Reklama

Reklama

Prozíravost

(seriál)
  • USA Perception
všechny plakáty
Trailer 4
USA, (2012–2015), 27 h 25 min (Minutáž: 42–45 min)

Hrají:

Eric McCormack, Rachael Leigh Cook, Arjay Smith, Jonathan Scarfe, Kelly Rowan, Lisa Banes, Jimmy Bennett, Bridget Regan, LeVar Burton, Glenn Fitzgerald (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(39)

Hlavním hrdinou dramatického seriálu s názvem Prozíravost je doktor Daniel Pierce, neurovědec přednášející na univerzitě, který nosí conversky, ptá se na záludné otázky a je velice, velice šarmantní. Zcela neomylně rozumí lidskému chování a mistrovsky zvládá pracovat s lidskou myslí. Dokáže tedy vysvětlit, proč se lidé chovají tak, jak se chovají a co je k tomu vede. Jeho pomoc vyhledá někdejší studentka a současná agentka FBI Kate, kterou Daniel doprovází při vyšetřování zločinů.

Při tom všem ale divákovi neunikne jistá podivnost – ačkoliv je Danielova mysl brilantní, je rovněž jakýmsi způsobem poškozená a nefunguje tak, jak by se na vysokoškolského profesora slušelo. Každý den bojuje se svými halucinacemi, které občas pokládá za dar a je díky nim schopen pochopit souvislosti, které zdravá mysl nemůže postřehnout. Na druhou stranu má ale tendenci chovat se iracionálně a je potencionálně nebezpečný. Také proto není schopen vytvořit si blízký vztah a jakákoliv neočekávaná situace jej dokáže vyvést z míry. Pro to, aby se zvládl vrátit zpět "na zem", potřebuje 3 věci: křížovku, walkman a svého pomocníka Maxe. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Po dvou dílech: Průměrná detektivka ála Castle křížený s Monkem. Ale na čtyři hvězdy jej vyzdvihává sympatické obsazení hlavních rolí s kouzelnou Rachael Leigh Cook (ano, mám pro ni už léta slabost) a charizmatickým Ericem "Willem" McCormackem. EDIT: Po první sérii musím dodat, že 4* jsou naprosto oprávněné a ne jen kvůli castingu. V druhé polovině se kvalita zvedla a postavy vám přirostou k srdci. Pokud si druhé série udrží nastavenou laťku, nebudu mít problém hodnocení nakonec ještě zvýšit. EDIT 2: Prvních deset dílů do pauzy bylo naprosto skvostných, ale po návratu v roce 2014 se tempo trochu vytratilo. Hodnocení tedy ponechávám. EDIT 3: Tak třetí série nám už skončila a byla bohužel definitivně poslední. Kvalitu si Prozíravost udržela i v této poslední řadě a já musím, byť lehce neobjektivně, upravit své hodnocení na plný počet. Takto sympatický casting už se jen tak někde nesejde. A ač byly občas vztahové záležitosti až neskutečně naivně podány, hltal jsem každý krok hlavních postav a přál jsem jim jen to nejlepší. Budete mi moc chybět, Dr. Pierci... ()

IQ Tiqe

všechny recenze uživatele

Po pilotu: Že by další Castle? Will z Will & Grace je stejně ukecaný a excentrický jako Castle (kvantitativně) a rovněž pomáhá s vyšetřováním, ale jinak je Castlův pravý opak. Navíc jeho neurologický "problém" napovídá, že s ním nebude nuda. Jeho "parťačka" Rachel nemá charisma Stany Katic (ale kdo taky jo), ale jak v jejích dřívějších filmech, tak i tady, je hodně milá osůbka. Takže shrnu: takové zábavy jako u Castla se asi nedočkám, ale pro někoho s nižšími nároky... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Další variace na Mentalistu, Numbers, Castla, Dextera a kdovíco ještě z posledních úspěšných podobných seriálů, s naprosto nesympatickými hlavními hrdiny, bez hlášek, bez nadhledu, sterilně odvyprávěné případy a hlavní hrdina už příliš velký pošuk na to, abych podobné jednání bral vážně. V reálu by asi nikde nevyučoval, ale seděl v nějakých losangeleských Bohnicích a čmáral si na zeď tam. Z každého dílu čouhá snaha přiřadit se k těm větším a slavnějším seriálům, ale to by chtělo scenáristy s mozkem, inteligencí a smyslem pro vtip, ne nějaké nerdy, kteří to nejspíše psali. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Pilot: Technicky asi na tom nie je nic vylozene zle (mozno krom hlavnej herecky), ale... oh my god, so fraking boring. Nesledujem dalej. ()

