Reklama

Reklama

Pink Floyd: The Story of Wish You Were Here

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1975 fenomenální rocková skupina Pink Floyd natáčela album Wish You Were Here. Vznik nebyl vůbec jednoduchý, protože členové skupiny chtěli, aby byl výsledek srovnatelný s předchozím albem The Dark Side of The Moon, které dodnes láme rekordy. Značná část alba je věnována zakladateli skupiny Sydu Barrettovi, který po psychických problémech musel skupinu opustit. Nakoukneme do zákulisí nahrávání skladeb a tvorby dnes již kultovních motivů alba. Celý dokument je doprovázen komentáři členů Pink Floyd - Rogerem Watersem, Davidem Gilmourem, Nickem Masonem a Rickem Wrightem. (kobe6)

(více)

Recenze (19)

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Emotivní zpověď čtyř geniálních hudebníků o tvorbě jednoho z nejlepších hudebních alb všech dob. Vzpomínka a pocta šílenému démantovi Sydu Barretovi, základnímu kameni skupiny Pink Floyd a slza Rogera Waterse při hraní písně Wish you Were Here. Lepší dokument ani vzniknout nemohl. Shine on you crazy diamond! ...... EDIT: Po druhém shlédnutí mohu bez jakýkholiv obav tvrdit, že se jedná o nejlepší hudební dokument všech dob. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda se jedná o nejlepší hudební dokument. Koneckonců se musím přiznat, že jsem jich moc neviděl. Jisté ale je, že The Story of Wish You Were Here je povedeným počinem, jenž mapuje vznik jednoho z nejsilnějších alb nejen skupiny Pink Floyd, ale i rockové historie. Těmito atributy se ale přirozeně může pochlubit hned několik desek této slavné britské kapely. Sice pomyslným vrcholem je podle všeho The Dark Side of the Moon, ale od Meddle až po The Division Bell se jedná o skutečné hudební klenoty. Prvotinám kapely, se přiznávám, moc nerozumím, ale v hudební historii mají zcela určitě své místo. Samotná deska Wish You Were Here odkazuje na počátky Pink Floyd, kdy ústřední postavou skupiny byl Syd Barrett, jemuž je věnována jak titulní skladba alba, tak především monumentální, takřka půlhodinový opus Shine on You Crazy Diamond. Okolnosti vzniku těchto skladeb včetně Welcome to the Machine a Have a Cigar jsou v dokumentu bohatě objasněny. Dalšími zajímavými ingrediencemi jsou rovněž pasáže o grafické podobě alba. Takže abych to shrnul - pro fanouška PF je tento dokumentární film povinností. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

„Být hvězdou vás neudělá šťastným." Jen nerad bych se musel vžít do kůže čerstvého multimilionáře, který se rozhoduje, jestli bude dál dělat umění nebo to bude už jenom byznys. Samozřejmě mám radost, že se Floydi rozhodli pro skvělou muziku, při které mám husí kůži na těle a těch pár vydělaných krejcarů jim snad ani nezávidím. Ovšem o nějaké filmařské výjimečnosti tohoto dokumentu si dovolím pochybovat, takže veškeré hvězdy jsou za hudbu a příběh. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vyloženým fanouškem Pink Floydů nejsem, ale jejich hudba se mi docela zamlouvá. Oplývají takovou muzikálností, jako málo která jiná kapela. Zpracování je naprosto klasické. Ono toho ani příliš v hudebních dokumentech vymýšlet zřejmě nejde. Docela se mi líbily pasáže, ve kterých frajer sedí v nahrávacím studiu, kde popisuje prvky skladby a proč je v nich zrovna to, či ono a současně nám tahle hudba zní. Dvě skladby si musím okamžitě stáhnout. Špatné to není, ale třeba takové The Wall se mi líbilo mnohem mnohem mnohem více. Označit tohle nejlepším dokumentem všech dob může jen člověk, který jich mnoho neviděl. Koukatelné to však je a zajímavé po většinu stopáže taky. Dokument mi nezpůsobil erekci, jako leckterému fanouškovi, ale jsem spokojen. 3* ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Ten, kdo tvrdí, že tohle je nejlepší hudební dokument všech dob, tak asi ani jinej neviděl. Tohle je naprosto komorní dokument bez nějakých zákulisních zajímavůstek. Nevidím jedinej důvod, proč by stálo za to ho vidět znovu. Já vlastě neznám ani důvod, proč ho vůbec sledovat. Když si o Pink Floydech přečtu na wikipedii dostanu stejný informace. Vesnikou hantýrkou: Stojí to za hovno ! No, možná, že ani za to hovno.. ()

Zajímavosti (1)

  • Režisér při natáčení prosil Rogera Waterse, aby nemluvil vulgárně, ten ale svou přirozenost neovládl a pár slov typu "bullshit" mu ujelo. (Beckett51)

Reklama

Reklama