Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zmrazený dědeček otravuje rozhodně méně než dědeček živý... Francouzsko-dánská polární expedice objeví na nejsevernějším břehu Grónska tělo muže dokonale konzervovaného v ledovci. Je to nepochybně člen posádky francouzské lodi, která zde ztroskotala roku 1905. Zmrzlé tělo bylo dopraveno do Francie, kde se podařilo neznámého muže oživit. Pro bohatou rodinu Huberta de Tartas (Louis de Funes) je tato událost jen senzací a dalším úspěchem vědy. Ovšem pouze do té chvíle, kdy se zjistí, že zmrzlý Hibernatus je vlastním dědečkem manželky Huberta de Tartas. Hubert chce příbuzného ponechat vědě, ale jeho žena Edmée chce naopak dědečka vrátit rodině. Ale komu vlastně nyní patří rodinná továrna? (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (17)

  • Eliette Gensac (Evelyne Crépin-Jaujard), která si zahrála ve filmu nejprve snoubenku mladého Didiera de Tartase (Olivier de Funès) a posléze novomanželku „zmrzlého dědečka“ Paula Fourniera (Bernard Alane), byla ve skutečném životě mladší nevlastní sestrou své filmové nastávající tchýně v podání herečky Claude Gensac (Edmée de Tartas). (Lynette)
  • Bernard Alane (Paul Fournier) musel potlačovat během natáčení závěrečné hlavní společné scény s Louisem de Funèsem (Hubert de Tartas) vlastní smích kvůli tomu, jak mu přišlo komediální herectví jeho kolegy velmi zábavné. (Lynette)
  • Bernard Alane (Paul Fournier) uvedl, že do filmu prošel díky Louisovi de Funèsovi (Hubert de Tartas). Slavnější kolega si ho prý osobně vyžádal do role „zmrzlého dědečka“, a to kvůli jeho nosu, který mu prý přišel velmi roztomilý až legrační. Po celou dobu natáčení se mu prý smál, nikoliv však zlomyslně, ale v dobrém slova smyslu si ho dobíral. (Lynette)
  • Louis de Funès (Hubert de Tartas) měl prý plnou hlavu vlastních nápadů, jak vylepšit natáčené scény, a tak se prý často jedna a tatáž scéna natáčela mnohokrát kolem dokola a zabralo to tak hodně času. (Lynette)
  • Bernard Alane (Paul Fournier) si velmi pochvaloval spolupráci s Louisem de Funèsem (Hubert de Tartas). Byl prý po celou dobu velmi milý a přátelský s velkou invencí a perfekcionismem a vůbec nebyl arogantní či přímo konfliktní, ani nějak jinak negativistický člověk a spolupracovník. Oba si po lidské stránce dobře rozuměli a po celou dobu natáčení měli výborný přátelský vztah. (Lynette)
  • Tehdy mladý začínající herec Bernard Alane (Paul Fournier) měl být pro francouzský svět kinematografie velkou senzací. Jenomže po uvedení filmu se žádný velký úspěch nekonal a herec tak „proplul“ takřka bez povšimnutí a dokonce se musel začít věnovat divadelnímu a muzikálovému herectví a především pak dabingu. Po dlouhých letech mlčení uvedl, že musel skončit dřív, než začal, jelikož tehdejší producenti a režiséři hledali jiné typy filmových herců (fyzicky zdatné a vyzařující jistou sexualitu), jako byl například rovněž tehdy začínající Gérard Depardieu nebo Patrick Dewaere. (Lynette)
  • Záběry, které Paul (Bernard Alane) na konci filmu vidí v televizi, pochází z Pařížského aerosalonu v Le Bourget z roku 1969. Lze na nich mimo jiné spatřit první prototyp nadzvukového Concordu. (Foxhound#1)
  • Ve filmu je zmínka, že se budou zmrazovat kosmonauti na daleké cesty vesmírem. Tato myšlenka se o deset let později realizovala ve filmu Vetřelec (1979). (Jan.Kanak)
  • Film byl natočen podle stejnojmenné divadelní hry Jean-Luca Bernarda z roku 1957. (Komiks)
  • Studio Gaumont se v případě filmu Hibernatus rozhodlo pro osvědčený postup realizace, který uplatnilo již při produkci snímku Oskar (1967). Vzalo úspěšnou hru, režii přidělilo Edouardovi Molinarovi a do ústřední dvojice obsadilo Louis de Funèse a Claude Gensac. (Komiks)
  • Moderní kostel, k němuž přijede Hubert de Tartas (Louis de Funès) s ambulancí, se nachází na 20 Rue de la Maison Verte ve městě Saint-Germain-en-Laye. Tento katolický kostel je zasvěcen svatému Légerovi. Po naprostém zničení starého kostela během francouzské revoluce byl znovu postaven v průběhu roku 1960. (Komiks)
  • Scéna rozhovoru mezi Hubertem de Tartas (Louis de Funès) a 1. tajemníkem ministra vnitra (Claude Piéplu) se má odehrávat v sídle francouzského ministerstva vnitra v Beauvau, avšak ve skutečnosti byla natočena v obřadní síni radnice ve Versailles. Taktéž vstupní hala a přijímací sál posloužili jako kulisy k filmu. (Komiks)
  • Louis de Funes několikrát prohlásil, že s natáčením skončí a řekl, že nebude pracovat s režisérem, který se dívá každých pět minut na hodinky. (fandalehy)

Reklama

Reklama