McClane 

všechny recenze uživatele

Hodnocení pilotu: Snaha o originalitu nulová, ale klasický schéma policajt/ka plus potrhlej poradce tady funguje. Nic víc, nic míň, lepší průměr a Rachael Leigh Cook to pořád sluší. 60%. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

--- PRVNÍ SÉRIE --- Perception na mě působí hodně rozporuplně. Na jednu tu stranu máme zajímavou hlavní postavu a to dr. Daniela Pierce, který na mě působil jako směs House, Monka a Castla, sympatickou agentku v podání roztomilé Rachael Leigh Cook a především atraktivní námět, ale samotný děj mě moc nepřesvědčil a vidím v něm především promarněný potenciál. Tam kde uměl být lehce švihlý House přitlačit na pilu nebo naopak sázet jednu hlášku za druhou, Perception je až trestuhodně suchý a je pouhopouhou epizodickou kriminálkou s dost překombinovanými a často nepřehlednými zápletkami. Už samotný pilot moc nepůsobil jako pilot, ale rovnou začal s prvním případem a působil tak, jako kdybychom s hlavními postavami už chvíli žili. Proč tedy ty ušmudlané tři hvězdy? Postavy a potenciál, který seriál má. Poslední dva díly série totiž rozjely přesně to, co jsem od seriálu očekával a nabouraly jinak velice schématicky vyprávěné epizody. Pokud by se v další sérii přidalo na humoru a seriál se stal více dějovější, byl bych rád, pokud ne, tak hodnocení srazím - pokud to tedy budu mít sílu vůbec dokoukávat. Hodnocení série: 3/5 --- DRUHÁ SÉRIE --- Nevím jestli je druhá série vyloženě lepší, jak ta první, ale rozhodně je zábavnější, protože dostáváme mnohem barvitější a hlavně ne už tak moc (ale pořád ještě trochu jo) za vlasy přitaženou porci případů, které i velice často osobně souvisí s hlavními postavami. Na scénu přichází zdánlivě otravná postava ex-manžela Kate, z kterého se však velice záhy klube veliký sympaťák, bez kterého bych si těžko dokázal celou sérii představit. Přestože se ani tentokrát nejedná scenáristicky o kdovíjak propracovanou seriálovou pecku, rozdíl v zábavnosti mezi první a druhou sérií je propastný. Hodnocení série: 4/5 --- TŘETÍ SÉRIE --- Obavy se naštěstí nenaplnily. Druhou sérií opravdu seriál nabral dech a ten mu vydržel po celou třetí řadu až do napínavého finiše, který celý seriál velice slušně zakončil, byť jak už bývá zvykem, nějaká ta otevřená vrátka si pro případné pokračování nechal. Perception opravdu není žádné scenáristické veledílo, ale na postavy jsem si velice rychle zvykl a zejména s Danielem Piercem se mi loučí těžko. Osobnější rovina nabrala v třetí sérii velice příjemně na intenzitě a za to jsem rád. Ty tři série byly tak akorát. Hodnocení série: 3/5 ()

