Reklama

Reklama

Podivuhodná cesta

  • Česko Neobyčejná cesta (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Málokterému filmu v historii se přikládá stejná důležitost jako Cestě na Měsíc francouzského kouzelníka a jednoho z otců filmové režie Georgese Mélièse. Odvážná vize z roku 1902 plná tehdy dechberoucích a šokujících, dnes poetických triků se stala prvním mezinárodně distribuovaným a velmi úspěšným „blockbusterem". K tomu předznamenala tradici sci-fi a fantasy jako jedněch z nejpopulárnějších a nejžádanějších žánrů napříč dekádami. Generace filmových vědců považovaly Cestu na Měsíc v její kompletní podobě za ztracenou, na počátku 90. let ovšem tým francouzských restaurátorů našel dokonce barevnou verzi snímku ve zdánlivě dezolátním stavu. Tehdy začala snaha o obnovení krátkého filmu v podobě, v jaké ho mohli diváci spatřit naposledy před sto lety. Vytrvalost několika cinefilů nakonec skutečně umožnila poškozený klenot s pomocí moderní technologie a velkého množství trpělivosti a důkladnosti znovu oživit. Tento dokument Serge Bromberga a Erica Langea proces onoho složitého restaurování představí, spolu s celou Melièsovou tvorbou i kontextem doby vzniku jeho neslavnějšího titulu. Na začátku 20. století film jako médium ještě neměl jasně stanovené hranice, a stával se tak odrazem odvážných snů kinematografických průkopníků. (AČFK)

(více)

Recenze (27)

Matty 

všechny recenze uživatele

Hodnotný doplněk restaurované a kolorované verze Cesty na Měsíc (kterou hudba od AIR místy mění v jakýsi remake původního filmu, přizpůsobený nerdům, kteří se vyžívají v campových podivnostech). Mohu-li posoudit z toho mála, co o Mélièsovi vím, prezentované informace nejsou scestné, nanejvýš zjednodušené (například není zvykem uvádět původní délku němých filmů v minutách). V komentářích několika filmových snivců (Jeunet, Gondry, Hazanavicius) cinefilní hodnota jasně převažuje nad informační a ten lehce proti-americký náboj si tvůrci rovněž mohli odpustit (třebaže plně souhlasím s nepřímým sdělením, že Mélièsův film byl hodnotnějším počinem než vyslání člověka na Měsíc). Stále jde ale jen o nepatrnou cenu za navýšení divácké atraktivity. Jistě by se celých šedesát minut dalo zaplnit detailním zmapováním procesu restaurace, tvůrci se ale moudře rozhodli jít vstříc divákům méně zapáleným pro technickou stránku věci a divákům, kteří z Mélièsova díla znají vesměs jenom ten obrázek Měsíce s raketou v oku. Výsledek je vzácně vyvážený a věřím, že vědce a nadšence neurazí a ty ostatní neznudí. 80% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na dokumentu není nic moc extra nového, ale vypráví to s takovou vervou, že je radost na něj koukat. Na něj a na rozhovory s předními francouzskými režiséry současnosti, kteří k tématu mají rozhodně co říct. Plus jsem navíc viděl Cestu na Měsíc v krásné kolorované verzi, na které se někdo opravdu hodně zapotil. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $52,986Tržby Celosvetovo $59,000║ Cinematik report: Druhý festivalový deň ponúkol bohatý program, taký malý-veľký vrchol celého dňa sa stalo uvedenie zreštaurovaného “nemého” filmu Cesta na mesiac (1902) vizionárského režiséra Georges Méliésa. Tento film v rozsahu 12minút je veľmi uznávaný a označuje sa na dobu vzniku za veľmi vyspelí a pokrokový, začiatky kinematografie ani nemohli mať lepšieho kúzelníka pred kamerou než bol Méliés. Jeho film bol vyrobený v čierno-bielej verzii ale dokonca aj v colorizovanej, keď v tej dobe políčko po políčku vyfarbovalo 300 žien. Práve o túto farebnú kópiu bol veľký záujem a dlhé roky bola považovaná za stratenú, až sa v roku 1993 objavila v jednej Barcelónskej filmovej zbierke. Od toho roku začali zložité reštaurátorské práce o ktorých je natočený pútavý dokument Neobyčajná cesta (2011), ten sa okrem prezentácie na týchto prácach venuje aj strhujúcej biografii Méliésa. Kde sa fanúšik počiatkov kinematografia dozvie všetko podstatné. Strhujúci dokument. /videl v kine: 100%/ (videl na festivale Cinematik 2012) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že tenhle dokument je přesně v té šedé zóně, kdy je pro každého nudný - pro znalé je v něm informací málo, pro neznalé moc. Jen obě skupiny velkoryse odhadují, že ta druhá bude spokojená a je to tedy záslužná práce. Nejsem si tím jistý. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pocta mistrovi, která znalé neurazí, neznalé poučí, všechny pobaví a když dojde na restaurování snad i ohromí. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Chyběl mi tu Martin Scorsese, který Meliesovi věnoval celý film (Hugo), ale jinak jde o perfektní dokument o výjimečném tvůrci a restauraci jeho nejslavnějšího díla. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

