Reklama

Reklama

Ve vlaku přišel o život egyptský magnát. A do Paříže teď přijíždí jeho francouzský přítel se zakrváceným kabátem a spoustou peněz – a tvrdí, že je nevinný. (Netflix)

Recenze (20)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Velká partie Simone Signoret a Philippe Noiret. Původně k sobě nepasují, bodrý Egypťan jako náhodný milenec její dcery, ale postupem k času se jejich vztah změní v hluboký cit. Konec je působivý, smutný, a správě uzavírá tento smutný film. Za zmínku stojí ještě v úvodu svlečená Fanny Cottençon jež rozhodně měla co ukázat. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Simone Signoret je bez srandy jedna z najlepších herečiek všetkých čias, to, čo tu predvádzajú s Noiretom, patrí k tým najväčším hereckým koncertom dvojice, aké som kedy videl. Bohužiaľ však z tejto konverzačnej dvojhodinovky nesmierne sála jej literárna predloha, skrátka film nie je dostatočne filmový na to, aby som si dokázal tieto herecké výkony naplno vychutnať. Román zrejme taktiež dejom príliš neoplýva, všetko sa točí okolo interakcií postáv, mierne oživenie predstavujú scény z Egypta, tie sú ale viac menej aj tak zbytočné, dali sa odbiť pár vetami v dialógoch. Našťastie tu ale sú a Hviezda severu tak pôsobí živšie. 70% ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Protože novela Nocležník česky nevyšla, těžko porovnat s předlohou, nakolik co bylo výmyslem tvůrců filmu, a co měl Simenon v předloze. Osobně si myslím, že všechny ty scény "Ne fašismu", vojáci, statečná obrana, jsou dodatečně dopsané, protože Francouzi si pořád nějak musí honit své ego, že vlastně proti tomu Hitlerovi bojovali, a ne že ho s plnou parádou pozvali a podvolili se mu zcela dobrovolně a rádi. Inu, Francouzi jsou - pokud jde Německo - stále nepoučitelní. Ale k filmu. Pan režisér se s ničím nepáře. Nabízí divákovi nějaké výseky, útržky dialogů, chvilku jednu scénu tady, podruhé jinde. Takže na nějakou drobnokresbu nezbývá čas. Nebýt hereckých schopností hlavně Simone Signoret, která pohledem řekne vše, co si myslí o vlastní dceři, těžko se divák do příběhu dostává. Navíc film mate tělem a i když se zpočátku zdá, že půjde o nějaké exotické dobrodružství nebo posléze vztah dvou lidí na pokraji společnosti, byť každý jinak, nebo dokonce že to bude o vyšetřování nějaké vraždy, nakonec se z toho stane konverzační drama u stolu, kde se postupně odhalují životy a motivy dvou lidí, kteří přišli o iluze. A málo platné, Noiret na psychologickou postavu nemá, hraje svou tragickou postavičku pořád jako komedianta. Je tady pár hezkých exteriérů (asi tři), ale to je asi tak vše. Celkově mne film hodně zklamal - jak tím, že kašle zvysoka na diváka a honí si umělecké triko a také pošramocenou národní identitu (a tuším to získalo pár cen, nejspíše pro oba důvody), tak celkovou roztříštěností i ne vždy dobře zvolenými herci. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tyto letní prázdniny to byly tři roky, co ČT uvedla různordou  trojici v ČR premiérově uvedených filmů s Phillippe Noiretem. Docela rád na to vzpomínám, do všech těch tří filmů jsem se docela ponořil.  Zde Simone Signoret a Phillippe Noiret coby komplikovaný návštěvník rozehrávají  skvělou hereckou   partii, opět ve stylu francouzských podmanivých rozsekávaček. Začátek je pravda možná trochu roztříštěný, ale když se snímek usadí v domácnosti paní Louise, už se zajímavě buduje  nově vzniklý přátelský  vztah mezi rozmarným dobrodruhem posedlým vyprávěním a  usedlou stárnoucí paní domu.  Napínavé psychologické finále s odhalením okolností vražedného činu mě teprve pohltilo. Všichni herci hold nemůžou být skvělí jako Phillippe Noiret a Simone Signoret, proto filmu bych filmu odpustil představitelku třetí hlavní postavy Sylvie, na kterou se dá koukat, jen dokud neotevře pusu.:o Ale ten závěrečný střih v nejnapínavějším momentě už se mi odpouští těžko, byť samozřejmě závěrečné shledání potěší. Jinak mě ten skok dost zarazil a jako neznalec toho historického pozadí jsem ho  ani nepochopil. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Není to klasická kriminálka, není to ani drama v pravém slova smyslu, přesto se mi tenhle zvláštní kousek zamlouval, zřejmě i díky tomu, že neznám knižní předlohu a především proto, že tu je naprosto odzbrojující Philippe Noiret a k němu úžasná Simone Signoret. Hodnotím shovívavě, neb u mne momentálně vládne filmová spokojenost.. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • V době natáčení byla manželka Granier-Defera těžce nemocná a režisér se také potýkal se špatným zdravím, takže závěrečné scény na ostrově Ré dotočil Bertrand Tavernier. (Locksley)

Reklama

Reklama