Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pařížský dělník Marcel má sen koupit si pořádné auto, ale nemá na ně peníze. V novinách však objeví inzerát, že je k mání zánovní přepychové americké auto za pouhých 450 franků. To auto opravdu koupí od bohaté vdovy za tuto neuvěřitelnou cenu, ale netuší, jakou tím u lidí vzbudí závist. Nejdříve přijde o práci, protože má lepší auto než šéf, a potom se na něho hrnou kvůli této výhodné koupi další a další problémy. (MVanis)

(více)

Recenze (20)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

L. de Funés tu hrál jen chvíli, a to mistra dílny. Ke konci filmu však ještě překvapil jako polda. Bratr toho mistra. Nevadilo to, že nebyl tolik vidět, protože tohle byla i tak taková ta starší a svěží komedie. Lehounký francouzský humor bez nějaké křečovitosti, ale jak se bohužel zdálo, tak bez nějakého výraznějšího či nového nápadu. Pár věcí jsem nepochopil, ale přesto bych dal snímku ten průměr. Ovšem ten lepší. ()

vok 

všechny recenze uživatele

Tak trochu Joycevsky laděný příběh volných asociací trampot mladého dělníka / R.Dhéry/, který lacino přišel k americkému bouráku. Ocitá se v kufru auta, ve vězení, ale i na ministerské párty / pro ministra obchodu se stává nepostradaletelným/. Film voní lehkostí a svěžestí,Funes má dobře střiženou dvojroli dvojčat, náměstka v továrně a velitele policejního okrsku / zřejmě trenink na pozdější četníky.../ ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Robert Dhéry nenatočil veľa filmov, ale vždy dával hold nemým groteskám, ťažil z nich a pridával čosi na zamyslenie. Aj v tomto prípade to tak je a pomáha mu v tom plejáda francúzskych hercov, ktorí boli alebo sa onedlho mali stať hviezdami. Platí to aj o Funésovi, ktorí si tu strihol dve postavičky a hlavne ten policajt je predzvesť nezabudnuteľného Cruchota. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat lehké zklamání, čekal jsem trochu něco jiného. O Robertu Dhérym koluje pověst vyznavače starých grotesek a autora (na francouzské poměry) absurdnějších scének, takže jsem čekal přehlídků bláznivých gagů, tak jako ve filmu Tonoucí se stébla chytá. Jenže ouha, Výhodná koupě je trochu z jiného soudku. Ne, že by film neobsahoval gagy, ale rozhodně se nejedná o kdovíjak divokou smršť. Vizuální humor je spíše kořením souboru úsměvných situací, které lehce ironizují změnu v chování okolí k hlavnímu hrdinovi, poté co si zakoupí drahé americké auto. Leč i přesto jako komedie obstojí, zvláště v momentech, kdy Dhéry není obklopený partou svých mně nesympatických přátel-sousedů. Ty hrají někteří členové Dhéryho komediální skupiny Les Branquignols, většinou ti, kteří se později v rámci francouzské komedie příliš neproslavili. Pozdější známá jména zde ale mají skutečně málo prostoru, jejich roličky mají blízko až ke cameu. I Louis de Funés, který má sice dvojroli dvojčat (a jedna odkazuje na předchozí Dhéryho komedii Poprask v kabaretu), není na plátně v součtu déle než zhruba čtvrt hodiny. Je ovšem velmi zábavné sledovat, jak už tady dokázal vytvořit něco jako základ postavy, která ho v pozdějších letech tak proslavila. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tohle byl vůbec první film, kde Funése daboval František Filipovský. Jenže dabing se údajně nedochoval a tim pádem se filmu v televizi asi hned tak nedočkáme. Toho můžou český diváci litovat, protože podle mě se jedná o celkem povedenou komedii. Jinak Funés, přestože neměl zdaleka tolik prostoru, mě pobavil nejvíc ze všech. A za zmínku ještě stojí napsat, že kromě pana štábního (Michel Galabru) se tady sešla kompletní četnická sestava. 70% ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama