Reklama

Reklama

Attenborough - 60 let v divočině

(seriál)
  • Česko David Attenborough: 60 let v divočině (více)
TV spot
Velká Británie, 2012, 3x50 min

Obsahy(1)

Život objektivem kamery. Nejlepší záběry a situace v kariéře přírodovědce a filmaře Sira Davida Attenborougha. V třídílném cyklu slavný tvůrce filmů o přírodě rekapituluje svou tvůrčí kariéru. (Česká televize)

Videa (1)

TV spot

Recenze (11)

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Něco jako 3-dílné memoáry sira Davida Attenborougha od začátků barevného vysílání a prvních přírodopisných dokumentů až po současnost. Jen málokdo se stane legendou a dočká se takovýchto dokumentů ještě během svého života. Jeho historka o Konrádu Lorenzovi, zakladateli vědního oboru Etologie, mě opravdu pobavila. Verdikt: 4* a 85 %. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zde asi budu hodně subjektivní, ale pro mě je David Attenborough jedním z velikánů uplynulého půlstoletí a naprosto obdivuhodnou osobou, jejíž přínos světu dalece přesahuje rámec televizní tvorby. V této sérii postupně vysvětluje, jak se po dobu jeho aktivního života postupně vyvíjela technika pro natáčení přírodopisných dokumentů (z obyčejných ručních černobílých kamer po dnešní hi-tech), dále věda jako taková (za jeho studií nikdo nevěřil, že by se kontinenty mohly hýbat, nebo objev DNA) také pohled lidí na životní prostředí. Pro mě osobně je úchvatné sledovat archivní záběry z prvních Attenboroughových pořadů z 50. let a slyšet jej jak pokrok vědy i svůj osobní vývoj s nadhledem komentuje a prokládá zajímavými historkami. Doufejme, že odvypráví ještě hodně tak skvostných pořadů. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Sira Attenborougha fakt nesmírně obdivuju a tenhle detailní, zábavný a zajímavý pohled na jeho tvorbu mě v tom ještě utvrdil (a také v tom, že David Attenborough je asi nejlepší povolání na světě). To, jak v prvním díle vyprávěl o revoluční helmě, s jejíž pomocí "mohl" dýchat pod vodou, mě dostalo a to, jak se během jeho nesmírně dlouhé a záslužné kariéry bylo také zajímavé, stejně jako pohled na mladého Attenborougha a uvědomnění si toho, že pořád nosí stejné hadry. Prostě perfektní sestřihy a ukázky toho nejzajímavějšího z jeho filmů (zpomalení, zrychlení) a mnoho dalších technologických pokusů a důkaz toho, že tenhle chlap je nesmírný frajer. Nikdo neumí točit dokumenty tak jako on a tahle série je toho důkazem. A ten závěr prvního dílu, čekání na sněžného levharta, to asi taky chtělo pořádné nervy a zároveň to tu dokumentaristickou práci krásně definuje. 100%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rekapitulácia celoživotného diela, akoby pracovný životopis najväčšieho dokumentaristu všetkých čias. A je čo ukázať. Zopakovanie najúžasnejších záberov z množstva dokumentov a seriálov je s komentárom od tvorcu, ako, kedy a prečo to vznikalo, tou pravou formou životopisu pre Davida Attenborougha. ()

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Rozhodl jsem se udělit nakonec 'pouze' tři hvězdy. S tím že první díl byl skvělý a mapoval Attenboroughovu celoživotní práci, kterou přispěl k poznávání přírody a hlavně fauny. Druhý díl však byl horší, kde se to až příliš točilo kolem opic. A třetí díl mě zklamal také, neboť byl na můj vkus až příliš optimistický, pokud jde o obnovu a zachování kriticky ohrožených zvířat. Attenboroughovy komentáře, byli příliš smířlivé. Hlavně pokud jde například o japonský trestný a lživý, neetický rybolov, při zneužívání mezinárodních pravidel, jakožto záminka pro rybolov za vědeckým účelem, atd. To, že se od těch dob velryby rozmnožily na dvojnásobek, ještě nic významného nepřináší, vzhledem k velikosti oceánů. Ještě je stále co dohánět a chránit. Stále to nepřináší to tížené ovoce, k zachování globálního ekosystému. A to nejen co se týče velryb samotných. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama