Beránek s pěti nohama
Komedie
Francie, 1954, 100 min
Henri VerneuilHudba:
Georges Van ParysObsah
Édouard de Saint-Forget byl svého času jeden z nejšťastnějších a také nejslavnějších otců ve Francii. Narodila se mu totiž paterčata - samí synové. Svůj díl slávy pobrala i zapadlá vesnička, kde se tento heroický skutek udál. Ale jak se zdá, čtyřicet let poté otec není se svými potomky vůbec spokojen. Ani jeden nezůstal ve vesnici a on o nich dokonce nemá žádné zprávy. Nebýt starostova nápadu vzkřísit zašlou slávou jejich městečka za pomoci kdysi slavných paterčat, možná by Édouard své syny už nikdy neviděl. Starosta posílá starého lékaře, kmotra všech pěti chlapců, aby nezdárníky vypátral a přivedl je na slavnost, kde bude spousta novinářů a jistě i někdo z vlády. Každý syn je jiný, každý dosáhl jistého postavení: Alain je majitelem veleúspěšného salónu krásy v Paříži; Désiré, otec čtyř dcer, je umývačem oken věčně bojujícím s nedostatkem financí; Etienne, mořský vlk, je vlastně pašerák; Bernard je redaktorem společenské rubriky jednoho známého časopisu a Charles, vesnický farář, je terčem nejrůznějších vtipů, protože je až moc podobný Donu Camillovi, filmovému hrdinovi řady komedií... (fandalehy)
Houdini
Oscar 1 nominace: Námět(20.5.2004)
Tosim
Mě se to docela líbilo, i když podle mě není Fernandel bůhví jaký komik, ze snímku sálá příjemná atmosféra a Louise si moc neužijete. Taky ho dabuje Tomáš Juřička, co že je pěkně...divný :-)(19.5.2011)
LiVentura
Krásná milá komika klasiků. Tito velikáni tvořili dodnes užívaná gesta, grimasy.. :-) Pět bratrů navenek tolik rozdílných a tolik stejných zevnitř.. :-))) Jejich jednotlivé etudy života, které je odnesli na všechny strany světa do všech oborů, a které na žádost jejich vlastního otce vyhledá kmotr doktro z vesnice, kde se narodili..(23.4.2010)
bloom
ČT uvedla ve sých promočláncích, že Louis hraje druhou hlavní roli, což vůbec není pravda. Poznáte ho, ale vypadá mladějc než v o 2 roky starším Poprasku v kabaretu. Dabing Tomáše Juřičky je úplně jiný než Filipovského, ale to vůbec neškodí, právě naopak. Louis tu nehraje úplně cholerika, ale puntíčkáře. Stejný měl přístup k roli (o tom se můžete dočíst v knize Četník a milovník růží, mimo jiné i to, jak Henri Verneuil žasl nad jeho přípravou, i o onom špulení tů, které zde můžete vidět). Fernandel není špatný komik, ale byl by lepší v menších rolích.(7.2.2010)
dopitak
Trošku nemastná komedie s poměrně nicotnou rolí de Funèse (přečtěte si jeho životopis- Jiří Žák: Lidé jsou komedianti, my jsme herci). Fernandel je místy opravdu hodně toporný, film scénáristicky tápe, ukazuje vždy drobnou etudu ze života každého ze synů, čímž působí dost rozbitým dojmem, ani začátek a konec v rodné vesnici neuchvátí, spíš si u toho slušně zazíváte. A Tomáš Juřička jako dabér Funèse? Proboha, zavolejte Faltusovi, těch několik vět by Václav dovedl na výbornou (když to nebude dabingové studio chtít stihnout za pět minut, jako ve filmu Jak vykrást banku).(6.2.2010)
MrPierc
Paterčata, která se rozutekla od svého otce a město chce oslavit jejich výročí narození, se musí vrátit do svého rodiště. Fernandel hraje šestiroli a je radost se na to dívat. Film je komický, ale hlavně je zajímavý díky příběhu okolo každého sourozence. Louis de Funès jako pohřebák je takový bonus.(9.5.2010)
kebom
Na to že je film z roku 1954 sexuálnych narážok bolo dosť, rovnako aj cudne odhalených pŕs, čo ma (príjemne) zaskočilo :-). Louis de Funés podľa môjho názoru, napriek krátkemu účinkovaniu, zatienil aj vďaka svojskej gestikulácii a prejavu Fernandela. Príjemná snímka, ktorej chýba väčšia kompaktnosť.(8.9.2011)
andi666
Kdyby tam byl Louis díl tak je to určitě lepší, ani mi nijak moc nevadil dabing Tomáše Juřičky.(2.1.2010)