Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sex, drogy a daně pojednává o velkolepém přátelství mezi dvěma nechvalně známými a provokativními postavami moderní dánské historie: radikálního, pravicového právníka a později politika, Mogense Glistrupu, a „krále cestovního ruchu", milionáře, záletníka a veřejného provokatéra, Simona Spiese. Příběh natočený podle skutečných událostí přibližuje divákům dosud neznámá fakta – jak se tyto dvě nechvalně známé dánské ikony staly tím, čím byly, a jak si byly vzájemně oporou i oponenty ve svých vlastních životních misích. Dokázali si život užívat naplno, bojovat za své ideály, za novou vizi pro společnost. Polovina Dánska je milovala, druhá je nenáviděla. Něco takového tato země dosud nezažila. (Film Europe)

(více)

Recenze (20)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[SCANDI 2014] Zatiaľ čo distribučný preklad Sex, drogy a dane prvoplánovo povrchne láka na titulné divácke atrakcie, ktoré bulvárne asociuje so životmi protagonistov, originálny Spies & Glistrup lepšie reflektuje vzťahy medzi dánskymi radikálmi a jasne pomenováva celú aféru. Film Christoffera Boe však v sebe cieľavedome pojí obe roviny. Na jednu stranu je plný nahoty, omamných látok, finančných machinácií a provokatívnych prejavov, vyťahuje pikantné momentky a niektoré scény štylizuje do novinových titulkov alebo dobového kamerového záznamu. Na stranu druhú necháva do popredia pozvoľne vystúpiť psychológiu charakterov, rozdielnosť v ich povahách, životnom štýle a prioritách, ktoré vedú k postupnému vyhroteniu a zmenu ich priateľstva v chladnúcu kolegialitu a napokon odlúčenie. Ako štandardný životopisný film s neštandardnou témou funguje takmer bez výhrad i vďaka dobrému a typovo svojim predobrazom výnimočne odpovedajúcemu obsadeniu. Čo môže skomplikovať sledovanie deja je neznalosť politického a spoločenského kontextu, no našťastie sa príbeh sústredí viac na osobnú rovinu. Čo by mohlo niekomu prekážať väčšmi, je badateľný vplyv americkej kinematografie, od ktorej Boe odpozeral množstvo dejových figúr (budovanie pôdy pre rozbroj, prevedenie najväčšieho protihráča v prvej tretine filmu). Presne cielený (ne)adekvátny humor však vždy trafí do čierneho a striedanie znechutenia a súcitu s postavami na mňa fungovalo. 75% ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Hrozně zajímavé a skvělé. Představitel Simona Spiese je charismatický, sympatický, ale zároveň hodně zvláštní. Nicméně mně se to líbilo vážně hodně. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Najzaujímavejší na filme je názov , no dané mastno-spotené postavičky si žiadny životopisný film nezaslúžili. To už môžu natočiť film o miestnom smetiarovi a bude to o 100% užitočnejší a hodnotnejší človek. Dánom sú vraj títo ľudia notoricky známi a tak si ich možno užijú viac. Mne ako neználkovi prišiel film veľmi nudný. A nepotrebný. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k znacne extravagantni realne predloze zajimave a misty take velmi zabavne. Film ma nejaka ta slaba mista, parkrat naboj mirne vyhasnul, ale jedna se o tak bizarni, vtipnou a stezi kompatibilni lidskou dvojici, ze mi stalo za to vytrvat. Tohle proste nevymyslite. Urcite doporucuji si tuhle dvojici a souvisloti trochu pogooglit... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Christoffer Boer /Reconstruction 2003, Alting Bliver Godt Igen/ natocil slusny, dobre odsypajuci film. Aby ho divak pochopil, je treba sa trochu vyznat v danskej mentalite a aspon zhruba poznat Dansko 20. storocia. Dani sa vzdy vyvijali neodmyslitelne poprepletani s  Normi a Svedmi   : 69 % ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

krávovina až to bouchalo dveřma...v podstatě šlo o to že tyhle tři věci- sex,daně.a drogy by dokázaly otočit chod zeměkoule ve všech případech jde totiž o prachy ()