selviskhed 

všechny recenze uživatele

Neurovědec v converskách uvádí seriálovou encyklopedii neuropsychiatrie.____ Lékaři a biologovi Danieli Pierceovi byla před 25-ti lety diagnostikována paranoidní schizofrenie. Symptomy nemoci se začaly objevovat v době, kdy studoval třetí ročník medicíny na univerzitě v Chicagu a Daniel se rozhodl, že své poruše porozumí a vrhl se proto na studium mozku. Postupem času se stal uznávaným odborníkem, vydal několik knih zejména o forenzní neuropsychiatrii a dlouhá léta přednáší úvodní kurz do neurovědy. V současné době je Doktor Pierce sice zábavným a inspirativním přednášejícím, projevy jeho poruchy (zejména živé sluchově-vizuální halucinace) ho ale nutí vyhýbat se blízkým vztahům k druhým lidem. Ze stejného důvodu se Daniel rozhodl rezignovat na hledání pravé lásky. ____ Vzhledem k jeho znalostem z oborů neurovědy a forenzní neuropsychiatrie Daniel navíc (... pokračování textu na blogu) ()

Pilgrimka 

všechny recenze uživatele

Více kvalitních postav smrsknutých do jedné = Daniel Pierce. Gulášová postava, která postrádá veškerou originalitu, vtip.. ()

Tred2 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem chytl jen první díly na Universalu, ale musím říct, že mě docela překvapily. Na tyhle televizní kriminálky moc nejsem. Perception ale vnáší několik zajímavých prvků na scénů + má velmi dobré ústřední duo. Některé zvraty jsou hodně naivní a jednoduché, to se ale třeba s dalšími díly zlepší. PS.: CZ dabing co běží v TV mi dal rakovinu. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

U tohoto seriálu se nabízí porovnání se skvělým ser. Anatomie lži. Jsou tu však zásadní rozdíly. V Prozíravosti jde o příčinu (neuropochody mozku) a ve lžích jde o důsledek (vizuální výstup mozkových pochodů-micromimika). Další rozdíl je v tom, že ve lžích po absolutně boží první řadě dochází poněkud k útlumu, zatímco u prozíravosti je to právě naopak. První řada je dobrá, ale jen dobrá. Teprve s nástupem Scotta Wolfa (Donnie Ryan) se v to v druhé řadě pořádně rozjelo. také přibyl humor, akce a celkově dostal seriál lepší spád. Tuto kvalitu si udržel celé dvě řady. pak skončil, což je škoda, neb poruch a možností jejich kriminálního využití v praxi je nepřeberně mnoho. 1.řada 80%,2.a3. řada 90%. jako celek velmi dobré. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Pilot: Vypadá to na klasickou kriminálku s překombinovanými případy (alespoň ten první byl překombinovaný až hrůza). Nesmí chybět ekcentrický vědecký konzultant. Jeho boj s halucinacemi vs. realitou mě pobavil. Vyšetřovatelka prozatím vypadá, že bude tvořit hlavně ozdobnou část dvojice, pozornost zcela pro sebe strhává "Asperger". ()

Qeo 

všechny recenze uživatele

Tohle je opravdu trochu oříšek. Původně jsem byl ze seriálu poměrně nadšený. Než mi ale došlo, že se jedná o vcelku B-čko s překombinovanou rádoby detektivní zápletkou. Díl od dílu, jsou detektivní pátrání nesmyslnější a míra "štěstí" se stává základním kamenem policejního vyšetřování. Uznávám, že mi trvalo dlouho, než jsem to prohlídl, protože některá vysvětlení a použití a vysvětlení stop proběhnou tak rychle a s takovým entusiasmem, že jsem snad ani nepochyboval nad jejich relevantností. Hlavní hrdina je sympaťák od pohledu a jeho přeludy beru jako největší devízu seriálu, který se tím může odlišit od ostatních. Největší otravností, která kazí celkový dojem již od začátku je hudba. Otravná, absolutně se nehodící, posouvá toto dílko do země telenovel, kde je potřeba každé emoci/zvraty podtrhnout mocnými výškami, nebo tajemnou mysteriozní předimenzovanou orchestrální onanitidou. Uf...nelámu hůl Dr. House, ale budu na pozoru pádu kvality úměrně k pádu hvězd hodnocení. ()

