Moji přátelé II

Komedie

Itálie, 1982, 97 min

Mario Monicelli

• Tosim

Dvě, tři dobré scénky uprostřed toho horšího z typického italského bláznění ještě nedělají dobrý film. Ta teatrálnost mě opravdu štvala. Navíc, jak čtu, některé dobré věci se opakují...(22.7.2003)

Trošku slabší odvar prvého dielu úspešných starnúcich priateľov, ktorí od rozkoše nemajú čo na prácu ...(14.8.2003)

Volné pokračování filmu "Moji přátelé" s několika nezapomenutelnými scénami (namátkou legrace s turisty, kterým jsou vnuceny v Pise provazy s tím, aby se pokuseli udržet pověstnou šikmou věž). Skvělé herecké obsazení, typický italský humor.(18.3.2003)

Existuje iba asi 5 komédií pri ktorých som dostal taký záchvat smiechu, že som nevládal ani dýchať a moji rodičia už chceli volať pohotovosť. :-) Toto je jedna z nich. Videl som ju ako "šrác" v geniálnom českom dabingu pri jej televíznej premiére v polovici 80 - tych rokov. (7.2.2009)(7.2.2009)

"Supergazola dekapletovat nalevo." Druhý díl je především složený ze vzpomínek na Perozziho, který posledně zemřel a k tomu je přidáno pár nových fórků (kupříkladu hned v úvodu profesor Sassaroli - Adolfo Celii sebere na hřbitově iluze jednomu vdovci) a samozřejmě slovní kejkle hraběte Maschettiho. Ale přeci jen mi přijde, že je lepší než jednička. Prospělo, že nevýrazného Duilia del Prete nahradil Renzo Montagnani a Monicelli už tentokrát podává Tognazziho finanční problémy s větším humorem. Ovšem jako u první části kazí celku dojem zbytečná dramatická a dojemná scéna, která jako by vypadla z filmu úplně jiného žánru. 80%(8.9.2007)

Pokračování skvělé italské komedie. Řekl bych, že tvůrci filmu na některé věci po skončení prvního dílu nepomysleli. Třeba na to, že doktor z prvního dílu měl být znám až po dospělosti Peruzziho syna, určitě také nepomysleli na to, že Noiret bude potřeba i v dalším dílu, proto je tento díl spíše vzpomínkový. To ale na kvalitě snímku vůbec neubírá. Opět kopa srandy v podání starých kamarádů.(2.10.2007)

Komedie se skvělým obsazením a nezapomenutelnými gagy je ukázkou typické italské školy humoru.(21.9.2004)

Vo filmovom klube som videl aj prvý diel. Ale tento je omnoho bláznivejší!! Samozrejme, že je tu ponechaná scéna zo stanice, ktorá bola v prvom filme , ale je tu mnoho ďalších srandovných scén ( na cintoríne, fotografie pre japonských turistov, hadia žena, závažná choroba úžerníka). No proste musíte byť ostražitý ako jeleni...... 90%.(14.9.2006)

Tohle je jeden z mála kousků, který vlastní specifický styl humoru. Pár chlápků co jim žádná sranda není cizí, neví, co je to vážná situace a když náhodou nastane, tak z ní brzy udělají show. Hlavně se baví na účet cizích. Ano , tahle italská komedie má něco do sebe.(29.5.2011)

• KdG

Čekal jsem větší legraci, některé scénky byli fajn, ale většinou to bylo moc rozvleklé.(1.12.2008)

Mírně slabší, než první film, nicméně podpírání šikmé věžě v Pise, fackovací scána na nádraží, ukradení exkrementu... To jsou neuvěřitelnosti naprosto neuvěřitelně neuvěřitelné.(18.3.2010)

Pokračování filmu Moji přátelé jsem viděl dřív než původní snímek. Je to gejzír nápadů a gagů, někdy hraničících s hodně černým humorem. Zejména scénka na hřbitově, kde u hrobu mladé, krásné ženy jeden z přátel pouhým postojem, zamáčknutím slzy a utrousenou poznámkou vytočí vdovce tak, že hrob zdemoluje, je neskutečná. Skvělá zábava, zejména pro českého diváka, který se rád pobaví na cizím neštěstí.(4.4.2012)