O Mélièsovi jsem se sice mnoho nového nedozvěděla, snad jen jsem byla vyvedena z omylu, že by kolorování mohl zvládnout s manželkou sám, když ho dělala celá dílna, ale má trpělivost byla odměněna krátkým dokumentem o restaurování nejznámějšího snímku filmového mága. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že je to jen přílepek ke čtvrthodinovému filmu, aby to v kinech nevypadalo blbě, ale tenhle dokument dalece předčil má očekávání. V podstatě se skládá ze dvou polovin. Ta první přibližuje dnešním divákům tvorbu filmového kouzelníka Georgese Mélièse, který byl filmovým průkopníkem, jenž první pochopil a využil možnosti nového média, aby se po nějakých deseti patnácti letech nechal převálcovat konkurenty, zatímco sám zůstával u stále stejně koncipovaných filmů. Druhá polovina přibližuje komplikovaný proces restaurace jeho nejslavnějšího díla v ručně kolorované verzi. A to byla teprve „podivuhodná cesta“. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se půl na půl věnuje Mélièsovi a příběhu kolorované kopie Cesty na Měsíc. Právě druhá část sledující hon za restaurací Mélièsova nejslavnějšího díla je nejzajímavější a chvílemi nemá daleko k srdcervoucímu thrilleru. Tak či tak, kino projekce v kombu s kolorovanou verzí Cesty na Měsíc je hodně příjemná a pokud se o počátky kinematografie zajímáte, nebo chcete jenom doplnit chybějící mezery ve filmovém vzdělání, určitě neprohloupíte. 7/10 ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Výjimečně kvalitní dokument o Georges Méliesovi mě dokázal fascinovat celou hodinu a utvrdit mě v názoru, že je Scorseseho Hugo a jeho velký objev moc krásný film... 8/10 [LFŠ 2012] ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Dokumentu se na velmi malém prostoru daří obdivuhodně spojit téma Méliésova přínosu kinematografii s režisérovou biografií i s cestou za záchranou jeho nejlegendárnějšího filmu v kolorované podobě. ()

Saraswati 

všechny recenze uživatele

Dlhá a vskutku neobyčajná cesta bez vidiny zisku a bez záruky úspechu. Pár odhodlaných nadšencov, možno naivných bláznov, ktorí sa touto cestou vybrali z čírej lásky k filmovému umeniu. Hold filmu, jeho večnému kúzlu a tým, ktorí mu naplno podľahli. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

V záchvatu touhy po autenticitě pořídil jsem francouzskou verzi Blu-raye s tím, že na regále se bude hřbet s nápisem „Le Voyage dans la lune“ báječně vyjímat, u samotné Cesty na Měsíc je jazyk puténka, anžto jest němou, a na dokument se nějak chytím. Inu, trochu moc jsem si fandil (aspoň mám motivaci zapracovat na fránině), nicméně i to málo, co jsem pochytit stačil, plus hojné ukázky z Mélièsovy tvorby a pohled na to, jak z nalezených útržků celuloidu (doslova) vznikala restaurovaná kopie, samo o sobě navodilo zážitek zcela nevšední. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Tá cesta na Mesiac v ofarbenej verzii a s psychedelickou syntezátorovou hudbou je fakt zaujímavý zážitok. Kombinácia divadla, sci-fi filmu a trikov musela pred 120 rokmi vykoľajiť asi každého. A tá ľahkosť, s akou vyriešil návrat na Zem, s tým sa Méliès vôbec netrápil. Dokonale platí to, čo tvrdí dokument, že Méliès nebral film ako nástroj na zobrazenie reality. Reštaurovanie filmu je rozobraté do najmenších detailov a odhaľuje aj dovtedy neznáme detaily. ()

adamulefa 

všechny recenze uživatele

Dokumenty sa hodnotia ťažko. Čo k tomu napísať? Skúsim niečo zosmoliť. Čo takto: Zaujímavý dokument, ktorí ocenia fanúšikovia filmu ako aj histórie. Nenudil som sa a hodina mi utiekla ako voda. Bolo to ešte zaujímavejšie videť hneď potom, ako som videl Cestu na Mesiac. Cinematik 2012 ()

sweeta666 

všechny recenze uživatele

Tímto dokumuntem a filmem o cestě na Měsíc jsem byla naprosto fascinována. Raketa zapíchlá v Měsíci s lidskou tváří, mihotající se měsíční lidé, které lze zneškodnit deštníkem a k tomu ta spousta speciálních efektů. Klobouk dolů před tímto filmovým skvostem a pílí restaurátorů. Doporučuji ke shlédnutí! ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Dokument, který s jistou mírou nostalgie popisuje život Georgese Mélièse, jeho režisérský vzestup a pád a poté skoro až zoufalou snahu zachránit, co se dá, z jediné dochované barevné (tedy barvené) kopie jeho slavné Cesty na Měsíc. Je sice pravda, že člověk, více obeznámený s počátky filmu a Mélièsovou osobou zvláště, najde asi jisté nesrovnalosti a zjednodušení, ale nostalgie nad zaniklým světem a nadšení z jeho alespoň chvilkového vzkříšení, nad těmito úvahami vítězí. Zajímavé jsou především ukázky dobové techniky, například "kolorizace" jako trpělivý, zdlouhavý, drahý a špatně placený (frank denně pro kreslířku) proces. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Informačně přínosné, akorát místy povrchní a poněkud nevyužitý potenciál komentátorů, zejména Michela Gondryho. Naproti tomu teoretické zbytečnosti Toma Hankse mohli vyhodit. *** Ve zkratce: Film, který vznikl za tři měsíce, se po 100 letech sestavoval celé desetiletí. ()

Reklama

Reklama