Reklama

Reklama

Strážci Galaxie

  • USA Guardians of the Galaxy (více)
Trailer 4
USA / Velká Británie, 2014, 116 min

Režie:

James Gunn

Předloha:

Dan Abnett (komiks), Andy Lanning (komiks)

Kamera:

Ben Davis

Hrají:

Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close (více)
(další profese)

V tomto akcí nabitém, výpravném vesmírném dobrodružství se odvážný dobrodruh Peter Quill stává středem zájmu nájemných zabijáků poté, co Ronanovi, mocnému padouchovi s plány ohrožující celý vesmír, ukradne tajemnou kouli. Aby neúnavnému Ronanovi unikl, je Quill nucen spojit své síly se čtveřicí pozoruhodných hrdinů – Rocketem, po zuby ozbrojeným mývalem, Grootem, humanoidem, který připomíná strom, vražednou a tajemnou Gamorou a pomstychtivým Draxem Ničitelem. Když ale Quill objeví skutečnou moc koule a hrozbu, která se v ní ukrývá a ohrožuje celý vesmír, musí udělat vše pro to, aby nesourodá skupina táhla za jeden provaz a v posledním zoufalém souboji se pokusila zachránit osud celé galaxie. (Falcon)

(více)

Videa (28)

Trailer 4

Recenze (1 955)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlel, kde už jsem zažil ty pocity, respektive atmosféru, kterou Guardians dokáží navozovat. A bylo to u Pratchettovy Zeměplochy, hlavně tedy u knih s Noční Hlídkou. Však to znáte, sto stránek neskutečně zábavných stylově ulítlých příhod hrdinů, sázejících dokonale načasované a promyšleně vtipné hlášky, a najednou "ne, to ne, sakra, proč... brrr..." a rychle číst dál, abyste to mrazení co nejdříve zahnali. Jestli neznáte, Vaše škoda - budete si muset vystačit s doporučením, že v tomhle filmu se kluci a holky od Marvelů vyřádili na castingu (čímž myslím i hustopekelného Michaela Rookera, perfektně charakterově vyváženého Johna C. Reillyho, a v neposlední řadě Petera Serafinowicze jako velitele Xandarské obranné flotily/Nova Corps) a podařilo se jim špičkově vyladit poměr ujetosti a zábavnosti. A kupodivu vedle velkolepých bitek a přestřelek docela fungují i scény, v nichž si hlavní hrdinové odhalují svá nitra a navazují pouta pevnější než ledový stisk vzduchoprázdna (to jediné - že si tu kdo chce jak chce pár minut poletuje vzduchoprázdnem "jen tak nalehko" a je naprosto v pohodě - mi vadilo opravdu hodně). Ale je to prostě příliš zjevně první film zamýšlené série a je příliš mnoho nejasností, které jsou až moc okatě přecházeny, aby se jimi mohl tenhle "dream team" zabývat později. A "bezprostřední hlavní záporák" mi taky přišel spíchnutý hodně horkou jehlou, kterou se asi šilo už u obou Thorů. Tady jsem, všechny nenávidím, protože jedna věta na vysvětlenou, zhyňte, ne, to není možné, proč... a zazvonil zvonec a záporákovi je konec... Takže dokonalé to není a ten kus, který k dokonalosti zbývá, není zrovna malý - ale bavil jsem se velmi dobře a na rozdíl od v podstatě každé dosavadní Marvelovky (s výjimkou Avengers a Kapitána Ameriky) nemám problém se kdykoliv propůjčit k repríze. A pokud se to snad zpronevěřuje předloze, která by měla být větším výsměchem žánrovým klišé, a je to naopak příliš krotké, protože money money money, tak je mi to srdečně jedno. A málem jsem zapomněl: český dabing - a překlad - je naprosto luxusní:) No tak neuslyšíte Vina Diesela, a co jako? Stejně říká jen jednu větu:) 80% a na dvojku jsem opravdu zvědav. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ten film je v každém jednotlivém detailu dokonalý. Vrhli nás do svého univerza než bys řekl turboblaster, ukázali sympatické postavy, originální, vtipné... Je to napínavé, nenudí, nápadité a vlastně i docela humorné. Přesto jsem jaksi nedošel k nirváně - a to tenhle žánr miluji ze všeho nejvíce. První dojem z filmu (ještě to radši prubnu jednou na BR) byl zkrátka slabý. Všichni tam byli vyzrálí, do jednoho přes třicet let, nikde žádný ušatý juvenil, žádný ušatý homoupír, žádný ušatý panic, ale přesto byl snímek pro děcka, pro mládež - ať nežeru. Šmankote a to mi dost vadilo. Záporák, ten s tím špenátem na ksichtě, byl trapný debil, další záporák Benicio Del Toro byl jedno velké WTF apod. Vím, že to měla být komedie, takové veselé dobrodružství z vesmíru, bez vážnosti, ale ani to nemůžu říct. Že bych se jako chichotal až do konce... ne, ne, kdepak. Chybělo tomu jisté mysterium, hloubka, drsné hlášky, drsnost, všude samá drsnost, zápach, chlast, bitky, krev a tři prdele pořádného chlapského humoru. Zbylo jen hebké pozlátko, které asi zaujme jen a pouze ty juvenily. Ostatně osazenstvo kina a upoutávka na Pošťák Pet: The Movie mi mohlo být dobrou nápovědou. Zas jsem si připadal jak Kulínský na generálce. