Reklama

Reklama

Gangy z Wasseypuru

(festivalový název)
  • Indie Gangs of Wasseypur Part I (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tímto dvoudílným filmem, promítaným v Cannes a na festivalu Sundance, Kashyap upevnil svou pověst špičkového režiséra. Jeho dosud nejuznávanější snímek, epicky rozmáchlé dílo o pomstě, vypráví příběh tří generací uhelné mafie ve státě Džárkhand na severu Indie, v oblasti uhelných dolů. Kashyap se inspiroval slavným Kmotrem, natočil však svůj zcela osobitý film, zaměřený na sociopolitické problémy postkoloniální Indie v letech 1941 až 2009. Za doprovodu skvělé hudby a ironických výpadů směrem k produkci Bollywoodu ukazuje nelítostnou válku uhelných gangů. Kamera působivě zachycuje zjizvenou důlní krajinu i atmosféru lidnatého města a spoluvytváří zběsile dynamické tempo děje. Shahid Khan, jeden z uhelných banditů, je chycen a vypovězen z kraje. Později začne pracovat na šachtě ve Wasseypuru, ale jeho šéf Ramadhir Singh v něm vidí nebezpečí a zavraždí ho, čímž rozpoutá boj mezi klanem Khanů a Qureshiů. Shahidův syn Sardar přísahá, že svého otce pomstí, Ramadhira vyřadí ze hry a smyslem jeho života se stane být nejobávanějším mužem ve Wasseypuru. Protagonistou druhého dílu je Faizal, vnuk Shahida Khana, náruživý kuřák trávy. Zatímco jeho mladší bratři soupeří o moc, on nejprve váhá obléci se do zděděného kabátu neustálého mstění. Když se ale nakonec stane pánem Wasseypuru, oživne v něm stará touha po pomstě a jeho jediným cílem je sprovodit ze světa Ramadhira Singha. Dnešní Wasseypur už ale není jako kdysi držen v šachu pouze rivalskými klany Khanů a Qureshiů. Jejich nenasytnost zplodila novou generaci oportunistů a celé město je teď vtaženo do víru šikanování a pomstychtivosti. Na malém vzorku Indie po získání nezávislosti je tak předvedeno, nakolik je země zamořená ziskuchtivými a prodejnými gangy, které korumpují státní úředníky a páchají všemožné další zlo. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (6)

JimiH 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný film plný boje o moc a s tím spojené vybíjené gangsterů i jejich blízkých. Snaha prodat film i jako zamyšlení o tom, že každý obyčejný Ind chce prožít svůj bollywoodský příběh, vyznívá poněkud naprázdno. Kashyap slepuje dohromady prvky z Kmotra, Mafiánů i Města bohů a někdy je to působivé, jindy trochu laciné. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Prvý diel, no videla som ho, ale nepýtajte sa ma nikto na dej, film je tak šialene nevýrazný, monotónny a ubíjajúci, že nemáte šancu sledovať jednotlivé postavy, kto je kto, striedanie generácií manželiek mileniek a detí. Všetko v jednej monotónnej farbe, čiže šedivej a červenej od krvi.... Možno to odzrkadľuje politickú situáciu, ukazuje post koloniálnu Indiu, ale myslím, že po hodine mi to bolo vcelku jedno, len som to chcela dopozerať.... takže, kto má trpezlivosť a výdrž do toho... ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Zaujimave, Indicky reziser Anurag Kashyap tymto definitivne potvrdil, ze tocit vie a ze ma talent na filmy. DEj sa odohrava v meste Jharkhand v Indii, tazii sa tam kvalitne cierne uhlie, a jak tak pozeram, inspiroval sa Kmotrom od Francisa F. Coppolu. To mi nevadi, hoci nejsem funda mixovania Hollywoodskych tem zasadenych do indickych realii : 80 % ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná galerie všech možných šmejdů, u kterých by nebylo vůbec nic proti ničemu, kdyby je někdo pozval na velkou párty a poté vše v tomto místě humanitárně vybombardoval. Není komu fandit, s čím se ztotožnit. Nic zajímavého, co by mě vtáhlo do příběhu, což je pro hodnocení jakéhokoliv filmu s tímto popisem z mé strany smrtící. Akční pasáže střídají ty nudné a těch je určitě více. Hudebně je to také nevýrazné. Ty tři hvězdy dávám za výkony herců a za určitě dobrou filmařinu, která svedla boj s panoptikem lidské spodiny a nepříliš výrazným a silným dějem. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Beru to jako jakýsi úvod k velkolepému finále? No je to slabota. Problémů má snímek několik: Není de facto komu fandit - jeden prevít vedle druhého. Zbytečně moc se řeší partnerské a rodinné vztahy napříč postavami. Ale hlavně je pro mě strašně složité se ve vztazích mezi postavami vůbec vyznat. Úlohu některých postav jsem do konce prvního dílu nepochopil. Uvidíme, jakou pointu přinese druhý díl, ale zatím pro mne svým výsledkem absolutně zapomenutelný film. ()

Galerie (57)

Související novinky

49. MFF Karlovy Vary coming soon

49. MFF Karlovy Vary coming soon

10.04.2014

Už za tři měsíce začne 49. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Podobně jako každý rok budou i letos v programu představeny retrospektivy několika osobností světového filmu. Diváci… (více)

Reklama

Reklama