záchranného vrtulníku (Dwayne Johnson) a jeho bývalá manželka, s níž již delší dobu nežije, na cestu z Los Angeles do San Francisca zachránit svou jedinou dceru. Ale jejich složitá cesta na sever je pouze začátek. A když už si myslí, že to nejhorší už mají za sebou... tak velké drama teprve začíná. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (13)

Trailer 3

Recenze (910)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dost špatný katastrofický film, až přespříliš stupidních scén a nezkonale nudná rodinná zachraňovačka. To fakt nejde natočit něco jinýho a ne pořád jet podle této klišoidní šablony? Moc mě to nebavilo, některé pasáže jsem musel dokonce přetáčet, a to moc často nedělám. U pár akčních scén jako např. při udeření tsunami jsem nevěděl, jestli se mám smát nebo brečet. 40% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Co se klišoidnosti příběhu a dementních dialogů týče, je to hrozný, ale nic jinýho jsem nečekal, takže OK. Plusem jest skoro absolutní vyhnutí se nesnesitelnému patosu, o který jsem zakopl až v samotném závěru. Herců moc nepoznáme, krom Hrany nikdo známý, no za zmínku stojí pouze ceckatá Alex Daddario, která jako by z oka vypadla Lucce Šafářové. K disaster části filmu. Jo, peněz na to padlo požehnaně, bohužel jedeme v šoblonovitém stylu alá povrchnost nade vše. Oproti například dvadvanáctce, kde samozřejmě konec světa dává mnohem větší manévrovací prostor taky fantazii, se San Andreas chce tvářit docela realisticky a vážně, přitom se v podstatě omezuje na opakované popadání západoamerických velkoměst a následnou, taky ustřiženou tsunami. Vyloženě zamrzí useknutí úvodní protržení Hooverovy přehrady. Pozlátko tam je, kdo má rád katastrofický filmy, ujít by si jej nechat neměl, ale na Emmericha Peyton nemá ani náhodou. 3D zbytečné jako skoro vždy. 68% ()

Reklama

RedAK odpad!