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Problém většiny Marvelovek tkví v tom, že neumí udržet koncept, anebo jsou součástí rozbředlého seriálového vyprávění. Winter Soldier je se svým zlomem v podobě mluvících počítačů a úhybnému manévru k videohernímu finále příklad prvního. Strážci galaxie spolu třeba s Thorem 2 příkladem druhého. Byť je potřeba říct, že na rozdíl od asgardského kladiváře mají výrazně konzistentnější příběh, zajímavější postavy a i záporák má jakous takous motivaci (ne čistě "i am evil, because evil), která je navíc banalizována tím, že je veřejně přiznáno, že je Ronan pouze pohůnek v rukou Thanose. Jenže právě z toho důvodu nemohou Strážci adekvátně fungovat jako samostatný biják a Marvel tak pokračuje ve svém ne-úplně-dokonalém konceptu vyprávět svoje filmy jako seriály, kdy každá fáze představuje jednu seriálovou sezónu s tím, že Strážci, Thor, ale i Iron Man či Kapitán Amerika představují v samostatných částech pouze více či méně podařené a zásadní epizody směřující a předávající informace k "season finale" v podobě The Avengers. Avengeři budou moci vždy vytáhnout z rukávu nejlepší záporáky (Loki, Ultron, Thanos) a budou se moci regulérně odvázat pro potěchu geeků, ale i mainstreamového diváka, kteří i dnes berou samostatné filmy jen jako výplňovku mezi tím velkým ohňostrojem, v němž si dá do papule Hulk s Iron Manem, popřípadě mutantská dvojka s Avengery či Avengers a Šílený Titán se zálibou ve skládání darů pro samotnou Smrt. Přijetí tohohle konceptu Marvel od svého publika očividně vyžaduje a nehodlá na něm nic měnit, což logicky vede k tomu, že pro některé jde o zajímavou skládačku motivů, žánrů a scenáristických háčků, zatímco druzí se v oné seriálovosti pomalu ztrácí, anebo je koncepčně logické využívání stále stejných zápletek (protože se musí etablovat i ujeté látky typu Strážců a v budoucnu například Dr. Strange či Ant-Man) pomalu ale jistě nudí. Strážci přitom nejsou výjimkou, neboť se jedná vesměs o sled obratem se shazujících klišé, která překvapí leda osmiletého caparta s rukami žmoulajícími Čtyřlístek. Avšak v tomto případě funguje ústřední tým, jeho vývoj a vzájemná profilace do adoptivní rodiny a zasazení do již poznaného vesmíru. A to je to, o co Marvelu šlo. Navíc v zábavné podobě, kdy se i finální souboj povedlo pojmout z části originálně, byť pro někoho infantilně. Mise je tudíž splněna. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Hned začátek byla normální emoční podpásovka, na to jsem teda opravdu připravená nebyla! Jinak skvělé vizuální zpracování města Xandar, vesmířanů, vesmírných lodí, ocenila jsem i rychlé akční scény - úprky či hvězdné bitvy. Všechno mělo spád a já se nenudila ani minutu. (kino poloprázdné, dokonalý filmový zážitek) Rozesmála mě spousta situací a hlášek a v rámci žánru sci-fi komedie dávám plný počet, film si to prostě a jednoduše zaslouží. Je tady ale několik nitek bez konce, Gamora by si to mohla "vyříkat" se svým taťkou, Pítr by si mohl svého taťku zase najít no a Groot ... tak ten by mohl zase co nejdřív povyrůst, když už se naučil dvě nová slova. Takže hurá do nových dobrodružství! ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Klasický Marvel. Nikoho neurazí, slušně pobaví a technicky opět absolutní špička. Jelikož se ale jedná o studio, jenž Vám přineslo sračky ála Neuvěřitelný Hulk, Thor: Temný Svět, poslední dva Iron Mani či spoustu lehce nadprůměrných komiksáren (osobně za jediný opravdu vynikající film z jejich dílny považuji Captain America: Winter Soldier), tak i Strážci Galaxie mají typické neduhy s tím vším spojené. V první řadě záporák stojí za starou bačkoru, zlámanou grešli, starou beru... zkrátka je na dvě věci. Scénář také není zrovna kdovíjaké posvícení. Příběh působí spíše jak pilot nadějně vyhlížejícího seriálu, než silně si za svým stojící celek. V porovnání kupříkladu se Star Wars, kde člověk hltá každičký záběr a dialog, vyšumí Gunnova blockbusterová prvotina jaksi do prázdna. Ano, minimálně ústřední parta (čti: šílený mýval a empatický strom) je super, humor je povětšinou zvládnut také na jedničku a akce je více než dostačující... Přesto po odchodu ze sálu jsem neměl ani sebemenší pocit, že bych právě viděl něco jedinečného, co by mi vzalo vítr z plachet a já na to musel jít znovu a znovu, dokud mi peněženka nevyhlásí bankrot. Chybí tu nezapomenutelná scéna, kulervoucí moment, masakrální hláška, silný hudební motiv... A ať se snaží tvůrci sebevíc, tak prostě ten hřebík na hlavičku neuhodí a neuhodí. Strážci Galaxie jsou zkrátka „jen” další fajn filmek od Marvelu snažící se tvářit, že toho dává hodně, ale ve skutečnosti se jedná jen o dobře financovanou jistotu, která se opět bojí udělat ten jeden krok do neznáma a buď skončit v propadlišti dějiny nebo konečně stvořit něco opravdu pamětihodného, na co budou současná generace se slzou v oku vzpomínat a co ty nadcházející budou s nadšením objevovat. Tak snad (či zase) příště. ()