JohnyD 

všechny recenze uživatele

Aj Dáni majú svojho Vlka z Wallstreet teda prepáčte Vlka Turizmu a volá sa Simon Spies. Kde Scorssese s DiCapriom kľžu po povrchu a ich snímku chýba nejaká hlbšia katarzia na konci, to Boevmu filmu nechýba a každá perverzná scéna filmu má svoju podstatu a zmysel. Naviac keď Spiesovi dochádza dych opraty príbehu prevezme "génius" Mongese a vrhne sa na boj proti štátnemu zriadeniu a snom každého klasického ekonóma o žiadnom zásahu štátu do života človeka a 0 daniam, čo preskúma priateľstvo medzi Simonom a Mongesem, priateľov, ktorí sú odlišní ako deň a noc, ale navzájom sa potrebujú. Dánsky film roka 2013. Veľmi mi to sadlo a Pilou Asbæk (Borgen) stúpa v mojom rebríčku obľúbenosti európskych hercov, už sa dnes teším na jeho Únos v podaní Lindholma. 8/10. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Dokonale cizí téma, jako jsou daně a právní kličky s jejich obcházením, by mě asi nepřinutily vůbec si zapnout obrazovku, ale pak jsem si začal uvědomovat, že nacházím paralelu mezi minulostí dánských horních vrstev s těmi našimi dnešními. Až závěrečné titulky mi pověděly, že film byl natočen dle skutečných antihrdinů Dánska padesátých až osmdesátých let. V Česku si zatím nikdo netroufl vystoupit s úplným zrušením daní, ale asi by na to lidi sedli také, nebudu jmenovat politiky, kteří mají podobné sklony jako dánský Glistrup. Pak ovšem přicházejí na přetřes ještě ten sex a drogy,které asi taky i do dnešního vrcholného podnikání i politiky patří... Takže obrázek dost hořký a varující, nesedněte nikdy na lep těm, kteří slibují nesplnitelné. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnotit film o zemi, u níž málokterý Čech zná její historii. Pro mě je film o jednom muži, který byl tak bohatý, že už samou nudou ani nevěděl, jak si víc zkur..t život. A tak pořádal stále luxusnější večírky a pozýval si stále více lehčích holek. Zatímco jeho přítel svůj talent a um využil jiným směrem. Pokusil se vytvořit zemi, jejíž existence by nejspíš neměla dlouhého trvání. Navíc pak už nebojoval jen za své ideály, ale i za pomstu nenáviděným úřadům, takže bylo jasné, že bude skolen, otázkou jen bylo kdy. Sám bych film podstatně zkrátil. I tak to byla zajímavá sonda do šedesátých a sedmdesátých let Dánska. Hlavně, když máte na paměti, jak se to vyvíjelo u nás. Herecké výkony byly kvalitní, jen Pilou Asbæk , nevím zda to tak bylo schválně, má opravdu příšerně upištěný hlas. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Dánští "vlci z Helsingøru". Zajímavý, a místy vskutku zábavný film o dvojici extravagantních podnikatelů, kteří čeřili vody dánské společnosti. 65% ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Očakával som dánskeho Vlka z Wall Street a dostal som nezáživnú, nudnú a dejovo nemohúcnu spleť bizarných a životom písaných scén, ktoré síce mali občas zaujímavé chvíľky, avšak bolo ich žalostne málo. Hlavní predstavitelia herecky fajn. Tento snímok ma ale nenadchol a raz bohate stačilo. 40 % ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Typický severský snímok s čiernym humorom a nadsádzkou. Dobre sa na film pozerá herci sú typovo veľmi dobre obsadení. Chcelo to však lepšiu réžiu aby bol tento bizarny príbeh dánskych dejín kvalitnejším filmom. ()

Perunwit 

všechny recenze uživatele

Sedlo do nálady, jak prdel na hrnec. Ve všední den nečekaná plejáda gagů, nahotin a pohledu na dánskou realitu všedního dění. Hlavní hrdinové si nakonec přes svůj bizarní vzhled cestu k divákově srdci našli a to je polovina úspěchu. Machinace ála Vlk z Wall Street na perníku občas dokonce zasekly drápky napětí a potahovaly blíž k bedně, což jsem po prvotním WTF efektu nečekal. Osobně se divím, že tu hodnocení není vyšší. Intelektuálních hodnotitelů tu tedy nejspíš je za korunu pytlík, protože na takovou bžundu v programovém průvodci naprosto náhodně jen tak nenarazíte. ()

jure_rak 

všechny recenze uživatele

Životopisných filmů je hodně, ale skandinávský film je vždy něco extra. O Spiesovi, dánském magnátovi cestovního ruchu jsem nic nevěděl. Po shlédnutí filmu vím dost. Jsou tři scény, které vám utkví v paměti: 1) svérázný marketing Spiese, který za účelem zvýšení povědomí o své cestovní kanceláři nechá pozvat bulvár do uzavřeného nočního klubu, kde pak na podiu souloží se všemi prostitutkami z klubu, aby vybral tu pravou pro roli sekretářky. Surreální? Nic proti scéně č. 2: zkrocení gorily (více psát nebudu, to se musí vidět, nedá se to vymyslet). Ale nemylte se, k smíchu film není, scéna č. 3, kdy si starý Spies poměrně snadno vynutí od své zaměstnankyně její patnáctiletou dceru (!) vás přimrazí. Způsob, jakým Asbaek (Spies) zahraje starého „prasáka" je odzbrojující. Paralelně se Spiesem sledujeme i příběh jeho obchodního partnera Glistrupa, který je něco jako praotec moderní daňové optimalizace. Glistrup je workoholik, který proplouvá mezi všemi sexuálními a drogovými orgiemi Spiese zcela nedotčen a koncentruje se zejména na to, jak Spiesovi a dalším klientům ušetřit peníze na daních. Vše se zvrtne, když v televizi otevřeně vyzve, aby se daně neplatily. Když se finanční správa rozhodne udeřit nejen proti Glistrupovi, ale i proti jeho klientům, můžete si vsadit, zda Spiesovo a Glistrupovo přátelství vydrží. Osobně si myslím, že tuto dějovou linku přebíjí extravagantní příhody ze Spiesova života. Dávám čtyři hvězdy, rozhodně ale nedoporučuji jako film pro romantický večer. ()

BestRanger 

všechny recenze uživatele

Dánska kinematografia nikdy nesklame a dokonca aj keď to je podľa reálneho príbehu. Nadpis vhodný, pritiahne pozornosť, film prekoná očakávanie a zaujme ešte viac. Jeden z najlepších filmov, aké som videl, aj keď sa v Dánskej histórii ani osobnostiach nevyznám. ()

Související novinky

SCANDI – Severská filmová lekce

SCANDI – Severská filmová lekce

08.01.2015

Česká a slovenská premiéra aktuálního vítěze festivalu v Benátkách, výtečného filmu Roye Anderssona Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě, zahájí historicky první ročník festivalu severských… (více)

Reklama

Reklama