Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V lete roku 1683 pred brány Viedne dorazila tristotisícová armáda Osmanskej ríše, ktorej velil veľkovezír Kara Mustafa. Začalo sa obliehanie Viedne. Osud mesta sa po úteku cisára Leopolda stáva čoraz neistejším. Ak by Viedeň padla, osmanská armáda sa ľahko dostane až k Severnému moru či pred brány Ríma. Po mnohých týždňoch obliehania dochádza v dňoch 11. – 12. septembre 1683 k rozhodujúcej bitke, v ktorej sa váhy medzi víťazstvom a porážkou niekoľkokrát preklopia. V okamihu, keď všetko speje k víťazstvu armády osmanského veľkovezíra, dorazí na bojisko poľská armáda pod vedením kráľa Jána III. Sobieskiho. Poľské husárske vojsko zvedie vražedný boj, ktorý rozhodne nielen o osude cisárskeho mesta, ale aj celej Európy. (Incantator)

(více)

Recenze (63)

italka63 

všechny recenze uživatele

Obrovská historická událost, která mohla mít pro celou Evropu nedozírné následky a pak přijdou filmaři a bum! Teda takhle zmršit tak nosný děj, to chce hodně sebevědomí a kuráže. Nad kvalitou triků v bitvě jsem se už smála a vlastně mi i bylo líto, že to Italové s Poláky takhle splácali, tak snad někdy jindy, že... ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Místy díky patosu, amatérským trikum a značně chaotickému pohybu postav časem a prostorem ani ne dvě hvězdičky, ukazuje to ale dost realisticky detaily bitvy samotné (hrách na bubnech, které ve sklepeních fungovaly jako primitivní seismografy nebo systém tureckých zákopu před Vídní), takže nakonec s přimouřeným okem tři. O bitvě u Vídně https://www.valka.cz/14243-Druhe-oblezeni-Vidne-Turky-cervenec-zari-1683 ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Na monumentálnu oslavu záchrany kresťanstva pred vpádom neúnavných moslimov veľmi útle, lacné filtráciou digitálu a nesmierne patetické. Film je určený pre konzervatívnu vetvu, ktorej v akejkoľvek forme neprekáža onen mechanický ideologický pud, nesúci jeho názov. Postavy nemajú žiaden motivátorsky pohnútok, je to zoskupené na tej asketickej báze, ktorá mi častokrát dosť vadí. I komparz, i vzťahové peripetie v stredne dlhých záberoch interiérov sú nevýrazné a zaujmú leda tak prašné a omamujúce vizuálne pomôcky, ktoré akiste stoja za nevšednosťou efektu, ktorý ale nevypovedá o kvalitách, skôr o zatarasení nedostatkov technickými vychytávkami. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Názov filmu ,,Bitka pri Viedni: 11 september 1863" oprávnene vedie divákov k domnienke, že uvidia epické scény zaoberajúcim sa dôležitým momentom európskych dejín obliehania Viedne. Rok 1683 bol nepochybne zlomom pre západný svet a jeho identitu. Pocta v podobe tohto filmu zobrazujúceho túto historickú bitku nie je žiadaným úspechom. Film vyzerá lacno, príbeh je skratkovitý a súboje sú bez napätia. 5/10 ()

verbal 

všechny recenze uživatele

No, co vám budu povídat. Fickaně udělaný trailer sliboval historický velkofilm a já se těšil jak Polák na burzu. A on se z toho vyklubal hysterický malofilm, kde se pár tlustých pšontků sem tam projelo na koni v gumových kyrysech, několik jich dokonce spadlo a udělalo přitom "ááááá". Aspoň, že se nešetřilo na úžasně vypečených trikových scénách! Při "velkolepě" natočeném dělostřeleckém útoku na hradby Vídně si produkce dokonce mohla dovolit házet před kameru kusy pemzy a foukat do záběru kouř z cigaret! Velmi spektakulární a Karel Zeman by se měl co učit! Rymejk bych chtěl určitě vidět jako loutkový film. Jednak si myslím, že by to ty marionety herecky zvládly líp a z hořícího, papírového modelu Vídně by se mi nepochybně tajil dech, a druhak bych se u toho zajisté tolik nenasmál! ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Armáda Kara Mustafu Pašu nemala tristotisíc vojakov. V skutočnosti bol jej počet 138 až 170 tisíc vojakov, v ktorom sú už zarátané aj armády Tatarského Krymského chanátu a Uhorské vojsko Imricha Tököliho. Presný počet skúsených tureckých vojakov bol iba 50 tisíc, zvyšok boli neskúsení vojaci rôznych národností ako Rumuni, Moldavčania. Kara Mustafa, ako sa ukázalo neskôr, veľa vecí podcenil aj vo výbere armády. (Raccoon.city)
  • Režisér Renzo Martinelli kvůli kontroverznímu námětu film připravoval dlouhých 11 let. (AGAMENON)
  • Bitevní scény byly natáčeny v Călugăreni v Rumunsku. Na stejném místě byla 23. srpna 1595 svedena bitva, v níž valašský vládce Michal Chrabrý porazil mnohonásobně silnější osmanskou armádu vedenou Sinanem pašou. (AGAMENON)

Reklama

Reklama