všechny recenze uživatele

A tak jsem po delší době svlékl svůj kostým nadčlověka a jako běžný smrtelník zamířil do běžného kina, kde jsem byl ku své nelibosti donucen podstoupit všechny ty běžné náležitosti, jako je mluvení s pokladní nebo placení lístku. S příslibem táhlých vizuálních orgasmů jsem nakonec zvolil San Andreas a byl jsem skálopevně přesvědčen, že mě navzdory předpokládanému klišovitému balastu pobaví. Že žijeme v revoluční technologické době mi totiž došlo už tehdy, kdy jsem si mohl do telefonu nainstalovat šikovnou aplikaci s nastavitelnými grafickými filtry, které mi v sekundě zvládly překopat fasádu tak radikálně, že jsem na fotce nevypadal jako nakažené prase ve fázi tepelného zpracování, ale jako úplně normální nechutný špekoun. Ovšem to, čeho jsem byl v kině následně svědkem, se dá slovy opsat jen stěží, na to by nestačily ani hadrové panenky a piksla Xanaxu. Pokud se chcete v televizi prosadit i vy, tak buďto začněte v ateliérech Novy zapékat kuřecí předkožky, nebo sepište scénář a držte se těchto klíčových bodů - rodina, disharmonie, rozvod; pravý táta neumí naslouchat pocitům, nový táta je bohatý podnikatel; pravý táta se s novým moc nemusí; přírodní katastrofa, zbořené domy, zničené silnice; pravý táta se ukáže jako hrdina, nový táta jako sráč; do děje zakomponujte typického blbečka kravaťáčka v kvádru, jenž si umí sám maximálně vyčistit zuby a nakoupit akcie, ovšem po vypuknutí apokalypsy se mění na záchranáře, hasiče, horníka, technika, elektroinženýra a Supermana; bla bla bla musíme držet pohromadě; bla bla bla rodina především; záchrana, procitnutí, láska; bla bla bla hodnoty; slzy, pláč, smutek, vzkříšení, radost, štěstí, západ slunce, americká vlajka, happy end - vážně, toto si někam zapište, naučte se to a skočte ze skály, jinak naše životy ztrácí smysl. Vlastně jediný moment, který nevypadal jako rozbředlá, smysl nedávající a vesmír popírající sračka, byl před filmem ten reklamní spot na ženský magazín Bydlení hrou a já naprosto vážně přemýšlím, že ho předobjednám celé rodině na nejmíň deset let, abych v sobě alespoň částečně zadusal ten provinilý pocit, že jsem dvoukilem podpořil takovou regulérní zmrdovinu. Chvílemi to působilo i fyzicky, až mě z toho průzračného výtoku esenciální trapnosti chytaly křeče v pátém podbradku. Ještě je důležité zmínit, že buď mám šedý zákal, nebo je 3D verze zkurveně tmavá, rozplizlá a nepřehledná, takže pokud váháte, jestli do tohoto filmu jít, tak běžte raději do plynové komory. A teď mě laskavě omluvte, jdu si zabodat hřebíky do očí, zabořit hlavu do hajzlu a slavnostně v obýváku zahájit premiérový TroškaFest 2015, abych si náležitě spravil chuť. Jo a děkuji uklízečkám z Cinema City Flora, že jsem si směl sednout na žvýkačku, kundy! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se těšil a první polovinu jsem k tomu měl vlastně i důvod. Jenže v druhé polovině se tahle pouťová atrakce úplně utrhne ze řetězu a je mdlou kombinací destrukce, hloupých situací a mizerného herectví. U mě osobně vede zřejmě Carla Gugino. Ve výsledku je to sice asi lepší, než bezduché války obřích robotů, kteří bortí budovy jako domečky z karet, i tak je heroicky patetický (Ameriku by na kolena nesrazil ani pád Jupiteru s Neptunem dohromady) i úsměvný zároveň (klasické záchrany na poslední chvíli). A to vše na souši, ve vodě, ve vzduchu. Lidé jsou svým způsobem ignorováni. Přijde obří vlna tsunami, výsledek jejího řádění ale vidíme jen prostřednictvím destrukce. Žádná mrtvá těla. Docela šokující je i sobecký tah na bránu od muže/záchranáře pouze pro svou rodinu. Kolem umírají lidé, on však vede svou soukromou bitvu. Samozřejmě mnohé potěší, že cílem záchrany je především jeho vykulená a hodně prsatá dcera. Nepotěší ovšem ta rutina okolo, kterou režisér Brad Peyton jednoduše nezvládal. Země se zachvěje, následně se sakra zachvěje, Paul Giamatti do toho mudruje a pátrání po rodině je jen záminkou pro stále větší a hlasitější destrukční scény. Jenže ty nestrhnou. A scénárista, kterého by měli nechal chvíli pod vodou, to příliš nezlepší. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Více uvěřitelnosti do těch filmů prosím, více uvěřitelnosti. To si máme snad myslet, že když si země usere tak, až se starej Richter v závalu pod mramorem šťastně zašklebí, budou ošklivé chlapce opečovávat slečny s natolik nadupaným živůtkem, že by mohly slony kojit? Na mě by zbyl určitě vylitej inkontinentní muž - vesničan. A když by už vyšla i buchta, pak leda stošedesátikilová metrová epileptička z aštarova klanu, takže s kakastrofou smířená. Ještě k tomu v akutním záchvatu. Chvilku bych po ní hopsal jako na trampolíně, abych užil ještě nějakou tu legraci, a příchozí vlnu tsunami následně díky dílem znechucenému, dílem z absurdity světa pobavenému úsměvu užil jako takový definitivní irigátor mezizubních prostorů. Ovšem jinak není co vytknout, přesně takhle by to bylo, kdyby vypukla nakopalypsa! (Ano, Fanan). Strašná, trikově však vyšperkovaná chujovina. Na závěr tedy spolu s Rockem stojím, ruku na hercně, a dojatě si říkám, olizujíc (též jemně prsty laskajíc) americkou standartu - jez, vý ken! Rybyldytyt. Fakof ýrt, vý faking ár! faking jů, faking es, faking ej! Fak! ()

Galerie (53)

Zajímavosti (14)

  • Alternatívnym názvom filmu bol názov California Down. (MikaelSVK)
  • Na začátku filmu, kdy jede slečna autem po silnici, je evidentně vidět, že je připoutaná. Po chvíli havaruje, auto se několikrát převrátí a zachytí se ve srázu. Následuje záběr na řidičku do kabiny a připoutána není. (Mydlivoj)

Související novinky

Fruit Ninja míří na velké plátno

Fruit Ninja míří na velké plátno

24.09.2016

Ačkoliv Angry Birds vydělali 346 milionů dolarů a Warcraft 433 milionů dolarů, kvůli rozdílným rozpočtům (73 milionů vs. 160 milionů) se nejspíš dočká pokračování jen první jmenovaný film. Co to… (více)

Rock vyrazí do džungle

Rock vyrazí do džungle

20.08.2015

A ne, bohužel nepůjde o pokračování oblíbeného béčka Vítejte v džungli. Dwayne Johnson se místo toho upsal projektu jménem Jungle Cruise, který se u Disneyho snaží oživit už několik let. V jednu dobu… (více)

Bourneovský The Rock

Bourneovský The Rock

11.07.2014

Dwayne „The Rock" Johnson je momentálně na vrcholu kariéry. Letos ho sice uvidíme jen v Herculovi a seriálu Ballers, v příštích letech se ale vrátí jako Hobbs v Rychle a zběsile 7 i jako Roadblock v… (více)

Pod Rockem se zatřese země

Pod Rockem se zatřese země

16.10.2013

Dwayne Johnson jen nedávno dotočil historickou fantasy Hercules: The Thracian Wars a právě předvádí bicepsy na placu Rychle a zběsile 7 v režii Jamese Wana. Má ale v plánu několik dalších projektů, k… (více)

Reklama

Reklama