Fifipek 

všechny recenze uživatele

Uff, agentka FBI a divnej konzultant...že už to tady bylo..máte pravdu a ne jednou...trošičku nám dochází nápady, tak tam švihnem něco vyzkoušenýho a uděláme televizní vatu, aby bylo co vysílat...slabé tři * a víc po mě nechtějte... ()

chicab8 

všechny recenze uživatele

Další z řady speciálních poradců, opětovný model excentrického muže se zvláštním darem (tentokrát percepce) po boku inteligentní, krásné a svéhlavé ženy zákona. Prozatím je seriál zajímavý, má však velmi pomalý rozjezd a nejsem si jistá, jestli někdy dosáhné kýžené rychlosti. ()

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Duševně chorý odborník pomáhá vyšetřovat zločiny. Tak to tu ještě nebylo. Představitelé hlavních postav mě zatím nerozdráždili k nepříčetnosti, naopak, docela se mi zamlouvají (ale tak to začalo s Mentalistou také a kde dneska jsme). Agentka slušná, ovšem pan profesor ... snaha o originalitu za každou cenu. Může konat člověk lehce nakřáplý, podivín ... ale halucinující cvok ne. Jako svědek nepřijatelný, jako poradce i přednášející též, což mi silně vadí - nějaký ten náznak realismu by snad nebyl tak moc přehnaný požadavek. Škoda. ()

mata77

všechny recenze uživatele

Nič originálne. Zatiaľ sa prikláňam k názoru, že seriálovo sa to podobá viac na Monka, ako na Castlea. Aj humor je viac podobný tomu Monkovmu. Ale kto ho vie, lebo zatiaľ mám za sebou len pár dielov. V tomto prípade je hlavná postava vážne chorá, nemá len nejaké fóbie. Schizofrénia vie by záludná. To, ako doktorovi pomáha pri riešení prípadov, by sa mohlo postupne opozerať, dúfam, že v scenári bude aj niečo viac, nielen magické riešenie odkazov v texte a našepkávajúce halucinácie. ()

Nyanka 

všechny recenze uživatele

Mě se líbí, že po shlédnutí celé první řady skoro jedním dechem, je každej díl prostě nepředvídatelnej. Možná někomu vyluštění zápletek přijde přitažený za krk, ale mě to prostě bere hlavně tím, že mě dycky překvapí, tudíž pro mě jsou díly univerzální i unikátní. Daniel je navíc sympatickej herec a jako pošahaná, briliantně chytrá postava, narozdíl od Dr. House, je roztomilej. ()

Jessicahamby 

všechny recenze uživatele

Detektivky s krásnou policistkou a podivným pomocníkem při vyšetřování už známe z jiných detektivek - (Castle atd...). Přesto mě, ale seriál překvapil. Šarmantní Daniel Pierce, jako schizofrenik, neustále překvapuje a zaručuje vtipné scénky a úsměvné momenty. Rachael Cook, jako Kate není špatná, ale zdá se mi, že její charisma s přibývajícími epizodami ubývá. ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděla jen pár dílů, hlavní týpek není zrovna sympaťák (přitažlivej-kde-pak), ale dějově mě to zajímá. Můžu se něco přinaučit na téma mozku.Agentka vypadá poněkud najivně moc jí to nebaštím. Ten týpek je dost divnej, ale je mi ho spíš líto, jeho kůže=jsem blázen, vím to, a musím se kontrolovat před ostatníma, tomu nezávidím. Přestala jsem se na to koukat, člověk má tendence "bláznit." Hlavní "hrdina" mě štve, jakej je magor. Ale znám lidi co se v tom vyžívají, protože se cítí být stejní. ()

Reklama

Reklama