Reklama

Reklama

Pátrání po Sugar Manovi

  • Švédsko Searching for Sugar Man (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Pátrání po Sugar Manovi vypráví neuvěřitelný, ale pravdivý příběh Rodrigueze: největší rockové hvězdy 70. let, která nebyla. Dva producenti objevili Rodrigueze na konci 60. let v kouřové mlze zapadlého detroitského baru. Byli ohromeni a přesvědčeni, že mu písně plné silných melodií a prorockých textů zajistí pověst největšího hudebníka své generace. Dvě alba, která nahrál, však naprosto propadla, zpěvák se vytratil ze scény a zbyly jen historky o sebevraždě na pódiu. Pirátská kopie jedné z nahrávek se mezitím náhodou dostala do Jižní Afriky, kterou apartheid odřízl od zbytku světa. V následujících dvou desetiletích se Rodriguez v JAR stal fenoménem, jehož sláva předčila Rolling Stones. Film sleduje snahu dvou Rodriguezových fanoušků, kteří touží zjistit, co se opravdu stalo s jejich hrdinou. A tomu, co objeví, se sami nestačí divit. Film byl oceněn Oscarem v kategorii Nejlepší dokumentární film roku 2013. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (343)

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Sixta jsem objevila náhodou, možná před šesti lety, kdy jsem se podívala na trailer k filmu Candy. Zaujala mě písnička, která tam hrála a tak sem si jí našla. Sugar man od Rodrigueze. Když jsem si jí oposlouchala, začala jsem prozkoumávat celou jeho tvorbu. Nikdy mě asi ani nenapadlo pídit se po člověku samotném. Až po letech mi do oka padl tenhle film. Rodriguez? No sakra, vždyť je to můj Sugar man! Cože? Tak zabil se? Jak se mohl zabít? A on teda nebyl slavný? Odpovědi sem našla tady a jak jsem ráda. Možná bych Sixta poslouchala jen tak, ale ten příběh za tím tomu dodává víc síly. Ne snad, že by to jeho muzika potřebovala, ale teď mi přijde reálnější, jako bych se mu víc přiblížila. Sixto Rodriguez je velká osobnost! ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z těch manipulujících dokumentů, kdy si tvůrci pohrávají s tím, co vám řeknou teď a co až později - vše proto, aby jejich film/dokument měl patřičný efekt. A víte co, funguje to na sto procent. Sugar Man má v sobě víc emocí než naprostá většina klasických filmů, co jde do kin. Pátrání po Sugar Manovi je vlastně láskyplný dopis jednomu nadanému muzikantovi, který se mohl stát hudební legendou - ale nestal. Místo toho si nevědomky získal srdce milionů Jihoafričanů. Krásný příběh, chytře vystavěný, lidský... Jen mě trochu mrzí, že tvůrci se víc nezabývali zatuchlým rybníčkem hudebního průmyslu. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Skutečně hodně zajímavý příběh i dokument. A skutečně hodně zajímavý člověk a události okolo. Jen mě asi tak moc nebere ona hudba, část "On žije" mohla být trochu víc "Ta dá!" a konec by zasloužil ještě dovětek "Jak to bylo po odvysílání dokumentu". Chápu, ta třetí věc je logicky nemožná, ale konec mi tak přišel nějaký ustřižený a jakoby nedotažený. i tak je to... zfilmováníhodné :) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"American zero, South African hero." Jsem hrdým vlastníkem alb Abbey Road od Beatles, Bridge Over Troubled Water od Simona s Garfunkelem a nyní již i Cold Fact od Rodrigueze, takže se mohu spokojeně považovat za tradičního jihoafričana. Nikde jinde totiž Rodrigueze neznali a já děkuji autorům tohoto dokumentu, že jsem si s ním mohl zazpívat "I Wonder" a další neznámé fláky. Musím se přiznat, že když na mne v půlce filmu vykoukl mrtvý Sixto Rodriguez, tak jsem si myslel, že vrchol přišel příliš brzo, ale když si vzpomenu na první koncert v JAR, tak mi ještě nyní stojí chlupy na zádech, předloktí a ještě na jednom místě, které nepovažuju za vhodné prozrazovat. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych se každé ráno probudit s pocitem, že jsem známý kosmonaut / sportovec / milionář / agent 006 / atd. .. prostě neškodné snění, ze kterého mám tak maximálně mokré pyžamo. Kdežto Sixto Rodriguez se jednoho dne probudil a zjistil, že je větší hvězda než kdokoliv z Beatles. Mohl se možná nechat uštípat, jestli neblouzní, ale stalo a je to realita. V tomhle vidím sílu dokumentu .. jen se otřít o zajímavé téma a nakonec je z toho něco neskutečného .. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl zahajovacím filmem na filmovém festivalu Sundance v lednu 2012, kde získal Zvláštní cenu poroty a Cenu diváků za nejlepší mezinárodní dokument. (Dragoni)
  • Několik posledních záběrů bylo natočeno pomocí telefonu iPhone s aplikací 8mm Vintage Camera, protože na dokončení filmu režisérovi došly peníze . (Dragoni)

Související novinky

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

29.08.2018

Společnosti DNA Films a Passion Pictures, zodpovědné například za snímky Trainspotting, Pátrání po Sugar Manovi nebo Ex Machina, pracují na novém projektu o legendárním fotbalovém trenérovi Siru… (více)

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama