Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1759 umírá bohatý šlechtic markýz de Valmorin, který se chce pomstít svým dědicům a nařídí otevřít závěť až za 200 let. V roce 1959 se tak schází pestrá rodinná sešlost markýzových potomků, kterým právník poslední vůli přečte. Zlomyslný markýz ale stanovil zvláštní podmínku, že obrovské dědictví má převzít ten z rodiny, kdo trpí nevyléčitelnou nemocí. Jako naschvál pochopitelně všichni členové rodiny překypují zdravím a energií. Fantazie nezná mezí, všichni příbuzní začnou vyvíjet značné úsilí a nastává boj, kdo bude nejlépe předstírat smrtelnou chorobu.
Film Někdo to rád studené (Certains l′aiment… froide) natočil francouzský režisér Jean Bastia, který se zároveň podílel na scénáři. Komedie s dobrým nápadem, jinak ovšem průměrný film, disponuje zajímavým hereckým obsazením, které zaplnila řada osobností spojená s veseloherním žánrem jako byli Francis Blanche nebo Jean Richard, s nímž Bastia spolupracoval víckrát. Jednu z hlavních rolí hrál Louis de Funès, který patřil k největším překvapením. Film byl natočen v červenci a srpnu 1959, některé exteriérové scény byly pořízeny například v Ženevě. Premiéra proběhla 17. února 1960 a v kinech vidělo film přes milión diváků. (argenson)

(více)

Recenze (4)

James87 

všechny recenze uživatele

Louis nemá mnoho prostoru, ale myslím si, že to není zase tak hrozné, aby se na to nedalo koukat. Já jsem s touto komedií celkem spokojen. Někdy je to skoro groteska, ale proč ne? ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Já si zase myslím, že je tahle komedie téměř geniální. A to jen proto, že mohla z famózního námětu vytěžit ještě o dost víc. Ale ty nápady, jak získat dědictví, jsou fakt super, já jsem se náramně bavil, a to už od povedených úvodních titulků. Jedna z nejvlezlejších a nejmazanějších funésovských rolí. A tenhle skvělý film rozhodně stojí za pozornost a tentokrát ani zdaleka ne jen kvůli němu. 75%. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Výchozí nápad je docela slibnej, ale jinak je to pitvořivá taškařice celkem o hovně. Louis de Funès má na svém kontě z přelomu 50. a 60. let určitě lepší filmy. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak zhruba do půlky filmu to ještě jde a je to celkem i zábava. Jakmile však přestane boj o dědictví, je to drobátko slabší. Není to úplná nuda, ale ten „náboj“ z počátku je pryč. Postava v závěru mi připadla naprosto zbytečná a jen to prodloužila. Takže pro mne jen průměr.         50 %  ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama