Reklama

Reklama

Indiáni: Když připlula Mayflower

  • USA We Shall Remain: After the Mayflower

Obsahy(1)

Příběh kmene Vampanoagů, prvních původních Američanech, kteří se setkali s kolonialisty a účastnili se prvního Díkuvzdání. Přátelské vztahy však naznaly trhliny a o 50 let později propukla válka. V březnu 1621 na jihovýchodě dnešního Massachusetts se Osamequin, náčelník Vampanoagů, jal vyjednávat s otrhanou skupinou anglických kolonialistů. Hladoví, špinaví a nemocní cizinci se světlou pletí bojovali o přežití a zoufale potřebovali pomoc domorodců. Osamequin se potýkal s vlastními problémy. Jeho lid v poslední době decimovala neznámá nemoc, takže byli zranitelní vůči konkurenčním Narragansettům sídlícím na západě. Náčelník Vampanoagů předpokládal, že taktické spojenectví s cizinci poskytne jeho lidem ochranu a udrží jejich domorodé nepřátele v bezpečné vzdálenosti. O půl století později, když se mezi anglickými kolonialisty a konfederací novoanglických indiánů rozhořela brutální válka, už moudrý Osamequinův diplomatický risk tak příznivý nebyl. Pět desetiletí anglické imigrace, krutého zacházení, smrtelných epidemií a rozšířeného pustošení krajiny dohnalo indiány a jejich způsob života na pokraj katastrofy. S Metacomem, synem Osamequina, v čele udeřili Vampanoagové a jejich indiánští spojenci proti Angličanům a téměř je zahnali do moře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi podrobný pohled se zkoumáním psychologických postojů indiánů vůči imigrantům. Přesně o těchto motivacích je nyní v západní demograficky vymírající Evropě , kde jsou imigranti viděni jako pracovní záchrana, tabu mluvit. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Příběhově a historicky velmi dobře pojaté období, kdy Angličané začali kolonizovat Ameriku. Jde přibližně o šedesátileté období, které začíná připlutím Mayflower s otci poutníky přes spojenectví postupnou dominanci evropanů až po samotné války mezi americkými domorodci a kolonisty. .... HODNOCENÍ: 90% (5*) ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Informačne dobre pojaté. Podrobné a prináša ucelený pohľad pre našinca, ako to si prebiehalo pri kolonizovaní Ameriky belochmi, teda najmä tými anglickými. Toto sa len tak na hodinách dejepisu neučí, aj keď priznávam, že mňa táto téma nikdy nestrhla. Áno, ku genocíde Indiánov došlo, o tom niet pochýb. Ale na jednej strane sa ukazujú len hnusní fanatickí belosi a na druhej strane sú umiernení červenokožci. Bolo to ale naozaj tak? Indiáni neboli ako v románoch Karla Maya a medzi sebou stvárali všelijaké zverstvá. UlrikDecado píše vo svojom komentári, akí monštruózni boli náboženskí fanatici z Anglicka, ale nejako zabúda na to, aké monštruózne rituály robili rôzne indiánske kmene v rámci vlastných náboženských obradov. Dejiny boli vždy o dobývaní a to čo sa stalo Indiánom sa stalo vo veľkej miere v rôznych časových obdobiach aj Slovanom, aj rôznym národom pod Džingischánom, aj Sasom pri vyhladzovacej vojne Karla Veľkého atď. Treba na to pozerať očami danej doby. ()

UlrikDecado 

všechny recenze uživatele

Po chvilce váhání nakonec plný počet. Je pravda, že film zjednodušuje některé věci a dějinné události, ale v jádru skvěle vystihuje monstrozitu nástupu náboženských fanatiků z Anglie a začátek indiánské genocidy. Samozřejmě, pro detailnější pohled na události to chce knížku, ale i tak tenhle díl přesahuje většinu "odborných" dokumentů. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama