Reklama

Reklama

Osení

(festivalový název)
  • Francie Le Blé en herbe (více)
Trailer

Obsahy(1)

Šestnáctiletý Phil a patnáctiletá Vinca prožijí prázdniny na pláži v Bretani se svými rodinami. Vyrůstají spolu jako bratr se sestrou. Jednou Phil potká dámu v pokročilejším věku, která se ho rozhodne svést, vždyť to možná bude její poslední vítězství nad mužem. Phil s ní stráví nějaký čas, během něhož se Vinca užírá žárlivostí. (Snorlax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Tak pan Funés kvůli kterému jsem tuhle romantickou hloupost sledoval tu byl hned na začátku, a to necelých dvacet sekund. Hrál promítače v kině a hezky zuřil. Pak se ještě objevil, ale více prostoru zde neměl. Bohužel, zbytek snímku je skutečně jen pro milovníky romantiky a zamilovaných příběhů. Pro mne to bylo šíleně dlouhé a pořád dokola. Starší baba, mladá holka a nemělo to konec. Ale zvládl jsem to. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Půvabný film o zasvěcování mladíka starší dámou a pak dívkou. (Dívka, Nicole Berger je přitom zralejší než onen mladík, Pierre-Michel Beck). Film je i po letech svěží. (70%) ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Román Osení (Le blé en herbe, tedy Obilí, které je dosud zelené) napsala Colette v roce 1923. Filmová adaptace je zdařilá, postavy jsou "fajné a pěkné", jak by řekl Nohavica, ne však natolik, "aby to s námi seklo". Musím přiznat, že mi při sledování myšlenky opouštěly příběh dvojitého romantického zasvěcování mladého Phila a spíš se přimykaly k "la dame en blanc". Odkud přijela, co tam chtěla a hlavně, co dělala po celé dny, když čekala na vzpurného mladíka? Přestože se zdálo, že hraje aktivní roli, byla odsouzena k pasivnímu čekání. ()

Zajímavosti (2)

  • Film je adaptací románu z roku 1953 od francouzské spisovatelky Colette. (Zetwenka)
  • Chicagská cenzura v roce 1956 zamítla žádost o promítání filmu pro nemorálnost. Distributor Times Film Corporation si to líbit nenechal a dotáhl soudní při až k Nejvyššímu soudu USA, kde vyhrál. Film zaujímá v boji proti cenzuře významné postavení, protože poprvé bylo rozhodnuto v tom smyslu, že dané dílo si zaslouží ochranu před útlakem cenzorů. (Zetwenka)

Reklama

Reklama