Galerie (231)

Zajímavosti (154)

  • V komiksu je Země označena jako 691. Ve filmu je to 616, což je odkaz na největší komiksový vesmír Marvelu Universe 616. Také v seriálu Agenti S.H.I.E.L.D. (od r. 2013) létají agenti letadlem označeným S.H.I.E.L.D. 616. (Mr.Baboon)
  • Bereet (Melia Kreiling) má na Peterově (Chris Pratt) lodi na sobě jeho staré tričko. Stejné, jaké měl na sobě v nemocnici v roce 1988, když umírala jeho matka. Na tričku je nápis „RIVER RAFTER, JD. Canoe Rental, Dolores River“. (charlotteLnD)

Související novinky

James Gunn získal dohled na DC filmy

James Gunn získal dohled na DC filmy

25.10.2022

Hollywood se po delší době opět mírně otřásl v základech, to proto, že režisér a scenárista James Gunn byl studiem Warner Bros. Discovery potvrzen do role jednoho z šéfů sekce DC films. Kompletní… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Čtvrtý Thor naverboval Gladiátora

Čtvrtý Thor naverboval Gladiátora

30.03.2021

Natáčení čtvrtého dílu asgardské ságy pod režijním vedením Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok, Králíček Jojo) právě v těchto dnech probíhá v Austrálii a už nějaký čas víme, že mimo známých tváří Chrise… (více)

Strážci Galaxie ve čtvrtém Thorovi

Strážci Galaxie ve čtvrtém Thorovi

10.03.2020

Následující článek obsahuje mírné spoilery ke konci Avengers: Endgame. V posledním filmu s původními členy Avengers se Thor s tváří Chrise Hemswortha na konci vydal do vesmíru v lodi týmu Strážci… (více)

Reklama

Reklama