Reklama

Reklama

Strážci Galaxie

  • USA Guardians of the Galaxy (více)
Trailer 6
USA / Velká Británie, 2014, 116 min

Režie:

James Gunn

Předloha:

Dan Abnett (komiks), Andy Lanning (komiks)

Kamera:

Ben Davis

Hrají:

Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close (více)
(další profese)

V tomto akcí nabitém, výpravném vesmírném dobrodružství se odvážný dobrodruh Peter Quill stává středem zájmu nájemných zabijáků poté, co Ronanovi, mocnému padouchovi s plány ohrožující celý vesmír, ukradne tajemnou kouli. Aby neúnavnému Ronanovi unikl, je Quill nucen spojit své síly se čtveřicí pozoruhodných hrdinů – Rocketem, po zuby ozbrojeným mývalem, Grootem, humanoidem, který připomíná strom, vražednou a tajemnou Gamorou a pomstychtivým Draxem Ničitelem. Když ale Quill objeví skutečnou moc koule a hrozbu, která se v ní ukrývá a ohrožuje celý vesmír, musí udělat vše pro to, aby nesourodá skupina táhla za jeden provaz a v posledním zoufalém souboji se pokusila zachránit osud celé galaxie. (Falcon)

(více)

Videa (28)

Trailer 6

Recenze (1 955)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Já chápu a někdy i rád vyhledávám poetiku starých brakových scífek. Taky chápu Strážce jako nezbytné rozšíření Avengers, kterým byla naše planeta už dost těsná. Když je ale film dělán s gigantickým rozpočtem za využití nejmodernější technologie a talentu filmařů, není to jen nějaká pocta. Takový film už nastavuje pravidla. A podobně jako u prvních Transformers, jedna má část na ně odmítá přistoupit a tleskat 'čiré zábavě'. Asi už stárnu. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Odľahčene a vychutnane zahrané postavy nekonvenčných hrdinov, ktorým tu teamovku uveríte a zbaštíte. Chris Pratt je vychádzajúci super-sympaťák, Zoe Saldana by bola sexy v akejkoľvek farbe a Groot je k zožraniu. Zápletka je omleté klišé, ale pohodová nálada filmu, ktorá dáva najavo že tu nič nie je myslené vážne, ju vyžehlí. Nemilo ma však prekvapila hluchota väčšiny vtipov. Bránicové hlášky, nápadité, popkultúrne, s množstvom odkazov mali byť hlavným korením filmu a skoro ich tu niet. Veď i Seth MacFarlane ich mal v jeho nedávnej krávovinke viacej. Vrcholová scéna zimpotentnená Batesovou neschopnosťou zložiť gradujúci melodický hudobný motív. Technické spracovanie ale dokonalé. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Na marvelovské blockbustery dokonale sedí příměr filmu a horské dráhy. Normované produkty ze společné továrny divizí Marvel Studios a Disney lákají na velkolepou jízdu, která je ale zkonstruovaná naprosto mechanicky. Stejně jako se jaunerácké stroje na emoce jeden od druhého liší pouze děsivými malůvkami, pompézními názvy a počtem blikajících žárovek, tak i "Strážci Galaxie" jsou naprosto totožní např. s "Velkou šestkou". Narativní výstavba a dramaturgie, tedy kolejnice směřující diváky k jednotlivým emocionálním hupům a loopingům, jsou naprosto totožné; liší se pouze konkrétní pajduláci. Nejvíce to bije do očí v závěrech, kde okamžitě po spektakulárním vyvrcholení přichází emoční zvrat do dojáku. Osobití režiséři jsou na marvelárny najímáni čistě z marketingových důvodů, aby pomohli utvořit dojem vzájemné odlišnosti jednotlivých titulů, ale prakticky jejich vklad má stejnou váhu jako autorství borců, co malují nelicencované podobizny popkulturních ikon na poutače pouťových atrakcí. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Guardians hřeší na to, za co lidé milují galaktické soap opery a to ostatní moc neřeší, protože to je jim dáno do vínku příslušností k marvelovskému univerzu. Jinými slovy, jedna věc o tomhle filmu neplatí: opravdu není podvratný. Sice se vždy včas lehce ušklíbne, ale to nic nemění na faktu, že plně těží z potenciálu kosmických hrdinských ság a uzlových bodů marvelovek. Jeho humor je podobně prvoplánový jako volba hovězích sedmdesátkových šlágrů, ale jako našlápnutý galaktický sitcom s výtečnými figurkami to funguje a dokonce se to v klíčových momentech zcela seriózně chytá i jako "superhrdinská" podívaná (asi 2x mě to dojalo čistou esencí heroického patosu, abych se pak sám sobě s hrdiny zasmál). Je to dojemně dětinské - přitom velmi dospěle sebe-uvědomělé. A propočtené do detailu. U Marvelů prostě vědí. Na roky dopředu. [75%] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Typická zábava pro americký děti. Je to barevný a je to vizuálně nádherný digitální divadlo ve kterým každých patnáct minut slyším kecy o přátelství a rodině. Originalitu každým courem podtrhuje například dvojice strom a mýval, která naprosto vůbec není zkopírovaná z Hvězdných válek, stejně tak jako hlavní hrdina není naprosto vůbec kopie Indiana Jonese a Zoe Zaldana už není modrá protože je totálně originálně zelená, radujme se haleluja. Ze všeho nejvíc se mě líbil ten Ent, ééé teda strom, tvůrci jsou tady přece tak strašně originální, jeho schopnosti a obdivuhodná práce Vin Diesela, který se jeho náročný dialogy musel učit roky, tady je ale nutno poznamenat, že právě to patřilo mezi to opravdu nejvtipnější co film nabízel. Jinak kalkul na pěneženky od začátku do konce. ()

Galerie (231)

Zajímavosti (154)

  • Pes ve skafandru, který se ve filmu mihne, bývá mylně považován za Lajku. Je to však komiksový labrador Cosmo, kterého v 60. letech vystřelili do vesmíru Sověti. Cosmo poté získal nadpřirozené schopnosti a stal se společníkem Strážců Galaxie. (NiaWolf)
  • Postavu Kačera Howarda z potitulkové scény namluvil známý komik Seth Green. (Spiker01)
  • V komiksu je Země označena jako 691. Ve filmu je to 616, což je odkaz na největší komiksový vesmír Marvelu Universe 616. Také v seriálu Agenti S.H.I.E.L.D. (od r. 2013) létají agenti letadlem označeným S.H.I.E.L.D. 616. (Mr.Baboon)

Související novinky

James Gunn získal dohled na DC filmy

James Gunn získal dohled na DC filmy

25.10.2022

Hollywood se po delší době opět mírně otřásl v základech, to proto, že režisér a scenárista James Gunn byl studiem Warner Bros. Discovery potvrzen do role jednoho z šéfů sekce DC films. Kompletní… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Čtvrtý Thor naverboval Gladiátora

Čtvrtý Thor naverboval Gladiátora

30.03.2021

Natáčení čtvrtého dílu asgardské ságy pod režijním vedením Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok, Králíček Jojo) právě v těchto dnech probíhá v Austrálii a už nějaký čas víme, že mimo známých tváří Chrise… (více)

Strážci Galaxie ve čtvrtém Thorovi

Strážci Galaxie ve čtvrtém Thorovi

10.03.2020

Následující článek obsahuje mírné spoilery ke konci Avengers: Endgame. V posledním filmu s původními členy Avengers se Thor s tváří Chrise Hemswortha na konci vydal do vesmíru v lodi týmu Strážci… (více)

Reklama

Reklama