Moje přátele II mi poprvé pouštěli o generaci starší příbuzní. Skryté krásy filmu jsem však odhaloval až postupně a musím upřímně říct, že dnes si všechny naprosto geniální fóry vychutnávám plnými doušky a pokaždé odhalím něco navíc. V okruhu mých přátel a příbuzných řada hlášek ("já jsem sklízela", "vyšlo, ale není tam", polévka je trochu hořká", "buď vychytralý jako jelen" aj.) zkultovněla a rádi se jimi častujeme. Podobně vystavěné, dosti černé a s takovou grácií podané kousky by jinde pohledal. Relativně blízko mi přijde třeba Nenápadný půvab buržoazie. "Slabší chvilky" v oku diváka podle mého mohou vyplývat právě z důvodu vidění poprvé nebo očekávání svižné, pro jiné komedie typické chronologické dějovosti; tohle je spíš o variacích poněkud ujetého, leč poetického mentálního stavu.(25.9.2008)

• Tamdydam

Jednička byla na hraně a skvělá, dvojka už je za ní a nestojí to podle mě za moc. Většině těch "vylomenin", co tu oni přátelé vyvádějí, se už smát nemůžu. Polévka dochucená močí, hadí žena zavřená do kufru a nechaná na pospas osudu,... Vskutku bžunda k popukání(27.8.2009)

Nezapomenutelná komedie o přátelích, kteří vědí, že sranda musí být, i kdyby to mělo člověka stát život. A současně stojí jeden při druhém jako málokdo. Nezapomenutelný humor... "Ta polévka je trochu hořká." "Dost možná, já jsem Vám do ní nachcal."(24.11.2006)

Typický italský humor, někdy skoro až na hraně, přesto si udržující svůj nezaměnitelný styl. Někdy až "montypythonovský". Několik gagů už zůstane navždy nesmrtelných. Přesto jsou tu hluchá a nepříliš zajímavá místa, těch je tu však pramálo a tak nezbývá než tuto zapomenutou perlu vřele doporučit.(14.6.2011)

Když jsem tento film znovu viděl s odstupem skoro čtvrt století, musím uznat, že už to nebylo ono jako tenkrát na konci 80. let. Ale rozhodně jsem se nenudil. Hlavní protagonisté si jistě natáčení dobře užili a výtečný český dabing, kterého jinak nejsem velký fanoušek, můj zážitek ještě pozvedl.(1.6.2012)

• Gor'seye

Zúfalstvo...(25.8.2010)

kdyby nebylo toho italskýho balastu, kdyby to nebyl pořád tentýž dekameron, kdyby tam nebyly ošklivý manželky a všudypřítomný paroháči, bylo by to kvalitní dílo evropskýho humoru... na druhou stranu...tolik na kultovnost aspirujících a vícevrstevnatejch "scének" jsem moc neviděl, takže vlastně musim pochválit ty italsko-francouzský magory, skřížený s luďkem sobotou, monty pythonama, zdeňkem svěrákem a spoustou jinejch, jim podobnejch. ...našel jsem tam i jima jarmusche...heč(2.2.2012)

No, a to je zase další film, kterému nemůžu dát méně než pět hvězd. Už jsem ho neviděl léta, VHS jsem měl, půjčil, ale nevím komu. Jenže film si naštěstí pamatuji. Philippe Noiret a Ugo Tognazzi jako hrabě Machetti, mě tenkrát dostali. Scénky z tohoto filmu nezapomenu do smrti a to už od úvodních záběrů. A hlášky typu "není snadný starat se o dítě vadný", či zápis v diáři hraběte " vrátit Peruzzimu 100.000 lir jen jak je budu mít", nebo "buď vychytralý jako jelen" apod. mě berou i dnes. Jen jsem to dlouho neviděl (asi tak deset let), ale věřím, že mých pět hvězdiček si to zaslouží i po budoucím znovu shlédnutí.(14.5.2009)